تخمین زمان مطالعه: حدود ۵۰ دقیقه
توی این راهنما قراره در مورد چی حرف بزنیم؟
- قوانین مهاجرت کاری به قبرس: اول از همه میبینیم که اصلا چرا باید قوانین رو رعایت کنیم و اگه نکنیم چی میشه.
- انواع ویزاها و مجوزهای کاری: با انواع مختلف ویزاها آشنا میشیم، از ویزای کار معمولی گرفته تا ویزای دیجیتال نومد (مخصوص دورکارها) و شرایط هر کدوم رو دقیق بررسی میکنیم.
- مراحل از صفر تا صد: قدم به قدم بهت میگم که پروسه گرفتن ویزا و مجوز کار چطوریه، از پیدا کردن کارفرما گرفته تا روزی که پاتو توی قبرس میذاری.
- قوانین کار: وقتی رسیدی قبرس و شروع به کار کردی، باید بدونی حق و حقوقت چیه. در مورد ساعت کاری، حقوق، مرخصی، مالیات و بیمه کامل توضیح میدیم.
- نقش کارفرما: میفهمیم که کارفرمای تو چه وظایفی در این پروسه داره و چطور میتونه بهت کمک کنه.
- هزینهها و مدارک: لیست کامل مدارکی که لازم داری و هزینههایی که باید پرداخت کنی رو برات آماده کردیم.
مقدمهای بر مهاجرت کاری به قبرس: چرا این کشور و چرا رعایت قوانین مهمه؟
اگه داری به این فکر میکنی که برای کار به یه کشور دیگه بری، احتمالا اسم قبرس رو هم شنیدی. قبرس، یه جزیره توی دریای مدیترانه است که به خاطر موقعیت استراتژیک، اقتصاد در حال رشد و عضوی از اتحادیه اروپا بودنش، برای خیلی از شرکتها و آدمها جذاب شده. شهرهای بزرگش مثل مادرید و بارسلون… البته ببخشید، این برای کشور دیگهای بود. منظورم قطبهای اقتصادی خود قبرس مثل نیکوزیا و لیماسول هست که سبک زندگی جذابی دارن و همین باعث شده هم برای کار کردن و هم برای راه انداختن بیزینس، جای خوبی به حساب بیاد.
اما یه نکته خیلی مهم وجود داره: رفتن و کار کردن توی یه کشور دیگه، مثل عوض کردن مدرسه نیست که امروز تصمیم بگیری و فردا انجامش بدی. هر کشوری قوانین مهاجرتی خودش رو داره و قبرس هم از این قاعده جدا نیست. اگه بخوای اونجا کار کنی، باید حتما ویزا و مجوز کار مناسب داشته باشی.
حالا چرا اینقدر روی رعایت قوانین تاکید میکنیم؟
شاید با خودت بگی «حالا یه جوری میریم دیگه!». ولی موضوع جدیتر از این حرفهاست. سیستم ویزای قبرس میتونه یکم پیچیده و گاهی مبهم باشه. اگه تو یا شرکتی که قراره توش کار کنی، این قوانین رو رعایت نکنید، با مشکلات جدی روبرو میشید. این مشکلات میتونه شامل موارد زیر باشه:
- جریمههای سنگین: دولت قبرس برای استخدام نیروی کار غیرقانونی جریمههای مالی سنگینی در نظر گرفته. این جریمهها میتونه تا ۲۰ هزار یورو هم برسه.
- مجازاتهای قانونی: علاوه بر جریمه مالی، ممکنه کارفرما به زندان تا ۵ سال هم محکوم بشه. حتی ممکنه شرکت رو برای یه مدت از استخدام نیروی خارجی منع کنن.
- آسیب به اعتبار: فکر کن یه شرکت معتبر به خاطر رعایت نکردن قوانین مهاجرتی اسمش خراب بشه. این موضوع روی آینده شغلی تو و بقیه کارمندها هم تاثیر میذاره.
- نظارت دائمی: وقتی یه بار پاتون رو کج بذارید، از اون به بعد مقامات مهاجرتی با دقت بیشتری تمام کارهای شرکت شما رو زیر نظر میگیرن و این یعنی دردسر مداوم.
این روزها که کار ریموت و دورکاری خیلی زیاد شده، دولتها هم دارن قوانینشون رو سختگیرانهتر میکنن. مثلا خیلیها با ویزای توریستی وارد یه کشور میشن و بیشتر از زمان مجاز میمونن و کار میکنن. یادت باشه، کار کردن در قبرس با ویزای اشتباه (مثلا ویزای توریستی) یا بدون هیچ ویزایی، کاملا غیرقانونیه. برای همین خیلی مهمه که مطمئن بشی همه مدارک و مجوزهای لازم رو برای کار کردن توی این کشور داری.
چه کسانی به مجوز کار در قبرس نیاز دارن؟
یه قانون کلی وجود داره: هر کسی که شهروند قبرس نباشه، برای زندگی و کار توی این کشور نیاز به بررسی مجوز اقامت و کار داره. شهروندهای خود قبرس که تکلیفشون مشخصه و به طور خودکار اجازه کار دارن.
حالا بریم سراغ بقیه. اگه شهروند یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا (EU) یا منطقه اقتصادی اروپا (EEA) که شامل نروژ، ایسلند و لیختناشتاین میشه، یا حتی سوئیس باشی، برای زندگی و کار در قبرس به ویزا یا مجوز کار نیازی نداری. این یکی از مزایای بزرگ شهروندی این کشورهاست. البته یه نکته کوچیک وجود داره: این افراد هم باید ظرف سه ماه بعد از ورود به قبرس، خودشون رو ثبت کنن و یه گواهی ثبت نام اتحادیه اروپا یا همون «yellow slip» بگیرن.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا و منطقه اقتصادی اروپا اینها هستن:
اتریش، بلژیک، بلغارستان، کرواسی، قبرس، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایرلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، لهستان، پرتغال، رومانی، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، لیختناشتاین، نروژ و ایسلند.
سوئیس هم با اینکه عضو اتحادیه اروپا نیست، قراردادهای دوجانبهای داره که به شهروندهاش اجازه میده تحت شرایط مشابهی در قبرس و بقیه کشورهای اروپایی زندگی و کار کنن.
و اما میرسیم به ما ایرانیها!
ما که شهروند هیچکدوم از این کشورها نیستیم، به عنوان «شهروند کشور ثالث» یا (Third-country national) شناخته میشیم. این یعنی برای زندگی و کار در قبرس، هم به مجوز اقامت و هم به مجوز کار نیاز داریم. به طور کلی، شهروندهای کشورهای ثالث میتونن تا حداکثر ۹۰ روز در یک دوره ۱۸۰ روزه در منطقه شنگن (که قبرس هنوز عضو کاملش نیست ولی قوانین مشابهی داره) بمونن، اما این اقامت بهشون اجازه کار کردن نمیده. این نوع ویزا که بهش ویزای شنگن میگن، بیشتر برای گردشگری، دیدن خانواده و دوستها یا سفرهای کاری کوتاه مدته.
پس به عنوان یه جوون ایرانی که میخوای بری قبرس کار کنی، باید بدونی که راهت با یه شهروند آلمانی یا فرانسوی فرق داره و باید مراحل بیشتری رو طی کنی. کارفرما در قبرس باید برای تو درخواست مجوز کار بده و بعد از تایید اون، تو میتونی برای ویزای کاری اقدام کنی. در ادامه این مقاله، تمام این مراحل و انواع ویزاها رو با جزئیات کامل برات توضیح میدیم.
انواع قراردادهای کاری در قبرس: رابطهات با کارفرما چطور تعریف میشه؟
قبل از اینکه بریم سراغ ویزاها، بهتره بدونی وقتی توی قبرس استخدام میشی، رابطهات با کارفرما در قالب چه نوع قراردادهایی میتونه باشه. این قراردادها حقوق و وظایف تو و کارفرمات رو مشخص میکنن. در قبرس، داشتن قرارداد کتبی الزامی نیست و قراردادهای شفاهی هم قابل قبول هستن، اما همیشه بهترین کار اینه که یه قرارداد کتبی داشته باشی تا همه چیز شفاف باشه و از سوءتفاهمهای احتمالی جلوگیری بشه.
بر اساس قوانین قبرس، کارفرما موظفه تا یک ماه بعد از شروع کارت، یه سری اطلاعات مشخص رو به صورت کتبی بهت بده. این اطلاعات میتونن توی خود قرارداد کاری، یه نامه استخدام یا هر سند کتبی دیگهای که توسط کارفرما امضا شده، باشن. این اطلاعات کلیدی شامل موارد زیر هستن:
- هویت دو طرف (یعنی اسم تو و اسم شرکت)
- آدرس ثبت شده کارفرما و محل کار تو
- موقعیت شغلی یا تخصصت و شرح وظایف کاریت
- تاریخ شروع به کار و مدت زمان استخدام (اگه قراردادت موقتیه)
- میزان مرخصی سالانه با حقوقت
- مدت زمان اخطار برای فسخ قرارداد (که در بخش فسخ قرارداد کامل توضیحش میدیم)
- حقوق و مزایای تو
- ساعت کاریت
- جزئیات هرگونه قرارداد جمعی که شامل حال تو میشه
حالا بیایید با انواع رایج قراردادهای کاری در قبرس آشنا بشیم:
- قراردادهای استخدامی دائمی (Permanent Employment Contracts):
این رایجترین نوع قرارداده. همونطور که از اسمش پیداست، تاریخ پایان مشخصی نداره و یه رابطه کاری مداوم بین تو و کارفرما ایجاد میکنه. توی این قرارداد، شرایطی مثل حقوق، ساعت کاری، مرخصیها و بقیه مزایا مشخص میشه. کارمندهای دائمی امنیت شغلی بیشتری دارن و طبق قانون کار قبرس، در صورت فسخ قرارداد، از حقوقی مثل دوره اخطار و حق سنوات برخوردارن. - قراردادهای استخدامی با مدت معین (Fixed-Term Employment Contracts):
این نوع قرارداد برای یه دوره زمانی مشخص اعتبار داره. معمولا برای کارهای موقتی یا فصلی، پروژههای خاص، یا برای جایگزینی کارمندی که به مرخصی رفته، از این نوع قرارداد استفاده میشه. توی این قراردادها باید حتما مدت زمان استخدام و دلیل موقتی بودنش به وضوح ذکر بشه. اگه مدت زمان قراردادهای موقت متوالی از ۳۰ ماه بیشتر بشه، ممکنه استخدام تو دائمی تلقی بشه، مگر اینکه دلایل عینی برای موقتی بودن وضعیت وجود داشته باشه. کارمندهای با قرارداد مدت معین هم از همون حقوق و مزایای کارمندهای دائمی برخوردارن، هرچند شرایط ممکنه بسته به مدت قرارداد متفاوت باشه. - قراردادهای استخدامی پاره وقت (Part-Time Employment Contracts):
این قراردادها برای کارمندهایی هست که ساعت کاریشون کمتر از کارمندهای تمام وقته. کار پاره وقت توی بخشهایی مثل خرده فروشی، هتلداری و مراقبتهای بهداشتی خیلی رایجه، چون اونجا به نیروی کار انعطافپذیر برای پاسخ به تقاضای متغیر نیاز دارن. کارمندهای پاره وقت هم به نسبت ساعت کاریشون، از مزایایی مثل حقوق، مرخصی و سهم بیمه اجتماعی برخوردارن. - قراردادهای کار از طریق آژانس کاریابی موقت (Temporary Agency Work Contracts):
اینجا یه رابطه سه طرفه بین تو (کارمند)، آژانس کاریابی و شرکتی که کار رو در اونجا انجام میدی، وجود داره. در واقع تو توسط آژانس استخدام میشی، ولی زیر نظر و دستورات شرکت مشتری کار میکنی. این قراردادها معمولا برای تامین نیروی کار موقت برای شرکتهایی که با نوسانات کوتاهمدت حجم کار مواجه هستن یا برای پوشش کارمندهایی که در مرخصی موقت هستن، استفاده میشه. - قراردادهای فریلنسری یا پیمانکاری مستقل (Freelance or Independent Contractor Agreements):
اینها قراردادهای استخدامی سنتی نیستن، بلکه توافقنامههایی برای ارائه خدمات بین یه فرد خوداشتغال (پیمانکار) و یه مشتری (کارفرما) هستن. فریلنسرها معمولا به صورت پروژهای کار میکنن و مسئولیت مدیریت مالیات، بیمه اجتماعی و سایر هزینههای کسبوکارشون با خودشونه. این قراردادها برای هر دو طرف انعطافپذیری زیادی دارن اما ممکنه امنیت شغلی و مزایای قراردادهای استخدامی سنتی رو نداشته باشن.
مجوزهای کار و ویزاهای قبرس: کلید ورود شما به بازار کار
خب، حالا که با انواع قراردادها آشنا شدیم، میرسیم به بخش اصلی ماجرا: گرفتن مجوز کار و ویزا. همونطور که گفتیم، به عنوان یه ایرانی، تو برای کار قانونی در قبرس به این مدارک نیاز داری. قبرس چندین نوع مجوز و ویزای کاری داره که بسته به مدت اقامت، نوع کار و کشور مبدا فرد، متفاوتن.
اینجا لیستی از مهمترین انواع ویزاها و مجوزهای کاری مرتبط با کار در قبرس رو برات آوردیم. هر کدوم رو با جزئیات کامل بررسی میکنیم تا ببینی کدوم یکی به شرایط تو میخوره.
۱. مجوز اقامت موقت (معروف به Pink Slip):
این مجوز برای شهروندهای غیر اتحادیه اروپا صادر میشه که میخوان برای کار در قبرس اقامت داشته باشن. این مجوز به فرد اجازه میده برای یه دوره مشخص، که معمولا یک ساله، در قبرس زندگی و کار کنه و به صورت سالانه هم قابل تمدیده. این یکی از عمومیترین مجوزها برای شروع کار در قبرسه.
۲. کارت آبی اتحادیه اروپا (EU Blue Card):
این مجوز مخصوص نیروهای کار بسیار ماهر از کشورهای غیر اتحادیه اروپاست. کارت آبی به دارنده خودش اجازه میده در قبرس زندگی و کار کنه. برای گرفتن این کارت، باید شرایط خاصی داشته باشی:
- تحصیلات عالی: باید مدرک تحصیلی دانشگاهی داشته باشی.
- قرارداد کاری معتبر: باید یه قرارداد کاری یا پیشنهاد شغلی قطعی با حداقل حقوق مشخص داشته باشی. در برخی موارد، تجربه حرفهای مرتبط هم میتونه جایگزین مدرک تحصیلی بشه.
- پوشش در بخشهای خاص: در دسامبر ۲۰۲۴، وزارت کار قبرس اعلام کرد که طرح کارت آبی فقط در بخش فناوری اطلاعات و ارتباطات، تحقیقات دارویی و صنعت دریانوردی (به جز مشاغل خدمه کشتی) قابل اجراست.
کارت آبی مزایای خاصی داره، مثلا راحتتر میتونی خانوادهات رو بیاری و بعد از یه مدت مشخص، مسیر سادهتری برای گرفتن اقامت دائم داری. این طرح برای جذب نیروهای متخصص و با استعداد به قبرس طراحی شده.
۳. ویزای کار فصلی (Seasonal Employment Visa):
این ویزا برای افرادیه که میخوان به طور موقت در قبرس کار کنن، معمولا در بخشهایی مثل گردشگری یا کشاورزی که در فصلهای خاصی از سال شلوغتر هستن. این ویزا به دارنده خودش اجازه میده تا شش ماه در قبرس بمونه و کار کنه.
۴. ویزای دانشجویی با مجوز کار (Student Visa with Work Permit):
دانشجوهای بینالمللی که در موسسات آموزشی معتبر قبرس ثبت نام کردن، اجازه دارن در حین تحصیل به صورت پاره وقت (معمولا ۲۰ ساعت در هفته) و در تعطیلات دانشگاه به صورت تمام وقت کار کنن. این ویزا به دانشجوها اجازه میده همزمان با تحصیل، تجربه کاری هم کسب کنن. این کارها باید در بخشهای تایید شده مثل تجارت، مراقبتهای بهداشتی و هتلداری باشه.
۵. ویزای همراه (Dependent Visa):
همسر و فرزندان وابسته افرادی که مجوز کار یا اقامت معتبر در قبرس دارن، میتونن برای ویزای همراه درخواست بدن. این ویزا به اونها اجازه میده که به دارنده ویزای اصلی ملحق بشن. در برخی موارد، مثلا برای همسران کارمندهای شرکتهای با منافع خارجی، اجازه کار هم داده میشه، ولی به طور کلی وابستگان به طور خودکار اجازه کار ندارن و باید جداگانه درخواست بدن.
۶. مجوز انتقال درون شرکتی (Intra-Company Transfer – ICT Permit):
این مجوز برای کارمندهای شرکتهای چند ملیتی طراحی شده که به طور موقت به شعبه قبرس منتقل میشن. این مجوز به نیروهای کار ماهر، متخصصها و مدیران اجازه میده برای یه مدت محدود در همون شرکت یا گروه شرکتها در قبرس کار کنن. برای واجد شرایط بودن، باید حداقل ۱۲ ماه (برای کارآموزها ۶ ماه) در شرکت مادر در خارج از قبرس کار کرده باشی. این مجوز معمولا برای مدیران و متخصصان تا ۳ سال و برای کارآموزان تا ۱ سال اعتبار داره.
۷. ویزای فریلنسر یا خوداشتغالی (Freelancer Visa):
قبرس برای افراد خوداشتغالی که میخوان به طور مستقل در زمینههای مختلفی مثل فناوری اطلاعات، مشاوره، نویسندگی یا طراحی کار کنن، ویزای فریلنسر ارائه میده. متقاضیها باید نشون بدن که منابع مالی کافی برای حمایت از خودشون دارن و شرایط مربوط به حرفهشون رو برآورده میکنن.
۸. ویزای دیجیتال نومد (Digital Nomad Visa – DNV):
این یکی از جدیدترین و محبوبترین ویزاهاست که قبرس در دسامبر ۲۰۲۲ معرفی کرد. این ویزا برای دورکارها طراحی شده که میخوان در قبرس زندگی کنن ولی برای یه شرکت خارجی کار میکنن.
شرایط کلیدی ویزای دیجیتال نومد قبرس:
- دورکاری برای شرکت خارجی: باید برای شرکتی که در قبرس ثبت نشده کار کنی، یا خوداشتغال باشی و مشتریهات خارج از قبرس باشن. اگه برای یه شرکت قبرسی کار کنی، واجد شرایط این ویزا نیستی.
- سابقه کار: باید حداقل سه ماه قبل از درخواست، برای اون شرکت خارجی کار کرده باشی یا خوداشتغال بوده باشی.
- حداقل درآمد: باید درآمد ماهانه خالص (بعد از کسر مالیات) حداقل ۳۵۰۰ یورو داشته باشی. این برای اینه که دولت قبرس مطمئن بشه میتونی از پس هزینههای زندگیت بر بیای.
- نداشتن سابقه کیفری: باید گواهی عدم سوءپیشینه از کشور خودت داشته باشی.
- بیمه درمانی: باید بیمه درمانی معتبری داشته باشی که در قبرس پوشش بده.
- محل اقامت: باید مدرکی دال بر داشتن محل اقامت اجارهای یا خریداری شده در قبرس ارائه بدی.
این ویزا برای یک سال معتبره و میتونی برای دو سال دیگه هم تمدیدش کنی. خانوادهات هم میتونن با تو بیان، ولی اونها اجازه کار در قبرس رو ندارن. سقف اولیه برای این ویزا ۵۰۰ نفر تعیین شده بود، پس رقابت برای گرفتنش زیاده.
۹. دستهبندیهای خاص مجوزهای استخدامی (Special Categories):
قبرس برای دستههای خاصی از کارگرها مثل هنرمندان، ورزشکاران، کارگران خانگی و کارگران کشاورزی هم مجوزهای تخصصی ارائه میده. این مجوزها معیارهای خاصی دارن و ممکنه مشمول سهمیهبندی یا محدودیت باشن.
پروسه درخواست ویزا و مجوز کار: قدم به قدم تا رسیدن به قبرس
حالا که با انواع ویزاها آشنا شدی، وقتشه ببینیم پروسه درخواست چطوریه. این پروسه میتونه زمانبر باشه، پس باید با برنامهریزی جلو بری. به طور کلی، مسئولیت اصلی شروع پروسه با کارفرماست.
راهنمای قدم به قدم برای کارفرما و کارمند:
قدم اول: کارفرما وارد میدان میشود
اولین و مهمترین قدم اینه که یه کارفرما در قبرس پیدا کنی که بخواد تو رو استخدام کنه. کارفرما باید پروسه رو با ارسال درخواست به «اداره ثبت احوال و مهاجرت» از طرف تو شروع کنه.
قدم دوم: آزمون بازار کار
کارفرما باید به «وزارت کار» ثابت کنه که برای موقعیت شغلی مورد نظر، هیچ نیروی کار مناسبی از خود قبرس یا سایر کشورهای اتحادیه اروپا پیدا نکرده. این کار معمولا با آگهی کردن شغل به مدت ۳ هفته انجام میشه. البته برای بعضی مشاغل با مهارت بالا یا حقوقهای بالای ۳۵ هزار یورو در سال، این مرحله وجود نداره.
قدم سوم: گرفتن تاییدیه از وزارت کار
اگه وزارت کار قانع بشه که نیروی مناسبی در داخل پیدا نشده، یه «نامه توصیه» (Letter of Recommendation) برای کارفرما صادر میکنه. قرارداد کاری تو هم باید توسط وزارت کار مهر بشه.
قدم چهارم: ارسال مدارک به اداره مهاجرت
حالا کارفرما تمام مدارک لازم رو جمعآوری میکنه و به اداره مهاجرت (Civil Registry and Migration Department) تحویل میده. اینجاست که درخواست مجوز کار تو به صورت رسمی ثبت میشه.
قدم پنجم: تو وارد عمل میشوی (درخواست ویزا)
بعد از اینکه مجوز کارت صادر شد، نوبت توئه که برای «ویزای کار» یا همون ویزای ورود (Long Stay Visa – Category D) اقدام کنی. این کار رو باید در سفارت یا کنسولگری قبرس در کشور خودت (ایران) انجام بدی.
قدم ششم: ورود به قبرس و ثبتنام نهایی
بعد از اینکه ویزات رو گرفتی، میتونی به قبرس سفر کنی. اما کار اینجا تموم نمیشه! ظرف هفت روز بعد از ورودت، باید به اداره پلیس محلی (بخش بیگانگان و مهاجرت) یا دفتر مرکزی اداره ثبت احوال و مهاجرت بری، ثبت نام کنی، امضا و اطلاعات بیومتریک (انگشتنگاری و عکس) بدی. بعد از این مرحله، کارت اقامت فیزیکی تو (که بهش pink slip هم میگن) صادر میشه.
مدارک لازم برای این پروسه چیست؟
لیست مدارک میتونه بسته به نوع ویزا کمی متفاوت باشه، ولی به طور کلی این موارد رو ازت میخوان:
- فرمهای درخواست تکمیل شده: کارفرما اینها رو پر میکنه.
- پاسپورت معتبر: پاسپورتت باید حداقل برای دو سال اعتبار داشته باشه.
- قرارداد کاری: باید توسط وزارت کار قبرس مهر شده باشه.
- گواهی عدم سوءپیشینه: باید از کشور خودت و طی شش ماه گذشته صادر شده باشه.
- گواهیهای پزشکی: باید نشون بده که بیماریهای واگیردار مثل سل، هپاتیت B و C و HIV نداری. این گواهیها باید طی چهار ماه گذشته صادر شده باشن.
- اثبات بیمه درمانی: باید بیمه درمانی معتبری داشته باشی که در قبرس خدمات پزشکی رو پوشش بده.
- ضمانتنامه بانکی: کارفرما باید یه ضمانتنامه بانکی به مبلغی بین ۳۵۰ تا ۸۵۰ یورو (بسته به کشور مبدا) ارائه بده تا هزینههای احتمالی بازگرداندن تو به کشورت رو پوشش بده. این ضمانتنامه باید حداقل ۱۲ ماه اعتبار داشته باشه.
- گواهی تسویه حساب مالیاتی کارفرما.
- رزومه (CV) و مدارک تحصیلی و حرفهای.
زمان و هزینهها چقدره؟
- زمان پردازش: به طور معمول، پروسه گرفتن مجوز کار در قبرس بین چهار تا شش هفته طول میکشه. اما اگه مدارک ناقص باشه یا اداره مهاجرت شلوغ باشه، این زمان میتونه تا شش ماه هم طول بکشه. برای همین، بهتره کارفرما خیلی زودتر از تاریخ شروع کار مورد نظر تو، پروسه رو شروع کنه.
- هزینهها: هزینهها بسته به نوع ویزا متفاوته. مثلا:
- هزینه درخواست ویزای کار: حدود ۲۰ یورو
- هزینه صدور مجوز کار: حدود ۲۰ یورو
- هزینه صدور مجوز اقامت موقت: حدود ۷۰ یورو
قوانین کار در قبرس: حقوق و وظایف شما به عنوان یک کارمند
فرض کنیم تمام مراحل رو با موفقیت طی کردی، ویزات رو گرفتی و به قبرس رسیدی. حالا به عنوان یه کارمند در این کشور، باید با قوانین کار آشنا بشی. این قوانین برای حمایت از تو و تضمین یه محیط کاری عادلانه طراحی شدن.
قبرس یه قانون کار جامع و واحد نداره، بلکه چارچوب قانونیاش ترکیبی از قوانین عرفی، اساسنامههای ملی و دستورالعملهای اتحادیه اروپاست. در ادامه مهمترین جنبههای قوانین کار در قبرس رو بررسی میکنیم.
ساعت کاری، اضافه کاری و استراحت
- ساعت کاری استاندارد: هفته کاری استاندارد در قبرس ۴۰ ساعت است، معمولا هشت ساعت در روز و پنج روز در هفته (دوشنبه تا جمعه). البته این ساعت میتونه بر اساس توافق بین تو و کارفرما یا قراردادهای جمعی، انعطافپذیر باشه.
- حداکثر ساعت کاری: حداکثر زمان کار مجاز، با احتساب اضافه کاری، ۴۸ ساعت در هفته است که به طور میانگین در یک دوره چهار ماهه محاسبه میشه. این قانون برای حفظ تعادل بین کار و زندگی کارمندهاست.
- مقررات خاص برای برخی مشاغل:
- کارمندهای بخش خرده فروشی: محدود به ۳۸ ساعت در هفته (حداکثر ۴۶ ساعت با اضافه کاری).
- کارمندهای دفتری و اداری: حداکثر ۴۴ ساعت در هفته (با احتساب اضافه کاری).
- اضافه کاری (Overtime): قانون نرخ مشخصی برای اضافه کاری در همه بخشها تعیین نکرده و بیشتر به قرارداد کاری یا توافقهای جمعی بستگی داره. مثلا در بخش هتلداری، اضافه کاری در روزهای عادی با ضریب حداقل ۱.۵ و در روزهای یکشنبه و تعطیلات رسمی با ضریب ۲ محاسبه میشه. هرگونه توافق برای کار بیشتر از ۴۸ ساعت در هفته باید داوطلبانه باشه و رضایت کتبی تو رو داشته باشه.
- زمان استراحت:
- استراحت روزانه: در هر دوره ۲۴ ساعته، باید حداقل ۱۱ ساعت استراحت متوالی داشته باشی.
- استراحت هفتگی: در هر هفته، باید حداقل ۲۴ ساعت استراحت متوالی داشته باشی.
- زنگ تفریح: برای روزهای کاری که بیشتر از شش ساعت طول میکشن، حق داری حداقل ۱۵ دقیقه زنگ تفریح داشته باشی. این زمان نباید در ابتدا یا انتهای روز کاری باشه.
حقوق و دستمزد
- حداقل حقوق: از ژانویه ۲۰۲۵، حداقل حقوق ملی در قبرس ۱۰۰۰ یورو در ماه تعیین شده. قبرس برای اولین بار در سال ۲۰۲۳ حداقل دستمزد ملی رو معرفی کرد. قبل از اون، دولت فقط برای صنایع با حقوق پایین، حداقل دستمزد تعیین میکرد. یادت باشه ممکنه در بعضی بخشها مثل کارگران خانگی، حداقل دستمزد متفاوت (و پایینتر) باشه.
- دوره پرداخت حقوق: معمولا حقوقها به صورت ماهانه پرداخت میشن، اما در بعضی صنایع پرداخت هفتگی یا دو هفته یکبار هم رایجه.
- حقوق ماه سیزدهم: در قبرس، پرداخت حقوق ماه سیزدهم اجباری نیست، اما یه عرف بسیار رایج هست. خیلی از کارفرماها این حقوق رو به عنوان پاداش پایان سال در ماه دسامبر به کارمندهاشون پرداخت میکنن. اگه این موضوع به یه رویه در شرکت تبدیل شده باشه، کارفرما موظف به ادامه دادنش هست.
مرخصیها: حق شما برای استراحت و رسیدگی به امور شخصی
قبرس سیستم جامعی برای انواع مرخصیها داره تا مطمئن بشه کارمندها زمان کافی برای استراحت و مسائل شخصی و سلامتی دارن.
- مرخصی سالانه (Annual Leave): اگه پنج روز در هفته کار کنی، حداقل ۲۱ روز کاری مرخصی با حقوق در سال بهت تعلق میگیره. اگه شش روز در هفته کار کنی، این مقدار حداقل ۲۴ روز کاری هست. این حداقل قانونه و ممکنه در قرارداد کاریت مرخصی بیشتری در نظر گرفته شده باشه.
- مرخصی استعلاجی (Sick Leave): بعد از روز سوم بیماری، حق داری از مرخصی استعلاجی با حقوق استفاده کنی. حقوق این دوره توسط بیمه تامین اجتماعی پرداخت میشه و حدود ۶۰ درصد حقوق معمولیه (اگه فرزند یا همسر تحت تکفل داشته باشی، این درصد بیشتر میشه). میتونی تا ۳۱۲ روز از این مرخصی استفاده کنی.
- مرخصی زایمان (Maternity Leave): مادران برای فرزند اول تا ۱۸ هفته، برای فرزند دوم تا ۲۲ هفته و برای فرزندان بعدی تا ۲۶ هفته مرخصی زایمان دارن. حقوق این دوره توسط تامین اجتماعی پرداخت میشه.
- مرخصی پدری (Paternity Leave): پدران حق دارن دو هفته متوالی مرخصی با حقوق بگیرن که میتونن در ۱۶ هفته اول بعد از تولد نوزاد ازش استفاده کنن. حقوق این دوره هم توسط تامین اجتماعی پرداخت میشه.
- مرخصی والدین (Parental Leave): هر کدوم از والدین میتونن تا ۱۸ هفته مرخصی بدون حقوق بگیرن تا زمانی که فرزندشون هشت ساله بشه.
- مرخصی فوت بستگان (Bereavement Leave): در صورت فوت یکی از اعضای نزدیک خانواده، تا پنج روز مرخصی با حقوق بهت تعلق میگیره.
- تعطیلات رسمی: قبرس ۱۵ روز تعطیلی رسمی داره که در اون روزها همه جا تعطیله و تو هم حقوق کاملت رو میگیری. این روزها شامل سال نو، روز استقلال، عید پاک، کریسمس و … میشن.
دوره آزمایشی (Probationary Period)
در قبرس، دوره آزمایشی برای ارزیابی عملکرد کارمندهای جدیده.
- مدت زمان استاندارد: دوره آزمایشی میتونه تا شش ماه باشه.
- برای سمتهای مدیریتی: برای موقعیتهای مدیریتی یا اجرایی، این دوره با توافق طرفین میتونه تا ۱۰۴ هفته (دو سال) هم افزایش پیدا کنه.
کارفرما باید مدت زمان دوره آزمایشی رو در قرارداد کاری مشخص کنه و در طول این دوره با ارزیابیهای منظم، به تو فیدبک بده.
فسخ قرارداد و تعدیل نیرو (Termination and Redundancy)
پایان دادن به رابطه کاری در قبرس قوانین مشخصی داره و کارفرما نمیتونه هر وقت دلش خواست تو رو اخراج کنه (استخدام در قبرس At-will نیست).
- دلایل موجه برای فسخ: کارفرما باید دلیل موجهی برای اخراج داشته باشه، مثل:
- تعدیل نیرو (Redundancy): به دلایل اقتصادی یا تغییر ساختار شرکت.
- سوء رفتار جدی: نقض جدی و مکرر قوانین شرکت.
- ناتوانی در انجام وظایف: به دلیل مشکلات سلامتی یا دلایل دیگه.
- توافق دوجانبه.
- دوره اخطار (Notice Period): کارفرما باید قبل از اخراج، به تو اخطار کتبی بده. مدت زمان این اخطار به سابقه کارت بستگی داره و از یک هفته (برای سابقه کار ۶ تا ۱۲ ماه) تا هشت هفته (برای سابقه کار بالای شش سال) متغیره.
- حق سنوات (Severance Pay): اگه به دلیل تعدیل نیرو اخراج بشی، حق داری حق سنوات دریافت کنی. مبلغ این حق سنوات بر اساس سابقه کار و آخرین حقوقت محاسبه میشه و از صندوق تعدیل نیرو پرداخت میشه.
مالیات و مزایا: آنچه از حقوقت کم میشه و آنچه به دست میاری
یکی از پیچیدهترین بخشهای کار کردن در یه کشور دیگه، سر و کله زدن با قوانین مالیاتی و بیمه است. کارفرمای تو موظفه که مالیات و سهم بیمه رو از حقوقت کم کنه و به دولت پرداخت کنه.
مالیاتها در قبرس
مالیاتهایی که کارفرما برای تو پرداخت میکنه:
نوع مالیات | نرخ |
---|---|
بیمه اجتماعی (تا سقف درآمد سالانه ۶۶,۶۱۲ یورو) | ۸.۸% |
صندوق انسجام اجتماعی | ۲% |
صندوق سنوات (تا سقف درآمد سالانه ۶۶,۶۱۲ یورو) | ۱.۲% |
صندوق آموزش و توسعه (تا سقف درآمد سالانه ۶۶,۶۱۲ یورو) | ۰.۵% |
سیستم بهداشت ملی (GESY) (تا سقف درآمد سالانه ۱۸۰,۰۰۰ یورو) | ۲.۹% |
مالیاتهایی که از حقوق تو کم میشه:
نوع مالیات | نرخ |
---|---|
بیمه اجتماعی (تا سقف درآمد سالانه ۶۶,۶۱۲ یورو) | ۸.۸% |
سیستم بهداشت ملی (GESY) (تا سقف درآمد سالانه ۱۸۰,۰۰۰ یورو) | ۲.۶۵% |
مالیات بر درآمد (Income Tax):
علاوه بر اینها، باید مالیات بر درآمد هم پرداخت کنی. سیستم مالیاتی قبرس پلکانیه، یعنی هرچی بیشتر درآمد داشته باشی، درصد بیشتری مالیات میدی.
درآمد سالانه | نرخ مالیات بر درآمد |
---|---|
تا ۱۹,۵۰۰ یورو | ۰% |
از ۱۹,۵۰۰ تا ۲۸,۰۰۰ یورو | ۲۰% |
از ۲۸,۰۰۰ تا ۳۶,۳۰۰ یورو | ۲۵% |
از ۳۶,۳۰۰ تا ۶۰,۰۰۰ یورو | ۳۰% |
۶۰,۰۰۰ یورو به بالا | ۳۵% |
مزایای کارمندی در قبرس
علاوه بر حقوق، کارفرماها در قبرس مزایایی رو هم برای کارمندهاشون در نظر میگیرن. بعضی از این مزایا اجباری و بعضی اختیاری هستن.
مزایای اجباری:
اینها مزایایی هستن که کارفرما طبق قانون باید به تو ارائه بده. شامل مرخصیهای مختلفی که قبلا گفتیم و موارد زیر میشه:
- بیمه بهداشت ملی (GHS/GESY): کارفرما موظفه سهم خودش رو برای بیمه سلامت ملی پرداخت کنه تا تو و خانوادهات به خدمات درمانی دسترسی داشته باشین.
- بیمه اجتماعی: این بیمه موارد مختلفی رو پوشش میده:
- حقوق بازنشستگی: برای دوران بازنشستگی.
- بیمه بیکاری: اگه شغلت رو از دست بدی، ازت حمایت میکنه.
- بیمه حوادث شغلی: اگه در حین کار دچار حادثه یا آسیب بشی، هزینههات رو پوشش میده.
- کمک هزینه خانواده: کارمندهایی که فرزند تحت تکفل دارن، کمک هزینه خانواده دریافت میکنن.
مزایای اختیاری:
خیلی از شرکتها برای اینکه نیروهای بهتری جذب کنن، مزایای بیشتری ارائه میدن. اینها میتونن شامل موارد زیر باشن:
- بیمه درمانی خصوصی: برای دسترسی به بیمارستانها و خدمات خصوصی.
- صندوقهای بازنشستگی تکمیلی (Provident Funds): یه جور طرح پسانداز بازنشستگی که هم تو و هم کارفرما درصدی از حقوقت رو توش واریز میکنید.
- پاداشهای عملکردی: پاداشهای نقدی بر اساس عملکرد فردی یا شرکت.
- ترتیبات کاری انعطافپذیر: مثل دورکاری، ساعت کاری شناور و …
- برنامههای آموزشی و توسعه حرفهای.
- برنامههای سلامتی: مثل اشتراک باشگاه ورزشی یا خدمات مشاوره.
- کمک هزینه غذا یا حمل و نقل.
نقش کارفرما و راهکارهای کمکی: مفهوم Employer of Record (EOR)
همونطور که دیدی، پروسه استخدام یه نیروی خارجی در قبرس، کلی کار اداری و قانونی داره. اگه یه شرکت خارجی بخواد تو رو در قبرس استخدام کنه، باید یا یه شعبه قانونی در قبرس ثبت کنه، یا از یه راهکار جایگزین استفاده کنه.
اینجاست که مفهومی به اسم «کارفرمای ثبت شده» یا Employer of Record (EOR) وارد میشه.
EOR چیست؟
یه EOR یه شرکت ثالثه که به جای شرکت اصلی تو، به صورت قانونی تو رو در قبرس استخدام میکنه. در واقع، EOR روی کاغذ کارفرمای تو میشه و تمام کارهای اداری، حقوقی، مالیاتی و بیمهای تو رو انجام میده، در حالی که تو در عمل برای شرکت اصلی خودت کار میکنی و از اونها دستور میگیری.
چرا شرکتها از EOR استفاده میکنن؟
- سرعت و سادگی: ثبت یه شرکت در یه کشور خارجی پروسهای طولانی و پرهزینه است. با EOR، یه شرکت میتونه در عرض چند روز تو رو به صورت قانونی در قبرس استخدام کنه.
- کاهش ریسک و تضمین انطباق: EORها متخصص قوانین کار و مالیات محلی هستن. اونها مطمئن میشن که همه چیز از قرارداد کاری گرفته تا مالیات و بیمه، مطابق با قوانین قبرس انجام میشه و شرکت اصلی دچار مشکلات قانونی نمیشه.
- مدیریت آسان: تمام کارهای مربوط به حقوق و دستمزد، مالیات، مزایا و حتی پروسه ویزا توسط EOR انجام میشه.
شرکتهای معروفی مثل Deel، Multiplier، Papaya Global، Velocity Global، Playroll و Rippling این خدمات رو در سطح جهانی ارائه میدن. این شرکتها تیمهای محلی دارن که با تمام پیچیدگیهای قوانین مهاجرتی و کاری قبرس آشنان.
یک EOR چطور در پروسه ویزای تو کمک میکنه؟
- راهنمایی و مشاوره تخصصی: به تو و کارفرمات در مورد شرایط ویزا، حمایت مالی و واجد شرایط بودن مشاوره میدن.
- بررسیهای قبل از استخدام: صلاحیت تو برای کار رو بررسی میکنن تا ببینن به چه نوع مجوزی نیاز داری.
- انجام کارهای اداری: تمام کاغذبازیها و مدارک لازم برای درخواست ویزا رو مدیریت میکنن.
- تضمین انطباق: با قوانین در حال تغییر مهاجرت هماهنگ میمونن و ریسکهای قانونی رو کاهش میدن.
- تمدید ویزا: به موقع برای تمدید ویزای کارت اقدام میکنن.
پس اگه یه شرکت بینالمللی بهت پیشنهاد کار در قبرس رو داد، خیلی محتمله که از طریق یکی از این EORها استخدام بشی. این کار پروسه رو برای هر دو طرف خیلی سادهتر و سریعتر میکنه.
مشاغل مورد نیاز در قبرس: چه فرصتهایی منتظر شماست؟
شاید برات سوال باشه که اصلا چه جور شغلهایی در قبرس بیشتر مورد نیازه. البته که بازار کار همیشه در حال تغییره، ولی به طور کلی در حال حاضر، این بخشها در قبرس رشد خوبی دارن و به نیروی کار ماهر نیاز دارن:
- فناوری اطلاعات (IT): قبرس داره به یه هاب فناوری تبدیل میشه. شغلهایی مثل مهندس نرمافزار، توسعهدهنده وب، تحلیلگر امنیت سایبری و متخصص بازاریابی دیجیتال خیلی مورد تقاضا هستن.
- امور مالی و حسابداری: به خاطر سیستم مالیاتی مطلوب و موقعیت استراتژیک، قبرس مقصد محبوبی برای شرکتهای خدمات مالیه. شغلهایی مثل حسابدار، حسابرس، تحلیلگر مالی و مشاور مالیاتی همیشه بازار کار خوبی دارن.
- گردشگری و هتلداری: قبرس یه مقصد توریستی محبوبه، مخصوصا در فصل تابستون. برای همین، همیشه به متخصصانی مثل مدیر هتل، سرآشپز، راهنمای تور و برنامهریز رویداد نیاز هست.
- مراقبتهای بهداشتی: بخش بهداشت و درمان قبرس به متخصصانی مثل پزشک، پرستار، داروساز و مدیران بهداشتی نیاز داره.
- انرژیهای تجدیدپذیر: قبرس داره روی منابع انرژی تجدیدپذیر سرمایهگذاری میکنه. برای همین به متخصصان این حوزه نیاز داره.
- صنعت دریانوردی: قبرس یکی از مراکز پیشرو دریانوردی در جهانه. شغلهایی در زمینه مدیریت کشتی، حقوق دریایی و مهندسی دریا در این کشور وجود داره.
- خدمات کسب و کار: شرکتهایی که خدمات حقوقی، مشاورهای و شرکتی ارائه میدن در قبرس در حال رشد هستن.
این لیست بهت یه دید کلی میده که چه مهارتهایی میتونه شانس تو رو برای پیدا کردن کار در قبرس بیشتر کنه.
منابع
- [۱] Work permits and visas in Spain: An employer’s guide
- [۲] Guide to Hiring Employees in Cyprus | Recruiters LineUp
- [۳] seyfarth.com/news-insights/may-2024-global-immigration-alert.html
- [۴] Obtaining Cyprus Work Visas & Permits: Employer’s Guide | Velocity Global
- [۵] Cyprus Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
- [۶] Corporate Immigration Laws and Regulations Report 2025 Cyprus
- [۷] Turkey Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
- [۸] Hire and Pay Employees in Cyprus Quickly and Compliantly | Rippling
- [۹] Remunerated employment (single permit – GEN) / Procedure for application submission for entry and residence, processing time and maximum duration of residence | Migration Department |
- [۱۰] How to apply for a visitor visa – Canada.ca
- [۱۱] Work Permits & Visas in Cyprus
- [۱۲] General Information About Turkish Visas / Republic of Türkiye Ministry of Foreign Affairs
- [۱۳] Work Visa Requirements Cyprus & Work Permits | G-P
- [۱۴] Cyprus Employers Call for Relaxing Rules on Hiring Foreign Workers
- [۱۵] Work permits – Your Europe
- [۱۶] mlsi.gov.cy/mlsi/dl/dl.nsf/page5b_en/page5b_en?OpenDocument
- [۱۷] Travel to Cyprus for work – GOV.UK
- [۱۸] Technical Difficulties
- [۱۹] Job Search | Visa
- [۲۰] Visa Bulletin For September 2024
دیدگاهتان را بنویسید