GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

مهاجرت کاری به سنگال: الزامات و مجوزها

تخمین زمان مطالعه: حدود ۲۵ دقیقه

خلاصه کلیدی این راهنما:

  • مجوز کار لازمه؟ بله، اگه بخوای بیشتر از ۹۰ روز توی سنگال کار کنی، حتما باید مجوز کار (Work Permit) بگیری.
  • کی درخواست میده؟ معمولا کارفرمای شما در سنگال باید مراحل گرفتن مجوز رو برای شما شروع کنه و اسپانسر شما بشه.
  • چه مدارکی میخواد؟ یه لیست بلند بالا از مدارک مثل پاسپورت، قرارداد کاری، گواهی عدم سوء‌پیشینه، مدارک تحصیلی و پزشکی لازمه که همگی باید به زبان فرانسه ترجمه شده باشن.
  • چقدر طول میکشه؟ فرآیند گرفتن مجوز کار معمولا بین ۲ تا ۴ هفته یا گاهی ۱۵ تا ۲۰ روز کاری طول میکشه، ولی این زمان میتونه متغیر باشه.
  • هزینه‌ها چطوره؟ هزینه دولتی برای خود مجوز کار حدود ۲۵۰ دلار تخمین زده شده، اما هزینه‌های جانبی دیگه‌ای هم وجود داره.
  • مدت اعتبار مجوز چقدره؟ مجوزهای کار معمولا برای دو سال صادر میشن و قابل تمدید هستن.
  • میشه شغل عوض کرد؟ مجوز کارت به کارفرمای فعلیت گره خورده. اگه بخوای جاتو عوض کنی، باید برای شغل جدید یه مجوز کار جدید بگیری.

یه نگاه کلی به مهاجرت کاری به سنگال

سنگال یه کشور توی غرب آفریقا است که به خاطر فرهنگ غنی و اقتصاد در حال رشدش، برای خیلی از متخصص‌های بین‌المللی یه مقصد جذاب برای زندگی و کار شده. اگه شرکتی که توش کار میکنی قصد داره به سنگال بره یا میخوای اونجا یه موقعیت شغلی پیدا کنی، باید بدونی که قبل از هر کاری، لازمه ویزا و مجوزهای قانونی لازم رو بگیری.

برای هر نیروی کار خارجی که قصد داره بیشتر از ۹۰ روز توی سنگال کار کنه، گرفتن مجوز کار یه امر ضروریه. این قانون توی همه صنایع و برای همه موقعیت‌های شغلی صدق میکنه. کارفرماها وظیفه دارن مطمئن بشن که نیروی کار خارجی‌شون قبل از شروع به کار، این مجوز رو دریافت کرده. اگه کسی بدون مجوز کار کنه، ممکنه با جریمه‌های سنگین یا حتی اخراج از کشور روبرو بشه.

انواع ویزا و مجوزهای کاری سنگال

برای کار کردن در سنگال، گزینه‌های مختلفی برای ویزا و مجوز وجود داره که بسته به نوع و مدت زمان کار شما، باید یکی رو انتخاب کنی. بیا با هم ببینیم اینا چی هستن:

  • ویزای کار بلند مدت (Long-Term Employment Visa): این ویزا برای افرادیه که یه پیشنهاد شغلی برای بیشتر از یک سال توی سنگال دارن. برای این ویزا، حتما باید یه قرارداد کاری امضا شده و مدارکی که صلاحیت شما رو نشون میده، ارائه بدی.
  • ویزای کار کوتاه مدت (Short-Term Employment Visa): اگه قراره برای یه پروژه موقت یا یه کار مشاوره‌ای که تا شش ماه طول میکشه به سنگال بری، این ویزا به دردت میخوره.
  • مجوز کار برای خوداشتغالی (Work Permit for Self-Employment): این مجوز برای کارآفرین‌ها و فریلنسرهایی طراحی شده که میخوان کسب‌وکار خودشون رو راه بندازن یا توی سنگال خدمات ارائه بدن. برای این کار، باید یه طرح تجاری (بیزینس پلن) دقیق داشته باشی.
  • ویزای کار تخصصی (Specialized Work Visa): اگه توی زمینه‌های خاصی مثل فناوری، بهداشت یا علوم آکادمیک مهارت‌های ویژه‌ای داری که میتونه به بخش‌های خاصی از اقتصاد سنگال کمک قابل توجهی کنه، این ویزا برای شماست.
  • ویزای تجاری (Business Visa): این ویزا با ویزای کار فرق داره. ویزای تجاری برای فعالیت‌های کوتاه مدت کاریه که بابتش پولی توی سنگال دریافت نمیکنی. مثلا برای شرکت توی جلسه‌ها، مذاکره برای قرارداد، شرکت توی کنفرانس یا سمینارهای آموزشی. معمولا برای اقامت تا ۹۰ روز صادر میشه.
  • کارت اقامت (Residence Permit): به غیر از مجوز کار، برای زندگی طولانی مدت (بیشتر از ۹۰ روز) توی سنگال، به یه کارت اقامت هم احتیاج داری که بهش «Carte d’identité d’étranger» میگن. این کارت معمولا بعد از ورود به سنگال و با داشتن مجوز کار صادر میشه. اعتبار اولیه‌اش شش ماهه است و قابل تمدیده.

یه نکته در مورد دیجیتال نومدها (Digital Nomads):

در حال حاضر، سنگال ویزای مخصوصی برای دیجیتال نومدها نداره. اما اگه کار ریموت انجام میدی، میتونی از گزینه‌های جایگزین استفاده کنی:

  • ویزای توریستی: این ویزا اجازه اقامت تا ۹۰ روز رو میده و برای کارهای ریموت کوتاه مدت مناسبه، اما برای استخدام رسمی نیست.
  • ویزای تجاری: برای فعالیت‌های مرتبط با کسب‌وکار و پروژه‌های کوتاه مدت خوبه و معمولا نیاز به دعوت‌نامه از یه شرکت محلی داره.

مسیر گرفتن مجوز کار: قدم به قدم

فرآیند گرفتن مجوز کار توی سنگال یه سری مراحل مشخص داره که باید با دقت طی بشن. این فرآیند معمولا توسط کارفرما از طرف شما پیگیری میشه.

  1. پیدا کردن پیشنهاد شغلی
    قبل از هر چیز، باید یه پیشنهاد شغلی رسمی از یه شرکت ثبت شده در سنگال داشته باشی. توی این پیشنهاد باید مسئولیت‌های شغلی، حقوق و مدت قرارداد مشخص شده باشه.
  2. تماس با اداره کار
    اولین قدم عملی اینه که به اداره کار و تامین اجتماعی سنگال، یعنی «Direction du Travail et de la Sécurité Sociale»، مراجعه کنی (یا کارفرمای شما این کار رو انجام بده) تا از جزئیات دقیق مراحل و مدارک مورد نیاز مطلع بشی.
  3. جمع‌آوری و آماده‌سازی مدارک
    بعد از اینکه فهمیدی چه مدارکی لازمه، باید همه اون‌ها رو آماده کنی و ازشون کپی بگیری. نکته خیلی مهم اینه که همه مدارک باید به زبان فرانسه باشن. اگه مدرکی به زبان دیگه‌ای هست، باید توسط یه مترجم رسمی ترجمه و تایید بشه.
  4. ارسال درخواست
    حالا باید یه نامه درخواست برای مجوز کار خطاب به وزارت کشور (Ministry of Interior) بنویسی و به همراه تمام مدارک جمع‌آوری شده، به همون اداره کار و تامین اجتماعی تحویل بدی. یه نامه پوششی و یه نامه حمایتی از طرف کارفرما هم معمولا لازمه.
  5. بررسی و انتظار برای تایید
    وقتی درخواست شما دریافت شد، مدارک بررسی میشن تا ببینن آیا همه شرایط رو داری یا نه. این فرآیند معمولا بین ۲ تا ۴ هفته طول میکشه، پس باید از قبل برنامه‌ریزی کنی.
  6. دریافت مجوز و کارت شناسایی
    اگه درخواستت تایید بشه، به شما اجازه اقامت برای مدت زمان مشخصی داده میشه و یه کارت شناسایی خارجی (foreign identification) به عنوان مدرک صادر میشه که نشون میده شما اجازه کار قانونی در سنگال رو داری. مجوز کار معمولا برای دو سال صادر میشه.

لیست مدارک لازم برای مجوز کار

برای اینکه درخواست مجوز کارت کامل باشه، باید یه سری مدارک مشخص رو آماده کنی. این لیست از منابع مختلف جمع‌آوری شده و تقریبا کامله، اما همیشه بهتره آخرین لیست رو از سفارت یا اداره کار سنگال چک کنی.

نوع مدرکتوضیحات
فرم‌های درخواستفرم درخواست خطاب به وزارت کشور و فرم درخواست خطاب به وزارت کار.
پاسپورت معتبرکپی از پاسپورتی که حداقل شش ماه اعتبار داشته باشه.
عکس پرسنلیسه (۳) قطعه عکس پرسنلی جدید.
گواهی عدم سوء‌پیشینهیه گواهی جدید (معمولا برای سه ماه اخیر) از پلیس کشوری که توش زندگی میکنی.
گواهی تولدهمون شناسنامه خودمون.
گواهی پزشکییه گواهی سلامت جدید که نشون بده برای کار کردن مشکل پزشکی نداری. این گواهی معمولا باید در سنگال صادر بشه.
قرارداد کارییه قرارداد کاری معتبر و امضا شده با یه شرکت سنگالی.
مدارک ثبت شرکت کارفرمامدارکی که نشون بده شرکتی که میخواد شما رو استخدام کنه، به صورت قانونی در سنگال ثبت شده.
مدارک تحصیلی و حرفه‌ایمدارک دانشگاهی یا گواهینامه‌هایی که به موقعیت شغلی شما مرتبطه.
رزومه (CV)سوابق کاری و تحصیلی شما.
اثبات محل اقامت در سنگالمدرکی که نشون بده جایی برای زندگی در سنگال داری (مثلا اجاره‌نامه).
گواهی معافیت از ضمانت بازگشتاین مورد برای افراد خاصیه که از ضمانت بازگشت به کشورشون معاف هستن.

نقش کارفرما در فرآیند استخدام شما

کارفرمای شما توی سنگال نقش خیلی مهمی در گرفتن مجوز کار داره. در واقع، این فرآیند معمولا بدون حمایت یه کارفرما ممکن نیست. مسئولیت‌های اصلی کارفرما این‌هاست:

  • اسپانسرشیپ (Sponsorship): کارفرما باید به صورت رسمی اسپانسر ویزا و مجوز کار شما بشه. فریلنسرها یا پیمانکارها نمیتونن خودشون برای این نوع مجوز اقدام کنن.
  • اثبات نیاز به نیروی خارجی: کارفرما باید به دولت سنگال نشون بده که برای این موقعیت شغلی، نتونسته نیروی کار مناسبی از داخل کشور پیدا کنه و مهارت‌های شما منحصر به فرده.
  • ارسال مدارک: کارفرما مسئولیت داره که درخواست مجوز کار رو از طرف شما به وزارت کار ارسال کنه.
  • تضمین رعایت قوانین: شرکت باید تضمین کنه که تمام اطلاعات ارائه شده درسته و در طول دوره استخدام شما، تمام قوانین کار و مهاجرت سنگال رو رعایت میکنه.
  • گزارش تغییرات: اگه وضعیت استخدامی شما تغییر کنه (مثلا تغییر شغل یا آدرس)، کارفرما باید فورا به مقامات مربوطه اطلاع بده.

مدل‌های مختلف استخدام نیروهای خارجی

شرکت‌ها برای استخدام نیروی خارجی در سنگال معمولا از سه راه اصلی استفاده میکنن:

  1. استخدام مستقیم با مجوز کار: این رایج‌ترین راه برای استخدام تمام وقت نیروهای خارجیه. توی این مدل، شرکت (یا یه شرکت واسطه به عنوان کارفرمای ثبت شده) باید در سنگال یه شخصیت حقوقی داشته باشه و برای شما درخواست مجوز کار بده. این روش برای کارهای بلند مدت که نیاز به حضور فیزیکی یا هیبریدی در سنگال دارن، بهترین گزینه‌اس.
  2. استخدام به عنوان پیمانکار (Contractor): متخصص‌های مستقل و فریلنسرها میتونن به صورت قانونی با مشتری‌های بین‌المللی کار کنن بدون اینکه نیاز به اسپانسرشیپ کارفرما داشته باشن. اما در این حالت، خود شخص مسئول ثبت‌نام مالیاتی و پرداخت مالیات طبق قوانین محلیه. این روش برای فریلنسرها، مشاورها یا کارهای پروژه‌ای مناسبه، مخصوصا اگه فرد از قبل در سنگال زندگی میکنه.
  3. انتقال یه کارمند فعلی به سنگال: اگه شرکتی بخواد یکی از کارمندهای فعلی خودش رو به سنگال منتقل کنه، باز هم باید همون مراحل ویزا و راه‌اندازی حقوق و دستمزد رو طی کنه. حتی اگه اون کارمند در کشور دیگه‌ای برای شرکت کار میکنه، برای رعایت قوانین، به یه کارفرمای ثبت شده محلی نیاز داره.

شرکت‌های واسطه (EOR/PEO) چی هستن و چه کمکی میکنن؟

اگه اسم شرکت‌هایی مثل Acumen International، Playroll، Skuad، G-P، Velocity Global یا Fragomen رو شنیدی، این‌ها معمولا شرکت‌های «Employer of Record» یا به اختصار EOR هستن.

کار EOR چیه؟ به زبان ساده، EOR یه شرکت ثالثه که به جای کارفرمای اصلی شما، به صورت قانونی شما رو در یه کشور خارجی استخدام میکنه. اینطوری، شرکت شما نیازی نداره که حتما یه شعبه یا دفتر قانونی در سنگال ثبت کنه. این شرکت‌های EOR همه کارهای محلی رو انجام میدن، از جمله:

  • پشتیبانی مهاجرت و مجوز کار: اون‌ها اسپانسر مجوز کار شما میشن و تمام مراحل اداری رو براتون انجام میدن. این کار ریسک رد شدن ویزا رو کم میکنه و دردسرهای اداری رو از دوش شما و کارفرماتون برمیداره.
  • مدیریت حقوق و دستمزد (Payroll): بعد از اینکه مجوز کارتون صادر شد، این شرکت‌ها به صورت رسمی شما رو استخدام میکنن و حقوق و مزایای شما رو طبق قوانین سنگال پرداخت میکنن.
  • رعایت قوانین محلی: اون‌ها مطمئن میشن که تمام قوانین کار، مالیات و بیمه‌های اجتماعی سنگال برای شما رعایت میشه.
  • ارائه مزایای اضافی: بعضی از این شرکت‌ها، مثل Acumen International، خدمات دیگه‌ای هم ارائه میدن. مثلا بیمه درمانی، کمک برای پیدا کردن خونه و اجاره دفتر، تهیه سیم‌کارت و ماشین، استقبال در فرودگاه و حتی کمک برای جابجایی خانواده شما.

استفاده از این شرکت‌ها مخصوصا برای شرکت‌هایی که میخوان نیروهای ماهر و متخصص رو برای پست‌های کلیدی به سنگال بفرستن، خیلی رایجه.

یه نکته مهم: این شرکت‌ها معمولا تاکید میکنن که «ما سرویس مهاجرتی نیستیم» و خدمات مجوز کار رو به صورت تکی به افرادی که دنبال کار میگردن ارائه نمیدن. خدماتشون معمولا برای شرکت‌هایی هست که از قبل نیروی کار مورد نظرشون رو انتخاب کردن.

زمان و هزینه‌ها: چقدر طول میکشه و چقدر پول لازمه؟

زمان پردازش (Processing Time):

زمان صدور مجوز کار در سنگال متغیره و به «Direction du Travail et de la Sécurité Sociale» بستگی داره. اما به طور کلی، منابع مختلف این زمان‌ها رو اعلام کردن:

  • معمولا بین ۲ تا ۴ هفته طول میکشه.
  • بعضی منابع زمان پردازش رو ۱۵ تا ۲۰ روز کاری تخمین زدن.

بهتره همیشه برای تاخیرهای احتمالی آماده باشی و فرآیند درخواست رو زودتر شروع کنی.

هزینه‌ها (Fees):

هزینه‌های مربوط به مجوز کار و ویزا به نوع ویزا و شرایط بستگی داره.

  • هزینه دولتی برای خود مجوز کار (Work Permit) حدود ۲۵۰ دلار تخمین زده شده.
  • هزینه ویزای تجاری (Business Visa) برای یک بار ورود تا ۹۰ روز، حدود ۷۰ دلار ذکر شده.

توجه: این هزینه‌ها، هزینه‌های دولتی هستن و ربطی به هزینه‌هایی که شرکت‌های EOR برای خدمات پشتیبانی ویزا میگیرن، ندارن. برای اطلاع از هزینه‌های اون‌ها باید مستقیما با خودشون تماس بگیری.

جزئیات مهم در مورد مجوز کار و اقامت

  • مدت اعتبار: مجوزهای کار در سنگال معمولا برای یه دوره اولیه دو ساله (۲۴ ماهه) صادر میشن، مگه اینکه مدت قرارداد کاری شما کمتر از دو سال باشه.
  • تمدید: مجوز کار قابل تمدیده. برای اینکه در کارتون وقفه‌ای نیفته، باید حداقل دو ماه قبل از تموم شدن اعتبار مجوز، برای تمدیدش اقدام کنی. برای تمدید ممکنه به مدارک به‌روز شده مثل قرارداد کاری جدید نیاز داشته باشی.
  • وابستگی به کارفرما: یادت باشه که مجوز کار شما معمولا به کارفرمایی که اسپانسرت شده، گره خورده. اگه تصمیم بگیری شغلت رو عوض کنی و برای یه شرکت دیگه کار کنی، باید یه مجوز کار کاملا جدید بگیری.
  • کارت اقامت (Residence Permit): همونطور که گفته شد، علاوه بر مجوز کار، به کارت اقامت هم نیاز داری. این کارت معمولا با اعتبار شش ماهه صادر میشه و قابل تمدیده. گاهی اوقات پردازش کارت اقامت نهایی طول میکشه و ممکنه مجبور بشی چند بار کارت اقامت موقتت رو تمدید کنی.

قوانین کار و شرایط استخدام در سنگال

اگه قصد داری در سنگال کار کنی، خوبه که یه اطلاعات کلی در مورد قوانین کار این کشور هم داشته باشی. این قوانین هم برای شهروندان سنگالی و هم برای نیروهای خارجی اعمال میشه.

عنوانتوضیحات
ساعات کاری قانونی۴۰ ساعت در هفته.
اضافه کاریهر ساعت کار بیشتر از ساعات عادی، اضافه کاری حساب میشه. سقف اضافه کاری سالانه ۱۰۰ ساعت است. نرخ پرداخت به این شکله:
ساعات روز: ۸ ساعت اول با نرخ ۱۱۰٪ و ساعات بعدی با نرخ ۱۳۵٪ حقوق ساعتی استاندارد.
ساعات شب (۱۰ شب تا ۵ صبح): با نرخ ۱۵۰٪ حقوق ساعتی.
آخر هفته یا تعطیلات رسمی: کار در روز با نرخ ۱۵۰٪ و کار در شب با نرخ ۲۰۰٪ حقوق ساعتی.
مرخصی سالانهکارمندان حق دارن ۲۴ روز مرخصی سالانه با حقوق داشته باشن (ماهی دو روز). کارمندان خانم که فرزند زیر ۱۴ سال دارن، سالی یک روز مرخصی اضافه میگیرن. مرخصی استفاده نشده رو میشه تا سه سال ذخیره کرد.
مرخصی استعلاجیحداقل پنج روز مرخصی استعلاجی با حقوق در سال.
مرخصی زایمانخانم‌ها ۱۴ هفته مرخصی زایمان با حقوق دارن (۸ هفته بعد از تولد). آقایون هم یک روز مرخصی پدری دارن.
تعطیلات رسمیسنگال حدود ۱۴ روز تعطیل رسمی در سال داره که شامل سال نو میلادی، روز استقلال، عید فطر، کریسمس و تعطیلات مذهبی و ملی دیگه‌اس.
دوره آزمایشی (Probation)دوره آزمایشی استاندارد برای مدیران سه ماه و برای کارمندان غیرمدیر یک ماه است.
فسخ قراردادکارمند میتونه با ارائه یه اخطار کتبی قرارداد رو فسخ کنه. کارفرما هم با ارائه اخطار کتبی میتونه این کار رو بکنه. مدت زمان اخطار بستگی به سابقه و موقعیت شغلی داره و از ۸ روز تا سه ماه متغیره.

چالش‌ها و نکات کلیدی

استخدام نیروی خارجی در سنگال میتونه با چالش‌هایی همراه باشه. دونستن این موارد بهت کمک میکنه که آماده‌تر باشی:

  • مقررات پیچیده: قوانین کار و مهاجرت سنگال میتونه کمی پیچیده باشه. بهتره از متخصص‌های محلی یا مشاورهای حقوقی کمک بگیری تا مطمئن بشی همه چیز قانونی پیش میره.
  • دقت در مدارک: هرگونه خطا یا نقص در مدارک میتونه باعث تاخیر یا حتی رد شدن درخواستت بشه. قبل از ارسال، همه مدارک رو چند بار چک کن.
  • تاخیر در پردازش: ممکنه فرآیند تایید مجوز با تاخیرهای پیش‌بینی نشده‌ای روبرو بشه. همیشه زودتر از موعد اقدام کن تا برنامه‌ریزی‌هات به هم نریزه.
  • به‌روز بودن اطلاعات: قوانین مهاجرت میتونن تغییر کنن. همیشه آخرین اطلاعات رو از منابع رسمی مثل سفارت یا وزارت کشور سنگال چک کن.
  • ارتباط باز: با کارفرمات در ارتباط باش و ازش بخواه که در هر مرحله از فرآیند، تو رو در جریان بذاره.

منابع

  • [۱] Visa, Work Permit & Immigration Support in Senegal
  • [۲] Visit Visas (VIVIS) — Ministério das Relações Exteriores
  • [۳] Senegal Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
  • [۴] Work Visa Requirements Senegal & Work Permits | G-P
  • [۵] Work Visas in Senegal – A How-To Guide | Velocity Global
  • [۶] Work Permits & Visas in Senegal
  • [۷] Senegal | Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy LLP
  • [۸] Application Process for a Senegalese Work Visa
  • [۹] U.S. Embassy Dakar, Senegal – DKR
  • [۱۰] Employer of Record (EOR) Senegal | Updated for 2025 | Skuad
  • [۱۱] Embassy of Canada to Senegal, in Dakar
  • [۱۲] practiceguides.chambers.com/practice-guides/comparison/1060/13623/21546-21547-21548-21549-21550-21551-21552
  • [۱۳] Technical Difficulties
  • [۱۴] [no-title]
  • [۱۵] Work Permit for Senegal
  • [۱۶] Careers | IDinsight
  • [۱۷] Visas – EOP
  • [۱۸] Technical Difficulties
  • [۱۹] Portugal Visas From Senegal | Eligibility & How to Apply

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *