این روزها استفاده از مدلهای هوش مصنوعی، پرامپتها و ابزارها برای ساختن اپلیکیشنهای کاربردی هوش مصنوعی از همیشه راحتتر شده. در همین راستا، گوگل از یک ابزار جدید و آزمایشی به اسم اوپال (Opal) رونمایی کرده. اوپال که محصولی از گوگل لبز (Google Labs) به حساب میاد، به شما اجازه میده با کنار هم گذاشتن پرامپتها، مدلها و ابزارهای مختلف، مینیاپهای هوش مصنوعی بسازید و اونها رو به اشتراک بذارید. کل این فرایند با استفاده از زبان طبیعی و ویرایش بصری انجام میشه.
اوپال میتونه برای سرعت بخشیدن به فرایند نمونهسازی اولیه ایدههای هوش مصنوعی، نمایش یک طرح اولیه با یک اپ کاربردی، یا ساخت اپهای سفارشی برای بالا بردن بهرهوری شخصی در کار مفید باشه.
اوپال چطور کار میکنه؟
در دنیای نرمافزار، به مجموعه قدمهایی که یک کاربر برای رسیدن به یک هدف مشخص برمیداره، «ورکفلو» یا گردش کار میگن. اوپال کمک میکنه این گردش کارها ساده و قابل مشاهده بشن. شما با زنجیر کردن پرامپتها، فراخوانی مدلهای هوش مصنوعی و ابزارهای دیگه، میتونید اپهای چند مرحلهای بسازید. کافیه منطق کار رو توصیف کنید تا اوپال گردش کار بصری رو برای شما ایجاد کنه.
این ابزار دستورات شما رو به یک گردش کار بصری تبدیل میکنه و بهتون کنترل دقیقی روی جزئیات میده، بدون اینکه حتی لازم باشه یک خط کد ببینید. برای ساختن یا تغییر دادن مینیاپهای هوش مصنوعی خودتون، میتونید هم از دستورات محاورهای به زبان طبیعی استفاده کنید و هم از یک ویرایشگر بصری یا ترکیبی از هر دو. مثلا اگه بخواید پرامپت یک مرحله رو تغییر بدید، یک ویژگی جدید اضافه کنید یا یک ابزار رو فراخوانی کنید، میتونید این کار رو در ویرایشگر بصری انجام بدید یا خیلی ساده تغییر مورد نظرتون رو توصیف کنید.
یک محیط کدنویسی مبتنی بر هوش مصنوعی
اوپال به عنوان یک محیط کدنویسی که قدرت گرفته از هوش مصنوعی جمنای (Gemini) هست، طراحی شده. این ابزار به طور خاص برای توسعهدهندهها، دانشجوها و علاقهمندانی ساخته شده که دنبال یک ابزار کدنویسی سبک و مبتنی بر مرورگر هستن که پشتیبانی هوش مصنوعی رو مستقیما در محیط کارشون ادغام کرده باشه.
اوپال از چندین زبان برنامهنویسی پشتیبانی میکنه و کاربرها میتونن با کمک جمنای کد اجرا کنن، برای کدهاشون توضیح بگیرن و برای دیباگ کردن و گرفتن پیشنهاد کد، کمک فوری دریافت کنن. کسانی که این ابزار رو زودتر تست کردن، میگن که تمرکز اصلی روی آموزش و نمونهسازی سریع بوده و دستیار هوش مصنوعی اون میتونه کدها رو تحلیل کنه و به سوالهای مفهومی به صورت لحظهای جواب بده.
اوپال در واقع یک IDE مبتنی بر وب و یک جایگزین سادهتر برای IDE های سنگین سنتی یا سندباکسهای آنلاین به حساب میاد. هدف گوگل این بوده که قدرت استدلال پیشرفته مدل جمنای رو با یک رابط کاربری مشترک و بدون حواسپرتی ترکیب کنه و مراحل راهاندازی رو برای کاربرها به حداقل برسونه.
وضعیت فعلی و بازخوردها
اوپال یک ابزار کاملا جدیده و در مرحله آزمایشی قرار داره. گوگل این ابزار رو در حال حاضر فقط در یک بتای عمومی مخصوص آمریکا عرضه کرده، چون معتقده بهترین راه برای ساختن یک محصول جدید اینه که از همون اول با جامعه کاربری ساخته بشه. این عرضه عمومی در آمریکا بخشی از یک برنامه عرضه مرحلهای هست و گوگل با ارزیابی بازخورد کاربرها، تصمیم میگیره که اون رو به مناطق بیشتری گسترش بده یا نه.
بازخوردهای اولیه از طرف جامعه توسعهدهندهها نشون میده که فرایند ورود و شروع به کار با این اپ خیلی روونه و هوش مصنوعی اون برای بازبینی کد مفیده، اما بعضی از ویژگیهای پیشرفته در مقایسه با IDE های کامل، هنوز محدود هستن.
برای شروع چه چیزهایی وجود داره؟
برای اینکه کار با اوپال راحتتر باشه، یک گالری دمو با قالبهای آماده در اون قرار داده شده. شما میتونید از این اپهای هوش مصنوعی از پیش ساخته شده به همین شکلی که هستن استفاده کنید یا اونها رو تغییر بدید تا دقیقا با نیازهای شما هماهنگ بشن.
وقتی اپلیکیشن شما آماده شد، میتونید اون رو به عنوان یک اپ با دیگران به اشتراک بذارید تا بتونن فورا با استفاده از حساب گوگل خودشون ازش استفاده کنن.
این عرضه در راستای استراتژی گوگل برای گسترش دسترسی به قابلیتهای جمنای و جذب مخاطب گستردهتر از بین توسعهدهندهها با پایین آوردن موانع فنی هست. گوگل به طور پیوسته در حال گسترش سبد ابزارهای هوش مصنوعی خودش برای حرفهایها و یادگیرندهها بوده و اوپال رو به عنوان پلی بین پلتفرمهای آموزشی و محیطهای کدنویسی پیشرفته معرفی کرده. اوپال در واقع یک راه جدید برای خلق کردن با هوش مصنوعیه و هدفش اینه که به خالقها، نوآورها و افراد عملگرا قدرت بده تا با تبدیل پرامپتهای ساده به مینیاپهای قدرتمند، ابزارهایی که تصور میکنن رو بسازن.
دیدگاهتان را بنویسید