این مقاله یک گزارش کامل و جامع از تمام چیزهایی هست که از طریق صحبتهای آدام موسری, وبلاگهای رسمی اینستاگرام و تحلیلهای کارشناسان مختلف در مورد الگوریتم اینستاگرام در سال ۲۰۲۵ میدونیم. هدف اینه که بدون هیچگونه جانبداری، تعریف یا انتقادی، فقط اطلاعات موجود رو به شکلی ساده و خودمونی کنار هم بذاریم تا یک تصویر کامل و دقیق از نحوه کار اینستاگرام به دست بیاریم. پس اگه دنبال این هستید که بدونید چرا بعضی پستهاتون بیشتر دیده میشن و بعضی کمتر، یا چطور میتونید محتواتون رو به افراد بیشتری نشون بدید، این مقاله برای شماست.
فصل اول: شکستن یک تصور غلط؛ اینستاگرام فقط «یک» الگوریتم نداره
اولین و مهمترین نکتهای که باید بدونیم اینه که چیزی به اسم الگوریتم به صورت یک واحد و یکپارچه در اینستاگرام وجود نداره. آدام موسری بارها تاکید کرده که اینستاگرام از مجموعهای از «الگوریتمها، طبقهبندیکنندهها و فرایندها» استفاده میکنه که هر کدوم هدف خاص خودشون رو دارن. هدف نهایی همه این سیستمها اینه که تجربه هر کاربر رو تا جای ممکن شخصیسازی کنن و محتوایی رو بهش نشون بدن که به احتمال زیاد براش جالب و ارزشمنده.
وقتی اینستاگرام در سال ۲۰۱۰ شروع به کار کرد، همه چیز ساده بود؛ یک فید زمانی (کرونولوژیکال) که پستها به ترتیب زمان انتشار نمایش داده میشدن. اما با بزرگتر شدن اینستاگرام و افزایش تعداد کاربرها و محتوا، این مدل دیگه جوابگو نبود. تا سال ۲۰۱۶، کاربرها به طور متوسط ۷۰ درصد پستهای فیدشون، از جمله تقریبا نیمی از پستهای دوستان نزدیکشون رو از دست میدادن. اینجا بود که اینستاگرام تصمیم گرفت سیستم رتبهبندی رو معرفی کنه تا محتوایی که برای هر شخص مهمتره، در اولویت قرار بگیره.
هر بخش از اپلیکیشن اینستاگرام مثل فید (Feed)، استوریها (Stories)، اکسپلور (Explore) و ریلز (Reels) الگوریتم مخصوص به خودش رو داره. دلیلش هم اینه که رفتار کاربرها در هر کدوم از این بخشها متفاوته. مثلا، آدما معمولا تو استوریها دنبال محتوای دوستان و خانوادهشون هستن، در حالی که از اکسپلور برای کشف محتواها و پیجهای جدید استفاده میکنن و در ریلز دنبال سرگرمی میگردن. پس منطقیه که اینستاگرام برای هر بخش، یک سیستم رتبهبندی متفاوت داشته باشه تا بهترین تجربه رو برای کاربر فراهم کنه.
موسری توضیح میده که اینستاگرام در تلاش دائمی برای ایجاد تعادل بین محتوایی که از طرف حسابهای دنبالشده میبینید و محتوای توصیهشده از حسابهایی که ممکنه به اونها علاقه داشته باشید، هست. این یعنی الگوریتمها فقط برای نمایش محتوای دوستان شما نیستن، بلکه برای کمک به کشف پستهای جدید هم طراحی شدن.
فصل دوم: اصول کلیدی رتبهبندی؛ اینستاگرام به چه چیزهایی اهمیت میده؟
با وجود اینکه هر بخش الگوریتم خودشو داره، یک سری اصول کلی و سیگنالهای مشترک وجود داره که در همه جای اینستاگرام مهمه. آدام موسری در ویدیوهای اخیرش، سیستم رتبهبندی اینستاگرام رو به دو بخش اصلی تقسیم کرده که درک اونها اساس کار ماست:
- دسترسی متصل (Connected Reach): این بخش مربوط به محتوایی هست که به فالوئرهای شما (کسانی که شما رو دنبال میکنن) نشون داده میشه. هدف اصلی در اینجا، تقویت و نگهداری از جامعهی فعلی شماست.
- دسترسی غیرمتصل (Unconnected Reach): این بخش به محتوایی اشاره داره که به مخاطبان جدید (کسانی که شما رو دنبال نمیکنن) از طریق سیستم توصیههای اینستاگرام (Recommendations) نمایش داده میشه. هدف در اینجا، رشد پیج و جذب فالوئرهای جدیده.
هر دو نوع این دسترسیها از سه فاکتور کلیدی و مشترک برای رتبهبندی استفاده میکنن. این سه فاکتور مهمترین سیگنالهایی هستن که به الگوریتم میگن یک محتوا چقدر ارزشمنده:
- زمان تماشا (Watch Time): این مهمترین سیگنال برای تمام انواع محتوا، به خصوص ویدیوهاست. اینکه مردم چقدر از ویدیوی شما رو تماشا میکنن، یک معیار مستقیم برای جذابیت اون محتواست. هرچقدر زمان تماشا بیشتر باشه، الگوریتم اون محتوا رو باارزشتر تشخیص میده و به افراد بیشتری نشونش میده. این موضوع فقط در مورد نرخ تکمیل ویدیو (completion rate) نیست. موسری توضیح داده که الگوریتم هم به درصد تماشای ویدیو و هم به تعداد ثانیههای تماشا شده نگاه میکنه. مثلا اگه کسی ۱۰ ثانیه از یک ویدیوی یک دقیقهای رو ببینه، به اندازه ۱۰ ثانیه از یک ویدیوی ۱۰ ثانیهای ارزش داره و به خاطر کامل ندیدن ویدیوهای طولانیتر، جریمه نمیشید.
- لایکها (Likes): لایک همچنان یک معیار تعامل سنتی و بسیار مهمه. «لایک به ازای هر بازدید» (Likes per Reach) یکی از معیارهای کلیدی هست که نشون میده محتوای شما چقدر با مخاطب ارتباط برقرار کرده.
- ارسالها یا شیرها (Sends/Shares): این معیار، که به اشتراکگذاری محتوا با دیگران (معمولا از طریق دایرکت مسیج) اشاره داره، به شدت برای الگوریتم مهمه. «ارسال به ازای هر بازدید» (Sends per Reach) یک سیگنال خیلی قوی برای الگوریتم محسوب میشه، چون نشون میده محتوای شما اونقدر جذاب بوده که یک نفر خواسته اون رو با دوستش به اشتراک بذاره.
تفاوت اهمیت لایک و ارسال (شیر)
یک نکته ظریف اما مهم در مورد این سه فاکتور وجود داره. وزن این معیارها بسته به اینکه محتوا برای فالوئرها (Connected Reach) یا غیرفالوئرها (Unconnected Reach) نمایش داده میشه، کمی متفاوته:
- برای فالوئرها: لایکها اهمیت بیشتری نسبت به ارسالها دارن. وقتی فالوئرهای شما یک پست رو لایک میکنن، به اینستاگرام سیگنال میدن که این محتوا برای جامعهی فعلی شما جذابه.
- برای غیرفالوئرها (رشد پیج): ارسالها (شیرها) اهمیت بیشتری نسبت به لایکها دارن. وقتی یک نفر محتوای شما رو برای دوستش میفرسته، این قویترین سیگناله که این محتوا پتانسیل دیدهشدن توسط مخاطبان جدید رو داره و اینستاگرام اون رو به افراد بیشتری در اکسپلور و ریلز توصیه میکنه.
آدام موسری در مصاحبهای با پادکسترهای یوتیوب، کالین و سمیر، به صراحت گفت که از بین تمام فعالیتهای تعاملی، ارسالها از طریق دایرکت مسیج بیشترین وزن رو دارن. دلیلش اینه که یکی از اهداف اصلی اینستاگرام، وصل کردن آدمها به دوستاشونه و وقتی محتوایی اینقدر خوبه که باعث شروع یک گفتگو بین دو نفر میشه، یعنی برای جامعه اینستاگرام خیلی ارزشمنده.
نکته جالب اینجاست که در این توضیحات، موسری به «کامنت» به عنوان یک فاکتور اصلی اشاره مستقیمی نمیکنه. البته کارشناسان حدس میزنن که کامنت گذاشتن به طور غیرمستقیم در «زمان تماشا» تاثیر داره، چون وقتی کسی برای نوشتن کامنت وقت میذاره، زمان بیشتری رو روی اون پست صرف کرده. اما به نظر میرسه اینستاگرام عمدا وزن کمتری به بحثهای تولید شده در کامنتها میده؛ شاید برای کاهش تاثیر بحثهای تفرقهانگیز بدون اینکه مستقیما محتوا رو جریمه کنه.
فصل سوم: کالبدشکافی الگوریتم در هر بخش از اینستاگرام
حالا که با اصول کلی آشنا شدیم، وقتشه که به صورت جداگانه ببینیم الگوریتم در هر بخش از اپلیکیشن چطور کار میکنه و به چه سیگنالهایی بیشتر توجه داره.
فید (Feed)
فید اصلیترین جاییه که اکثر کاربرها وقتشون رو در اینستاگرام میگذرونن. اینجا ترکیبی از پستهای حسابهایی که دنبال میکنید، پستهای توصیهشده و تبلیغات رو میبینید. به گفته موسری، فید «مهمترین مکان برای پست گذاشتن برای تولیدکنندگان محتوا» است، چون بخش بزرگی از محتوای فید توسط اونها تولید میشه. الگوریتم فید برای رتبهبندی پستها، هزاران سیگنال رو در نظر میگیره، اما مهمترینهاشون به ترتیب اهمیت اینها هستن:
- فعالیت شما (Your Activity): پستهایی که قبلا لایک کردید، شیر کردید، ذخیره کردید یا براشون کامنت گذاشتید، به اینستاگرام میگه به چه چیزهایی علاقه دارید. اگه شما مدتیه در حال تعامل با پستهای مربوط به تنیس هستید، فید شما پر از محتوای تنیس میشه.
- اطلاعات مربوط به پست (Information about the post): این سیگنالها هم به محبوبیت پست (مثلا چند نفر و با چه سرعتی اون رو لایک کردن) و هم به اطلاعات خود پست (مثل زمان انتشار، مکان تگ شده و اگه ویدیو هست، طول اون) مربوط میشه.
- اطلاعات مربوط به شخص پستگذارنده (Information about the person who posted): این به اینستاگرام کمک میکنه بفهمه اون شخص چقدر ممکنه برای شما جالب باشه. سیگنالهایی مثل تعداد دفعاتی که بقیه در چند هفته گذشته با اون شخص تعامل داشتن در این بخش قرار میگیره.
- تاریخچه تعامل شما با یک شخص خاص (Your history of interacting with someone): این به اینستاگرام نشون میده که شما به طور کلی چقدر به دیدن پستهای یک شخص خاص علاقه دارید. مثلا اینکه آیا برای هم کامنت میذارید یا نه.
با استفاده از این سیگنالها، اینستاگرام یک سری «پیشبینی» یا حدسهای هوشمندانه انجام میده. در فید، پنج تعاملی که اینستاگرام بیشتر از همه پیشبینی میکنه اینها هستن: احتمال اینکه شما چند ثانیه روی یک پست وقت بذارید، کامنت بذارید، لایک کنید، اون رو بازنشر کنید و روی عکس پروفایل ضربه بزنید. هرچقدر احتمال انجام این کارها توسط شما بیشتر باشه و وزن اون کار برای اینستاگرام سنگینتر باشه، اون پست در جایگاه بالاتری در فید شما قرار میگیره.
چطور ریچ (Reach) خود را در فید بهتر کنیم؟
- از کاروسلها (Carousel) استفاده کنید: تحلیلها نشون داده که پستهای کاروسل (چند اسلایدی) به طور متوسط تعامل بیشتری نسبت به عکسهای تکی دریافت میکنن. اینستاگرام تا ۲۰ عکس یا ویدیو در یک کاروسل رو پشتیبانی میکنه. یک مزیت بزرگ کاروسل اینه که اگه یک فالوئر اسلاید اول رو رد کنه، اینستاگرام ممکنه بعدا اسلاید دوم رو به همون شخص نشون بده و به پست شما یک شانس دوباره برای دیدهشدن بده.
- از صدا (Audio) استفاده کنید: شما میتونید به پستهای عکس تکی و کاروسل هم موسیقی اضافه کنید. این کار میتونه توجه کاربرهایی که با صدای روشن اینستاگرام رو چک میکنن، جلب کنه و تعامل رو بالا ببره. به علاوه، پستی که صدا داشته باشه، شانس نمایش داده شدن در فید ریلز رو هم پیدا میکنه.
- از سایز مناسب پست استفاده کنید: استفاده از ابعاد مناسب برای پستها (مثلا عمودی) باعث میشه پست شما فضای بیشتری از صفحه رو بگیره و بدون برشهای ناجور نمایش داده بشه، که این به ظاهر حرفهای محتوا و افزایش تعامل کمک میکنه.
استوریها (Stories)
استوریها فضایی برای اشتراکگذاری لحظات روزمره و ارتباط نزدیکتر با دوستان و خانواده هستن. به همین دلیل، الگوریتم استوریها بیشتر روی نشون دادن محتوای افرادی تمرکز داره که شما باهاشون ارتباط نزدیکتری دارید. استوریها در بالای فید نمایش داده میشن و ترتیب اونها بر اساس سیگنالهای زیر مشخص میشه:
- تاریخچه مشاهده (Viewing history): اینستاگرام بررسی میکنه که شما چقدر استوریهای یک حساب خاص رو تماشا میکنید. هرچی بیشتر ببینید، احتمال اینکه استوریهای اون شخص اول نمایش داده بشه، بیشتره.
- تاریخچه تعامل (Engagement history): تعداد دفعاتی که با استوریهای یک حساب تعامل برقرار میکنید (مثلا لایک میکنید یا در دایرکت جواب میدید) یک سیگنال قوی برای الگوریتمه.
- نزدیکی (Closeness): الگوریتم رابطه کلی شما با نویسنده استوری رو بررسی میکنه و اینکه چقدر احتمال داره شما دوست یا فامیل باشید (مثلا بر اساس تعداد پیامهای رد و بدل شده یا دوست بودن در فیسبوک).
بر اساس این سیگنالها، الگوریتم پیشبینی میکنه که شما چقدر احتمال داره روی یک استوری ضربه بزنید، به اون جواب بدید یا به استوری بعدی برید. به گفته موسری، استوریها بهترین راه برای رسیدن به مخاطبان جدید نیستن، بلکه ابزاری برای ساختن یک جامعه وفادار و عمیقتر کردن ارتباط با فالوئرهای فعلی هستن.
چطور در استوریها بهتر عمل کنیم؟
- استوریهای تعاملی پست کنید: از استیکرهای نظرسنجی (poll)، سوال (question)، کوئیز و «Add Yours» استفاده کنید تا مردم رو به تعامل تشویق کنید. این کار نه تنها رتبه استوری شما رو بالا میبره، بلکه میتونه منبعی برای محتوای بعدی شما هم باشه (مثلا یک جلسه پرسش و پاسخ).
- محتوای اختصاصی برای استوری بسازید: به جای اینکه فقط پستهای فیدتون رو در استوری بازنشر کنید، محتوای جدید و انحصاری برای استوری تولید کنید. مثلا پشت صحنه تهیه یک ریلز آشپزی یا لیست مواد اولیه به صورت متنی.
- محتوای تولید شده توسط کاربر (UGC) رو به اشتراک بذارید: وقتی کسی شما رو در استوری تگ میکنه و از محصول یا خدمات شما تعریف میکنه، اون رو با یک تشکر کوتاه در استوری خودتون به اشتراک بذارید. این کار هم به عنوان یک تایید اجتماعی (Social Proof) عمل میکنه و هم دیگران رو تشویق میکنه که شما رو تگ کنن.
- به طور مداوم پست کنید اما نه زیاد: پست کردن مداوم استوری باعث میشه همیشه در بالای فید فالوئرهاتون باشید. اما پست کردن تعداد خیلی زیادی استوری در یک زمان (مثلا بیشتر از پنج اسلاید) میتونه باعث خستگی مخاطب و کاهش بازدید بشه. کیفیت رو به کمیت ترجیح بدید.
ریلز (Reels)
ریلز برای سرگرمی و کشف محتوای جدید طراحی شده. بخش بزرگی از محتوایی که در تب ریلز میبینید، از حسابهایی هست که شما اونها رو دنبال نمیکنید. این بخش مهمترین فرصت برای رشد و دیدهشدن توسط مخاطبان جدیده. الگوریتم ریلز هم از یک فرایند مشابه اکسپلور استفاده میکنه: اول ریلزهایی رو که فکر میکنه ممکنه دوست داشته باشید پیدا میکنه و بعد اونها رو بر اساس میزان علاقهمندی احتمالی شما رتبهبندی میکنه.
مهمترین پیشبینیهایی که الگوریتم ریلز انجام میده اینها هستن: احتمال اینکه شما یک ریلز رو تا آخر ببینید، اون رو لایک کنید، بگید که سرگرمکننده یا خندهدار بوده، و به صفحه صدای اون ریلز برید (که نشون میده شاید بخواید ریلز خودتون رو با اون صدا بسازید).
مهمترین سیگنالها برای ریلز به ترتیب اهمیت عبارتند از:
- فعالیت شما (Your Activity): ریلزهایی که اخیرا لایک، ذخیره، بازنشر یا کامنت گذاشتید، به الگوریتم کمک میکنه بفهمه چه محتوایی برای شما جذابه.
- تاریخچه تعامل شما با شخص پستگذارنده (Your history of interacting with the person who posted): مثل اکسپلور، اگه قبلا با یک تولیدکننده محتوا تعامل داشتید، حتی اگه فالوئرش نباشید، اینستاگرام احتمال بیشتری میده که از محتوای جدیدش هم خوشتون بیاد.
- اطلاعات مربوط به ریلز (Information about the reel): سیگنالهایی در مورد خود محتوای ویدیو مثل ترک صوتی، تحلیل ویدیو بر اساس پیکسلها و فریمها و همچنین محبوبیت اون.
- اطلاعات مربوط به شخص پستگذارنده (Information about the person who posted): اینستاگرام به محبوبیت تولیدکننده محتوا (مثل تعداد فالوئر و سطح تعامل) هم نگاه میکنه تا محتوای جذاب از طیف وسیعی از افراد رو پیدا کنه و به همه فرصت دیدهشدن بده.
قوانین طلایی برای توصیهشدن ریلز شما (Reels Recommendations)
آدام موسری پنج قانون کلیدی رو مشخص کرده که برای واجد شرایط بودن محتوای شما برای توصیهشدن به غیرفالوئرها، باید رعایت بشن:
- بدون واترمارک (No Watermarks): از بازنشر محتوا با واترمارک اپلیکیشنهای دیگه مثل تیکتاک یا کپکات خودداری کنید. اینستاگرام ویدیوهایی که به نظر بازیافتی میان رو در اولویت پایینتری قرار میده. البته استفاده از لوگوی شخصی خودتون مشکلی نداره.
- استفاده از صدا (Use Audio): اینستاگرام محتوای جذاب رو دوست داره. اضافه کردن موسیقی یا صدای خودتون به ویدیو، حتی برای عکسها و کاروسلها، به رتبهبندی کمک میکنه.
- ویدیوها باید زیر ۳ دقیقه باشن (Videos Must Be Under 3 Minutes): اینستاگرام به ویدیوی کوتاه اهمیت میده. ویدیوهای بالای ۳ دقیقه به غیرفالوئرها توصیه نمیشن. (این عدد اخیرا از ۹۰ ثانیه به ۳ دقیقه افزایش پیدا کرده). البته کارشناسان معتقدن طول ایدهآل برای تعامل بین ۳۰ تا ۹۰ ثانیهست.
- محتوای اورجینال پست کنید (Post Original Content): اگه از محتوای کس دیگهای استفاده میکنید، باید اون رو به شکل قابل توجهی تغییر بدید (مثلا واکنش با پرده سبز). بازنشر ساده توصیه نمیشه.
- وضعیت حساب کاربری خوب داشته باشید (Check Your Account Status): به بخش Profile → Settings → Account Status برید. اگه وضعیت حساب شما خوب نباشه، محتواتون توصیه نخواهد شد.
یک قابلیت جدید و کاربردی: ریلزهای آزمایشی (Trial Reels)
در دسامبر ۲۰۲۴، اینستاگرام قابلیتی به نام «Trial Reels» رو معرفی کرد. این ویژگی به شما اجازه میده یک ریلز رو فقط به غیرفالوئرها نشون بدید. این یک راه عالی برای تست کردن محتواست تا ببینید آیا پتانسیل وایرال شدن داره یا نه، بدون اینکه فید فالوئرهای فعلیتون رو با محتوای آزمایشی شلوغ کنید. این کار به شما اجازه میده سیستم رتبهبندی متصل (Connected) رو دور بزنید و مستقیما به سراغ توصیهها برید.
صفحه اکسپلور (Explore)
صفحه اکسپلور طراحی شده تا به شما کمک کنه چیزهای جدید کشف کنید. این صفحه کاملا از توصیهها تشکیل شده؛ یعنی عکسها و ویدیوهایی که اینستاگرام فکر میکنه شما بهشون علاقه دارید، حتی اگه اون پیجها رو فالو نکرده باشید.
فرایند کار اکسپلور به این شکله: اول، اینستاگرام بر اساس فعالیتهای گذشته شما (پستهایی که لایک، ذخیره یا کامنت گذاشتید) یک مجموعه از پستها رو برای رتبهبندی انتخاب میکنه. برای مثال، اینستاگرام توضیح میده: «فرض کنید شما اخیرا چند تا عکس از سرآشپز دامپلینگ سانفرانسیسکو، کتی بای (@dumplingclubsf) رو لایک کردید. ما بعدش نگاه میکنیم که چه کسای دیگهای عکسهای کتی رو لایک کردن و اون آدما به چه پیجهای دیگهای علاقه دارن. شاید کسایی که کتی رو دوست دارن، به رستوران دیمسام @dragonbeaux هم علاقه داشته باشن. در این صورت، دفعه بعدی که اکسپلور رو باز کنید، ممکنه یک عکس یا ویدیو از @dragonbeaux به شما نشون بدیم.»
بعد از اینکه گروهی از عکسها و ویدیوهای مورد علاقه احتمالی شما پیدا شد، اینستاگرام اونها رو بر اساس میزان علاقهمندی شما رتبهبندی میکنه. مهمترین اقداماتی که اینستاگرام در اکسپلور پیشبینی میکنه شامل لایک، ذخیره و اشتراکگذاری هست.
مهمترین سیگنالها برای اکسپلور به ترتیب اهمیت:
- اطلاعات مربوط به پست (Information about the post): اینجا محبوبیت یک پست خیلی مهمه. سیگنالهایی مثل تعداد و سرعت لایکها، کامنتها، شیرها و ذخیرهها در اکسپلور اهمیت خیلی بیشتری نسبت به فید یا استوری دارن.
- تاریخچه تعامل شما با شخص پستگذارنده (Your history of interacting with the person who posted): بیشتر محتوای اکسپلور از کساییه که شما نمیشناسید، اما اگه قبلا باهاشون تعامل داشتید، این یک سیگنال مثبت برای الگوریتمه.
- فعالیت شما در اکسپلور (Your activity in Explore): اینکه در گذشته چه پستهایی رو در اکسپلور لایک، ذخیره یا کامنت گذاشتید.
- اطلاعات مربوط به شخص پستگذارنده (Information about the person who posted): سیگنالهایی مثل تعداد دفعاتی که مردم در چند هفته گذشته با اون شخص تعامل داشتن، برای پیدا کردن محتوای جذاب از طیف وسیعی از افراد.
چون در اکسپلور محتوای افراد ناشناس رو میبینید، اینستاگرام قوانین سختگیرانهتری برای توصیهها داره. این قوانین که «راهنمای توصیهها» (Recommendations Guidelines) نام دارن، شامل مواردی مثل پرهیز از نمایش محتوای حساس یا ناراحتکننده (مثلا محتوای تبلیغ تنباکو) میشن.
فصل چهارم: افسانهزدایی و پاسخ به سوالات رایج
با وجود شفافسازیهای موسری، هنوز هم شایعات و سوالات زیادی در مورد الگوریتم وجود داره. در این بخش به چند مورد از پرتکرارترینها میپردازیم.
آیا شدوبن (Shadowban) واقعیت داره؟
«شدوبن» یک اصطلاح گستردهست که مردم برای توصیف تجربیات مختلفی مثل کاهش ناگهانی بازدید یا عدم نمایش پستهاشون در هشتگها استفاده میکنن. موسری تایید میکنه که اینستاگرام در گذشته به اندازه کافی در مورد دلایل حذف محتوا یا عدم توصیهی اون شفاف نبوده و همین باعث شده مردم به نتیجهگیریهای شخصی برسن که حس قربانیشدن بهشون میده.
او تاکید میکنه که «شدوبن» به اون معنایی که مردم فکر میکنن (یعنی پنهان کردن عمدی محتوای یک پیج بدون دلیل) وجود نداره. به نفع کسب و کار اینستاگرام هست که تولیدکنندگان محتوا بتونن به مخاطبانشون برسن و رشد کنن. سرکوب کردن محتوا برای تشویق به خرید تبلیغات، یک استراتژی تجاری خوب نیست.
با این حال، موسری چند دلیل برای کاهش احتمالی ریچ رو ذکر میکنه:
- نقض قوانین: اگه محتوای شما با «راهنمای جامعه» (Community Guidelines) یا «راهنمای توصیهها» (Recommendations Guidelines) مغایرت داشته باشه، نمایش اون محدود میشه.
- عدم علاقه فالوئرها: ممکنه محتوای شما دیگه برای فالوئرهاتون جذاب نباشه.
- کاهش فعالیت فالوئرها: ممکنه فالوئرهای شما به طور کلی کمتر از قبل در اینستاگرام فعال باشن (مثلا در تعطیلات).
برای شفافیت بیشتر، اینستاگرام ابزار «Account Status» رو ایجاد کرده که در اون میتونید ببینید آیا محتوای شما برای توصیهشدن واجد شرایط هست یا نه و در صورت نیاز، درخواست تجدید نظر بدید.
آیا هشتگها هنوز مهم هستن؟
این یکی از بزرگترین تغییرات فکری در استراتژی اینستاگرامه. آدام موسری به صراحت گفته که هشتگها دیگه به اون شکلی که قبلا برای افزایش ریچ استفاده میشدن، کار نمیکنن. قبلا هشتگها ستون اصلی کشف محتوا بودن، اما الان هوش مصنوعی پیشرفته اینستاگرام میتونه محتوا رو بر اساس خود ویدیو و کپشن درک و دستهبندی کنه.
در دسامبر ۲۰۲۴، اینستاگرام قابلیت دنبال کردن هشتگها رو حذف کرد. این یعنی هشتگها دیگه به طور فعال محتوا رو به فید کاربرها نمیرسونن. با این حال، هشتگها هنوز کاملا بیفایده نیستن. اونها به دستهبندی محتوا کمک میکنن و کاربرها هنوز میتونن از طریق جستجوی هشتگ پست شما رو پیدا کنن.
استراتژی جدید: سئو (SEO) در اینستاگرام
به جای تمرکز روی هشتگ، استراتژی جدید باید روی «سئوی اینستاگرام» باشه. این یعنی:
- استفاده از کلمات کلیدی در کپشن و بیو: کلمات کلیدی مرتبط با محتوا و حوزهی کاریتون رو به طور طبیعی در کپشنها و بیوی پیجتون به کار ببرید. این به اینستاگرام کمک میکنه بفهمه محتوای شما در مورد چیه و اون رو به افرادی که دنبال اون موضوعات هستن، نشون بده.
- استفاده از متن جایگزین (Alt Text): برای عکسهاتون متن جایگزین توصیفی بنویسید. این کار هم برای دسترسیپذیری مهمه و هم به الگوریتم در فهم محتوای شما کمک میکنه.
اینستاگرام همچنین در حال بهبود قابلیت جستجوی درونبرنامهای خودشه و حتی تلاش میکنه محتوای اینستاگرام در نتایج جستجوی گوگل هم نمایش داده بشه.
پس توصیه فعلی اینه که به جای استفاده از دهها هشتگ، روی نوشتن کپشنهای غنی از کلمات کلیدی تمرکز کنید و از ۳ تا ۵ هشتگ بسیار مرتبط برای دستهبندی استفاده کنید.
آیا اینستاگرام ویدیو رو به عکس ترجیح میده؟
نه. موسری این تصور رو رد میکنه. اینستاگرام به طور خودکار به ویدیوها وزن بیشتری نمیده. اما، چون رفتار کلی کاربرها به سمت مصرف بیشتر ویدیو رفته، الگوریتم هم طبیعتا محتوای ویدیویی بیشتری رو به اونها نشون میده. اگه دادهها نشون بدن که یک کاربر خاص تعامل بیشتری با ویدیو داره، اون کاربر ویدیوهای بیشتری در فیدش خواهد دید. در واقع، این الگوریتم نیست که ویدیو رو ترجیح میده، بلکه کاربرها هستن.
تحلیلهای مستقل هم این رو تایید میکنه. دادههای Buffer از ۴ میلیون پست نشون داده که ویدیوها بیشترین ریچ رو داشتن، و بعد از اون کاروسلها و در نهایت عکسهای تکی.
فصل پنجم: استراتژیها و بهترین شیوهها برای رشد در سال ۲۰۲۵
با تمام این اطلاعات، حالا چطور میتونیم یک استراتژی موفق برای اینستاگرام بچینیم؟ در ادامه، مجموعهای از نکات عملی که از صحبتهای موسری و تحلیل کارشناسان به دست اومده رو مرور میکنیم.
- روی محتوای قابل اشتراکگذاری (Shareable) تمرکز کنید: همونطور که گفتیم، «ارسالها» یا شیرها، به خصوص برای رسیدن به مخاطبان جدید، مهمترین سیگنال هستن. محتوایی بسازید که مردم بخوان برای دوستاشون بفرستن. این میتونه محتوای مفید، الهامبخش، خندهدار یا قابل همذاتپنداری باشه.
- ثبات داشته باشید (Be Consistent): پست کردن منظم یک سیگنال قوی به الگوریتم میده. تحلیلها نشون داده پیجهایی که به طور مداوم پست میذارن، تا پنج برابر بیشتر از پیجهای نامنظم تعامل دریافت میکنن. یک برنامه زمانی پیدا کنید که بتونید به طور پایدار بهش عمل کنید، چه روزی یک پست باشه چه هفتهای سه پست باکیفیت.
- محتوای اورجینال بسازید: اینستاگرام به شدت به محتوای اصلی پاداش میده. از بازنشر محتوای دیگران بدون ایجاد تغییرات ارزشمند خودداری کنید.
- تنوع در فرمت محتوا داشته باشید: خودتون رو به یک فرمت محدود نکنید. از ترکیب عکس، کاروسل، ریلز و استوری استفاده کنید تا به طیف وسیعتری از مخاطبان برسید. این کار به شما کمک میکنه با الگوریتمهای مختلف اینستاگرام کار کنید.
- در ۳ ثانیه اول قلاب ایجاد کنید (Use a Hook): به گفته موسری، سه ثانیه اول یک ویدیو حیاتیه. اکثر بینندهها در همین چند ثانیه تصمیم میگیرن که ویدیو رو ادامه بدن یا رد بشن. با یک سوال جالب، یک تصویر تکاندهنده یا یک جمله جسورانه شروع کنید تا توجه مخاطب رو جلب کنید.
- از ویژگیهای جدید استقبال کنید: اینستاگرام دوست داره ویژگیهای جدیدش استفاده بشن. استفاده از این ویژگیها (مثل Notes یا Trial Reels) میتونه به دیدهشدن شما کمک کنه، چون اینستاگرام معمولا اونها رو در مکانهای برجستهتری از اپلیکیشن قرار میده.
- با جامعه خود تعامل واقعی داشته باشید: به کامنتها و دایرکتها جواب بدید. اینستاگرام یک پلتفرم اجتماعیه و الگوریتم به روابطی که میسازید پاداش میده.
- با حسابهای مشابه تعامل داشته باشید: با پیجهای دیگه در حوزه کاری خودتون (حتی رقبا) تعامل برقرار کنید. این کار به اینستاگرام کمک میکنه بفهمه محتوای شما در مورد چیه و اون رو به مخاطبان مرتبط نشون بده.
- روی زمانبندی پستها دقت کنید: با استفاده از Instagram Insights، بهترین زمان برای پست گذاشتن رو بر اساس زمان آنلاین بودن فالوئرهاتون پیدا کنید. پست کردن در زمان اوج فعالیت مخاطبان، به گرفتن تعامل اولیه کمک میکنه که برای الگوریتم خیلی مهمه.
- از تحلیلها (Analytics) برای یادگیری استفاده کنید: به طور مرتب به بخش Insights پیجتون سر بزنید. ببینید کدام پستها بیشترین بازدید، لایک، ذخیره و ارسال رو داشتن. الگوهای مشترک بین پستهای موفق رو پیدا کنید و استراتژیتون رو بر اساس اونها بهینه کنید.
- وقتی وایرال شدید، از فرصت استفاده کنید: اگه یکی از ریلزهاتون وایرال شد، منتظر نمونید. پست کردن یک محتوay جدید در یکی دو روز بعد، به شما کمک میکنه از موج توجهی که به سمت پیجتون اومده استفاده کنید و الگوریتم رو ترغیب کنید که پست بعدی شما رو هم به افراد بیشتری نشون بده.
- خودتون باشید و از تولید محتوا لذت ببرید: در نهایت، موسری تاکید میکنه که اصالت و شفافیت کلید موفقیت پایدار در اینستاگرامه. تلاش برای فریب دادن سیستم ممکنه یک سود کوتاهمدت داشته باشه، اما در درازمدت جواب نمیده. محتوایی بسازید که واقعا بهش علاقه دارید، چون این علاقه و اصالت به مخاطب منتقل میشه.
سه سیگنال اصلی یعنی زمان تماشا، لایک و ارسال (شیر)، نقشه راه شما هستن. برای رشد، محتوایی بسازید که مردم بخوان تا آخر ببینن، لایکش کنن و از همه مهمتر، اون رو برای دوستانشون بفرستن. روی سئوی اینستاگرام با استفاده از کلمات کلیدی تمرکز کنید، از همه فرمتهای محتوایی استفاده کنید و یک جامعهی واقعی حول پیج خودتون بسازید. در نهایت، اینستاگرام یک ابزاره و مثل هر ابزار دیگهای، هرچقدر بهتر نحوه کارش رو بفهمید، بهتر میتونید ازش برای رسیدن به اهدافتون استفاده کنید.
منابع
- Instagram Algorithm 2025 (Explained by Adam Mosseri)
- Shedding More Light on How Instagram Works
- How the Instagram Algorithm Works: Your 2025 Guide
- Instagram Shares Algorithm Insights To Inform Strategy
- Instagram algorithm tips for 2025: Everything you need to know
- Instagram Algorithm Explained for 2025: What You Need to Know
- Instagram boss Adam Mosseri shares algorithm secrets and reveals hashtags don’t work : r/InstagramMarketing
- How the Instagram Algorithm Works in 2025 | Ultimate Guide
- ۳ keys to getting more Instagram reach, per its top exec
- Cracking the Code: How the Instagram Algorithm Really Works in 2025 | Aspire
- Secrets of the Instagram Algorithm 2025 Edition
- Instagram Head Adam Mosseri Talks Algorithm, Creator Growth, and Platform Strategy on Build Your Tribe Podcast — Lindsey Gamble
- The truth about the 2024 Instagram algorithm
- ۱۲ Rules to Know About the 2024 Instagram Algorithm
- Instagram Algorithm Explained: Your 2025 Guide
- Instagram Explains How Its Algorithm Weighs Time Spent Watching Longer Clips
- Understanding Instagram Algorithms: Unlock Tips and Insights | Sprinklr
- The Head of Instagram Won’t Stop Talking About This | Edward Sturm
- Instagram Ranking Explained | Instagram Blog
- How Does the Instagram Algorithm Work: 2024 Insights
- How The Instagram Algorithm Works For Stories, Feed, Reels, And Explore
- When did you first notice that the Instagram Algorithm had shifted and gone to shit? : r/InstagramMarketing
- Instagram’s algorithm revealed by head of Instagram Adam Mosseri
دیدگاهتان را بنویسید