GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

افزایش هزینه‌های ویزا و ورود به آمریکا، ۲۵۰ دلار دیگر باید پرداخت شود

افزایش هزینه‌های ویزا و ورود به آمریکا، ۲۵۰ دلار دیگر باید پرداخت شود

مسافرانی که به آمریکا سفر میکنند، حالا با یک هزینه جدید ۲۵۰ دلاری روبرو هستند که به عنوان «هزینه یکپارچگی ویزا» شناخته میشه. این هزینه بخشی از قانون کاهش مالیات و مخارجی هست که در تاریخ ۴ جولای توسط پرزیدنت ترامپ امضا شد. این قانون که با اسم «One Big Beautiful Bill Act» یا «قانون لایحه بزرگ و زیبا» شناخته میشه، باعث شده سوالات و ابهامات زیادی برای مسافران، دانشجویان بین‌المللی و کارگران موقت به وجود بیاد. در ادامه، تمام جزئیات این قانون جدید، هزینه‌های جانبی اون و نظرات مختلفی که در موردش وجود داره رو به زبان ساده و کامل بررسی می‌کنیم.

«هزینه یکپارچگی ویزا» دقیقا چیه و شامل چه کسانی میشه؟

بر اساس متن این قانون جدید، هزینه ۲۵۰ دلاری یکپارچگی ویزا در سال مالی فدرال جاری که از اول اکتبر ۲۰۲۴ شروع شده و در ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۵ به پایان میرسه، اعمال میشه. برای سال‌های بعد، این مبلغ با توجه به تورم تعدیل خواهد شد. همچنین، قانون به وزیر امنیت داخلی، که در حال حاضر کریستی نوم هست، این اختیار رو میده که در صورت لزوم، مبلغ نهایی مورد نیاز برای ورود رو تعیین و حتی افزایش بده.

این هزینه به طور مشخص برای مسافرانی هست که با ویزاهای غیرمهاجرتی به آمریکا میان. این دسته شامل گروه‌های مختلفی میشه، از جمله:

  • دانشجویان خارجی: کسانی که برای تحصیل در دانشگاه‌های آمریکایی ویزای دانشجویی دریافت میکنن.
  • کارگران موقت: افرادی که ویزاهای کاری موقت مثل ویزای «H-1B» دارن. این ویزا معمولا توسط شرکت‌های فناوری برای استخدام مهندسان یا سایر کارگران ماهر خارجی استفاده میشه.
  • گردشگران و مسافران تجاری: افرادی که از کشورهایی میان که برای ورود به آمریکا به ویزای غیرمهاجرتی نیاز دارن.

این یعنی شهروندان کشورهایی که در «برنامه لغو روادید» یا «Visa Waiver Program» عضو هستن، از پرداخت این هزینه ۲۵۰ دلاری معاف هستن. این برنامه به شهروندان بیش از ۴۰ کشور، از جمله استرالیا و بریتانیا، اجازه میده بدون نیاز به ویزا برای سفرهای کمتر از ۹۰ روز وارد آمریکا بشن. بنابراین، این قانون جدید به طور مستقیم فقط بازدیدکنندگانی رو هدف قرار میده که کشورشون عضو این برنامه نیست و برای ورود حتما باید ویزا بگیرن.

نکته مهم اینه که این هزینه ۲۵۰ دلاری یک هزینه اضافه بر هزینه‌های قبلی ویزاست. یعنی این مبلغ روی هزینه‌های فعلی درخواست ویزا اضافه میشه. برای مثال، یک کارگر با ویزای H1-B علاوه بر هزینه ۲۰۵ دلاری فعلی ویزا، باید این ۲۵۰ دلار رو هم پرداخت کنه.

آیا این پول قابل بازگشت هست؟

در متن قانون اشاره شده که دارندگان ویزا میتونن این هزینه رو بعدا پس بگیرن، به شرطی که به تمام محدودیت‌های ویزای خودشون پایبند باشن. این شرایط شامل مواردی مثل ترک خاک آمریکا ظرف مدت پنج روز پس از انقضای ویزا و عدم اشتغال به کارهای غیرمجاز میشه. کسانی که درخواست ویزای اونها رد بشه، این هزینه رو پرداخت نخواهند کرد چون این هزینه موقع صدور ویزا گرفته میشه.

اما نکته‌ای که باعث سردرگمی زیادی شده اینه که قانون مشخص نکرده که دارندگان ویزا چطور میتونن برای بازپرداخت این هزینه اقدام کنن. هیچ فرایند مشخصی برای درخواست یا دریافت این پول اعلام نشده. یک سخنگوی وزارت امنیت داخلی (DHS) در ایمیلی به سی‌بی‌اس مانی‌واچ گفته که «هزینه یکپارچگی ویزا قبل از اجرا نیاز به هماهنگی بین سازمانی داره». اون اضافه کرده که «لایحه بزرگ و زیبای پرزیدنت ترامپ سیاست‌ها و منابع لازم برای بازگرداندن یکپارچگی به سیستم مهاجرتی کشور ما رو فراهم میکنه».

با توجه به اینکه هنوز زیرساخت لازم برای جمع‌آوری و بازپرداخت این هزینه فراهم نشده، سوالات مهمی بدون پاسخ باقی مونده. برای مثال، مشخص نیست که آیا این هزینه به صورت عطف به ماسبق از مسافرانی که از ابتدای سال مالی جاری وارد شدن هم گرفته میشه یا نه. وزارت امنیت داخلی به سوالی در این مورد پاسخ فوری نداده.

دفتر بودجه کنگره (CBO) تخمین زده که وزارت امور خارجه برای پیاده‌سازی یک فرایند برای بازپرداخت این هزینه‌ها به چندین سال زمان نیاز داره. به همین دلیل، این دفتر پیش‌بینی کرده که تصویب این قانون، درآمد دولت رو در دوره زمانی ۲۰۲۵ تا ۲۰۳۴ به میزان ۲۸.۹ میلیارد دلار افزایش میده، چون انتظار نمیره که این پول به این زودی‌ها به مردم بازپرداخت بشه. برخی از مفسران در فضای مجازی این موضوع رو به یک «وام بدون بهره و طولانی‌مدت به دولت یک کشور دیگه» تشبیه کردن، به خصوص برای کسانی که ویزاهای چند ساله، مثل ویزای ۱۰ ساله توریستی B1/B2، دارن و باید سال‌ها منتظر بازگشت پولشون بمونن.

هزینه‌های جدید فقط به همین یک مورد محدود نمیشه

هزینه برای پناهجویان:

یکی از تغییرات قابل توجه، وضع یک هزینه ۱۰۰ دلاری جدید برای افرادی هست که درخواست پناهندگی میدن. پیش از این، درخواست پناهندگی در آمریکا رایگان بود. به گفته «شورای مهاجرت آمریکا» (American Immigration Council)، که یک اندیشکده غیرحزبی متمرکز بر مسائل مهاجرتی هست، این هزینه‌های جدید موانع پیش روی مهاجران رو بیشتر میکنه. این شورا در بیانیه‌ای در تاریخ ۱۴ جولای اعلام کرد: «این هزینه‌ها، که بسیاری از اونها به صورت لایه‌ای روی هزینه‌های موجود اضافه میشن، عمدتا اجباری هستن و به طور موثر مسیرهای قانونی رو برای هزاران نفر دور از دسترس قرار میدن». بر اساس محاسبات این شورا، با این قانون جدید، مجموع هزینه‌های ثبت درخواست برای پناهجویان میتونه به بیش از ۱۱۵۰ دلار برسه.

افزایش هزینه‌های دانشجویان:

برای مثال، متقاضیان ویزای دانشجویی در حال حاضر باید ۱۸۵ دلار هزینه درخواست و ۳۵۰ دلار هزینه برای «برنامه دانشجویان و بازدیدکنندگان مبادله‌ای» (SEVP) پرداخت کنن. با اضافه شدن هزینه ۲۵۰ دلاری جدید، مجموع هزینه‌های اونها به ۷۸۵ دلار میرسه.

افزایش هزینه فرم I-94:

علاوه بر اینها، هزینه فرم سوابق ورود/خروج که به اسم «فرم I-94» شناخته میشه، از ۶ دلار به ۲۴ دلار افزایش پیدا کرده. این افزایش چهار برابری احتمالا برای مسافرانی که از طریق مرزهای زمینی وارد آمریکا میشن و همچنین برای مسافران کشورهای عضو برنامه لغو روادید اعمال خواهد شد. شهروندان آمریکایی، افراد مقیم دائم، اکثر کانادایی‌ها و خارجی‌هایی که ویزای مهاجرتی دارن از پر کردن این فرم معاف هستن. این هزینه هم مثل هزینه ویزا، هر سال با توجه به تورم افزایش پیدا میکنه. نحوه توزیع درآمد حاصل از این هزینه هم مشخص شده: ۲۰ درصد به حساب هزینه بازرسی مرزهای زمینی، ۲۰ درصد به گمرک و حفاظت مرزی (CBP) و ۶۰ درصد به صندوق عمومی وزارت خزانه‌داری واریز میشه.

افزایش هزینه ESTA:

هزینه «سیستم الکترونیکی مجوز سفر» یا «ESTA» هم از ۲۱ دلار به ۴۰ دلار افزایش پیدا کرده. این هزینه توسط مسافران کشورهای عضو برنامه لغو روادید پرداخت میشه و این افزایش حداقل تا سال ۲۰۳۴ ادامه خواهد داشت. درآمد حاصل از این هزینه هم به این صورت تقسیم میشه: ۱۰ دلار به وزارت امنیت داخلی برای بازیابی هزینه‌ها، ۱۳ دلار به وزارت خزانه‌داری برای کاهش کسری بودجه، و ۱۷ دلار به «صندوق ترویج سفر» که بودجه سازمان «برند آمریکا» (Brand USA) رو تامین میکنه.

واکنش‌ها و نگرانی‌ها در مورد این هزینه‌های جدید

نگرانی از کاهش گردشگری:

بسیاری از کارشناسان و فعالان صنعت گردشگری نگران تاثیر منفی این هزینه‌ها بر تعداد مسافران ورودی به آمریکا هستن. «انجمن سفر آمریکا» (U.S. Travel Association) یکی از منتقدان اصلی این طرحه. اریک هنسن، معاون ارشد روابط دولتی این انجمن، میگه: «این هزینه که حداقل ۲۵۰ دلار هست و به هزینه‌های موجود ویزا اضافه میشه، یک مانع مالی غیرضروری برای بازدیدکنندگان بین‌المللی ایجاد میکنه». اون اضافه میکنه که «در میان اصلی‌ترین موانع بازدید از آمریکا، هزینه و زمان انتظار برای ویزا قرار داره. هزینه جدید یکپارچگی ویزا هزینه‌های اولیه بازدید از آمریکا رو ۱۴۴ درصد افزایش میده، در حالی که هیچ کاری برای کاهش زمان‌های طولانی مصاحبه ویزا انجام نمیده. حتی اگر از نظر فنی قابل بازپرداخت باشه، پیچیدگی و هزینه اضافی باعث دلسردی بازدیدکنندگان خواهد شد».

برای درک بهتر موضوع، این انجمن یک مثال رو مطرح میکنه: یک خانواده چهار نفره از برزیل (که عضو برنامه لغو روادید نیست) برای سفر به آمریکا تحت ساختار جدید پرداخت، باید ۱۸۷۶ دلار برای هزینه‌های ویزا پرداخت کنه که بیش از ۱۱۰۰ دلار افزایش رو نشون میده.

جف فریمن، رئیس و مدیرعامل انجمن سفر آمریکا، در بیانیه‌ای در تاریخ ۳ جولای، ضمن اینکه سرمایه‌گذاری‌های قانون جدید در زیرساخت‌های سفر و امنیت مثل کنترل ترافیک هوایی و گمرک رو «یک گام بزرگ در مسیر درست» توصیف کرد، گفت: «سرمایه‌گذاری‌های هوشمندانه در فرایند سفر، هضم هزینه‌های جدید احمقانه برای بازدیدکنندگان خارجی و کاهش بودجه برند آمریکا، که بازوی تبلیغاتی آمریکاست، رو خیلی سخت‌تر میکنه». اون معتقده که برای تبدیل کردن آمریکا به پربازدیدترین مقصد جهان، به خصوص با نزدیک شدن به رویدادهای بزرگی مثل جام جهانی فوتبال و المپیک تابستانی ۲۰۲۸، به سیاست‌های هوشمندانه‌تری نیاز هست.

نظرات در فضای عمومی:

در شبکه‌های اجتماعی و انجمن‌های آنلاین مثل ردیت و هکر نیوز هم بحث‌های زیادی در این مورد شکل گرفته. برخی از کاربران معتقدند که این اقدامات به شدت به صنعت گردشگری آمریکا آسیب میزنه و مسافران رو به سمت مقاصد دیگه‌ای مثل اروپا یا آسیا سوق میده. یک کاربر نوشت که «۹/۱۱ شما رو شکست. من مطمئنم که ترامپ هم کمکی نکرده، اما تجربه مرزی خیلی غیرمتمدنانه است، پلیس خیلی نظامی شده، و مردمتون خیلی دوپاره و عصبانی هستن. دلیلی نمی‌بینم که خودم، خانواده‌ام، یا هزاران دلاری که برای تعطیلات سرمایه‌گذاری شده رو در اونجا به خطر بندازم».

عده‌ای دیگه این اقدام رو بخشی از یک استراتژی بزرگتر برای کاهش ورود گردشگران از کشورهای «خاص» میدونن. اونها اشاره میکنن که معافیت کشورهای عضو برنامه لغو روادید، که عمدتا کشورهای ثروتمند و اروپایی هستن، این سیاست رو هدفمند میکنه. یک کاربر نوشت: «پس اگه شما اهل یکی از ۵۲ کشور ثروتمند و عمدتا سفیدپوست هستید… فهمیدم».

برخی دیگه هم به نحوه تصویب این لایحه انتقاد کردن و گفتن که این قانون به سرعت و بدون اینکه بسیاری از سیاستمداران اون رو به طور کامل مطالعه کنن، تصویب شده. یک کاربر نوشت: «بسیاری از سیاستمدارانی که به این لایحه رای دادن، به طور علنی اعتراف کردن که قبل از تصویب اون رو نخونده بودن».

منابع

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *