کمیسیون فدرال ارتباطات آمریکا (FCC) برنامهای را اعلام کرده که قصد دارد طبق آن، قوانین جدیدی را برای ممنوع کردن استفاده از فناوری و تجهیزات چینی در کابلهای زیردریایی به رای بگذارد. بر اساس بیانیه مطبوعاتی رئیس FCC، برندن کار، این قوانین پیشنهادی برای هر شرکتی که در فهرست فعلی نهادهای FCC قرار دارد و به نظر این کمیسیون «یک ریسک غیرقابل قبول برای امنیت ملی ایالات متحده» به حساب میآید، اعمال میشود.
این قوانین جدید علاوه بر «ممنوع کردن استفاده از تجهیزات تحت پوشش»، توانایی شرکتهای چینی برای گرفتن مجوز ساخت یا بهرهبرداری از کابلهایی که به آمریکا وصل میشوند را نیز محدود میکند. کابلهای زیردریایی یا سابمارین، یک بخش کلیدی از زیرساخت اینترنت به حساب میآیند و از دید FCC، میتوانند یک محل بالقوه برای جاسوسی خارجی باشند. هدف از ممنوعیت یا حداقل محدود کردن شدید نفوذ شرکتهای چینی، تلاشی برای سود رساندن به ارائهدهندگان کابل آمریکایی و همزمان آسیب زدن به کسانی است که دشمن این کشور تلقی میشوند.
پیشینه و رویکرد FCC
این اولین بار نیست که چنین حرکتی انجام میشود. در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، FCC اقدامات مشابهی را برای جلوگیری از استفاده اپراتورهای تلفن همراه از تجهیزات چینی در آمریکا انجام داد. ترامپ قانونی را امضا کرد که اپراتورها را ملزم میکرد زیرساختهای قدیمی موبایل شرکتهای هواوی و زدتیای را «حذف و جایگزین» کنند و FCC نیز بودجهای را برای تحقق این امر فراهم کرد. هرچند، قوانین جدید در مورد کابلهای زیردریایی توسط یک کمیسیون خیلی متفاوت پیشنهاد شده است. در حال حاضر، فقط سه کمیسیونر در FCC حضور دارند، در حالی که به طور معمول این تعداد پنج نفر است.
تحت ریاست برندن کار، این کمیسیون رویکرد تهاجمیتری را برای تنظیم صنعت ارتباطات در پیش گرفته که به گفته برخی، در مرز نقض متمم اول قانون اساسی قرار دارد. آقای کار تهدید کرده که شرکتها را به خاطر سیاستهای تنوع، برابری و شمولشان مورد تحقیق قرار میدهد و متعهد شده که هیچ ادغامی از شرکتهایی که بر حفظ این سیاستها اصرار دارند را تایید نکند.
برندن کار، رئیس FCC، در بیانیهای اعلام کرد: «کابلهای زیردریایی قهرمانان گمنام ارتباطات جهانی هستند و ۹۹ درصد از کل ترافیک اینترنت را حمل میکنند. در حالی که آمریکا در حال ساخت مراکز داده و زیرساختهای دیگر لازم برای پیشرو بودن در جهان در زمینه هوش مصنوعی و فناوریهای نسل بعد است، این کابلها بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارند.»
دلایل و توجیهات ممنوعیت
انتظار میرود که FCC در تاریخ ۷ آگوست در مورد این قوانین جدید رایگیری کند. این قوانین علاوه بر اینکه با اقدامات گذشته FCC همخوانی دارند، میتوانند به عنوان راهی برای ایمنسازی زیرساختهای آمریکایی پس از هک گسترده «سالت تایفون» که سال گذشته اپراتورهای آمریکایی و شرکتهای دیگر را تحت تاثیر قرار داد، توجیه شوند. همچنین این اقدام با یادداشت سیاست «سرمایهگذاری اول آمریکا» که رئیس جمهور ترامپ در فوریه صادر کرده بود، هماهنگ است.
نگرانیهایی وجود دارد که چین ممکن است از استفاده از فناوریهایش در این کابلهای زیردریایی برای انجام جاسوسی گسترده سوءاستفاده کند. رویترز در سال ۲۰۲۳ یک گزارش ویژه در مورد بیاعتمادی متقابل آمریکا و چین به دخالت طرف دیگر در این زیرساخت حیاتی منتشر کرد. این گزارش میگفت: «آژانسهای جاسوسی میتوانند به راحتی از کابلهایی که در خاکشان فرود میآیند، بهرهبرداری کنند.» یک کارشناس به این رسانه گفته بود که «کابلهای زیردریایی یک معدن طلای نظارتی برای آژانسهای اطلاعاتی جهان هستند.»
آقای کار در بیانیهای دیگر گفت: «ما در سالهای اخیر شاهد تهدید زیرساخت کابلهای زیردریایی توسط دشمنان خارجی، مثل چین، بودهایم. بنابراین، ما اینجا اقدام میکنیم تا از کابلهای زیردریایی خود در برابر مالکیت و دسترسی دشمنان خارجی و همچنین تهدیدات سایبری و فیزیکی محافظت کنیم.»
حوادث اخیر این نگرانیها را برجسته کرده است. در نوامبر ۲۰۲۴، دو کابل زیردریایی که فنلاند و سوئد را به بقیه اروپا وصل میکردند، قطع شدند. گزارشهای دسامبر ۲۰۲۴ نشان میداد که فیلمهای زیر آب، ادعاهایی مبنی بر اینکه این یک اقدام خرابکارانه عمدی بوده که توسط یک کشتی باری چینی با کشیدن لنگرش روی کابلها انجام شده را تایید میکند. در دریای بالتیک، قطع شدن دو کابل زیردریایی فیبر نوری دیگر نیز منجر به تحقیقات در مورد خرابکاری احتمالی شد. در سال ۲۰۲۳، تایوان دو کشتی چینی را به قطع تنها کابلهای اینترنتی متصل به جزایر ماتسو متهم کرد. اخیراً هم، حملات حوثیها در دریای سرخ مظنون به ایجاد خسارت به سه کابل حیاتی تامینکننده خدمات اینترنت به اروپا و آسیا هستند.
جزئیات طرح پیشنهادی FCC
پیشنهاد آقای کار یک رویکرد دوگانه دارد: یک بخش آن «استفاده از کشتیهای آمریکایی برای تعمیر و نگهداری کابلهای زیردریایی و استفاده از فناوری مورد اعتماد در خارج از کشور» را تشویق میکند، از جمله پیشنهادی برای «معافیت کامل پیشفرض درخواستهای مجوزی که استاندارد امنیتی سطح بالایی را رعایت میکنند از بررسی تیم تلکام».
بخش دیگر، استفاده از فناوری چینی در زیرساختهای جهانی را با اعمال محدودیتهای اضافی بر استفاده از آن در هر کابل زیردریایی که به آمریکا متصل میشود، بیانگیزه میکند. FCC اعلام کرده که پیشنهاد آقای کار شامل «اتخاذ طیف وسیعی از اقدامات برای محافظت از کابلهای زیردریایی در برابر دشمنان خارجی – اعمال یک فرض رد برای برخی از متقاضیان مجوز تحت کنترل دشمنان خارجی، محدود کردن قراردادهای اجاره ظرفیت به چنین نهادهایی، ممنوعیت استفاده از تجهیزات تحت پوشش، ایجاد الزامات امنیت سایبری و فیزیکی، و موارد دیگر – همه اینها در حالی که رویههای بررسی مجوز کمیسیون را سادهسازی میکند.»
این پیشنهاد خواستار مسدود کردن خودکار «متقاضیان مجوز تحت کنترل دشمنان خارجی» از داشتن سهم در یک کابل زیردریایی است. همچنین «قراردادهای اجاره ظرفیت به چنین نهادهایی» را محدود میکند و استفاده از تجهیزات خاصی را در کابلهای زیردریایی ممنوع میکند. علاوه بر این، این پیشنهاد «الزامات امنیت سایبری و فیزیکی جدیدی را ایجاد میکند». مشخص نشده که آیا این اقدامات برای کابلهای موجود اعمال میشود یا فقط کابلهای جدید.
پیامدها و چالشها
این اولین باری نیست که آمریکا به دنبال ممنوع کردن فناوری چینی از زیرساختهای ارتباطی است. برای نمونه، تجهیزات ساخته شده توسط هواوی و زدتیای در سال ۲۰۱۹ از استفاده در ارتباطات آمریکا منع شد، هرچند پنتاگون در سال ۲۰۲۴ استدلال کرد که استفاده نکردن از محصولات هواوی در برخی ظرفیتها «عملاً غیرممکن» است، چون این شرکت بزرگترین ارائهدهنده خدمات مخابراتی در جهان است. به نظر میرسد اگر این محدودیتها پذیرفته شوند، با موانع مشابهی روبرو خواهند شد.
تلاش کمیسیون برای مسدود کردن فناوری چینی از کابلهای زیردریایی متصل به آمریکا میتواند دامنه گستردهای داشته باشد. در صورت تصویب، این اقدام همچنین «اقدامات اضافی مختلفی برای محافظت از امنیت کابلهای زیردریایی در برابر تجهیزات و خدمات دشمنان خارجی را بررسی خواهد کرد، در حالی که استفاده از کشتیهای آمریکایی برای تعمیر و نگهداری کابلهای زیردریایی و استفاده از فناوری مورد اعتماد در خارج از کشور را تشویق میکند.»
کمیسیون قرار است در جلسه بعدی خود در تاریخ ۷ آگوست در مورد پیشنهاد کابل زیردریایی رایگیری کند. این برنامهها تعدادی از شرکتهای موجود در فهرست آژانس را که تهدیدی برای امنیت ملی تلقی میشوند، تحت تاثیر قرار میدهد. از این شرکتها میتوان به هواوی و گروهی که اکنون HMN Technology نامیده میشود (واحد سابق زیردریایی هواوی که به Hengtong فروخته شد) اشاره کرد. هنگامی که اقدامات FCC به اجرا درآید، گروههایی که از فناوری محدود شده چینی استفاده میکنند، نمیتوانند مجوزهای FCC را برای ساخت یا بهرهبرداری از کابلهایی که به آمریکا متصل میشوند، دریافت کنند. شرکتهای مخابراتی چینی، از جمله چاینا تلکام، چاینا یونیکام و چاینا موبایل، در حال حاضر مالک یا اپراتور کابلهای زیردریایی هستند که به آمریکا متصل میشوند؛ با این حال، این قانون فقط برای مجوزهای آینده اعمال خواهد شد.
منابع
- The FCC plans to ban Chinese technology in undersea cables
- The FCC wants to ban Chinese tech from the undersea cables that connect the U.S. to the rest of the world — proposed new rules would ‘secure cables against foreign adversaries’ | Tom’s Hardware
- FCC wants to ban Chinese tech from undersea cables | The Record from Recorded Future News
- FCC Moves To Ban Chinese Tech From Undersea Fiber Cables
- US telecom security: FCC plans ban on undersea cables with Chinese tech; firms like Huawei, ZTE under fire – Times of India
- US pushes for ban on Chinese technology in subsea cables – DCD
- U.S. To Ban Chinese Tech Used In Undersea Cables Over Security Concerns
- US Aims to Ban Chinese Technology in Undersea Telecommunications Cables
دیدگاهتان را بنویسید