آرشیو اینترنت (Internet Archive) به عنوان یک کتابخانه امانی فدرال معرفی شده. این خبر رو سناتور الکس پادیلا اعلام کرده و این انتصاب با نامهای به اسکات متسون، سرپرست اسناد در دفتر انتشارات دولت آمریکا (GPO)، انجام شده. این جایگاه جدید به این معنیه که حالا این وبسایت میتونه دسترسی رایگان به اسناد دولتی مثل لایحهها، قوانین، مقررات، اسناد ریاست جمهوری، مطالعات و بقیه مدارک رسمی رو فراهم کنه.
این برنامه کتابخانهای چیه؟
برنامه کتابخانه امانی فدرال (FDLP) که توسط همین دفتر GPO اداره میشه، سال ۱۸۱۳ شروع به کار کرد تا دسترسی آزاد به اسناد رسمی فدرال رو برای همه ممکن کنه. در حال حاضر ۱۱۵۰ کتابخانه امانی فدرال تو ۵۰ ایالت آمریکا وجود داره که به جز چند مورد، بقیه کتابخانههای فیزیکی هستن.
از سال ۲۰۱۶، دفتر GPO تلاشهاش برای حفاظت دیجیتالی از اسناد رو بیشتر کرده. طبق قانون، اعضای کنگره میتونن تا دو کتابخانه واجد شرایط رو برای این برنامه معرفی کنن. انتخاب آرشیو اینترنت هم از طرف سناتور کالیفرنیا، الکس پادیلا، انجام شده. گزارش شده که بعضی از موسسهها به خاطر مشکلات نگهداری حجم بالای اسناد فیزیکی، از این برنامه خارج شدن و همین موضوع باعث شده دفتر GPO بیشتر روی دیجیتالی کردن انبوه اسناد سرمایهگذاری کنه.
دیدگاه سناتور پادیلا
الکس پادیلا در بیانیهای به KQED توضیح داده:
رویکرد اول-دیجیتال آرشیو، اون رو به یک گزینه عالی برای یک کتابخانه امانی فدرال مدرن تبدیل کرده. این کار دسترسی به نشریات دولت فدرال رو در یک فضای دیجیتالی رو به رشد، گسترش میده. آرشیو اینترنت موانع بیشماری برای دسترسی به اطلاعات رو از بین برده و برای من افتخاره که با این انتصاب به پیشبرد ماموریت اونها برای فراهم کردن «دسترسی جهانی به تمام دانش» کمک کنم.
پادیلا همچنین در نامه رسمی خودش به GPO نوشته:
آرشیو اینترنت کمک میکنه تا موانع برداشته بشن و جوامع مختلف از سراسر کشور و جهان بتونن به صورت آنلاین به نشریات دولت فدرال دسترسی داشته باشن. همزمان با تکامل تکنولوژی، آرشیو اینترنت در ارائه خدمات کتابخانهای آنلاین پیشرو هست و میتونه یک سرمایه برای برنامه کتابخانه امانی فدرال باشه. آرشیو به دفتر انتشارات دولت کمک خواهد کرد تا ماموریت خود برای دیجیتالی کردن و در دسترس قرار دادن نشریات دولت فدرال را پیش ببرد.
نظر بنیانگذار آرشیو اینترنت
بروستر کیل، بنیانگذار و کتابدار دیجیتال این مجموعه، هم در این مورد گفته که پیوستن به این برنامه بخشی از ماموریت آرشیو اینترنت برای در دسترس نگه داشتن دانشه.
او گفته:
فکر میکنم هیجان زیادی برای حضور سازمانی مثل آرشیو اینترنت وجود داره، سازمانی که مجموعههای فیزیکی از مواد رو داره اما بیشتر به خاطر دسترسیپذیر بودنش به عنوان بخشی از اینترنت شناخته میشه. و همچنین کمک به ادغام این مطالب در چیزهایی مثل ویکیپدیا، تا کل اکوسیستم اینترنت قویتر بشه و دانشجوهای دیجیتال دسترسی نزدیکتری به مطالب دولتی داشته باشن.
جایگاه ویژه آرشیو اینترنت
آرشیو اینترنت یک کتابخانه دیجیتال غیرانتفاعی و رایگانه که درگیر بحثهایی سراسری بر سر کپیرایت و آزادی بیان شده. چیزی که اون رو از بیش از ۱۰۰۰ کتابخانه دیگه این شبکه متمایز میکنه اینه که آرشیو اینترنت کاملا آنلاینه.
این وبسایت همچنین ابزار «Wayback Machine» رو اداره میکنه، منبعی آنلاین که تاریخچه وب رو تا بیش از ۲۸ سال پیش ذخیره کرده. علاوه بر این، از طریق برنامه «Archive-It» با کتابخانهها برای شناسایی مطالب مهم آرشیوی آنلاین همکاری میکنه.
این جایگاه جدید در شرایطی به دست اومده که گفته میشه دولت ترامپ به طور سیستماتیک اطلاعاتی رو از وبسایتهای فدرال حذف کرده بود. حالا بازدیدکنندههای آرشیو اینترنت علاوه بر مطالبی که کاربرا آپلود میکنن یا از وبسایتهای در دسترس ذخیره شده، به منابع اصلی و دولتی هم دسترسی خواهند داشت.
چالشها و حواشی
آرشیو اینترنت اخیرا با مشکلاتی هم روبرو بوده:
- پروندههای حقوقی: این وبسایت با چندین پرونده کپیرایت مواجه شده که در اونها ادعا شده این سایت یک «کسب و کار غیرمجاز تکثیر و توزیع دیجیتال» هست که «آثار اشتقاقی» رو بدون اجازه صریح به اشتراک میذاره. در مقابل، آرشیو و حامیانش استدلال کردن که این وبسایت یک کتابخانه تخصصی هست و حق داره آثار (شامل کتاب، موسیقی و بقیه مواد) رو در پایگاه داده آنلاین خودش حفظ کنه. یک ماه قبل از این اتفاق، یک دادگاه استیناف فدرال جلوی توانایی این سایت برای قرض دادن نسخههای اسکن شده کتابهای چاپی رو گرفت. البته باید اشاره کرد که اسناد دولتی شامل کپیرایت نمیشن.
- حملههای سایبری: اکتبر گذشته، این پلتفرم هدف حملههای DDoS قرار گرفت و برای چند روز از دسترس خارج شد. این وبسایت سال گذشته با چندین حمله سایبری روبرو شد که به قطعی چند هفتهای و از کار افتادن هم آرشیو و هم Wayback Machine منجر شد. هکرها ادعا کردن که به پروفایل میلیونها کاربر و تیکتهای پشتیبانی دسترسی پیدا کردن و هدفشون افشای نقصهای امنیتی کلیدی در بکاند وبسایت بوده.
یک نقطه عطف بزرگ
این پلتفرم در حال نزدیک شدن به یک نقطه عطف بزرگه. در ماه اکتبر، آرشیو اینترنت به رکورد ۱ تریلیون صفحه آرشیو شده رسید.
بروستر کیل در این باره میگه که این عدد فقط نشاندهنده توانایی کتابخانهها نیست:
این ۱ تریلیون در واقع نشوندهنده اشتراکگذاریهایی هست که مردم و دولتها برای ایجاد یک جمعیت تحصیلکرده انجام میدن.
دیدگاهتان را بنویسید