GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

راهنمای جامع کار و اقامت در ایسلند

تخمین زمان مطالعه: حدود ۴۵ دقیقه

توی این راهنمای کامل، قراره صفر تا صد گرفتن ویزا و مجوز کار توی ایسلند رو با هم مرور کنیم. اگه قصد داری توی این کشور کار کنی یا کارمندی رو به اونجا بفرستی، این مقاله همه چیزهایی که باید بدونی رو بهت میگه.

چیزهایی که توی این مقاله یاد میگیری:

  • انواع ویزاها و مجوزهای کاری ایسلند کدوما هستن؟
  • برای گرفتن ویزای کار چه شرایط و مدارکی لازمه؟
  • پروسه گرفتن ویزا و مجوز کار قدم به قدم چطوریه؟
  • قوانین مربوط به مالیات، قرارداد کار، مرخصی و حقوق توی ایسلند چیه؟
  • شرکت‌ها چطوری میتونن بدون داشتن دفتر رسمی توی ایسلند، نیروی کار استخدام کنن؟
  • ویزای «دیجیتال نومد» یا دورکاری ایسلند چیه و به چه کسایی تعلق میگیره؟

چرا رعایت قوانین مهاجرت کاری به ایسلند مهمه؟

وقتی یه شرکتی تصمیم میگیره کارمندهایی رو از کشورهای دیگه استخدام کنه یا افرادی رو به این کشورها منتقل کنه، باید حواسش به همه قوانین مالیاتی و کاری اون کشور باشه. توی ایسلند، دو تا اداره اصلی مسئول این کارها هستن: اداره مهاجرت که کارای مربوط به ویزای کشور رو انجام میده و اداره کار که مسئولیتش نظارت روی مجوزهای کاریه. کارمندهای شما باید همه مجوزهای لازم رو از این دو اداره بگیرن. هرگونه کوتاهی توی این زمینه میتونه جریمه‌ها و مشکلات بزرگی برای شرکت شما درست کنه.

یه نکته مهم اینه که خیلی از افرادی که دورکاری میکنن (یا بهشون میگن دیجیتال نومد)، فکر میکنن میتونن با ویزای توریستی کار کنن. باید بدونی که بیشتر کشورها این اجازه رو نمیدن. در واقع، بعد از دوران کرونا که دورکاری خیلی زیاد شد، خیلی از کشورها نظارت روی این نوع ویزاها رو خیلی سختگیرانه‌تر کردن. پس اینکه فکر کنی با ویزای توریستی میتونی بری ایسلند و برای شرکتی کار کنی، درست نیست و میتونه عواقب قانونی داشته باشه.

چه کسانی به بررسی «حق کار» در ایسلند نیاز دارن؟

وقتی کارمندی رو به ایسلند منتقل میکنی، باید همه ارزیابی‌های لازم برای «حق کار» رو انجام بدی تا مطمئن بشی که اون فرد همه مدارک مورد نیاز رو داره. اگه کارمندهای شما ویزای اقامت یا مجوز کار درست رو نگیرن، شرکت شما از نظر قانونی و مالی مسئول شناخته میشه.

اگه شما یه شهروند ایسلندی رو استخدام کنی، احتمالا نیازی به این بررسی‌ها نداری، ولی برای همه اتباع خارجی باید این کار رو انجام بدی. این فرایند برای گروه‌های مختلفی باید مدیریت بشه:

  • افراد با اقامت دایم: اگه یه کارمند اقامت دایم ایسلند رو داشته باشه، باید ویزای اقامت داشته باشه. توی بیشتر موارد، این ویزا به اونها اجازه میده بدون نیاز به مجوز کار اضافه‌ای توی ایسلند کار کنن.
  • افراد با اقامت موقت: کسایی که اقامت موقت ایسلند رو دارن، نه تنها به ویزا برای ورود و موندن در ایسلند نیاز دارن، بلکه به ویزاهای دیگه‌ای هم احتیاج پیدا میکنن. نوع ویزا و مجوز کاری که لازم دارن به عوامل مختلفی بستگی داره، مثلا اینکه از کدوم کشور میان و چه موقعیت شغلی توی شرکت شما دارن.

بعضی شرکت‌ها برای اینکه این فرایند رو راحت‌تر کنن، از سرویس‌های «کارفرمای ثبت شده» یا EOR (Employer of Record) مثل Remote استفاده میکنن. این سرویس‌ها کمک میکنن تا استخدام کارمند شما کاملا قانونی باشه و این فرایند رو سریع، مقرون به صرفه و بدون دردسر میکنن. با استفاده از این خدمات، اونها از طریق شرکت محلی خودشون توی ایسلند، کارمند شما رو به جای شما استخدام میکنن و اینطوری شما از هر ریسکی خلاص میشی.

آیا غیرشهروندان به ویزا یا مجوز کار در ایسلند نیاز دارن؟

به جز چند استثنا، غیرشهروندانی که قصد دارن توی ایسلند زندگی یا کار کنن، هر وقت برای انجام کار وارد کشور میشن، باید ویزاها و مجوزهای کاری مناسب رو بگیرن.

ویزای شنگن اینجا چه نقشی داره؟

ایسلند یکی از ۲۶ کشوریه که ویزای شنگن صادر میکنه. با داشتن ویزای شنگن، یه فرد میتونه توی هر دوره ۱۸۰ روزه، تا ۹۰ روز توی یکی از کشورهای منطقه شنگن بمونه. این یعنی دارنده‌های این ویزا میتونن حدودا نصف سال رو به صورت غیرپیوسته توی ایسلند بگذرونن.

با اینکه این ویزا میتونه برای کارمندهایی که گاهی برای کار به ایسلند سفر میکنن گزینه خوبی باشه، اما محدودیت‌هایی هم داره. ویزای تجاری شنگن بیشتر برای غیرشهروندانیه که برای رویدادها یا جلسات خاصی وارد کشور میشن. اما برای اقامت‌های کوتاه مدتی که فرد قصد داره از راه دور کار کنه، مناسب نیست.

انواع ویزاها و مجوزهای کاری در ایسلند

اگه میخوای توی ایسلند به صورت قانونی کار کنی، باید بدونی که انواع مختلفی از مجوزها وجود داره که بسته به شرایطتت، باید برای یکی از اونها اقدام کنی. این مجوزها برای این طراحی شدن که افراد با تخصص‌ها و شرایط مختلف بتونن وارد بازار کار ایسلند بشن.

۱. مجوز اقامت برای کار

این نوع مجوز اصلی‌ترین راه برای کار کردن افراد خارج از اتحادیه اروپا در ایسلند هست. اگه یه پیشنهاد شغلی از یه کارفرمای ایسلندی داشته باشی، میتونی برای این مجوز اقدام کنی. این مجوز خودش به چند دسته تقسیم میشه:

  • برای کارهایی که به دانش تخصصی نیاز دارن (Qualified professionals / Experts): این مجوز برای افرادیه که تخصص یا مهارت ویژه‌ای دارن که توی ایسلند کمیابه. کارفرما باید ثابت کنه که نتونسته فرد مناسبی رو از داخل ایسلند یا منطقه اقتصادی اروپا پیدا کنه و دانش شما برای شرکتش ضروریه. شما هم باید مدرک تحصیلی مرتبط (حداقل لیسانس) یا تجربه کاری خیلی زیاد (معمولا حداقل هفت سال) توی اون زمینه داشته باشی.
  • برای کارهایی که به خاطر کمبود نیروی کار هستن (Temporary employee shortage): بعضی وقت‌ها توی بخش‌هایی از اقتصاد ایسلند مثل ساخت و ساز، گردشگری یا بهداشت و درمان، نیروی کار ماهر کم میشه. اگه شما توی این زمینه‌ها مهارت داری و یه پیشنهاد شغلی میگیری، میتونی برای این نوع مجوز اقدام کنی.
  • برای ورزشکاران (Athletes): اگه ورزشکار حرفه‌ای هستی و از یه باشگاه ورزشی ایسلندی که عضو انجمن ملی المپیک و ورزش ایسلنده، پیشنهاد قرارداد داری، میتونی برای این مجوز ویژه اقدام کنی. مربی‌های ورزشی هم میتونن از این طریق اقدام کنن.
  • بر اساس قرارداد همکاری یا خدمات (Collaboration permit): این مجوز برای وقتیه که شما برای یه شرکت خارجی کار میکنی که توی ایسلند شعبه نداره، ولی یه قرارداد خدمات یا همکاری با یه شرکت ایسلندی داره. شما برای انجام کارهای «آموزشی، پژوهشی یا علمی» به ایسلند اعزام میشی.

۲. ویزای دیجیتال نومد یا دورکاری (Long-term visa for remote work)

این ویزا که در سال ۲۰۲۰ معرفی شد، یه گزینه خیلی خاصه. این ویزا برای افرادیه که برای یه شرکت خارج از ایسلند کار میکنن (یا حتی برای خودشون به صورت فریلنسری کار میکنن) و میخوان تا شش ماه توی ایسلند زندگی و دورکاری کنن. نکته کلیدی اینه که شما نباید برای هیچ کارفرمای ایسلندی کار کنی.

شرایط اصلی این ویزا اینه:

  • باید شهروند کشوری خارج از منطقه اقتصادی اروپا (EEA) یا اتحادیه اروپا (EU) باشی.
  • باید ثابت کنی که قصد داری در طول اقامتت از راه دور کار کنی.
  • باید نشون بدی که درآمد ماهانه‌ات حداقل ۱,۰۰۰,۰۰۰ کرون ایسلند (ISK) هست. اگه همسرت هم باهات میاد، این مبلغ به ۱,۳۰۰,۰۰۰ کرون ایسلند افزایش پیدا میکنه.
  • باید ثابت کنی که بعد از تموم شدن ویزا، ایسلند رو ترک میکنی.
  • نباید توی یک سال گذشته ویزای دیجیتال نومد ایسلند رو گرفته باشی.

چه کسانی به مجوز کار نیاز ندارند؟

همه افراد برای کار در ایسلند به مجوز نیاز ندارن. گروه‌های زیر از این قاعده مستثنی هستن:

  • شهروندان کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU).
  • شهروندان کشورهای عضو منطقه اقتصادی اروپا (EEA) که شامل کشورهای اتحادیه اروپا به علاوه ایسلند، لیختن‌اشتاین و نروژ میشه.
  • شهروندان کشورهای عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) که شامل ایسلند، لیختن‌اشتاین، نروژ و سوییس میشه.
  • شهروندان جزایر فارو و همچنین شهروندان دانمارک، فنلاند، نروژ و سوئد.

این افراد میتونن بدون مجوز کار در ایسلند زندگی و کار کنن، اما اگه قصد دارن بیشتر از سه ماه بمونن، باید خودشون رو در اداره ثبت ملی ایسلند (Registers Iceland) ثبت کنن.

همچنین افرادی که اقامت دایم ایسلند رو دارن یا به دلایل بشردوستانه یا پناهندگی مجوز اقامت گرفتن، معمولا برای کار کردن به مجوز جداگانه‌ای نیاز ندارن.

فرایند قدم به قدم گرفتن ویزا و مجوز کار

گرفتن ویزای کار برای ایسلند یه فرایند چند مرحله‌ای هست که هم شما و هم کارفرماتون توش نقش دارید. اینجا مراحل کار رو به زبان ساده توضیح میدیم.

قدم اول: پیدا کردن کار و امضای قرارداد

اولین و مهمترین قدم اینه که یه کارفرمای ایسلندی پیدا کنی و یه پیشنهاد شغلی بگیری. شما باید یه قرارداد کاری رسمی و امضا شده داشته باشی. این قرارداد ستون اصلی درخواست شماست و باید اطلاعاتی مثل نوع شغل، محل کار، شرح وظایف، اطلاعات صندوق بازنشستگی و شرایط استخدام توش ذکر شده باشه.

قدم دوم: درخواست مجوز کار توسط کارفرما

برای کسایی که شهروند کشورهای خارج از اتحادیه اروپا هستن، کارفرما مسئولیت اصلی رو برای شروع فرایند داره. کارفرما باید از طرف شما برای مجوز کار به اداره کار ایسلند (Directorate of Labour) درخواست بده. اما این درخواست رو مستقیما به اداره کار نمیفرسته.

قدم سوم: ارسال مدارک به اداره مهاجرت

کارفرما باید کل بسته درخواستی رو، که شامل فرم درخواست مجوز کار و فرم درخواست مجوز اقامت شماست، به اداره مهاجرت ایسلند (Directorate of Immigration) بفرسته. آدرس این اداره اینه:
Dalvegur 18, 201 Kópavogur, Iceland

اداره مهاجرت اول شرایط شما رو برای گرفتن مجوز اقامت بررسی میکنه. اگه همه چیز درست باشه، اونها درخواست مجوز کار شما رو برای اداره کار میفرستن.

قدم چهارم: بررسی توسط اداره کار و صدور مجوز

اداره کار درخواست رو بررسی میکنه تا مطمئن بشه شرایط شما با قوانین کار ایسلند مطابقت داره. مثلا بررسی میکنن که آیا کارفرما تلاش کرده این موقعیت شغلی رو با یه فرد ایسلندی یا اروپایی پر کنه یا نه (که به این میگن تست بازار کار). اگه همه چیز تایید بشه، مجوز کار صادر میشه.

زمان پردازش: این فرایند میتونه تا ۹۰ روز طول بکشه. البته اگه مدارک ناقص باشه، این زمان بیشتر هم میشه. شما میتونی وضعیت پردازش درخواست‌ها رو توی وبسایت اداره کار ایسلند ببینی. برای بعضی از مجوزها مثل مجوز کار برای افراد متخصص، گزینه‌ای به اسم «پردازش سریع» وجود داره که با پرداخت هزینه اضافی (حدود ۴۵,۰۰۰ کرون ایسلند)، درخواست شما معمولا طی ۳۰ روز بررسی میشه.

قدم پنجم: دریافت تاییدیه و سفر به ایسلند

وقتی درخواست شما تایید شد، اداره مهاجرت بهتون خبر میده. از این به بعد شما اجازه داری به ایسلند سفر کنی.

قدم ششم: اقدامات بعد از ورود به ایسلند

بعد از رسیدن به ایسلند، کار شما هنوز تموم نشده. باید این کارها رو انجام بدی:

  1. عکس و اطلاعات بیومتریک: باید با اداره مهاجرت تماس بگیری و برای گرفتن عکس و ثبت اطلاعات بیومتریک (مثل اثر انگشت) وقت بگیری.
  2. معاینه پزشکی: باید ظرف دو هفته بعد از ورود، یه معاینه پزشکی انجام بدی.
  3. دریافت کارت اقامت: بعد از انجام این مراحل، کارت اقامت و شماره شناسایی ایسلندی (به اسم Kennitala) به شما داده میشه. از این لحظه به بعد شما رسما میتونی کار خودت رو شروع کنی.

یک نکته خیلی مهم: شما تا زمانی که مجوز کارتون صادر نشده، تحت هیچ شرایطی اجازه کار کردن نداری. شروع به کار قبل از گرفتن مجوز میتونه عواقب جدی مثل رد شدن درخواست و حتی جریمه یا زندان برای شما و کارفرما داشته باشه.

لیست مدارک مورد نیاز برای ویزای کار

برای اینکه درخواست ویزا و مجوز کارت بدون مشکل پیش بره، باید یه سری مدارک رو آماده و ارایه کنی. این مدارک بسته به نوع ویزا ممکنه کمی فرق کنه، ولی به طور کلی شامل موارد زیر میشه:

  • فرم درخواست ویزا: باید فرم مربوط به نوع ویزایی که میخوای رو کامل و با اطلاعات درست پر کنی. مثلا اگه اطلاعاتی مثل سابقه کیفری یا میزان حقوقت روی شرایطت تاثیر میذاره، باید صادقانه اعلام کنی.
  • فرم درخواست مجوز کار: این فرم هم باید توسط شما و کارفرما پر و امضا بشه.
  • رسید پرداخت هزینه‌ها: باید هزینه بررسی درخواست ویزا رو پرداخت کنی و رسیدش رو همراه مدارک بفرستی.
  • قرارداد کاری: یه نسخه قانونی و امضا شده از قرارداد کاری شما با یه کارفرمای ایسلندی.
  • کپی پاسپورت: باید از تمام صفحات پاسپورتت یه کپی تهیه کنی. حواست باشه که پاسپورتت باید حداقل تا سه ماه بعد از تاریخ پایان مجوزی که درخواست دادی، اعتبار داشته باشه.
  • عکس پاسپورتی: یه عکس با ابعاد ۳۵ در ۴۵ میلیمتر که با استانداردهای عکس پاسپورت ایسلند مطابقت داشته باشه.
  • بیمه درمانی: باید مدرکی ارایه بدی که نشون بده بیمه درمانی داری. این بیمه میتونه از یه شرکت ایسلندی باشه یا یه شرکت بیمه خارجی که به صورت قانونی اجازه ارایه خدمات درمانی توی ایسلند رو داره.
  • مدرک اثبات درآمد: باید ثابت کنی که حداقل درآمد لازم برای واجد شرایط بودن ویزا رو داری.
  • مدارک تحصیلی و تخصصی: کپی مدارک تحصیلی مثل دیپلم یا مدرک دانشگاهی (اگه برای موقعیت شغلی لازمه).
  • مجوزهای حرفه‌ای: کپی مجوزهای کاری یا گواهینامه‌های تخصصی (اگه لازمه).
  • گواهی سابقه کار: مدارکی که سابقه کاری قبلی شما رو تایید کنه.
  • گواهی عدم سوء پیشینه: یه گواهی رسمی که نشون بده سابقه کیفری نداری.

نکته مهم: همه مدارکی که به زبانی غیر از انگلیسی یا یکی از زبان‌های اسکاندیناوی (مثل نروژی یا سوئدی) هستن، باید توسط مترجم رسمی ترجمه بشن.

استخدام در ایسلند: از مصاحبه تا شروع به کار

فرایند استخدام توی ایسلند شباهت‌های زیادی به کشورهای غربی داره، اما یه سری نکات فرهنگی و قانونی خاص خودش رو هم داره که بهتره باهاشون آشنا باشی.

۱. درخواست کار و پیدا کردن موقعیت شغلی

معمولا اولین قدم اینه که درخواستت رو مستقیما برای کارفرماها یا از طریق آژانس‌های کاریابی بفرستی. آگهی‌های شغلی بیشتر توی سایت‌های کاریابی آنلاین، وب‌سایت خود شرکت‌ها یا از طریق شبکه‌سازی پیدا میشن. موقع درخواست، معمولا باید رزومه (CV)، یه نامه پوششی (Cover Letter) و مدارک مربوط به مهارت‌ها و تجربیاتت رو بفرستی.

۲. فرایند مصاحبه

توی ایسلند، مصاحبه‌ها میتونن به شکل‌های مختلفی انجام بشن:

  • مصاحبه حضوری: این مدل سنتی‌ترین شکل مصاحبه‌ست که روی پیشینه، مهارت‌ها و تناسب فرهنگی شما با شرکت تمرکز میکنه.
  • مصاحبه تلفنی یا ویدیویی: این روش، مخصوصا برای مراحل اولیه یا برای کسایی که خارج از ایسلند هستن، خیلی رایجه.
  • مصاحبه مبتنی بر شایستگی: توی این مدل، از شما خواسته میشه با مثال‌هایی از تجربیات گذشته‌ات، توانایی‌هات رو توی زمینه‌های خاص نشون بدی.
  • مصاحبه پنلی: گاهی ممکنه با یه گروه از مصاحبه‌کننده‌ها از بخش‌های مختلف شرکت روبرو بشی.

نکات فرهنگی در مصاحبه: جامعه ایسلند برای صداقت، برابری و ارتباط مستقیم ارزش زیادی قایله. برای همین، انتظار میره که توی جواب‌هات روراست و صادق باشی. وقت‌شناسی هم خیلی مهمه، پس حتما سر وقت به مصاحبه برس. زبان مصاحبه هم بسته به شرکت میتونه ایسلندی یا انگلیسی باشه، چون خیلی از ایسلندی‌ها به خصوص توی محیط‌های کاری، انگلیسی رو روان صحبت میکنن.

۳. دوره آزمایشی و شروع به کار (Onboarding)

خیلی از کارفرماها در ایسلند یه دوره آزمایشی (Probation Period) برای کارمندهای جدید در نظر میگیرن. این دوره معمولا چند ماه طول میکشه و به هر دو طرف (کارمند و کارفرما) فرصت میده تا ببینن آیا این موقعیت شغلی مناسب هست یا نه. در طول این دوره، هر کدوم از طرفین میتونن با یه اخطار کوتاه مدت، قرارداد رو فسخ کنن.

وقتی کارت رو شروع میکنی، فرایند آنبوردینگ یا جامعه‌پذیری سازمانی شروع میشه. توی این مرحله، کارفرما شما رو با ماموریت، ارزش‌ها و سیاست‌های شرکت آشنا میکنه. این میتونه شامل آموزش‌های ایمنی، معرفی به همکارها و توضیح در مورد فرهنگ کاری ایسلند باشه. فرهنگ کاری ایسلند روی ارزش‌هایی مثل شفافیت، کار گروهی و تعادل بین کار و زندگی تاکید زیادی داره.

قوانین کار و استخدام در ایسلند

قبل از اینکه توی ایسلند استخدام بشی، خیلی مهمه که با قوانین کار این کشور آشنا باشی. این قوانین حقوق و وظایف کارفرما و کارمند رو مشخص میکنن.

قراردادهای کاری

قانون ایسلند میگه که همه کارمندها باید یه قرارداد کاری کتبی داشته باشن. توی این قرارداد باید همه شرایط مثل حقوق، ساعات کاری، تعطیلات و مدت زمان اخطار برای فسخ قرارداد مشخص شده باشه. انواع مختلفی از قراردادها وجود داره:

  • قرارداد دایمی (نامحدود): رایج‌ترین نوع قرارداده و تاریخ پایان مشخصی نداره.
  • قرارداد با مدت معین (موقت): برای کارهای موقتی، فصلی یا پروژه‌هایی با زمان مشخص استفاده میشه.
  • قرارداد پاره‌وقت: برای کساییه که ساعت کاری کمتری نسبت به کارمندهای تمام‌وقت دارن.
  • قراردادهای پروژه‌ای یا آن‌کال (On-Call): در بعضی صنایع مثل مشاوره یا ساخت و ساز رایجه.

ساعات کاری و حداقل دستمزد

هفته کاری تمام‌وقت استاندارد در ایسلند ۴۰ ساعت هست که معمولا طی پنج روز تقسیم میشه. کار اضافی (اضافه‌کاری) قانونمند شده و کارمندها باید براش حقوق بیشتری دریافت کنن. ایسلند حداقل دستمزد قانونی داره که دولت به صورت دوره‌ای اون رو بازبینی و تنظیم میکنه.

مرخصی‌ها

  • مرخصی سالانه: کارمندها حداقل بین ۲۴ تا ۳۰ روز مرخصی باحقوق در سال دارن که این تعداد با سابقه کار بیشتر میشه.
  • مرخصی استعلاجی: قوانین کار ایسلند برای کارمندهایی که به خاطر بیماری یا آسیب‌دیدگی نمیتونن کار کنن، مرخصی باحقوق در نظر گرفته.
  • مرخصی والدین: ایسلند یکی از بهترین سیاست‌های مرخصی والدین رو داره. مادران ۹ ماه مرخصی زایمان باحقوق و پدران ۳ ماه مرخصی پدری باحقوق دارن. علاوه بر این، سه ماه مرخصی دیگه هم هست که میتونن بین خودشون تقسیم کنن.
  • تعطیلات رسمی: ایسلند ۱۵ روز تعطیل رسمی در سال داره که شامل روز سال نو، کریسمس، روز ملی (۱۷ ژوئن) و چند روز تعطیلی مذهبی دیگه میشه.

فسخ قرارداد

کارفرماها برای فسخ قرارداد یه کارمند باید از رویه‌های مشخصی پیروی کنن، از جمله اینکه باید یه دوره زمانی مشخص قبل از فسخ به کارمند خبر بدن (Notice Period) یا حقوق اون دوره رو پرداخت کنن. اخراج بدون دلیل موجه میتونه برای کارفرما عواقب قانونی داشته باشه.

توافق‌نامه‌های جمعی (Collective Agreements)

بسیاری از صنایع در ایسلند تحت پوشش توافق‌نامه‌های جمعی هستن که بین انجمن‌های کارفرمایان و اتحادیه‌های کارگری مذاکره میشه. این توافق‌نامه‌ها معمولا حقوق و مزایای بیشتری رو برای کارمندان فراهم میکنن.

حقوق و مزایا و مالیات در ایسلند

یکی از جنبه‌های مهم کار در هر کشوری، مسائل مالی و مزایایی هست که دریافت میکنی. ایسلند به خاطر سیستم رفاه اجتماعی قوی و توجه به تعادل کار و زندگی شناخته شده.

مزایای شغلی

  • مراقبت‌های بهداشتی همگانی: ایسلند برای همه ساکنان، از جمله کارگران مهاجر، پوشش درمانی همگانی فراهم میکنه. این یعنی کارمندها به خدمات پزشکی لازم دسترسی دارن بدون اینکه هزینه‌های سنگینی متحمل بشن.
  • مزایای بازنشستگی: ایسلند یه سیستم بازنشستگی قوی داره. هم کارفرما و هم کارمند به صندوق‌های بازنشستگی پول واریز میکنن تا امنیت مالی در دوران بازنشستگی تامین بشه.
  • مزایای بیکاری: اگه کسی به صورت غیرارادی کارش رو از دست بده، واجد شرایط دریافت مزایای بیکاریه.
  • مزایای مراقبت از کودک: دولت ایسلند هزینه‌های مراقبت از کودکان رو با یارانه کاهش میده تا برای والدین شاغل مقرون به صرفه‌تر باشه.
  • نمایندگی اتحادیه‌های کارگری: عضویت در اتحادیه‌های کارگری در ایسلند رایجه و این اتحادیه‌ها نقش مهمی در مذاکره برای شرایط کاری بهتر و دفاع از حقوق کارگران دارن.

سیستم حقوق و مالیات

  • فرایند حقوق و دستمزد: حقوق معمولا به صورت ماهانه پرداخت میشه و کارفرماها باید یه فیش حقوقی که شامل درآمد و کسورات هست، به کارمند بدن.
  • مالیات بر درآمد شخصی: ایسلند یه سیستم مالیاتی تصاعدی داره، یعنی هر چی درآمدت بیشتر باشه، درصد مالیات بیشتری هم میدی. این سیستم چند پله مالیاتی داره. به عنوان یه مثال تقریبی بر اساس داده‌های سال ۲۰۲۳:
    • درآمد تا ۴۰۹,۹۸۶ کرون در ماه: نرخ مالیات ۳۱.۴۵٪
    • درآمد از ۴۰۹,۹۸۷ تا ۱,۱۵۱,۰۱۲ کرون در ماه: نرخ مالیات ۳۷.۹۵٪
    • درآمدهای بالاتر از این مبالغ، نرخ مالیات بیشتری دارن.
  • تخفیف مالیاتی برای متخصصان خارجی: یه نکته جالب اینه که اگه به عنوان یه متخصص خارجی در ایسلند کار کنی، برای سه سال اول، فقط ۷۵٪ از درآمدت مشمول مالیات میشه. البته این تخفیف شرایط خاصی داره و باید ظرف سه ماه از شروع کارت، از طریق مرکز تحقیقات ایسلند براش درخواست بدی.
  • مشارکت‌های تامین اجتماعی: هم کارفرما و هم کارمند باید سهم خودشون رو برای تامین اجتماعی پرداخت کنن. این پول برای تامین هزینه‌های بهداشت، بازنشستگی و مزایای بیکاری استفاده میشه.
  • مالیات بر ارزش افزوده (VAT): این مالیات روی بیشتر کالاها و خدمات اعمال میشه و نرخ استانداردش در حال حاضر ۲۴٪ هست.

هزینه‌های استخدام کارمند در ایسلند

برای کارفرماها، استخدام کارمند در ایسلند هزینه‌های مختلفی داره که باید در نظر گرفته بشه. این هزینه‌ها فقط به حقوق و دستمزد محدود نمیشه.

  • حقوق و دستمزد: این اصلی‌ترین هزینه است. ایسلند استاندارد زندگی بالایی داره و در نتیجه، دستمزدها نسبتا بالا هستن.
  • مشارکت‌های تامین اجتماعی: کارفرماها باید از طرف کارمندانشون این سهم رو پرداخت کنن.
  • حقوق تعطیلات و مرخصی: کارمندها حق دارن برای روزهای مرخصی سالانه و تعطیلات رسمی حقوق بگیرن.
  • طرح بازنشستگی: خیلی از کارفرماها طرح‌های بازنشستگی ارایه میدن که نیاز به مشارکت مالی از طرف کارفرما و کارمند داره.
  • مالیات‌های استخدامی: کارفرماها مشمول مالیات‌های مختلفی مثل مالیات بر حقوق و دستمزد هستن.
  • هزینه‌های استخدام و آموزش: این میتونه شامل هزینه‌های آگهی، مصاحبه و آموزش کارمندان جدید باشه.

مشاغل مورد نیاز در ایسلند

اگه دنبال کار در ایسلند میگردی، خوبه بدونی که توی بعضی از صنایع، نیاز به نیروی کار ماهر بیشتره. اینها بعضی از مشاغلی هستن که معمولا در ایسلند مورد تقاضا هستن:

  • متخصصان مراقبت‌های بهداشتی: پرستارها، پزشک‌ها، داروسازها و سایر کارکنان بخش بهداشت و درمان.
  • متخصصان فناوری اطلاعات (IT): توسعه‌دهنده‌های نرم‌افزار، تحلیلگرهای داده، متخصصان امنیت سایبری و مدیران سیستم.
  • کارکنان صنعت گردشگری و مهمان‌نوازی: مدیران هتل، راهنمایان تور، سرآشپزها و نمایندگان خدمات مشتری.
  • کارگران ساختمانی: نجارها، برق‌کارها، لوله‌کش‌ها و مهندس‌ها.
  • مهندسان: به خصوص مهندسان عمران و برق.
  • متخصصان انرژی‌های تجدیدپذیر: با توجه به تعهد ایسلند به انرژی‌های زمین‌گرمایی و برق‌آبی، به مهندس‌ها و تکنسین‌های این حوزه نیاز هست.
  • متخصصان مالی: حسابدارها، تحلیلگران مالی و حسابرس‌ها.

استفاده از شرکت‌های EOR برای استخدام در ایسلند

همونطور که قبلا اشاره شد، یکی از راه‌های ساده کردن فرایند استخدام در ایسلند، استفاده از خدمات «کارفرمای ثبت شده» یا EOR هست. شرکت‌هایی مثل Remote، Deel، Multiplier، Papaya Global و Velocity Global این خدمات رو ارایه میدن.

این شرکت‌ها چطور کار میکنن؟

فرض کن شرکت شما میخواد یه نفر رو در ایسلند استخدام کنه ولی هیچ دفتر یا شخصیت حقوقی در اونجا نداره. به جای اینکه کل فرایند پیچیده ثبت شرکت و یادگیری قوانین محلی رو طی کنی، میتونی با یه شرکت EOR قرارداد ببندی.

  • اون شرکت EOR به صورت قانونی کارمند شما رو در ایسلند استخدام میکنه. یعنی از نظر قانونی، کارمند شما برای اون شرکت EOR کار میکنه.
  • اونها تمام کارهای اداری مثل پرداخت حقوق، مدیریت مزایا، محاسبه مالیات و رعایت قوانین کار ایسلند رو انجام میدن.
  • اونها حتی میتونن توی فرایند گرفتن ویزا و مجوز کار به شما و کارمندتون کمک کنن.

این روش به شرکت شما اجازه میده که بدون درگیر شدن با پیچیدگی‌های اداری و حقوقی، به استعدادهای جهانی دسترسی پیدا کنی و ریسک‌های مربوط به استخدام بین‌المللی رو به حداقل برسونی. این مدل برای شرکت‌هایی که میخوان سریع رشد کنن یا تیم‌های دورکار در سراسر جهان دارن، خیلی مفیده.

این روش برای سه سناریوی رایج استخدام در ایسلند مناسبه:

  1. حمایت مالی از یه کارمند خارجی از طریق ویزا: وقتی میخوای یه استعداد خارجی رو به صورت تمام وقت در ایسلند استخدام کنی.
  2. استخدام یه پیمانکار یا فریلنسر خارجی: اگه میخوای با یه فرد مستقل که در ایسلند زندگی میکنه کار کنی.
  3. انتقال یه کارمند فعلی به ایسلند: اگه میخوای یکی از اعضای تیمت رو به ایسلند منتقل کنی.

منابع

  • [۱] Work permits and visas in Iceland: an employer’s guide
  • [۲] Guide to Hiring Employees in Iceland | Recruiters LineUp
  • [۳] Government of Iceland | Work and live in Iceland
  • [۴] Iceland Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
  • [۵] Iceland Work Visa Guide for Employers 2025 | Velocity Global
  • [۶] Apply for a work permit | Ísland.is
  • [۷] Iceland Working Visas: Job Regulations and Requirements – Piktalent
  • [۸] Reddit – The heart of the internet
  • [۹] Travel to Iceland for work – GOV.UK
  • [۱۰] Work permit | Work in Iceland
  • [۱۱] Work Visa Requirements Iceland & Work Permits | G-P
  • [۱۲] Long-term visa for remote work FAQ | Work in Iceland
  • [۱۳] Residence permit
  • [۱۴] Work permits – Your Europe
  • [۱۵] Iceland Work Visa for Iceland
  • [۱۶] Travel advice and advisories for Iceland
  • [۱۷] Technical Difficulties
  • [۱۸] Extraction Failed
  • [۱۹] Work in Iceland | Prospects.ac.uk
  • [۲۰] Employment Process in Iceland – Alvotech – Better Access Better Lives

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *