GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

توقف همکاری مایکروسافت با مهندسان چینی در پروژه‌های نظامی آمریکا

توقف همکاری مایکروسافت با مهندسان چینی در پروژه‌های نظامی آمریکا

مایکروسافت اعلام کرده است که دیگر از مهندسان مستقر در چین برای کار روی سرویس‌های ابری دولتی وزارت دفاع آمریکا و خدمات مرتبط با آن استفاده نخواهد کرد. این تصمیم در پی بالا گرفتن نگرانی‌ها در مورد امنیت سایبری و دسترسی مهندسان خارجی به سیستم‌های حساس ایالات متحده گرفته شده است.

فرانک شاو، مدیر ارتباطات مایکروسافت، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این اقدام در پاسخ به «نگرانی‌های مطرح شده در اوایل این هفته در مورد مهندسان خارجی تحت نظارت آمریکا» انجام می‌شود. او اضافه کرد: «ما همچنان متعهد به ارائه امن‌ترین خدمات ممکن به دولت ایالات متحده هستیم، از جمله همکاری با شرکای امنیت ملی خود برای ارزیابی و تنظیم پروتکل‌های امنیتی در صورت نیاز».

ماجرا از کجا شروع شد؟

همه چیز با یک گزارش تحقیقی در وب‌سایت «پروپابلیکا» شروع شد. این گزارش که در ۱۵ جولای ۲۰۲۵ منتشر شد، به یک رویه کمتر شناخته شده در مایکروسافت پرداخت که طبق آن، این شرکت از مهندسان چینی برای نگهداری و پشتیبانی سیستم‌های ابری وزارت دفاع آمریکا استفاده می‌کرد. این رویه که از سال ۲۰۱۶ شروع شده بود، بخشی از توافقی بود که به مایکروسافت کمک کرد تا قراردادهای بزرگ رایانش ابری دولت فدرال را به دست آورد.

بر اساس این گزارش، برای نظارت بر کار این مهندسان چینی، از شهروندان آمریکایی با مجوزهای امنیتی به عنوان «همراهان دیجیتال» (digital escorts) استفاده می‌شد. وظیفه این همراهان این بود که به عنوان یک مانع در برابر جاسوسی و خرابکاری عمل کنند. اما گزارش پروپابلیکا نشان داد که این همراهان دیجیتال، که اغلب پرسنل نظامی سابق با حداقل دستمزد بودند، معمولا تخصص فنی لازم برای تشخیص کدهای مخرب یا فعالیت‌های مشکوک را نداشتند. کار آنها عمدتا به این صورت بود که دستورات مهندس چینی را «کپی و در فضای ابری فدرال پیست می‌کردند».

یکی از این همراهان به صورت ناشناس به پروپابلیکا گفته بود: «ما داریم اعتماد می‌کنیم که کاری که انجام میدهند مخرب نیست، اما واقعا نمی‌توانیم تشخیص بدیم».

واکنش‌ها در سطح سیاسی

این گزارش به سرعت واکنش‌های سیاسی را به دنبال داشت. سناتور تام کاتن، جمهوری‌خواه از آرکانزاس که ریاست کمیته اطلاعات سنا را بر عهده دارد، نامه‌ای به پیت هگزت، وزیر دفاع، نوشت و نگرانی‌های خود را مطرح کرد.

کاتن در نامه خود نوشت: «دولت آمریکا می‌داند که توانایی‌های سایبری چین یکی از تهاجمی‌ترین و خطرناک‌ترین تهدیدها برای ایالات متحده است، که نفوذ به زیرساخت‌های حیاتی، شبکه‌های مخابراتی و زنجیره‌های تامین ما این موضوع را ثابت می‌کند». او تاکید کرد که ارتش آمریکا «باید در برابر همه تهدیدهای بالقوه در زنجیره تامین خود، از جمله تهدیدهای پیمانکاران فرعی، هوشیار باشد».

سناتور کاتن از وزارت دفاع خواست تا لیستی از پیمانکارانی که از پرسنل چینی استفاده می‌کنند و همچنین اطلاعاتی در مورد آموزش‌های امنیتی ارائه شده به «همراهان دیجیتال» برای شناسایی فعالیت‌های مشکوک، ارائه دهد.

پیت هگزت، وزیر دفاع، به سرعت به این نامه واکنش نشان داد. او در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که با ارزیابی سناتور کاتن موافق است و وزارت دفاع «در اسرع وقت این موضوع را بررسی می‌کند». او اضافه کرد: «مهندسان خارجی – از هر کشوری، و البته چین – هرگز نباید اجازه نگهداری یا دسترسی به سیستم‌های وزارت دفاع را داشته باشند».

هگزت در یک ویدیو اعلام کرد که یک بازبینی دو هفته‌ای را برای اطمینان از اینکه مهندسان چینی روی هیچ قرارداد خدمات ابری دیگری در وزارت دفاع کار نمی‌کنند، آغاز کرده است. او گفت: «من اعلام می‌کنم که چین، با اجرای فوری، دیگر هیچ‌گونه دخالتی در خدمات ابری ما نخواهد داشت. ما به نظارت و مقابله با تمام تهدیدها علیه زیرساخت‌های نظامی و شبکه‌های آنلاین خود ادامه خواهیم داد».

نکات کلیدی ماجرا

  • مایکروسافت استفاده از مهندسان چینی برای پشتیبانی فنی ارتش آمریکا را متوقف می‌کند.
  • پیت هگزت، وزیر دفاع، دستور بازبینی دو هفته‌ای قراردادهای ابری پنتاگون را صادر کرد.
  • سناتور تام کاتن نگرانی‌هایی جدی در مورد تهدیدهای امنیت سایبری از سوی مهندسان چینی مطرح کرد.

مایکروسافت که یکی از پیمانکاران اصلی دولت آمریکاست، پیش از این نیز سیستم‌هایش توسط هکرهای چینی و روسی مورد نفوذ قرار گرفته بود. این شرکت به پروپابلیکا گفته بود که رویه‌های خود را طی فرایند کسب مجوز به دولت آمریکا اطلاع داده است.

داده‌هایی که این مهندسان با آنها سر و کار داشتند، شامل حساس‌ترین اطلاعات دولت بود که در دسته‌بندی طبقه‌بندی شده قرار نمی‌گرفتند. این داده‌ها به عنوان سطح تاثیر ۴ و ۵ (Impact Level 4 and 5) طبقه‌بندی می‌شوند که شامل اطلاعاتی است که مستقیما به عملیات نظامی مربوط می‌شود و می‌تواند «به حفاظت از جان و جلوگیری از ورشکستگی مالی» مرتبط باشد.

این اتفاق، جدیدترین نمونه از اقدامات سخت‌گیرانه دولت ترامپ در مورد دسترسی چین به سیستم‌های آمریکایی است. در ماه آوریل، کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC) برای ممنوعیت استفاده فروشندگان لوازم الکترونیکی از آزمایشگاه‌های چینی برای تست محصولاتشان اقدام کرد. اخیرا نیز این آژانس برای ممنوعیت شرکت‌ها و فناوری‌های چینی از کابل‌های اینترنت زیردریایی متصل به آمریکا تلاش کرده است.

منابع

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *