امروز میخوایم یه نگاهی بندازیم به وضعیت بازارهای مالی اروپا و ببینیم چه خبر بوده. قضیه از این قراره که روز جمعه، ۱۸ جولای ۲۰۲۵، سهامهای اروپایی یه روند رو به بالا رو تجربه کردن و حال و هوای بازارها مثبت به نظر میرسید. این اتفاق در حالی افتاد که سرمایهگذارها بیشتر از هر چیزی حواسشون به گزارشهای درآمدی شرکتها بود تا ببینن اوضاع کسب و کارها چطوره و سیاستهای تعرفهای آمریکا چه تاثیری روی اونها گذاشته.
به نظر میرسه که شروع روز جمعه برای بازارهای اروپایی با خوشبینی همراه بود. برای مثال، شاخصهای آتی یورو استاکس ۵۰ حدود ۰.۳۵ درصد رشد داشتن. شاخص دکس آلمان هم با افزایش حدود ۰.۴۵ درصدی روبرو بود و شاخص فوتسی ۱۰۰ لندن هم رشدی ۰.۳ درصدی رو نشون میداد. این یعنی سرمایهگذارها با امیدواری روز معاملاتی رو شروع کردن.
وقتی معاملات شروع شد، این روند مثبت ادامه پیدا کرد. حدود ۱۵ دقیقه بعد از شروع آخرین جلسه کاری هفته، سهامهای اروپایی به شکل کلی در حال رشد بودن. شاخص پن-یوروپین استاکس ۶۰۰، که یه جورایی معیار کلی برای سهام اروپاست، حدود ۰.۳ درصد بالا رفته بود و بیشتر بخشهای بازار هم وضعیت مثبتی داشتن. در بین بورسهای اصلی، شاخص کک ۴۰ فرانسه با رشد ۰.۵ درصدی، پیشتاز بقیه بود. شاخص دکس آلمان و فوتسی ۱۰۰ لندن هم به ترتیب ۰.۳ درصد و ۰.۱ درصد رشد کرده بودن.
در ادامه روز و تا معاملات بعد از ظهر، این عملکرد خوب ادامه داشت. شاخص استاکس ۶۰۰ با اینکه در بخشهای خودروسازی و بهداشت و درمان افتهایی دیده میشد، همچنان ۰.۲ درصد بالا بود. در این روز، گزارشهای درآمدی شرکتها حسابی در کانون توجه قرار داشت و به نظر میرسه که عملکرد بهتر از انتظار بعضی از شرکتهای بزرگ، به این جو مثبت کمک کرده.
یه عامل دیگه که روی حال و هوای بازارها تاثیر گذاشته، وضعیت خوب بازارهای آمریکا بوده. در وال استریت، شاخص اس اند پی ۵۰۰ روز پنجشنبه به بالاترین رکورد تاریخ خودش رسید و شاخص نزدک کامپوزیت هم رکورد جدیدی ثبت کرد. این حس خوشبینی در اقتصاد آمریکا، مثل یه موج مثبت به بازارهای دیگه در سراسر دنیا، از جمله اروپا، سرایت کرده. گزارشهای درآمدی بهتر از انتظار شرکتهای آمریکایی مثل نتفلیکس، پپسیکو و یونایتد ایرلاینز هم به این روند صعودی شاخصهای آمریکا کمک کرده. همچنین دادههای اقتصادی قوی مثل آمار خوب خردهفروشی و درخواستهای بیمه بیکاری نشون میداد که مصرفکنندههای آمریکایی همچنان تمایل به خرج کردن دارن.
این جو مثبت فقط محدود به اروپا و آمریکا نبود. در منطقه آسیا-اقیانوسیه هم بازارهای سهام وضعیت خوبی داشتن. سهام استرالیا بعد از اینکه آمار بیکاری در این کشور بالا رفت و امیدها برای کاهش نرخ بهره توسط بانک مرکزی بیشتر شد، به رکورد جدیدی رسید. سرمایهگذارها در این منطقه همچنین به خبر کاهش نرخ تورم در ژاپن واکنش نشون دادن. در کل، به نظر میرسه یه حس خوشبینی جهانی در بازارها حاکم بود.
نگاهی دقیقتر به شرکتهای اروپایی
حالا بریم سراغ شرکتهایی که در این روز خبرساز شدن. یکی از برجستهترینها، شرکت دفاعی سوئدی ساب بود. سهام این شرکت یه جهش فوقالعاده داشت و بین ۱۰ تا ۱۵ درصد رشد کرد. این اتفاق بعد از اون افتاد که ساب اعلام کرد سود و رشد فروشش در سه ماهه دوم سال، قویتر از چیزی بوده که انتظار میرفت. درآمد عملیاتی این شرکت در سه ماهه دوم به ۱.۹۸ میلیارد کرون سوئد (یعنی حدود ۲۰۰ میلیون دلار) رسید که این عدد یه جهش ۴۹ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل رو نشون میده. تحلیگرانی که توسط الاسایجی نظرسنجی شده بودن، انتظار درآمد ۱.۷۱ میلیارد کرونی رو داشتن. فروش فصلی شرکت هم با رشد ۳۰ درصدی نسبت به سال قبل، بهتر از پیشبینیها بود. با این رشد، سود سهام ساب از ابتدای سال تا امروز به بیش از ۱۳۰ درصد رسیده.
مایکل یوهانسون، رئیس و مدیرعامل ساب، در بیانیهای همراه با این نتایج گفت: «ما در حال تقویت جایگاه خود در بازار هستیم و همچنان شاهد علاقه زیادی به محصولات و راهحلهای خود هستیم. رشد فروش ساب بالاست و ما به سرمایهگذاری برای ایجاد ظرفیت و پاسخگویی به تقاضای قوی بلندمدت از بخش دفاعی ادامه میدهیم». این شرکت سوئدی انواع تجهیزات نظامی از جمله سیستمهای جنگنده، تسلیحات و زیردریایی تولید میکنه.
یه شرکت دیگه که روز خیلی خوبی رو پشت سر گذاشت، شرکت لوکس بریتانیایی بربری بود. سهام این شرکت بیشتر از ۸ درصد بالا رفت. این رشد بعد از اون اتفاق افتاد که بربری در گزارش سه ماهه اول مالی خودش، اعلام کرد که فروش در آمریکا ۴ درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته. این آمار یه سیگنال قوی برای این شرکت به حساب میاد که در حال اجرای یه استراتژی برای تغییر و تحول در کسب و کارشه. کل فروش فروشگاههای مشابه بربری در این دوره فقط ۱ درصد کاهش داشت، در حالی که تحلیلگرها منتظر کاهش ۳ درصدی بودن. این در حالیه که در مدت مشابه سال گذشته، فروش شرکت ۲۱ درصد کاهش پیدا کرده بود. بربری اعلام کرده که استراتژی جدیدش «کسب و کار رو برای بازگشت به رشد پایدار و سودآور» آماده میکنه. کارن گیلکریست از سیانبیسی گزارش میده که این ارقام، با وجود نگرانیها از تعرفهها، یه نشونه مثبت برای این شرکت محسوب میشه.
در بخش انرژی، غول نفتی بریتانیایی، بیپی، هم روز خوبی داشت. سهام این شرکت در معاملات اولیه صبح ۱.۸ درصد رشد کرد. این اتفاق بعد از اون افتاد که این شرکت که در لندن ثبت شده، اعلام کرد کسب و کار انرژی بادی خشکی خودش در آمریکا، یعنی «بیپی ویند انرژی»، رو به شرکت آمریکایی «الاس پاور» میفروشه. این معامله بخشی از برنامه ۲۰ میلیارد دلاری بیپی برای واگذاری داراییهاشه و انتظار میره تا پایان سال نهایی بشه. ویلیام لین، معاون اجرایی بیپی در بخش گاز و انرژی کمکربن، در بیانیهای گفت: «ما به وضوح اعلام کردهایم که در حالی که انرژی کمکربن در یک بیپی سادهتر و متمرکزتر نقش دارد، ما به بهینهسازی پرتفوی خود برای ایجاد ارزش ادامه خواهیم داد». او اضافه کرد: «کسب و کار بادی خشکی آمریکا داراییهای عالی و افراد فوقالعادهای دارد، اما ما به این نتیجه رسیدهایم که دیگر بهترین مالک برای پیشبرد آن نیستیم».
شرکت وستاس ویند سیستمز، سازنده توربینهای بادی دانمارکی، هم با جهش ۱۲.۳ درصدی سهامش روبرو شد. دلیل این رشد این بود که موسسه جیپی مورگان رتبه این شرکت رو از «خنثی» به «اضافه وزن» ارتقا داد.
در بخش صنعتی، شرکت اسکیاف، سازنده بلبرینگهای صنعتی سوئدی، بعد از اینکه گزارش درآمد سه ماهه دومش بالاتر از تخمینهای بازار بود، ۵.۴ درصد رشد کرد. شرکت تجهیزات پزشکی سوئدی گتینگه هم بعد از گزارش سود اصلی بالاتر از انتظار بازار در سه ماهه دوم، ۶.۳ درصد رشد کرد.
البته همه شرکتها روز خوبی نداشتن. برای مثال، سهام شرکت داروسازی جیاسکی ۵.۷ درصد افت کرد. این اتفاق بعد از اون افتاد که یک هیئت مشورتی سازمان غذا و داروی آمریکا (افدیای) توصیه کرد که داروی سرطان خون این شرکت به نام بلنرپ تایید نشه.
شرکت لوازم خانگی سوئدی الکترولوکس هم با افت شدید ۱۴.۸ درصدی سهامش مواجه شد. این افت به دلیل عملکرد ضعیف در سه ماهه دوم در اروپا و همچنین خبری بود مبنی بر اینکه واحد خردهفروشی شرکت ریلاینس اینداستریز هند، شرکت لوازم خانگی کلویناتور رو از الکترولوکس خریده.
در بخش بانکی هم خبرهای جالبی بود. جین فریزر، مدیرعامل سیتیگروپ، روز پنجشنبه در لندن جایزه «بانکدار سال ۲۰۲۵ یورومانی» رو دریافت کرد. فریزر که در مارس ۲۰۲۱ مدیرعامل این بانک وال استریتی شد، به شکل قابل توجهی وضعیت این بانک رو تغییر داده. سهام سیتی این هفته به بالاترین سطح خودش از نوامبر ۲۰۰۸ رسید. این اتفاق بعد از اون افتاد که بانک روز سهشنبه سود بسیار بالایی رو برای سه ماهه دوم گزارش کرد که از انتظارات تحلیلگرها بیشتر بود.
همچنین، شرکتهای مهندسی هم روز خوبی داشتن. گروه مهندسی سوئیسی ایبیبی بعد از ثبت بالاترین میزان سفارش فصلی خودش که ناشی از تقاضا برای محصولات مورد استفاده در مراکز داده برای پشتیبانی از هوش مصنوعی بود، نزدیک به ۱۰ درصد جهش کرد. لگراند فرانسه هم بعد از اینکه به دلیل رشد قوی در بخش مراکز داده آمریکای شمالی، پیشبینی فروش سالانه خودش رو بالا برد، نزدیک به ۹ درصد رشد کرد. رقیب این شرکت، اشنایدر الکتریک هم ۷.۷ درصد بالا رفت.
مسائل تجاری و اقتصادی
یه موضوع مهم که سرمایهگذارها همچنان با دقت دنبالش میکنن، تنشهای تجاری بین اتحادیه اروپا و آمریکاست. آخر هفته قبل، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نامهای به اتحادیه اروپا فرستاد و به مقامات اطلاع داد که از ماه آگوست تعرفه ۳۰ درصدی روی کالاهای اروپایی اعمال میکنه. اتحادیه اروپا هم در حال آماده کردن اقدامات تلافیجویانه در صورت شکست مذاکرات با واشنگتنه.
در همین رابطه، میشال بارانوفسکی، معاون وزیر توسعه اقتصادی و فناوری لهستان، در گفتگویی با سیانبیسی درباره مذاکرات تجاری اتحادیه اروپا با دولت ترامپ صحبت کرد. او گفت: «در تصویر کلی، ما قبل از دریافت این نامه به توافق نزدیک بودیم». او اضافه کرد: «این مذاکرات برای همه مثل یک ترن هوایی است. بنابراین، من میگویم که ما به طور حتم نزدیک هستیم اما، البته، تنها زمانی به نتیجه میرسیم که بتوانیم چیزهایی را روی کاغذ بیاوریم».
با این حال، برخی تحلیلگرها معتقدن که بازارها هنوز خیلی نگران این موضوع نیستن. ویرش کانابار، استراتژیست کلان در مکرو هایو، میگه: «در سراسر جهان، تحلیلگران پیشبینیهای درآمدی کوتاهمدت را کاهش دادهاند. بنابراین سطح انتظارات برای شکست دادن خیلی پایین است». او اضافه کرد: «تنها تعرفهای که در حال حاضر وجود دارد، تعرفه ۱۰ درصدی بر اروپاست. این آسیبرسان نیست. تنها در صورتی که نرخ افزایش یابد، تاثیر ماندگاری خواهد داشت». دانیلا هاثورن، تحلیلگر ارشد بازار در کپیتال دات کام هم نظر مشابهی داره و میگه بازارها همچنان خوشبینن که این موضوع حل بشه.
در یه خبر دیگه، بریتانیا و آلمان روز پنجشنبه یک «پیمان دوستی گسترده» امضا کردن که هدفش تعمیق روابط در زمینههایی مثل دفاع و حمل و نقله. این اتفاق در حالی میفته که بریتانیا در تلاش برای بازتنظیم روابطش با اتحادیه اروپاست.
از نظر دادههای اقتصادی، قرار بود در این روز آلمان آمار شاخص قیمت تولیدکننده ماه ژوئن رو منتشر کنه، آمار تولیدات ساختمانی ایتالیا هم در راه بود و اسپانیا هم قرار بود آخرین آمار تراز تجاری خودش رو منتشر کنه.
نظرات مقامات فدرال رزرو
سرمایهگذارها همچنین به نظرات چند مقام از فدرال رزرو آمریکا (بانک مرکزی این کشور) هم توجه داشتن. کریستوفر والر، یکی از روسای فدرال رزرو، گفت که بانک مرکزی باید در این ماه نرخ بهره رو کاهش بده تا از بازار کاری که نشونههای ضعف رو نشون میده، حمایت کنه. مری دیلی، رئیس فدرال رزرو سانفرانسیسکو، هم تکرار کرد که انتظار دو بار کاهش نرخ بهره تا پایان سال منطقیه. اما در مقابل، آدریانا کوگلر، یکی دیگه از روسای فدرال رزرو، گفت که با توجه به اینکه تعرفهها شروع به افزایش قیمتها کردن، بهتره که نرخ بهره «برای مدتی» ثابت بمونه.
وضعیت بازار کالا و اوراق قرضه
در بازار کالاها، قیمت نفت خام برنت با ۰.۵ درصد افزایش به ۶۹.۸۴ دلار در هر بشکه رسید و نفت خام وست تگزاس اینترمدیت هم با ۰.۵ درصد افزایش به ۶۷.۹۰ دلار در هر بشکه معامله شد. این افزایش قیمت نفت بعد از توافق اتحادیه اروپا برای تحریمهای جدید علیه روسیه و همچنین حملات پهپادی به میادین نفتی عراق اتفاق افتاد. قیمت معیار گاز طبیعی اروپا، یعنی قرارداد آتی هلندی تیتیاف، هم با ۰.۶ درصد افزایش به ۳۵.۰۲ یورو در هر مگاوات ساعت رسید.
در بازار اوراق قرضه، سود اوراق قرضه ۱۰ ساله آلمان با یک واحد افزایش به ۲.۶۹۴ درصد رسید و سود اوراق قرضه ۱۰ ساله خزانهداری آمریکا با یک واحد کاهش به ۴.۴۴۲ درصد رسید. این یعنی قیمت اوراق قرضه و سودشون برعکس هم حرکت میکنن. شاخص دلار وال استریت ژورنال هم با ۰.۱ درصد کاهش به ۹۵.۵۷ رسید.
در نهایت، میشه گفت که روز جمعه برای بازارهای اروپایی روز مثبتی بود. گزارشهای درآمدی قوی از طرف شرکتهای بزرگ تونست نگرانیها در مورد تنشهای تجاری رو تا حد زیادی خنثی کنه و جو خوشبینی رو در بازارها حاکم کنه. شرکتهایی مثل ساب و بربری با رشدهای قابل توجه، ستارههای این روز بودن و به بالا رفتن شاخصها کمک کردن. حالا باید دید در روزهای آینده این روند مثبت ادامه پیدا میکنه یا مسائل دیگهای مثل مذاکرات تجاری دوباره روی بازارها سایه میندازه. این گزارشها توسط خبرنگارانی مثل کلوئی تیلور، جنی رید، سم مردیت، گانش رائو و سانچایایتا روی تهیه شده.
منابع
- European shares tick higher as earnings hold the spotlight
- European shares rise as investors focus on earnings | Reuters
- U.S. Futures, European Stocks Rise as Upbeat Corporate Earnings Boost Optimism | Morningstar
- European Shares Seen Up As Investors Assess Tech Earnings
- European shares tick higher as earnings hold the spotlight – NBC Los Angeles
- European Stocks Rise Despite Weak German PPI as Global AI Optimism Lifts Sentiment | Investing.com
- European shares see first daily gain in five on strong earnings | Reuters
- Yahoo is part of the Yahoo family of brands.
- European Shares Seen Up As Investors Assess Tech Earnings | Nasdaq
دیدگاهتان را بنویسید