این مقاله در حدود ۴۵ دقیقه خونده میشه.
توی این راهنما قراره چی یاد بگیری؟
- چطوری ویزای کار کوبا بگیریم: قدم به قدم بهت میگیم برای گرفتن ویزای کاری کوبا باید چیکار کنی، چه مدارکی لازمه و چقدر طول میکشه.
- زندگی و کار در کوبا چطوره: از ساعت کاری و حقوق گرفته تا چالشهایی مثل کمبود امکانات و وضعیت اینترنت، همه رو برات توضیح میدیم.
- قوانین مهاجرتی برای خود کوباییها: یه نگاهی میندازیم به قوانینی که آمریکا برای مهاجرت کوباییها گذاشته، مثل برنامههای پناهندگی، لاتاری و قانونهای خاص دیگه. این بخش بهت دید میده که وضعیت مهاجرت از خود کوبا چطوریه.
- یه نکته خیلی مهم: بهت میگیم که سفر به کوبا چطوری میتونه روی گرفتن ویزای آمریکا یا سفر به اونجا تاثیر بذاره.
- مقایسه با جاهای دیگه: برای اینکه دید بهتری پیدا کنی، قوانین مهاجرت کاری کوبا رو با دو جای دیگه یعنی هنگ کنگ و پاناما هم مقایسه میکنیم.
این راهنما بر اساس اطلاعاتی که تا تاریخ ۱۰ جولای ۲۰۲۵ منتشر شده نوشته شده و هدفش اینه که به زبون ساده به یه جوون ۱۷ ساله کمک کنه تا با کلیات ماجرا آشنا بشه.
بخش اول: راهنمای کار و زندگی در کوبا
اگه به فکر کار کردن توی کوبا افتادی، باید بدونی که این کشور قوانین نسبتا سفت و سختی برای ویزای کاری داره. همه چیز باید قانونی و روی حساب و کتاب پیش بره. اینجا قدم به قدم بهت میگیم که باید چیکار کنی.
چطوری برای کار به کوبا بریم؟
اول از همه باید بدونی که نمیتونی همینطوری بری کوبا و اونجا دنبال کار بگردی. قبل از اینکه حتی پات به کوبا برسه، باید یه سری مراحل رو از طریق یه کارفرما توی کوبا طی کرده باشی.
قدم اول: پیدا کردن کارفرما در کوبا
مهمترین و اولین قدم اینه که یه کارفرما توی کوبا پیدا کنی که بخواد تو رو استخدام کنه. این کارفرما میتونه یه شرکت کوبایی باشه یا یه شرکت ترکیبی با سرمایه خارجی یا حتی دفتر یه شرکت خارجی توی کوبا. این قدم خیلی مهمه چون کل فرایند درخواست ویزای کاری از طریق همین شرکت استخدام کننده انجام میشه.
وقتی کارفرما پیدا شد، اون شرکت باید یه درخواست رسمی به وزارت کار و تامین اجتماعی کوبا (MTSS) بده و اجازه استخدام تو رو به عنوان یه نیروی کار خارجی بگیره. اگه این وزارتخونه موافقت کنه، یه مجوز کار برای تو صادر میکنه. بعدش، شرکت این مجوز رو به وزارت امور خارجه کوبا (MINREX) میبره تا برای تو درخواست ویزا بده.
انواع ویزای کار در کوبا
کوبا چند نوع ویزای کاری داره که هر کدوم برای شرایط خاصی طراحی شدن. نوع ویزا به نقش شغلی تو، تخصصت و مدت زمانی که قراره اونجا بمونی بستگی داره.
نوع ویزا | توضیحات |
---|---|
ویزای کار (دسته ۰۱) | برای کارمندای خارجی که توسط شرکتهای کوبایی استخدام میشن. معمولا یک ساله است و با تایید، قابل تمدیده. |
ویزای کارگر متخصص | برای متخصصها یا افرادی که مهارت خاصی دارن و دولت یا شرکتهای کوبایی بهشون نیاز دارن. |
ویزای استخدام موقت | برای کارمندای خارجی که برای پروژههای کوتاه مدت، معمولا تا ۶ ماه، استخدام میشن. |
ویزای D-2 (Visa de Trabajo) | این ویزای اصلی برای کار طولانی مدته و مستقیما به قرارداد کاری تو بستگی داره. |
ویزاهای دیگهای مثل ویزای D-7 (برای فعالیتهای تجاری کوتاه مدت) و D-8 (برای همکاریهای علمی و فنی) هم وجود داره، اما برای استخدام معمولی، ویزای D-2 اصلیترین گزینه است.
مجوز کار چیه و چطوری صادر میشه؟
گرفتن مجوز کار یه فرایند جدا از گرفتن ویزای ورودیه، هرچند این دوتا به هم خیلی مرتبطن. درخواست مجوز کار معمولا توسط کارفرمای تو به وزارت کار و تامین اجتماعی کوبا داده میشه.
- شرایط لازم:
- باید ویزای D-2 داشته باشی یا در حال گرفتنش باشی.
- باید یه قرارداد کاری معتبر با یه شرکت کوبایی یا یه شرکت خارجی مجاز در کوبا داشته باشی.
- معمولا شغلت باید طوری باشه که یه شهروند کوبایی نتونه انجامش بده یا به تخصص خارجی نیاز داشته باشه.
- کارفرمای تو باید به صورت قانونی ثبت شده باشه و اجازه استخدام نیروی خارجی رو داشته باشه.
مدارک لازم برای درخواست ویزای کار
برای اینکه درخواست ویزات بررسی بشه، باید یه سری مدارک رو آماده کنی. حواست باشه که این لیست ممکنه بسته به کشوری که ازش اقدام میکنی یه کم فرق کنه، پس همیشه با کنسولگری کوبا توی کشور خودت چک کن.
- فرم درخواست ویزا: باید کامل و امضا شده باشه. اگه زیر ۱۸ سال باشی، پدر و مادرت هم باید امضاش کنن.
- پاسپورت معتبر: باید حداقل شش ماه بعد از تاریخی که میخوای از کوبا خارج بشی اعتبار داشته باشه و حداقل یکی دو صفحه خالی داشته باشه.
- دو قطعه عکس جدید: عکسها نباید قدیمیتر از شش ماه باشن و باید با پس زمینه سفید و کاملا واضح باشن. سایز عکس هم ۳.۵ در ۴.۵ باشه.
- مجوز کار صادر شده توسط MTSS.
- نامه دعوت از شرکت استخدام کننده.
- مدارک تحصیلی و سوابق کاری: مثل مدرک دیپلم، لیسانس و گواهیهای دیگه که نشون بده تخصص لازم رو داری.
- گواهی عدم سوء پیشینه: که توی سه ماه اخیر صادر شده باشه.
- گواهی تمکن مالی: باید ثابت کنی که پول کافی برای زندگی در کوبا رو داری.
- بیمه درمانی بینالمللی: باید برای کل مدتی که در کوبا هستی اعتبار داشته باشه و حداقل ۳۰ هزار یورو پوشش بده.
- گواهی سلامت پزشکی: یه پزشک قانونی باید تایید کنه که بیماری خاصی نداری.
- کپی کارت شناسایی.
- رزومه (CV): یه رزومه کامل از سوابق حرفهای، مدارک و مهارتهات.
- مدرک محل اقامت: مثل رزرو هتل یا آپارتمان.
نکته خیلی مهم: همه مدارکی که به زبانی غیر از اسپانیایی یا انگلیسی هستن، باید توسط یه مترجم رسمی به اسپانیایی ترجمه بشن.
فرایند درخواست ویزا قدم به قدم
کل فرایند معمولا اینطوری پیش میره:
- ارسال درخواست توسط کارفرما: کارفرمای تو درخواست مجوز کار رو به همراه قرارداد کاری و مدارک لازم به وزارت کار و تامین اجتماعی کوبا میفرسته.
- بررسی دولتی: این وزارتخونه درخواست رو بررسی میکنه که معمولا بین ۴ تا ۶ هفته طول میکشه.
- دریافت تاییدیه مجوز کار: اگه درخواست تایید بشه، مجوز کار تو صادر میشه.
- درخواست ویزا: حالا با داشتن این مجوز، باید برای ویزای کار در سفارت یا کنسولگری کوبا توی کشور خودت اقدام کنی.
- ورود به کوبا و شروع کار: بعد از گرفتن ویزا، میتونی به کوبا سفر کنی و کارت رو شروع کنی.
هزینهها و زمانبندی
هزینه ویزاها و مجوزهای کار بسته به نوعشون متفاوته.
نوع ویزا | هزینه تقریبی درخواست |
---|---|
ویزای کار (دسته ۰۱) | بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار |
ویزای کارگر متخصص | بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ دلار |
ویزای استخدام موقت | بین ۵۰ تا ۱۰۰ دلار |
کل فرایند از شروع تا گرفتن ویزا میتونه بین ۶ تا ۱۰ هفته طول بکشه. پس کارفرما باید از خیلی قبلتر برنامهریزی کنه.
تمدید مجوز کار
مجوزهای کار معمولا برای یک سال صادر میشن. اگه بخوای بیشتر بمونی، باید برای تمدید اقدام کنی. بهتره حداقل ۶۰ روز قبل از اینکه مجوز فعلیت تموم بشه، فرایند تمدید رو شروع کنی تا به مشکل قانونی نخوری.
مدلهای مختلف استخدام در کوبا
برای استخدام یه نیروی خارجی در کوبا، سه تا راه اصلی وجود داره:
- حمایت از کارمند خارجی با ویزا یا مجوز کار: این رایجترین راه برای استخدام تمام وقته. یه شرکت قانونی در کوبا (یا یه شرکت جایگزین به اسم کارفرمای رسمی یا EOR) باید حامی مالی تو بشه و یه پیشنهاد کار قانونی بهت بده. این روش برای کارهای طولانی مدتی که نیاز به حضور در دفتر دارن مناسبه.
- استخدام یه پیمانکار یا فریلنسر خارجی: اگه به عنوان یه فریلنسر یا پیمانکار مستقل کار میکنی، میتونی با مشتریهای بینالمللی کار کنی بدون اینکه نیاز به حمایت مالی کارفرما داشته باشی. اما باید قوانین مالیاتی کوبا رو رعایت کنی و مالیاتت رو ثبت و گزارش بدی. این روش برای کارهای پروژهای یا فریلنسری مناسبه، مخصوصا اگه از قبل توی کوبا زندگی کنی.
- منتقل کردن یه کارمند فعلی به کوبا: اگه از قبل برای یه شرکت کار میکنی و اون شرکت میخواد تو رو به کوبا منتقل کنه، باز هم باید همون مراحل ویزا و مجوز کار رو طی کنی. حتی اگه کارمند اون شرکت باشی، برای اینکه کار در کوبا قانونی باشه، به یه کارفرمای ثبت شده محلی نیاز داری.
کارفرمای رسمی (Employer of Record – EOR) چیه؟
بعضی شرکتهای خارجی که نمیخوان توی کوبا یه شعبه رسمی ثبت کنن، از یه سرویس به اسم «کارفرمای رسمی» یا EOR استفاده میکنن. EOR یه شرکت متخصص منابع انسانی در کوباست که به صورت قانونی کارمندهای شرکت خارجی رو استخدام میکنه. این شرکت مسئولیت تمام کارهای قانونی مثل پرداخت حقوق، کسر مالیات و بیمه رو به عهده میگیره و مطمئن میشه که همه چیز طبق قوانین کار کوبا پیش میره. این کار به شرکت خارجی کمک میکنه بدون دردسر ثبت شرکت، نیروی کار در کوبا داشته باشه.
شرکتهایی مثل Remote People و Playroll این خدمات رو ارائه میدن و هزینهاش از حدود ۱۹۹ دلار در ماه برای هر کارمند شروع میشه.
قوانین کار و زندگی در کوبا چطوره؟
اگه قصد داری برای کار به کوبا بری، باید با یه سری واقعیتها در مورد زندگی روزمره و قوانین اونجا آشنا باشی. این اطلاعات بهت کمک میکنه تا با دید بازتری تصمیم بگیری.
قوانین کلی کار
- ساعت کاری: کارمندها در کوبا معمولا ۴۴ ساعت در هفته کار میکنن که در شش روز تقسیم میشه. اضافه کاری هم با نرخ ۱۵۰ درصد حقوق معمولی پرداخت میشه.
- حقوق و دستمزد: ساختار حقوق در کوبا تا حد زیادی توسط دولت کنترل میشه. در سال ۲۰۲۱، حداقل دستمزد ماهیانه ۲۱۰۰ پزو کوبا (CUP) تعیین شد. البته بسته به شغل و بخشی که توش کار میکنی، میشه برای نرخ بالاتر مذاکره کرد.
- مرخصی و مزایا: کارمندها در کوبا ۳۰ روز مرخصی سالانه با حقوق کامل دارن. مرخصی استعلاجی هم با حقوقه. خانمها هم ۱۸ هفته مرخصی زایمان با حقوق کامل دارن.
- بیمه و بازنشستگی: کارمندها ۵ درصد از حقوقشون رو برای صندوق بازنشستگی میدن. مراقبتهای بهداشتی دولتی هم رایگانه. کارفرماها هم بسته به اینکه دولتی یا خصوصی باشن، بین ۱۲.۵ تا ۱۴.۵ درصد برای بیمه تامین اجتماعی پرداخت میکنن.
- مالیات: شرکتها در کوبا بر اساس ساختار و سودشون مالیات میدن. شرکتهای مشترک خارجی در هشت سال اول از مالیات معافن. بعد از اون، مالیات شرکتها از ۱۵ درصد شروع میشه و به ۳۵ درصد میرسه.
چالشها و واقعیتهای زندگی در کوبا
زندگی در کوبا میتونه با چالشهایی همراه باشه که بهتره از قبل بدونی. این اطلاعات از گزارشهای دولتی مثل گزارش دولت کانادا برای مسافراش به کوبا گرفته شده.
- **کمبودهای شدید و مزمن:**
کوبا با کمبود شدید کالاهای اساسی روبروست. این کمبودها شامل موارد زیر میشه:- غذا و آب آشامیدنی: پیدا کردن بعضی مواد غذایی و حتی آب بستهبندی شده میتونه سخت باشه.
- دارو: کمبود دارو، حتی داروهای ساده مثل مسکن و آنتیبیوتیک، یه مشکل جدیه. اگه داروی خاصی مصرف میکنی، حتما باید به اندازه کل مدت اقامتت با خودت بیاری.
- سوخت: کمبود سوخت باعث ایجاد صفهای طولانی در پمپ بنزینها شده و گاهی به درگیری هم کشیده. این موضوع روی حمل و نقل عمومی و تاکسیها هم تاثیر زیادی گذاشته و سفر در جزیره رو خیلی سخت کرده.
- **قطعی برق:**
قطعی برق سراسری در سال ۲۰۲۴ اتفاق افتاده و سیستم برق کشور آسیبپذیره. قطعیهای برنامهریزی شده برای صرفهجویی در مصرف برق، مخصوصا خارج از هاوانا، خیلی رایجه و میتونه ساعتها طول بکشه. هتلها و استراحتگاههای بزرگ معمولا ژنراتور دارن. - **جرم و جنایت:**
- جرایم کوچک: جیببری و کیفقاپی، مخصوصا در جاهای شلوغ مثل مناطق توریستی، بازارها، اتوبوسهای عمومی و کلابهای شبانه خیلی رایجه. دزدی از اتاقهای هتل و ماشینها هم اتفاق میفته. بهتره وسایل باارزشت رو در جای امنی نگه داری و پول نقد زیاد همراهت نشون ندی.
- جرایم خشن: این نوع جرایم زیاد نیستن ولی ممکنه موقع دزدی یا سرقت اتفاق بیفتن. همیشه درها و پنجرههای محل اقامتت رو قفل کن.
- کلاهبرداری: بعضی افراد متخصص کلاهبرداری از توریستها هستن. خیلی دوستانه جلو میان و پیشنهاد راهنمایی یا خرید سیگار ارزون میدن. همیشه از اپراتورهای تور معتبر و تاکسیهای رسمی استفاده کن.
- **وضعیت بهداشت و درمان:**
خدمات درمانی در کوبا محدوده. با اینکه کادر درمان معمولا آموزشدیده هستن، اما امکانات بیمارستانها ضعیفه و با کمبود دارو، تجهیزات پزشکی و لوازم اولیه روبرو هستن. کلینیکهای بینالمللی که در مناطق توریستی هستن وضعیت بهتری دارن. داشتن بیمه مسافرتی که شامل هزینههای بستری و انتقال پزشکی به خارج از کشور بشه، کاملا ضروریه. اگه صورتحساب پزشکی پرداخت نشده داشته باشی، دولت کوبا اجازه خروج از کشور رو بهت نمیده. - **حمل و نقل و جادهها:**
وضعیت جادهها در سراسر جزیره، به جز بزرگراه اصلی، ضعیفه. نبودن علائم راهنمایی، نور کم، حیوانات و گاریها در جاده و ماشینهای قدیمی و کند، رانندگی رو خطرناک میکنه. اتوبوسهای عمومی هم قابل اعتماد نیستن و خیلی شلوغن. اگه میخوای با تاکسی جایی بری، فقط از تاکسیهای رسمی استفاده کن و قبل از حرکت کرایه رو طی کن. - **اینترنت و ارتباطات:**
شبکه مخابرات در کوبا ضعیفه. اینترنت محدوده و اتصالات قابل اعتماد نیستن. ممکنه گوشی کانادایی یا اروپایی تو اونجا کار نکنه. دولت هم میتونه دسترسی به اینترنت و شبکههای اجتماعی رو مسدود کنه. - **قوانین فرهنگی و اجتماعی:**
- عکاسی: عکاسی از تاسیسات نظامی و پلیس، بنادر، فرودگاهها و ایستگاههای قطار ممنوعه.
- مواد مخدر: مجازاتهای خیلی سنگینی برای حمل، مصرف یا قاچاق مواد مخدر وجود داره، از جمله حبسهای طولانی.
- ارز: واحد پول کوبا پزو (CUP) است. کارتهای اعتباری که به بانکهای آمریکایی وصل باشن پذیرفته نمیشن. کارتهای کانادایی و اروپایی در بعضی هتلها و رستورانها قبول میشن اما سیستمشون قابل اعتماد نیست. بهتره به اندازه کافی پول نقد (دلار کانادا یا یورو) همراهت داشته باشی و اونجا در صرافیهای رسمی به پزو تبدیل کنی.
- دوتابعیتی: کوبا تابعیت دوگانه رو به رسمیت نمیشناسه. اگه متولد کوبا باشی، ممکنه دولت کوبا تو رو فقط به عنوان شهروند خودش بشناسه و دسترسی کنسولی سفارت ایران رو بهت نده.
یک هشدار خیلی مهم برای مسافران کوبا
سفر به کوبا میتونه روی گرفتن ویزای آمریکا یا سفر به اون کشور تاثیر منفی بذاره.
دولت آمریکا در تاریخ ۱۲ ژانویه ۲۰۲۱، کوبا رو به عنوان «دولت حامی تروریسم» معرفی کرد. به همین دلیل، افرادی که بعد از این تاریخ به کوبا سفر کرده باشن، دیگه نمیتونن از طریق برنامه معافیت از ویزای آمریکا (Visa Waiver Program یا VWP) که با سیستم ESTA کار میکنه، به آمریکا سفر کنن.
اگه کسی ESTA معتبر داشته باشه و به کوبا سفر کنه، ESTA اون باطل میشه. این افراد برای سفر به آمریکا باید از طریق سفارت یا کنسولگری آمریکا برای ویزای غیرمهاجرتی اقدام کنن. این نکته برای کسایی که تابعیت دوگانه دارن و پاسپورت کشوری رو دارن که عضو برنامه VWP است (مثل خیلی از کشورهای اروپایی)، فوقالعاده مهمه.
بخش دوم: نگاهی به سیاستهای مهاجرتی که روی کوباییها تاثیر میذاره
برای اینکه تصویر کاملتری از وضعیت مهاجرت در کوبا داشته باشی، خوبه که بدونی چه سیاستهایی، مخصوصا از طرف آمریکا، برای شهروندان کوبایی که میخوان از کشورشون مهاجرت کنن وجود داره. این بخش بهت نشون میده که مهاجرت از کوبا چه چالشها و فرصتهایی داره.
مهاجرها نقش خیلی مهمی در اقتصاد آمریکا دارن و ۱۹ درصد از نیروی کار این کشور رو تشکیل میدن. اما دولت ترامپ سیاستهایی رو اعلام کرده که بعضی از برنامههای مهاجرتی رو پایان میده و در نتیجه، مجوز کار خیلی از مهاجرها رو باطل میکنه. تخمین زده میشه که بیشتر از ۲ میلیون مهاجر ممکنه مجوز کارشون رو از دست بدن. در ادامه به چند تا از این برنامهها که مستقیما روی کوباییها تاثیر میذاره نگاه میکنیم.
برنامه پناهندگی CHNV و وضعیت اون
یه برنامهای وجود داره به اسم CHNV Parole Program. این اسم مخفف چهار کشور کوبا، هائیتی، نیکاراگوئه و ونزوئلاست. این برنامه به شهروندان این چهار کشور که از بیثباتی فرار میکردن، اجازه میداد به طور موقت و قانونی در آمریکا زندگی و کار کنن.
- تصمیم دولت ترامپ: در ۲۵ مارس، وزارت امنیت داخلی آمریکا (DHS) اعلام کرد که این برنامه رو لغو میکنه. این تصمیم باعث نگرانی شدیدی شد چون بیشتر از ۵۳۰,۰۰۰ نفر از پناهندههای این چهار کشور رو در خطر از دست دادن مجوز کار و اخراج از آمریکا قرار میداد.
- درگیریهای حقوقی: گروههای حقوقی و وکیلها فورا به این تصمیم اعتراض کردن. در ۱۵ آوریل، یه دادگاه فدرال به ریاست قاضی ایندیرا تالوانی، دستوری صادر کرد که جلوی دولت ترامپ رو برای پایان دادن به این برنامه به طور موقت گرفت. اما دولت ترامپ پرونده رو به دیوان عالی برد و در ۳۰ می، دیوان عالی به نفع دولت رای داد و بهش اجازه داد که برنامه CHNV رو موقتا متوقف کنه.
- اتفاقات بعدی: در ۱۲ ژوئن ۲۰۲۵، وزارت امنیت داخلی شروع به فرستادن ایمیلهای لغو وضعیت پناهندگی و مجوز کار برای این افراد کرد. این ایمیلها به اونها اطلاع میداد که مجوز کارشون (که با کد C11 روی کارت مشخص میشه) دیگه معتبر نیست و باید فورا آمریکا رو ترک کنن، مگه اینکه راه قانونی دیگهای برای موندن داشته باشن.
این وضعیت برای کارفرماها در آمریکا هم مشکلساز شده، چون اونها باید کارمندهایی که تحت این برنامه بودن رو شناسایی و در صورت نداشتن مجوز کار جایگزین، اخراج کنن. سیستم E-Verify (سیستم الکترونیکی تایید صلاحیت کار) هم شروع به ارسال هشدار در این مورد کرده.
وضعیت حفاظت شده موقت (TPS)
TPS یه جور حمایت دولتیه که به شهروندان کشورهایی که شرایط ناامنی دارن اجازه میده به طور موقت در آمریکا کار و زندگی کنن. در حال حاضر، حدود ۱,۰۹۵,۱۱۵ نفر از ۱۶ کشور تحت این برنامه هستن.
دولت ترامپ دستور پایان دادن به TPS رو برای چندین کشور صادر کرده، از جمله:
- بیشتر از ۳۴۴,۰۰۰ ونزوئلایی
- ۲۰۰,۰۰۰ هائیتیایی
- ۷۲,۰۰۰ هندوراسی
- ۸,۰۰۰ افغان
- ۴,۰۰۰ نیکاراگوئهای
- ۳,۲۰۰ کامرونی
- بیشتر از ۷,۸۰۰ نپالی
همچنین، رئیس جمهور ترامپ اعلام کرده که در حال بررسی پایان دادن به TPS برای بیشتر از ۵۰,۰۰۰ اوکراینیه.
در ۱۹ می، دیوان عالی آمریکا به دولت ترامپ اجازه داد تا لغو TPS برای حدود ۳۵۰,۰۰۰ ونزوئلایی رو ادامه بده. این حکم مستقیما روی ونزوئلاییهایی که در سال ۲۰۲۳ این وضعیت رو گرفتن تاثیر میذاره.
اگه دولت ترامپ دوباره بخواد کل برنامه TPS رو مثل دوره اولش لغو کنه، مجوز کار حدود ۱,۰۹۵,۱۱۵ نفر به خطر میفته.
جدول تاریخ انقضای برنامههای TPS
کشور | تاریخ ورود لازم | تاریخ تصمیمگیری وزیر | تاریخ انقضا | تعداد دارندگان TPS | تعداد واجدان شرایط |
---|---|---|---|---|---|
ونزوئلا (۲۰۲۳) | ۲۰۲۳/۰۷/۳۱ | ۲۰۲۵/۰۲/۰۱ | لغو شده در ۱۹ می ۲۰۲۵ | ۲۴۸,۷۷۵ | ۴۷۲,۰۰۰ |
افغانستان | ۲۰۲۳/۰۹/۲۰ | ۲۰۲۵/۰۳/۲۱ | ۲۰ می ۲۰۲۵ (لغو در ۱۴ جولای ۲۰۲۵) | ۱۱,۷۰۰ | ۱۷,۷۰۰ |
کامرون | ۲۰۲۳/۱۰/۰۵ | ۲۰۲۵/۰۴/۰۸ | ۷ ژوئن ۲۰۲۵ (لغو در ۴ آگوست ۲۰۲۵) | ۵,۲۰۰ | ۱۰,۰۰۰ |
نپال | ۲۰۱۵/۰۶/۲۴ | ۲۰۲۵/۰۴/۲۵ | ۲۴ ژوئن ۲۰۲۵ (لغو در ۵ آگوست ۲۰۲۵) | ۱۲,۷۰۰ | ~۱۴,۵۰۰ |
هائیتی | ۲۰۲۵/۰۶/۰۳ | ۲۰۲۵/۰۶/۰۴ | ۳ آگوست ۲۰۲۵ (لغو در ۲ سپتامبر ۲۰۲۵) | ۳۴۸,۱۸۷ | ۴۷۴,۰۰۰ |
هندوراس | ۱۹۹۸/۱۲/۳۰ | ۲۰۲۵/۰۵/۰۶ | ۵ جولای ۲۰۲۵ (لغو در ۸ سپتامبر ۲۰۲۵) | ۷۲,۰۰۰ | ~۷۶,۰۰۰ |
نیکاراگوئه | ۱۹۹۸/۱۲/۳۰ | ۲۰۲۵/۰۵/۰۶ | ۵ جولای ۲۰۲۵ (لغو در ۸ سپتامبر ۲۰۲۵) | ۴,۰۰۰ | ~۴,۰۰۰ |
ونزوئلا (۲۰۲۱) | ۲۰۲۱/۰۳/۰۸ | ۲۰۲۵/۰۷/۱۲ | ۱۰ سپتامبر ۲۰۲۵ | ۲۵۶,۶۲۵ | ۳۲۳,۰۰۰ |
سوریه | ۲۰۲۴/۰۱/۲۵ | ۲۰۲۵/۰۸/۰۱ | ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۵ | ۳,۷۵۰ | ۸,۲۰۰ |
سودان جنوبی | ۲۰۲۳/۰۹/۰۲ | ۲۰۲۵/۰۹/۰۳ | ۳ نوامبر ۲۰۲۵ | ۱۷۵ (~۲۰۰) | ~۲۸۰ |
برمه | ۲۰۲۴/۰۳/۲۱ | ۲۰۲۵/۰۹/۲۶ | ۲۵ نوامبر ۲۰۲۵ | ۳,۲۷۵ | ۷,۳۰۰ |
اتیوپی | ۲۰۲۴/۰۴/۱۱ | ۲۰۲۵/۱۰/۱۳ | ۱۲ دسامبر ۲۰۲۵ | ۳,۷۴۵ | ۱۲,۸۰۰ |
یمن | ۲۰۲۴/۰۷/۰۲ | ۲۰۲۶/۰۱/۰۲ | ۳ مارس ۲۰۲۶ | ۱,۹۷۵ | ۴,۰۰۰ |
سومالی | ۲۰۲۴/۰۷/۱۲ | ۲۰۲۶/۰۱/۱۶ | ۱۷ مارس ۲۰۲۶ | ۶۰۵ | ۴,۹۰۰ |
السالوادور | ۲۰۰۱/۰۳/۰۹ | ۲۰۲۶/۰۷/۱۱ | ۹ سپتامبر ۲۰۲۶ | ۱۷۴,۱۹۰ | ۲۳۲,۰۰۰ |
سودان | ۲۰۲۲/۰۳/۰۱ | ۲۰۲۶/۰۸/۲۰ | ۱۹ اکتبر ۲۰۲۶ | ۱,۶۳۵ | ۳,۹۵۰ |
اوکراین | ۲۰۲۲/۰۴/۱۱ | ۲۰۲۶/۰۸/۲۰ | ۱۹ اکتبر ۲۰۲۶ | ۶۳,۴۲۵ | ۱۰۳,۷۰۰ |
برنامه داکا (DACA) و دریمرها
داکا (DACA) یه سیاسته که از مهاجرای جوون بدون مدرکی که در کودکی به آمریکا اومدن محافظت میکنه. این برنامه اونها رو از اخراج موقتا در امان نگه میداره و بهشون مجوز کار میده که هر دو سال قابل تمدیده. حدود ۵۳۰,۰۰۰ نفر که بهشون «دریمر» میگن، در حال حاضر تحت حمایت داکا هستن.
اما در سال ۲۰۲۲، دادگاه منطقهای جنوب تگزاس علیه داکا رای داد و این برنامه رو غیرقانونی اعلام کرد. پرونده الان دوباره به همون دادگاه برگشته و آینده این برنامه هنوز مشخص نیست.
قانون تنظیم وضعیت کوباییها (Cuban Adjustment Act – CAA)
این یه قانون خیلی خاصه که در سال ۱۹۶۶ تصویب شده. بر اساس این قانون، شهروندان یا متولدان کوبا که در آمریکا زندگی میکنن، اگه شرایط خاصی رو داشته باشن، میتونن برای گرفتن گرین کارت (اقامت دائم) اقدام کنن.
شرایط اصلی برای این قانون:
- باید شهروند یا متولد کوبا باشی.
- بعد از ۱ ژانویه ۱۹۵۹ به صورت قانونی (با بازرسی و پذیرش یا پناهندگی) وارد آمریکا شده باشی.
- موقع ثبت درخواست، حداقل یک سال به صورت فیزیکی در آمریکا حضور داشته باشی.
- برای گرفتن اقامت دائم، مشکل قانونی خاصی نداشته باشی (یا بتونی براش معافیت بگیری).
خانواده این افراد (همسر و فرزندان مجرد زیر ۲۱ سال) هم میتونن تحت این قانون برای گرین کارت اقدام کنن، حتی اگه خودشون کوبایی نباشن. یکی از مزیتهای این قانون اینه که برخلاف خیلی از راههای دیگه، به مواردی مثل «بار مالی برای دولت بودن» یا «نداشتن گواهی کار» سخت نمیگیره.
برنامه الحاق خانواده کوبایی (CFRP)
این برنامه در سال ۲۰۰۷ ساخته شد تا شهروندان و دارندگان گرین کارت آمریکا بتونن برای اعضای خانوادهشون در کوبا درخواست پناهندگی موقت (Parole) بدن. اگه درخواستشون قبول بشه، اعضای خانوادهشون میتونن به آمریکا بیان بدون اینکه منتظر نوبت ویزای مهاجرتیشون بمونن. بعد از ورود به آمریکا، میتونن درخواست مجوز کار بدن و منتظر بمونن تا بتونن برای گرین کارت اقدام کنن.
در ۱۱ آگوست ۲۰۲۳، این فرایند مدرنتر شد و حالا از طریق فرم آنلاین I-134A انجام میشه.
شرایط اصلی برای این برنامه:
- درخواست کننده (Petitioner): باید شهروند یا دارنده گرین کارت آمریکا باشه.
- ذینفع (Beneficiary): باید عضو خانوادهاش در کوبا باشه و براش فرم مهاجرتی I-130 رو ثبت کرده باشه و تایید شده باشه.
- دعوتنامه: باید از مرکز ملی ویزا (NVC) دعوتنامه برای شرکت در این برنامه دریافت کرده باشه.
این برنامه هم مراحل خاص خودش رو داره، از جمله مصاحبه در سفارت آمریکا در کوبا، معاینات پزشکی و بررسیهای امنیتی.
بولتن ویزا و آمار لاتاری
هر ماه، وزارت خارجه آمریکا یه گزارشی به اسم «بولتن ویزا» منتشر میکنه که نشون میده برای چه کسایی در دستههای مختلف ویزای مهاجرتی، نوبت مصاحبه رسیده. این بولتن برای کسایی که از طریق خانواده یا کار برای مهاجرت اقدام کردن خیلی مهمه.
در بولتن سپتامبر ۲۰۲۴، آماری از ثبتنامکنندههای لاتاری گرین کارت برای سال ۲۰۲۵ (DV-2025) منتشر شده. بر اساس این آمار، از بین ۱۹,۹۲۷,۶۵۶ ثبتنامکننده واجد شرایط، ۱۳۱,۰۶۰ نفر انتخاب شدن.
از کوبا، تعداد ۲,۳۴۸ نفر برای برنامه لاتاری DV-2025 ثبتنام کرده بودن.
جدول آمار ثبتنامکنندگان لاتاری DV-2025 بر اساس کشور
(این جدول فقط شامل چند کشور برای نمونه است)
منطقه | کشور | تعداد ثبتنامکننده |
---|---|---|
آفریقا | مصر | ۵,۵۱۵ |
غنا | ۲,۶۸۶ | |
کنیا | ۴,۴۵۹ | |
آسیا | افغانستان | ۴,۰۰۹ |
ایران | ۵,۲۶۷ | |
نپال | ۳,۸۶۱ | |
اروپا | آلبانی | ۱,۵۹۸ |
روسیه | ۵,۵۱۹ | |
ترکیه | ۴,۱۹۴ | |
اوکراین | ۴,۰۰۲ | |
ازبکستان | ۵,۵۶۴ | |
آمریکای جنوبی | کوبا | ۲,۳۴۸ |
پرو | ۶۵۷ |
این آمار نشون میده که علاقه به مهاجرت از کوبا از طریق لاتاری هم وجود داره، هرچند تعدادش به اندازه بعضی کشورهای دیگه نیست.
سایر برنامهها و وضعیتها
- برنامه CBP One: مهاجرانی که با استفاده از یه اپلیکیشن آنلاین به اسم CBP One به طور موقت اجازه کار و زندگی در آمریکا رو گرفته بودن، بهشون دستور داده شده که فورا کشور رو ترک کنن. این تصمیم روی بیشتر از ۹۰۰,۰۰۰ نفر که از ژانویه ۲۰۲۳ با این اپ وارد شدن تاثیر میذاره.
- برنامه اتحاد برای اوکراین (U4U): این برنامه به بیشتر از ۲۴۰,۰۰۰ اوکراینی کمک کرده که به آمریکا بیان. رئیس جمهور ترامپ اعلام کرده که در حال بررسی پایان دادن به این برنامه است.
- متحدان افغان: حدود ۲۰۰,۰۰۰ شهروند افغان بعد از سقوط کابل به آمریکا منتقل شدن. خیلی از اونها با وضعیت پناهندگی موقت (Humanitarian Parole) وارد شدن و وضعیت اقامت دائمشون هنوز مشخص نیست. دولت ترامپ TPS برای افغانستان رو هم لغو کرده.
- شهروندان سودان جنوبی: ویزای بیشتر از ۲,۰۰۰ شهروند سودان جنوبی به خاطر عدم همکاری دولت سودان جنوبی در پذیرش شهروندان دیپورت شدهاش، لغو شده.
- دانشجویان بینالمللی: دولت آمریکا ویزای بیشتر از ۱,۶۰۰ دانشجو رو لغو کرده و سوابق SEVIS (سیستم اطلاعات دانشجویان) بیشتر از ۴,۷۰۰ دانشجو رو به دلایل جزئی مثل تخلفات رانندگی یا شرکت در اعتراضات، خاتمه داده. این کار میتونه باعث کمبود استعدادهای تحصیلکرده در کشور بشه.
خطای فنی وبسایتها
گاهی اوقات، حتی وبسایتهای رسمی دولتی که منبع این اطلاعات هستن، با مشکلات فنی روبرو میشن. مثلا ممکنه با پیامی مثل این مواجه بشی:
We’re sorry, this site is currently experiencing technical difficulties.
Please try again in a few moments.
Exception: forbiddenاین هم بخشی از چالشهای کار با سیستمهای اداری و دولتیه و نشون میده که همیشه باید صبور بود و چند بار تلاش کرد.
بخش سوم: نگاهی مقایسهای به قوانین مهاجرت کاری در نقاط دیگر جهان
برای اینکه درک بهتری از قوانین مهاجرت کاری کوبا پیدا کنی، خوبه که اون رو با چند جای دیگه در دنیا مقایسه کنیم. هر کشوری قوانین و سیاستهای خاص خودشو داره. اینجا به دو نمونه، هنگ کنگ و پاناما، نگاهی میندازیم.
نمونه اول: هنگ کنگ – سیاست استخدام عمومی (GEP)
هنگ کنگ یه برنامه به اسم «سیاست استخدام عمومی» یا GEP داره که برای جذب متخصصها و افراد با مهارتهای خاص طراحی شده. این برنامه سهمیه نداره و به بخش خاصی از اقتصاد محدود نمیشه.
شرایط اصلی GEP هنگ کنگ:
- فرد نباید سابقه کیفری داشته باشه.
- باید مدرک تحصیلی خوب، معمولا لیسانس، داشته باشه.
- باید یه پیشنهاد شغلی واقعی برای پستی داشته باشه که با سطح تحصیلات و تجربه کاریش همخوانی داشته باشه.
- حقوق و مزایای پیشنهادی باید در سطح بازار هنگ کنگ باشه.
- باید ثابت بشه که این موقعیت شغلی نمیتونه به راحتی توسط یه نیروی کار محلی پر بشه.
افرادی که تحت این برنامه پذیرفته میشن، میتونن برای همسر و فرزندان زیر ۱۸ سالشون هم درخواست ویزای همراه بدن. این ویزای همراه به اونها اجازه کار یا تحصیل در هنگ کنگ رو هم میده.
مقایسه با کوبا:
- شفافیت: قوانین هنگ کنگ خیلی شفاف و مدون روی وبسایت دولتی موجوده، در حالی که اطلاعات در مورد کوبا پراکندهتر و گاهی دسترسی بهش سختتره.
- اقتصاد: هنگ کنگ یه مرکز مالی جهانی با اقتصاد بازه و به دنبال جذب استعدادهای بینالمللیه. کوبا اقتصاد دولتی و بستهتری داره و قوانین استخدام خارجیها هم سختگیرانهتره.
- ویزای همراه: هنگ کنگ به وضوح به همراهان اجازه کار میده، در حالی که این موضوع در مورد کوبا ممکنه پیچیدهتر باشه.
نمونه دوم: پاناما – معافیت از ویزا بر اساس ویزای کشورهای دیگر
پاناما یه قانون جالب به اسم فرمان اجرایی شماره ۵۲۱ داره که کار رو برای خیلیها راحت کرده. بر اساس این قانون، شهروندان کشورهایی که برای ورود به پاناما به ویزا نیاز دارن، اگه یکی از شرایط زیر رو داشته باشن، از گرفتن ویزای پاناما معاف میشن:
- داشتن ویزای معتبر یا اقامت از یکی از این کشورها: کانادا، آمریکا، استرالیا، کره جنوبی، ژاپن، بریتانیا، سنگاپور و هر کدوم از کشورهای عضو اتحادیه اروپا.
بر اساس اصلاحیه جدید (فرمان اجرایی ۱۹۶)، این ویزا فقط باید موقع ورود به پاناما معتبر باشه.
شرایط دیگه:
- پاسپورت باید حداقل سه ماه اعتبار داشته باشه.
- باید مدرکی نشون بدی که حداقل ۵۰۰ دلار آمریکا برای مخارجت پول داری.
- این معافیت اجازه میده تا ۳۰ روز در پاناما بمونی. (البته برای شهروندان کانادا و آمریکا این مدت تا ۱۸۰ روز هم افزایش پیدا کرده.)
مقایسه با کوبا:
- تسهیلگری: پاناما به وضوح داره سعی میکنه با استفاده از اعتبار ویزای کشورهای توسعهیافته، ورود توریستها و تجار رو راحتتر کنه. کوبا چنین سیاستی نداره و فرایند ویزاش کاملا مستقله.
- تمرکز: سیاست پاناما بیشتر روی گردشگری و تجارت کوتاه مدته، در حالی که قوانین کاری کوبا که بررسی کردیم، روی استخدام بلندمدت و با نظارت شدید دولت تمرکز داره.
این مقایسه نشون میده که سیاستهای مهاجرتی هر کشور چقدر میتونه با توجه به ساختار اقتصادی، سیاسی و اهدافش متفاوت باشه. کوبا با رویکردی کنترلشده و متمرکز، و هنگ کنگ و پاناما با رویکрدهای بازتر و تسهیلگرانهتر با موضوع مهاجرت کاری برخورد میکنن.
اطلاعات تکمیلی از منابع دیگر
برای اینکه اطلاعات کاملتری داشته باشی، اینجا خلاصهای از اطلاعات ارائه شده توسط سفارت کانادا در هاوانا و چند منبع دیگه در مورد زندگی و سفر به کوبا آورده شده. هرچند این اطلاعات برای شهروندان کانادایی تهیه شده، اما نکات خیلی خوبی در مورد شرایط عمومی کوبا به دست میده که برای هر کسی که قصد سفر یا زندگی در اونجا رو داره مفیده.
خدمات کنسولی (نمونه سفارت کانادا):
سفارتخونههای خارجی در کوبا خدمات مختلفی به شهروندانشون ارائه میدن. مثلا سفارت کانادا در هاوانا خدماتی مثل صدور پاسپورت، خدمات شهروندی، گواهیهای اسناد رسمی، کمک در موارد اضطراری و راهنمایی در مورد ازدواج یا تولد فرزند در خارج از کشور رو انجام میده. این سفارت در روزهای تعطیل رسمی کوبا و کانادا بسته است.
جدول تعطیلات سفارت کانادا در هاوانا برای سال ۲۰۲۵
تاریخ | مناسبت |
---|---|
۲۰۲۵-۰۱-۰۱ | روز سال نو |
۲۰۲۵-۰۲-۱۷ | روز خانواده |
۲۰۲۵-۰۴-۱۸ | جمعه خوب |
۲۰۲۵-۰۴-۲۱ | دوشنبه عید پاک |
۲۰۲۵-۰۵-۱۹ | روز ویکتوریا |
۲۰۲۵-۰۷-۰۳ | روز کانادا (تعطیلی جایگزین) |
۲۰۲۵-۰۷-۲۸ | روز شورش |
۲۰۲۵-۰۹-۰۱ | روز کارگر |
۲۰۲۵-۱۰-۱۳ | روز شکرگزاری |
۲۰۲۵-۱۱-۱۰ | روز یادبود |
۲۰۲۵-۱۲-۲۵ | کریسمس |
۲۰۲۵-۱۲-۲۶ | روز باکسینگ |
این جدول نشون میده که برنامهریزی برای کارهای کنسولی نیاز به توجه به تقویم تعطیلات داره.
دستورالعملهای مصاحبه ویزای مهاجرتی در سفارت آمریکا در هاوانا
این اطلاعات برای کوباییهایی هست که برای ویزای مهاجرتی آمریکا اقدام میکنن، اما جزئیات جالبی از بروکراسی محلی رو نشون میده:
- معاینات پزشکی: همه متقاضیهای ویزای مهاجرتی، بدون توجه به سن، باید قبل از مصاحبه یه معاینه پزشکی انجام بدن. این معاینه فقط باید توسط پزشکهای مورد تایید سفارت آمریکا در کوبا انجام بشه. لیستی از بیمارستانهای مورد تایید وجود داره که متقاضی باید بر اساس استان محل سکونت و نوع پروندهاش به یکی از اونها مراجعه کنه.
- مدارک لازم برای مصاحبه: متقاضیها باید مدارک اصلی (نه کپی) رو روز مصاحبه همراهشون بیارن. این مدارک شامل پاسپورت، عکس، شناسنامه، سند ازدواج، گواهی عدم سوء پیشینه و مدارک مالی حامی مالی در آمریکا میشه.
- هزینهها: اگه هزینههای ویزا از قبل پرداخت نشده باشه، باید در روز مصاحبه به دلار آمریکا یا معادلش به پزو کوبا پرداخت بشه.
- ملاحظات امنیتی: ورود هرگونه کیف بزرگ یا تجهیزات الکترونیکی مثل موبایل و ساعت هوشمند به داخل سفارت ممنوعه.
- بعد از تایید ویزا: اگه ویزا تایید بشه، پاسپورت در سفارت میمونه تا ویزا توش چاپ بشه. متقاضی باید قبل از سفر به آمریکا، یه «هزینه مهاجرتی» به اداره شهروندی و مهاجرت آمریکا (USCIS) پرداخت کنه تا گرین کارتش صادر و به آدرسش در آمریکا ارسال بشه.
این فرایند نشون میده که پروسههای اداری و مهاجرتی در کوبا چقدر میتونه دقیق و پر از جزئیات باشه.
منابع
- [۱] Over 2 Million Work Authorizations in Jeopardy Following Immigration Actions – National Immigration Forum
- [۲] Just a moment…
- [۳] Cuba Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
- [۴] Work Permits & Visas in Cuba
- [۵] Technical Difficulties
- [۶] Immigration Officials Terminate Parole Program for Cuba, Haiti, Nicaragua, and Venezuela: 5 Essential Steps for Employers | Fisher Phillips
- [۷] Employer Impact: DHS Announces Termination of Parole Program for Nationals of Cuba, Haiti, Nicaragua, and Venezuela | Burr & Forman LLP
- [۸] Green Card for a Cuban Native or Citizen | USCIS
- [۹] Employer of Record (EOR) in Cuba – 2025 Updates
- [۱۰] The Cuban Family Reunification Parole Program | USCIS
- [۱۱] Visa Bulletin For September 2024
- [۱۲] U.S. Embassy Havana, Cuba – HAV
- [۱۳] Cuba Temporary Worker Visa
- [۱۴] [no-title]
- [۱۵] Embassy of Canada to Cuba, in Havana
- [۱۶] Travel advice and advisories for Cuba
- [۱۷] Cuba Employment (Long-term) Visa | eVisa
- [۱۸] Update on E-Verify Issuing Notices of Termination for the CHNV Parole Program | Littler
- [۱۹] Pryor Cashman
- [۲۰] General Employment Policy (GEP) | Immigration Department
- [۲۱] Visas – EOP
دیدگاهتان را بنویسید