اگه داری به این فکر میکنی که برای کار بری تایوان، این راهنما دقیقا برای خودته. اینجا سعی کردیم قدم به قدم و خیلی خودمونی همه چیزایی که لازمه بدونی رو برات توضیح بدیم. از اینکه اصلا ویزا چی هست و چرا لازمه، تا اینکه چه مدارکی باید آماده کنی و کل این فرایند چقدر طول میکشه.
چند دقیقه وقت میگیره؟ خوندن کامل این مقاله ممکنه کمی طولانی باشه، شاید حدود ۴۰ تا ۵۰ دقیقه، چون سعی کردیم هیچ نکتهای رو از قلم نندازیم و همه چیز رو با جزییات کامل توضیح بدیم.
چکیده برای اونایی که عجله دارن:
- سه تا چیز اصلی لازم داری: برای اینکه بتونی قانونی تو تایوان کار کنی، به سه تا مدرک کلیدی احتیاج داری: اول «مجوز کار» (Work Permit)، بعد «ویزای کار» (Work Visa) و در نهایت «کارت اقامت» (Alien Resident Certificate یا ARC).
- اول کار، بعد ویزا: نمیتونی همینطوری پاشی بری تایوان دنبال کار بگردی. اول باید یه شرکت یا کارفرما تو تایوان پیدا کنی که بخواد تو رو استخدام کنه. اون کارفرما باید برات درخواست مجوز کار بده.
- کارفرما کارای اصلی رو میکنه: بخش مهمی از فرایند، به خصوص گرفتن مجوز کار، به عهده کارفرمای تو هست. اون باید به دولت تایوان ثابت کنه که به تخصص تو احتیاج داره.
- مدارک خیلی مهمه: باید کلی مدرک آماده کنی، مثل پاسپورت معتبر، عکس، گواهی سلامت، مدارک تحصیلی و سابقه کار که باید رسمی و ترجمه شده باشن.
- صبور باش: کل این فرایند، از پیدا کردن کار تا گرفتن ویزا و رسیدن به تایوان، ممکنه چند هفته تا چند ماه طول بکشه. پس باید با برنامه و حوصله پیش بری.
خب، حالا که یه دید کلی پیدا کردی، بیا با هم عمیقتر بشیم و همه جزییات رو بررسی کنیم.
فصل اول: اصلا ویزا و مجوز کار چی هستن و چرا اینقدر مهمن؟
شاید برات سوال باشه که چرا این همه داستان برای کار کردن تو یه کشور دیگه وجود داره. چرا نمیشه به راحتی چمدونت رو ببندی و هرجا دوست داشتی بری سر کار؟ جواب این سوال توی دو کلمه خلاصه میشه: قانون و نظم. هر کشوری برای خودش یه سری قوانین داره تا بدونه چه کسایی وارد کشورش میشن، برای چه مدتی میمونن و چه کاری انجام میدن. این کار به دولتها کمک میکنه تا بازار کار، مالیات، خدمات اجتماعی مثل بیمه درمانی و خیلی چیزای دیگه رو مدیریت کنن.
ویزای کار چیه؟
فکر کن میخوای بری خونه دوستت مهمونی. قبلش بهش زنگ میزنی و اجازه میگیری. ویزا هم یه چیزی شبیه همون اجازه است. ویزا یه مدرک رسمیه که به تو اجازه ورود به یک کشور خاص رو میده. ویزاها انواع مختلفی دارن: توریستی (برای گشت و گذار)، تحصیلی (برای درس خوندن) و کاری (برای کار کردن). هزینه، مدت اعتبار و شرایط گرفتن هر کدوم از این ویزاها نه تنها از یک کشور به کشور دیگه فرق میکنه، بلکه حتی ممکنه بر اساس ملیت تو هم متفاوت باشه. برای اینکه بتونی به صورت قانونی توی تایوان کار کنی و حقوق بگیری، معمولا به ویزای کار احتیاج داری.
مجوز کار (Work Permit) چیه؟
اگه ویزا رو «اجازه ورود» در نظر بگیریم، مجوز کار مثل «اجازه فعالیت» میمونه. این مدرک نشون میده که دولت تایوان صلاحیت تو رو برای انجام یه کار مشخص تایید کرده و کارفرمات هم اجازه داره تو رو استخدام کنه. معمولا مرحله اول، گرفتن همین مجوز کاره. یعنی اول کارفرمای تو در تایوان باید از طرف تو به اداره کار اونجا (که اسمش هست آژانس توسعه نیروی کار یا WDA) درخواست بده و بگه «من به مهارت این شخص احتیاج دارم». اگه اونها قبول کردن و مجوز کار رو صادر کردن، اون وقت تو میتونی برای ویزای کار اقدام کنی.
چرا رعایت این قوانین مهمه؟ (اهمیت انطباق با قوانین مهاجرت)
با گسترش کار از راه دور و چیزی که بهش میگن «دیجیتال نومد» (کسایی که آنلاین کار میکنن و دایم سفر میکنن)، دولتها خیلی روی این قضیه حساس شدن که کسی با ویزای توریستی کار نکنه. کار کردن با ویزای توریستی در اکثر کشورها، از جمله تایوان، غیرقانونیه.
فکر کن، شهروندان و ساکنان تایوان مالیات و حق بیمه پرداخت میکنن تا خدماتی مثل بیمه درمانی برای همه فراهم باشه. وقتی تو بدون مجوز قانونی کار میکنی، یعنی از این سیستم خارج هستی و این از نظر دولت درست نیست. اگه بدون مجوز کار یا ویزای مناسب گیر بیفتی، ممکنه با عواقب جدی روبرو بشی. این عواقب میتونه شامل جریمههای سنگین نقدی، اخراج از کشور و حتی زندان باشه. برای کارفرما هم بد میشه و ممکنه تا مدتها اجازه استخدام نیروی خارجی رو از دست بده. وزارت کار تایوان گفته که کار غیرمجاز میتونه تا ۲۴٬۰۰۰ دلار آمریکا جریمه داشته باشه.
پس مطمئن شدن از اینکه همه مدارک لازم رو داری و همه چیزت قانونیه، نه تنها تو رو از دردسرهای قانونی دور نگه میداره، بلکه باعث میشه فرایند استخدام و شروع به کارت هموارتر و بدون استرس باشه.
فصل دوم: سه تفنگدار مهاجرت کاری به تایوان: مجوز، ویزا و کارت اقامت
برای اینکه بتونی به صورت کاملا قانونی در تایوان زندگی و کار کنی، باید سه تا مدرک مهم رو بشناسی و به ترتیب به دست بیاری. این سه تا مثل سه مرحله از یه بازی هستن که باید یکی یکی ردشون کنی تا به مرحله آخر برسی. این سه مدرک عبارتند از:
- مجوز کار تایوان (Taiwan Work Permit)
- ویزای کار تایوان (Taiwan Work Visa)
- کارت اقامت تایوان (Alien Resident Certificate – ARC)
بیا هر کدوم رو دقیقتر بررسی کنیم تا کاملا باهاشون آشنا بشی.
۱. مجوز کار تایوان (Taiwan Work Permit)
این اولین و مهمترین قدمه. مجوز کار، مجوزی هست که به تو اجازه میده در تایوان کار کنی. این مدرک رو تو خودت درخواست نمیدی، بلکه کارفرمای آیندهات در تایوان باید این کار رو برات انجام بده.
- کی درخواست میده؟ کارفرمای تو.
- کجا درخواست میده؟ کارفرما باید درخواست رو به صورت آنلاین، حضوری یا با پست سفارشی به «آژانس توسعه نیروی کار» (Workforce Development Agency – WDA) که زیر نظر وزارت کار تایوانه، ارسال کنه.
- چقدر اعتبار داره؟ این مجوز معمولا برای شش ماه صادر میشه اما میتونه تا سه سال هم تمدید بشه. این یعنی اگه همه چیز خوب پیش بره، لازم نیست هر چند ماه یکبار نگران مجوزت باشی.
وقتی کارفرما موفق شد مجوز کار رو برای تو بگیره، حالا نوبت توئه که وارد عمل بشی. بسته به اینکه الان کجا هستی، دو تا راه پیش روی توئه:
- اگه خارج از تایوان هستی: باید برای «ویزای کار تایوان» اقدام کنی.
- اگه از قبل با ویزای دیگهای (مثلا ویزای توریستی) در تایوان هستی: میتونی همونجا برای تبدیل ویزات به ویزای کاری و گرفتن «کارت اقامت» اقدام کنی.
۲. ویزای کار تایوان (Taiwan Work Visa)
بعد از اینکه مجوز کارت صادر شد، اگه خارج از تایوان باشی، به این ویزا احتیاج داری تا بتونی قانونا وارد کشور بشی. ویزای کار به تو اجازه میده با هدف مشخص «کار کردن» به تایوان سفر کنی.
- انواعش چیه؟ این ویزا میتونه به صورت «یک بار ورود» (Single-Entry) یا «چند بار ورود» (Multiple-Entry) باشه. یعنی با مدل اول فقط یک بار میتونی وارد تایوان بشی، ولی با مدل دوم میتونی در مدت اعتبار ویزا، چند بار از کشور خارج و دوباره وارد بشی.
- چقدر اعتبار داره؟ اعتبارش میتونه از سه ماه تا یک سال باشه.
- از کجا باید اقدام کنی؟ باید مدارکت رو به یکی از نمایندگیهای دیپلماتیک تایوان (مثل سفارت یا دفتر فرهنگی و اقتصادی) در کشوری که زندگی میکنی، تحویل بدی.
- میشه داخل تایوان تبدیلش کرد؟ بله. اگه با یه ویزای دیگه مثل ویزای بازدیدکننده (Visitor Visa) در تایوان هستی، میتونی اون رو به ویزای کار تبدیل کنی. فقط باید حواست باشه که حداقل ۸ روز قبل از تموم شدن اعتبار ویزای فعلیت، برای این کار اقدام کنی.
۳. کارت اقامت تایوان (Alien Resident Certificate – ARC)
خب، حالا مجوز کار داری و با ویزای کارت هم وارد تایوان شدی. فکر میکنی همه چیز تمومه؟ نه هنوز! ویزای کار فقط برای ورود و اقامت کوتاه مدته (معمولا تا ۹۰ روز). برای اینکه بتونی بیشتر از این مدت در تایوان بمونی و زندگی کنی، به یه کارت شناسایی مخصوص خارجیها احتیاج داری. این کارت که بهش میگن ARC، مثل کارت ملی تو در تایوان میمونه.
- چرا لازمه؟ این کارت به تو اجازه میده در تایوان بیشتر از ۹۰ روز بمونی، حساب بانکی باز کنی، خونه اجاره کنی و کلا مثل یه شهروند زندگی کنی. بدون این کارت، اقامت تو غیرقانونی میشه. داشتن این کارت باعث میشه برای کارهای روزمره مجبور نباشی همیشه پاسپورتت رو همراهت داشته باشی.
- کی باید اقدام کنی؟ خیلی مهمه که ظرف ۱۵ روز بعد از ورودت به تایوان، برای گرفتن این کارت اقدام کنی. این زمان خیلی کوتاهه، پس از قبل باید بدونی کجا بری و چه کار کنی.
- کجا باید اقدام کنی؟ باید به یکی از مراکز خدمات محلی «آژانس ملی مهاجرت تایوان» (National Immigration Agency – NIA) مراجعه کنی.
- چقدر اعتبار داره؟ کارت ARC میتونه تا سه سال اعتبار داشته باشه و قابل تمدید هم هست.
پس به طور خلاصه، مسیر اینطوریه:
کارفرما برات مجوز کار میگیره -> تو با اون مجوز، برای ویزای کار اقدام میکنی -> با ویزای کار وارد تایوان میشی -> فورا برای کارت اقامت (ARC) اقدام میکنی.
فصل سوم: آیا من شرایطش رو دارم؟ چه کسایی میتونن مجوز کار تایوان رو بگیرن؟
خب، حالا که با مدارک اصلی آشنا شدیم، سوال مهم اینه که اصلا چه کسایی میتونن برای کار کردن در تایوان اقدام کنن؟ آیا هر کسی با هر تخصصی میتونه بره اونجا کار کنه؟ جواب منفیه. دولت تایوان خیلی مشخص کرده که فقط به متخصصان و افراد حرفهای در زمینههای خاصی مجوز کار میده. این کار برای اینه که بازار کار خودشون رو کنترل کنن و مطمئن بشن که نیروی کار خارجی، واقعا تخصصی رو به کشور اضافه میکنه که در داخل کمتر پیدا میشه.
شرایط کلی برای گرفتن مجوز کار
بر اساس اطلاعاتی که آژانس توسعه نیروی کار تایوان منتشر کرده، تو به عنوان یه فرد خارجی باید چند تا شرط اساسی رو داشته باشی:
- پیشنهاد شغلی (Job Offer): این مهمترین شرطه. باید حتما از یه شرکت در تایوان یه پیشنهاد کاری رسمی داشته باشی.
- قرارداد کاری کتبی: باید یه قرارداد کاری امضا شده با اون شرکت داشته باشی که توش همه چیز مثل حقوق، شرح وظایف و مدت قرارداد مشخص شده باشه.
- سابقه کار: به طور کلی، باید حداقل پنج سال سابقه کار در زمینهای که میخوای براش اقدام کنی، داشته باشی. البته برای بعضی مشاغل خاص یا استارتاپهای نوآور، ممکنه از این شرط چشمپوشی بشه.
- حقوق کافی: حقوقت نباید از حداقل حقوق تعیین شده برای کارمندان خارجی کمتر باشه. این مبلغ دایما تغییر میکنه، اما در سال ۲۰۲۳، حداقل حقوق برای کارمندان خارجی یقه سفید (کارهای تخصصی و دفتری) ۴۷٬۹۷۱ دلار جدید تایوان (NT$) در ماه بود. این رقم برای اینه که مطمئن بشن نیروی کار خارجی با حقوق خیلی پایین استخدام نمیشه.
- تحصیلات مرتبط: داشتن مدرک تحصیلی مرتبط، به خصوص مدرک لیسانس، شانس تو رو خیلی بالا میبره. در بعضی موارد، مدرک تحصیلی باید توسط سفارت تایوان تایید بشه.
صنایع و مشاغل مجاز برای خارجیها
دولت تایوان یه لیست مشخص از صنایع و مشاغلی داره که خارجیها میتونن در اونها مشغول به کار بشن. اگه شغل تو توی این لیست نباشه، گرفتن مجوز کار تقریبا غیرممکنه. این لیست شامل موارد زیره:
- کارهای تخصصی یا فنی (Specialized or Technical Works): این بزرگترین و اصلیترین دسته است و شامل حوزههای زیادی میشه:
- مهندسی عمران یا معماری: اگه مهندس عمران یا معمار هستی.
- ارتباطات و حمل و نقل: مشاغل مرتبط با این صنایع.
- خدمات مالیاتی و مالی: مثل حسابداری، مشاوره مالی و غیره.
- آژانس املاک و مستغلات: کار به عنوان مشاور املاک.
- خدمات مهاجرت: کار در شرکتهای مهاجرتی.
- وکالت یا وکیل ثبت اختراع: اگه وکیل هستی و شرایط لازم رو داری.
- تکنسینها: در زمینههای مختلف فنی.
- مراقبتهای بهداشتی: پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان حوزه سلامت.
- حفاظت از محیط زیست: مشاغل مرتبط با محیط زیست.
- فرهنگ، ورزش و خدمات تفریحی: مثلا کار در موزهها، باشگاههای ورزشی و غیره.
- تحقیقات آکادمیک: کار به عنوان محقق در دانشگاهها یا موسسات پژوهشی.
- دامپزشکی: اگه دامپزشک هستی.
- تولید و ساخت (Manufacturing): کار در کارخانهها و واحدهای تولیدی در پستهای تخصصی.
- عمده فروشی (Wholesale): کار در شرکتهای پخش و عمده فروشی.
- تدریس زبان انگلیسی: این یکی از محبوبترین شغلها برای خارجیهاست. معمولا به مدرک لیسانس و گواهی تدریس زبان مثل TEFL احتیاج داری.
- آشپزی و سرآشپزی: اگه سرآشپز حرفهای هستی و سابقه کار در رستورانهای معتبر داری.
- استارتاپها، سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر، بازیهای موبایل، بازاریابی و تبلیغات: اینها هم جزو صنایع محبوب برای خارجیها هستن.
- مدیر یا سرپرست یک کسب و کار: اگه قراره به عنوان مدیر ارشد در شرکتی که توسط یک خارجی یا یک چینی مقیم خارج تاسیس شده کار کنی.
- معلم مدرسه: برای تدریس در مدارس رسمی.
- معلم تمام وقت در آموزشگاههای زبان (Cram Schools): این آموزشگاهها در تایوان خیلی محبوب هستن.
- مربی ورزشی یا ورزشکار حرفهای: اگه مربی یا ورزشکار در سطح حرفهای هستی.
- هنرمند و فعال در هنرهای نمایشی: مثل بازیگر، مدل، موسیقیدان و غیره.
- کارگر قراردادی: برای پروژههای خاص مثل ساخت و ساز، فروش یا همکاریهای فنی.
یه نکته خیلی مهم: کارفرما در تایوان باید به دولت ثابت کنه که نتونسته یه شهروند تایوانی مناسب برای اون موقعیت شغلی پیدا کنه. برای همین، هرچقدر تخصص تو کمیابتر و سابقه کارت قویتر باشه، شانس موفقیتت بیشتر میشه.
فصل چهارم: راهنمای قدم به قدم گرفتن ویزای کار تایوان
خب، تا اینجا فهمیدیم که چه مدارکی لازم داریم و چه کسایی اصلا میتونن اقدام کنن. حالا بیا کل این فرایند رو به صورت یه راهنمای قدم به قدم و ساده با هم مرور کنیم. این مسیر از پیدا کردن کار شروع میشه و تا روزی که رسما کارت رو در تایوان شروع میکنی ادامه داره.
قدم اول: پیدا کردن کار و گرفتن پیشنهاد شغلی (Job Offer)
این قدم، فونداسیون کل پروسه است. بدون داشتن یه پیشنهاد کاری رسمی از یه شرکت در تایوان، عملا هیچ کاری نمیتونی بکنی. پس تمام تمرکز اولیهات باید روی این باشه.
- چطوری کار پیدا کنیم؟ میتونی از وبسایتهای کاریابی بینالمللی و تایوانی استفاده کنی. بعضی از وبسایتهای محبوب برای پیدا کردن کار برای خارجیها در تایوان عبارتند از:
- ۱۰۴.com.tw (این یکی از بزرگترینهاست ولی بیشتر به زبان چینیه)
- Tealit (مخصوص تدریس زبان)
- مراجعه به وبسایت شرکتهای بینالمللی که در تایوان شعبه دارن.
- قرارداد کاری: بعد از اینکه در مصاحبهها قبول شدی و شرکت تصمیم گرفت تو رو استخدام کنه، یه قرارداد کاری رسمی برات میفرستن. این قرارداد رو باید با دقت بخونی. حتما باید شامل جزییاتی مثل عنوان شغلی، شرح وظایف، میزان حقوق، مدت زمان استخدام و امضای هر دو طرف باشه. این قرارداد یکی از مدارک اصلی برای درخواست مجوز کاره. تو باید قرارداد رو امضا کنی و برای کارفرمات بفرستی تا مراحل بعدی رو شروع کنه.
قدم دوم: کارفرما وارد میشود! (درخواست برای مجوز کار)
حالا که قرارداد رو امضا کردی، نوبت کارفرمای توئه که آستین بالا بزنه. اونها مسئول اصلی گرفتن «مجوز کار» برای تو هستن.
- مسئولیت کارفرما: کارفرمای تو باید یه پرونده کامل از مدارک تو و شرکت خودش آماده کنه و به «آژانس توسعه نیروی کار» (WDA) بفرسته. از آگوست ۲۰۲۲، همه این درخواستها باید به صورت آنلاین از طریق پورتال دولتی WDA ثبت بشن.
- شرایط کارفرما: هر شرکتی نمیتونه نیروی خارجی استخدام کنه. کارفرما هم باید یه سری شرایط داشته باشه. این شرایط معمولا به وضعیت مالی شرکت ربط داره. مثلا:
- برای شرکتهایی که کمتر از یک سال تاسیس شدن: باید حداقل سرمایه ثبت شده ۵ میلیون دلار جدید تایوان (NT$) داشته باشن.
- برای شرکتهایی که بیشتر از یک سال تاسیس شدن: باید در سال گذشته یا میانگین سه سال گذشته، درآمد سالانه حداقل ۱۰ میلیون دلار جدید تایوان داشته باشن.
- شرایط دیگهای هم مثل داشتن حجم مشخصی از صادرات و واردات یا داشتن تاییدیه به عنوان مرکز تحقیق و توسعه وجود داره.
این قوانین برای اینه که دولت مطمئن بشه شرکتی که تو رو استخدام میکنه، یه شرکت معتبر و پایداره و میتونه از پس هزینهها و حقوق تو بربیاد.
- مدارکی که کارفرما باید ارائه بده: کارفرما باید مدارکی مثل کپی اظهارنامه مالیاتی شرکت، کپی کارت شناسایی یا پاسپورت مدیرعامل، کپی گواهی ثبت شرکت و مجوزهای کسب و کار رو همراه با درخواست تو ارسال کنه.
- زمان پردازش: معمولا بین ۷ تا ۱۴ روز کاری طول میکشه تا مجوز کار تایید بشه. البته این زمان میتونه بسته به شرایط هر پرونده متفاوت باشه.
قدم سوم: نوبت توئه! آماده کردن مدارک برای ویزا
وقتی مجوز کار صادر شد، کارفرمات یه نسخه از اون رو برات میفرسته. حالا تو باید با این مجوز و یه سری مدارک دیگه، برای «ویزای کار» اقدام کنی. این بخش کاملا به عهده خودته و باید خیلی با دقت انجامش بدی.
لیست کامل مدارک مورد نیاز برای ویزای کار:
- فرم درخواست ویزا:
- باید به صورت آنلاین در وبسایت «اداره امور کنسولی تایوان» (BOCA) به آدرس
https://visawebapp.boca.gov.tw/
این فرم رو پر کنی. - اطلاعات رو باید دقیق و کامل وارد کنی. بعد از پر کردن، باید فرم رو پرینت بگیری و امضاش کنی.
- باید به صورت آنلاین در وبسایت «اداره امور کنسولی تایوان» (BOCA) به آدرس
- پاسپورت (اصل و کپی):
- پاسپورتت باید حداقل شش ماه بیشتر از مدت اقامتت در تایوان اعتبار داشته باشه.
- حداقل سه صفحه خالی برای چسبوندن ویزا و مهرهای ورود و خروج باید داشته باشه.
- دو قطعه عکس پاسپورتی:
- عکسها باید جدید باشن (در شش ماه گذشته گرفته شده باشن).
- اندازه عکسها باید ۳.۵ در ۴.۵ سانتیمتر باشه.
- پسزمینه عکس باید کاملا سفید باشه.
- چهره باید ۶۰ درصد کادر عکس رو پر کنه.
- مجوز کار (اصل و کپی):
- این همون مجوزی هست که کارفرمات برات گرفته. باید حداقل شش ماه از اعتبارش باقی مونده باشه.
- گواهی سلامت (اصل و کپی):
- این یکی از مراحل مهمه. باید در سه ماه گذشته یه چکاپ کامل پزشکی انجام داده باشی.
- این چکاپ باید در یکی از بیمارستانهای مورد تایید «مراکز کنترل بیماری وزارت بهداشت و رفاه تایوان» انجام بشه.
- اگه در کشور خودت این کار رو انجام میدی، گواهی سلامتت باید توسط نمایندگی دیپلماتیک تایوان (سفارت) قانونی و تایید بشه.
- مدارک شغلی و تحصیلی:
- قرارداد کاری: کپی قرارداد امضا شده.
- سوابق کاری: مدارکی که نشون بده سابقه کار مرتبط داری.
- مدارک تحصیلی: کپی آخرین مدرک تحصیلی (مثلا لیسانس) که معمولا باید توسط سفارت تایوان تایید بشه.
- گواهی عدم سوء پیشینه:
- این مدرک نشون میده که تو سابقه کیفری نداری.
- اثبات تمکن مالی:
- گاهی اوقات ممکنه ازت بخوان ثابت کنی که پول کافی برای زندگی در تایوان داری. مثلا داشتن حداقل ۱۰۰,۰۰۰ دلار جدید تایوان یا معادل اون در حسابت.
- بیمه درمانی:
- باید مدرکی ارائه بدی که نشون میده برای کل مدت اقامتت در تایوان بیمه درمانی کامل داری.
یک نکته خیلی مهم در مورد مدارک:
تمام مدارکی که ارائه میدی باید به زبان انگلیسی یا چینی باشن. اگه مدرکی به زبان فارسیه (مثل مدرک تحصیلی یا گواهی سوء پیشینه)، باید توسط یه مترجم رسمی ترجمه بشه و بعد این ترجمه به تایید سفارت تایوان برسه.
قدم چهارم: ثبت درخواست ویزا
بعد از اینکه همه مدارک رو مثل یه کارآگاه حرفهای جمع کردی، وقتشه که درخواستت رو ثبت کنی.
- کجا درخواست بدیم؟ باید به یکی از نمایندگیهای دیپلماتیک تایوان (که بهشون دفتر فرهنگی و اقتصادی هم میگن) در کشوری که هستی مراجعه کنی. باید مدارک رو به صورت حضوری تحویل بدی.
- مصاحبه: در بعضی موارد، ممکنه ازت بخوان که برای یه مصاحبه کوتاه هم بری. نگران نباش، این یه روال عادیه و فقط میخوان مطمئن بشن که هدف تو از سفر واقعا همونیه که گفتی.
- زمان پردازش: صدور ویزای کار معمولا حدود ۳۰ روز کاری طول میکشه.
قدم پنجم: به تایوان خوش اومدی! حالا چی؟
تبریک! ویزات رو گرفتی و وارد تایوان شدی. اما همونطور که قبلا گفتیم، کار هنوز تموم نشده. چند تا کار مهم دیگه مونده که باید فورا انجام بدی.
- گرفتن کارت اقامت (ARC):
- ظرف ۱۵ روز بعد از ورودت باید برای گرفتن کارت ARC اقدام کنی. این مهمترین کاریه که بعد از رسیدن باید انجام بدی.
- باید به یکی از مراکز خدمات «آژانس ملی مهاجرت» (NIA) در شهری که زندگی میکنی بری.
- این کارت معمولا برای یک تا سه سال صادر میشه و قابل تمدیده.
- چکاپ پزشکی:
- ظرف سه روز بعد از ورودت، باید یه چکاپ پزشکی هم در داخل تایوان انجام بدی.
- گزارش ورود به کارفرما:
- کارفرمای تو هم وظیفه داره ظرف سه روز بعد از رسیدن تو، ورودت رو به اداره کار محلی گزارش بده.
- ثبت نام برای بیمه سلامت ملی:
- کارفرمات وظیفه داره ظرف سه روز بعد از صادر شدن کارت ARC، تو رو برای «بیمه سلامت ملی تایوان» ثبت نام کنه.
بعد از انجام این مراحل، تو رسما به عنوان یه نیروی کار قانونی در تایوان ثبت شدی و میتونی با خیال راحت کارت رو شروع کنی و از زندگی در این کشور لذت ببری.
فصل پنجم: نگاهی به سایر ویزاهای تایوان (برای اینکه اشتباه نگیریم)
همونطور که دیدیم، فرایند گرفتن ویزای کار خیلی مشخص و دقیق بود. اما تایوان ویزاهای دیگهای هم داره که برای اهداف متفاوتی صادر میشن. خوبه که با اینها هم آشنا باشی تا بدونی هر کدوم به چه دردی میخورن و با ویزای کار اشتباه نگیریشون.
ویزای بازدیدکننده (Visitor Visa)
این ویزا برای اقامتهای کوتاه مدته. اگه میخوای برای گردش، دیدن دوستان و خانواده، شرکت در کنفرانس یا جلسات کاری کوتاه به تایوان بری، به این ویزا احتیاج داری.
- مدت اعتبار: معمولا برای اقامت تا ۹۰ روز صادر میشه.
- اجازه کار: با این ویزا اجازه کار کردن و کسب درآمد نداری.
- تبدیل ویزا: یه نکته جالب اینه که اگه با این ویزا وارد تایوان بشی و بعدا یه پیشنهاد کاری پیدا کنی، میتونی در داخل تایوان ویزای بازدیدکنندهات رو به ویزای کار تبدیل کنی. فقط یادت باشه که باید حداقل ۸ روز قبل از تموم شدن اعتبار ویزای فعلیت این کار رو انجام بدی.
ویزای کار در تعطیلات (Working Holiday Visa)
این یه برنامه جالبه که بین تایوان و بعضی کشورها وجود داره و به جوونهای ۱۸ تا ۳۰ ساله اجازه میده برای یه مدت کوتاه (معمولا یک سال) به تایوان سفر کنن، در کنارش کار کنن تا خرج سفرشون رو دربیارن.
- هدف اصلی: هدف اصلی این ویزا «گذروندن تعطیلات و آشنایی با فرهنگه» و کار کردن یه فعالیت جانبی محسوب میشه.
- برای ایرانیها: این برنامه معمولا بر اساس توافقات دو جانبه است و در حال حاضر شامل ایران نمیشه. پس این گزینه برای تو به عنوان یه شهروند ایرانی مطرح نیست، اما خوبه که بدونی همچین چیزی هم وجود داره.
ویزای تحصیلی (Student Visa)
اگه قصدت درس خوندن در یکی از دانشگاهها یا موسسات آموزشی تایوانه، باید برای این ویزا اقدام کنی.
- شرط اصلی: اول باید از یه دانشگاه در تایوان پذیرش بگیری.
- اجازه کار: با ویزای تحصیلی معمولا اجازه داری به صورت پاره وقت (تا سقف ساعت مشخصی در هفته) کار کنی تا بتونی بخشی از هزینههات رو پوشش بدی.
ویزای کارآفرینی (Entrepreneur Visa)
این ویزا در سال ۲۰۱۵ برای جذب کارآفرینها و ایدههای نو به تایوان معرفی شد. اگه تو یه ایده استارتاپی داری و میخوای کسب و کار خودت رو در تایوان راه بندازی، این ویزا برای توئه.
- شرایط: برای گرفتن این ویزا، باید یه طرح تجاری قوی داشته باشی. «کمیسیون سرمایهگذاری وزارت امور اقتصادی تایوان» صلاحیت تو رو بر اساس چیزهایی مثل میزان سرمایه، ثبت اختراع، تحصیلات و نوآورانه بودن ایدهات بررسی میکنه.
ویزای جستجوی کار (Employment-Seeking Visa)
این یه ویزای خاص برای افراد حرفهای و متخصصه. اگه شرایط خیلی خوبی داری (مثلا سابقه کار عالی یا فارغالتحصیل از دانشگاههای برتر دنیا هستی)، میتونی برای این ویزا اقدام کنی.
- چطوری کار میکنه؟ این ویزا به تو اجازه میده وارد تایوان بشی و تا شش ماه اونجا بمونی و دنبال کار بگردی. اگه در این مدت تونستی کار پیدا کنی، میتونی ویزات رو به ویزای کاری تبدیل کنی.
- اعتبار: این یه ویزای چند بار ورود با اعتبار سه ماهه است که به تو اجازه میده تا شش ماه در تایوان بمونی.
- شرایطش چیه؟ باید یکی از این شرایط رو داشته باشی:
- سابقه کار با میانگین حقوق ماهیانه بالای ۴۷٬۹۷۱ دلار جدید تایوان در شش ماه گذشته.
- در یک سال گذشته از یکی از دانشگاههای برتر دنیا (که لیستش رو وزارت آموزش تایوان اعلام میکنه) فارغالتحصیل شده باشی.
- یا اینکه وزارت امور خارجه تایوان بعد از مشورت با مقامات دیگه، تو رو واجد شرایط بدونه.
این ویزا یه فرصت عالی برای متخصصانیه که میخوان اول محیط رو از نزدیک ببینن و بعد برای کار اقدام کنن.
کارت طلایی اشتغال تایوان (Taiwan Employment Gold Card)
این مدرک، یه جورایی شاهکلید ویزاهای کاری تایوانه. یه کارت ۴ در ۱ که هم مجوز کار باز، هم ویزای اقامت، هم کارت اقامت (ARC) و هم مجوز ورود مجدد رو شامل میشه.
- برای کیا خوبه؟ این کارت برای متخصصان فوقالعاده ماهر، فریلنسرها و دیجیتال نومدها طراحی شده. اگه تو یه فرد خیلی متخصص در زمینههایی مثل تکنولوژی، اقتصاد، مالی، آموزش یا هنر هستی، این بهترین گزینه برای توئه.
- مزایاش چیه؟
- مجوز کار باز: یعنی تو به یه کارفرمای خاص وابسته نیستی. میتونی برای هر شرکتی که خواستی کار کنی، یا حتی برای چند تا شرکت همزمان کار کنی، یا کسب و کار خودت رو راه بندازی.
- فرایند سادهتر: همه چیز توی یه کارت جمع شده و لازم نیست برای هر کدوم جدا جدا اقدام کنی.
- اعتبار طولانی: این کارت برای یک تا سه سال صادر میشه.
- مسیر اقامت دایم: بعد از پنج سال داشتن این کارت، میتونی برای اقامت دایم تایوان اقدام کنی.
- شرط اصلیش چیه؟ معمولا باید نشون بدی که درآمد ماهیانهات بالای یه مبلغ مشخصه (مثلا حدود ۵۷۰۰ دلار آمریکا یا ۱۶۰٬۰۰۰ دلار جدید تایوان) و در یکی از حوزههای تخصصی مورد نیاز تایوان فعالیت میکنی.
- چطوری اقدام کنیم؟ میتونی به صورت آنلاین از طریق وبسایت رسمی Employment Gold Card برای این کارت درخواست بدی.
این کارتها و ویزاها نشون میده که تایوان سعی داره درهای کشورش رو به روی استعدادهای مختلف از سراسر دنیا باز نگه داره.
فصل ششم: صحبت پول! هزینهها و مبالغی که باید بدونی
خب، بریم سراغ یکی از مهمترین بخشهای ماجرا یعنی هزینهها. طبیعیه که برای مهاجرت و گرفتن ویزا باید یه سری هزینههای دولتی و جانبی رو پرداخت کنی. دونستن این هزینهها از قبل بهت کمک میکنه تا با برنامهریزی مالی بهتری جلو بری.
لطفا توجه داشته باش که این هزینهها ممکنه تغییر کنن و همیشه بهتره قبل از اقدام، آخرین نرخها رو از وبسایتهای رسمی چک کنی.
هزینههای اصلی دولتی
اینها هزینههایی هستن که مستقیما به دولت تایوان پرداخت میکنی.
- هزینه ویزای کار (Resident Visa):
این هزینه بسته به اینکه از کجا اقدام میکنی و چه نوع ویزایی میخوای، متفاوته.- اگه از خارج تایوان (مثلا از سفارت) اقدام کنی:
- ویزای یک بار ورود (Single-Entry): حدود ۶۶ دلار آمریکا
- ویزای چند بار ورود (Multiple-Entry): حدود ۱۳۲ دلار آمریکا
- اگه داخل تایوان ویزای بازدیدکننده رو به ویزای کار تبدیل کنی:
- ویزای یک بار ورود: حدود ۲٬۲۰۰ دلار جدید تایوان (NT$)
- ویزای چند بار ورود: حدود ۴٬۴۰۰ دلار جدید تایوان (NT$)
- اگه از خارج تایوان (مثلا از سفارت) اقدام کنی:
- هزینه کارت اقامت (Alien Resident Certificate – ARC):
بعد از اینکه وارد تایوان شدی و خواستی کارت ARC بگیری، باید این هزینه رو پرداخت کنی. هزینه بر اساس مدت اعتبار کارت محاسبه میشه:- برای اعتبار یک ساله: ۱٬۰۰۰ دلار جدید تایوان (NT$)
- برای اعتبار دو ساله: ۲٬۰۰۰ دلار جدید تایوان (NT$)
- برای اعتبار سه ساله: ۳٬۰۰۰ دلار جدید تایوان (NT$)
- هزینه کارت طلایی اشتغال (Employment Gold Card):
اگه برای این کارت خاص اقدام میکنی، هزینهاش متفاوته.- هزینه درخواست: حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ دلار آمریکا بسته به شرایط.
هزینههای جانبی
علاوه بر هزینههای رسمی دولتی، یه سری هزینههای دیگه هم هست که باید در نظر بگیریشون.
- هزینه خدمات شرکتهای مشاور:
اگه تصمیم بگیری از یه شرکت مهاجرتی یا وکیل برای انجام کارهات کمک بگیری، باید هزینه خدمات اونها رو هم پرداخت کنی. برای مثال، یکی از شرکتها به اسم Kaizen اعلام کرده که برای انجام فرایند مجوز کار و ARC هزینههای زیر رو دریافت میکنه:- هزینه خدمات برای گرفتن مجوز کار: ۸۰۰ دلار آمریکا برای هر نفر.
- هزینه خدمات برای گرفتن کارت اقامت (ARC): ۲۵۰ دلار آمریکا برای هر نفر.
- هزینه ترجمه و تایید مدارک:
همونطور که گفتیم، مدارک فارسی تو باید ترجمه رسمی بشن. هزینه ترجمه هر سند بسته به نوع سند و تعرفه دارالترجمه متفاوته. بعد از ترجمه، ممکنه لازم باشه این مدارک رو به تایید دادگستری، وزارت امور خارجه و در نهایت سفارت تایوان برسونی که هر کدوم از این مراحل هم هزینه خودش رو داره. - هزینه چکاپ پزشکی:
باید هزینه یه چکاپ کامل پزشکی رو هم در نظر بگیری. این هزینه بسته به بیمارستانی که میری متفاوته. - هزینههای سفر و اقامت اولیه:
هزینه بلیط هواپیما به تایوان و هزینههای زندگی برای چند هفته اول تا زمانی که اولین حقوقت رو بگیری هم بخش مهمی از بودجهبندی تو رو تشکیل میده. - زمان: کاملا متغیر (از چند هفته تا چند ماه)
- زمان پردازش: حدود ۷ تا ۱۴ روز کاری (یعنی تقریبا ۱ تا ۲ هفته).
- زمان پردازش: معمولا حدود ۳۰ روز کاری.
- درخواست کارت اقامت (ARC): تو باید ظرف ۱۵ روز بعد از ورودت اقدام کنی. صدور خود کارت معمولا چند روز کاری طول میکشه.
- انجام چکاپ پزشکی: باید ظرف ۳ روز بعد از ورودت انجام بشه.
- صدور مجوز کار: ۱ تا ۳ هفته
- صدور ویزای کار: حدود ۴ تا ۵ هفته
- اقدامات بعد از ورود: حدود ۱ هفته
- مجوز کار باز (Open Work Permit): این مهمترین ویژگی برای تو به عنوان یه فریلنسره. یعنی تو به یه کارفرمای خاص گره نمیخوری. میتونی:
- برای هر شرکت تایوانی که خواستی (یا حتی چند تا شرکت همزمان) کار کنی.
- کسب و کار و شرکت خودت رو در تایوان راه بندازی.
- به صورت فریلنسری با مشتریهای مختلف کار کنی.
- ویزای اقامت (Resident Visa): دیگه لازم نیست برای ویزا جدا اقدام کنی. خود این کارت، ویزای تو هم هست.
- کارت اقامت (Alien Resident Certificate – ARC): این کارت نقش کارت شناسایی و اقامت تو رو هم بازی میکنه.
- مجوز ورود مجدد (Re-entry Permit): با این کارت میتونی به راحتی و بدون محدودیت از تایوان خارج و دوباره وارد بشی.
- متخصصان بسیار ماهر: در زمینههایی مثل تکنولوژی، مالی، اقتصاد، آموزش، فرهنگ، هنر، ورزش، معماری و حقوق.
- فریلنسرها و افراد خوداشتغال: که درآمد بالایی دارن و در حوزههای تخصصی فعالیت میکنن.
- شرط درآمد: باید نشون بدی که درآمد ماهیانهات حداقل به یه مقدار مشخص میرسه. یکی از منابع این مبلغ رو حدود ۵,۷۰۰ دلار آمریکا یا ۱۶۰,۰۰۰ دلار جدید تایوان در ماه ذکر کرده.
- شرط تخصص: باید مدارکی ارائه بدی که نشون بده در یکی از زمینههای تخصصی مورد نیاز تایوان مهارت و سابقه داری.
- ثبت درخواست آنلاین: باید به وبسایت رسمی «کارت طلایی اشتغال تایوان» (Taiwan Employment Gold Card website) بری و یه حساب کاربری بسازی.
- پر کردن فرم: فرم درخواست رو باید با دقت پر کنی. اسمت باید دقیقا همونی باشه که در پاسپورتت نوشته شده.
- آپلود مدارک: باید مدارکی مثل کپی پاسپورت، مدارک اثبات تخصص و سوابق کاری، و مدارکی که درآمدت رو نشون میده آپلود کنی.
- بررسی پرونده: بعد از اینکه درخواستت رو ثبت کردی، پروندهات توسط مقامات مربوطه بررسی میشه. این مرحله ممکنه کمی طول بکشه.
- تایید نهایی و بازرسی پاسپورت: اگه درخواستت تایید بشه، ازت خواسته میشه که پاسپورتت رو برای بازرسی به «اداره امور کنسولی» (BOCA) یا یکی از نمایندگیهای تایوان ببری. این کار معمولا یک هفته طول میکشه.
- دریافت کارت: بعد از تایید نهایی پاسپورت، کارت طلایی برات صادر میشه و میتونی تحویلش بگیری.
- تو همچنان برای همون شرکت آمریکایی کار میکنی و از اونها دستور میگیری.
- اما قرارداد کاری تو با شرکت EOR در تایوان بسته میشه.
- حقوق تو از طریق شرکت EOR و طبق قوانین مالیاتی و کار تایوان پرداخت میشه.
- بیمه و مزایای تو طبق قوانین تایوان توسط EOR مدیریت میشه.
- و مهمتر از همه، شرکت EOR به عنوان کارفرمای رسمی تو، برای گرفتن ویزا و مجوز کار اسپانسر (حامی) تو میشه.
- انجام امور مهاجرتی و ویزا: اونها تمام مراحل مربوط به گرفتن مجوز کار و ویزا رو برای تو انجام میدن و چون متخصص این کار هستن و با قوانین محلی آشنان، معمولا این کار رو سریعتر و با خطای کمتری انجام میدن.
- مدیریت قراردادها: قرارداد کاری تو رو جوری تنظیم میکنن که با قوانین کار تایوان کاملا منطبق باشه.
- پردازش حقوق و دستمزد (Payroll): حقوق تو رو به صورت ماهانه و با کسر مالیات و بیمههای لازم طبق قوانین تایوان، به حسابت واریز میکنن.
- مدیریت مزایا: کارهای مربوط به ثبت نام تو در بیمه سلامت ملی، بازنشستگی و سایر مزایای قانونی رو انجام میدن.
- تضمین انطباق با قوانین (Compliance): بزرگترین مزیت EOR اینه که به شرکت اصلی تو کمک میکنه تا بدون نگرانی از زیر پا گذاشتن قوانین پیچیده کار و مالیات تایوان، تو رو استخدام کنه. اونها ریسکهای قانونی رو به عهده میگیرن.
- استخدام توسط شرکتی که در تایوان حضور فیزیکی نداره: این اصلیترین کاربردشه. به شرکتها اجازه میده بدون نیاز به ثبت شعبه محلی (که یه فرایند خیلی پرهزینه و زمانبره)، استعدادهای جهانی رو از هر کشوری استخدام کنن.
- انتقال یک کارمند فعلی به تایوان: فرض کن تو الان برای یه شرکت در دبی کار میکنی و همون شرکت میخواد تو رو به تایوان منتقل کنه. اگه اون شرکت در تایوان دفتر نداشته باشه، میتونه از یه EOR برای انجام این انتقال استفاده کنه.
- شرکتهای دورکار (Remote-first): شرکتهایی که کلا ساختار دورکاری دارن و میخوان تیمشون رو در کشورهای مختلف گسترش بدن، معمولا از EOR استفاده میکنن تا دردسر مدیریت قوانین کشورهای مختلف رو نداشته باشن.
- [۱] VISA | Ministry of Foreign Affairs of Japan
- [۲] How to Get a Work Visa for Teaching English Abroad in 2025 | Go Overseas
- [۳] The Working Holiday Programmes in Japan | Ministry of Foreign Affairs of Japan
- [۴] Work permits and visas in Taiwan: an employer’s guide
- [۵] linksinternational.com/work-visa-in-taiwan/
- [۶] A Complete Guide to Taiwan Work Permits with EOR in 2025
- [۷] Get a Taiwan Work Visa: Process & Requirements 2025 | Velocity Global
- [۸] Taiwan Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
- [۹] How to Get a Work Visa in Taiwan: An Employerâs Guide | NES Fircroft
- [۱۰] Talent Taiwan
- [۱۱] Taiwan Working Holiday Visa :: Immigration New Zealand
- [۱۲] TW | F&B industry in Taiwan Work Permit Application Procedures and Fees for Foreign Professionals-Kaizen Immigration Services Limited
- [۱۳] Find out if you need a visa to travel to Canada
- [۱۴] Taiwan Work Visa and Permit – Application and Requirements
- [۱۵] Bureau of Consular Affairs, Ministry of Foreign Affairs, Republic of China(Taiwan)-Visitor visa for Employment-Seeking Purpose
- [۱۶] Work Visa Requirements Taiwan & Work Permits | G-P
- [۱۷] Technical Difficulties
- [۱۸] Extraction Failed
- [۱۹] roc-taiwan.org/in_en/post/994.html
- [۲۰] ezworktaiwan.wda.gov.tw/en/
- [۲۱] Act for the Recruitment and Employment of Foreign Professionals-Employment-Seeking Visa
- [۲۲] Talent Taiwan
- [۲۳] Visas / Entry Permits | Immigration Department
- [۲۴] Technical Difficulties
- [۲۵] Requirements and Procedures for Chinese Visa Application(Updated December, 2024)_Embassy of the People’s Republic of China in the United States of America
این شرکتها کارهایی مثل مشاوره، آماده کردن فرمها، ارسال مدارک و پیگیری پرونده رو برات انجام میدن. البته این هزینهها شامل هزینههای دولتی یا ترجمه مدارک نمیشه.
جدول خلاصه هزینهها (به صورت تخمینی):
مورد | هزینه (دلار آمریکا) | هزینه (دلار جدید تایوان) | توضیحات |
---|---|---|---|
ویزای کار (یک بار ورود) | ~ ۶۶ دلار | ~ ۲٬۲۰۰ NT$ | اگه از خارج تایوان اقدام کنی. |
کارت اقامت (ARC) یک ساله | ~ ۳۳ دلار | ~ ۱٬۰۰۰ NT$ | این هزینه سالانه است. |
مجوز کار (هزینه دولتی) | متغیر | متغیر | معمولا توسط کارفرما پرداخت میشه. |
کارت طلایی اشتغال | ~ ۱۰۰ – ۲۰۰ دلار | – | شامل همه چیز میشه. |
خدمات شرکت مشاور (مثال) | ~ ۱٬۰۵۰ دلار | – | برای مجوز کار و ARC. |
ترجمه و تایید مدارک | متغیر | – | بسته به تعداد مدارک. |
چکاپ پزشکی | متغیر | – | بسته به بیمارستان. |
بهتره همیشه یه مقدار بیشتر از این مبالغ برای هزینههای پیشبینی نشده کنار بذاری.
فصل هفتم: چقدر باید صبر کنم؟ زمانبندی فرایند مهاجرت کاری
یکی از سوالات پرتکرار و استرسزای هر متقاضی مهاجرت اینه که «کل این پروسه چقدر طول میکشه؟». دونستن یه زمانبندی تقریبی بهت کمک میکنه تا بتونی برای زندگی فعلیت برنامهریزی کنی و بدونی کی باید منتظر چه اتفاقی باشی.
یادت باشه که زمانهای گفته شده همگی تخمینی هستن. این زمانها میتونن بر اساس حجم کاری ادارات دولتی، کامل بودن پرونده تو، نیاز به بررسیهای بیشتر یا حتی ملیت متقاضی، کمتر یا بیشتر بشن. پس همیشه با کمی انعطافپذیری به این اعداد نگاه کن.
بیا فرایند رو به مراحل مختلف تقسیم کنیم و زمان هر کدوم رو بررسی کنیم:
مرحله اول: جستجوی کار تا امضای قرارداد
این مرحله کاملا به خودت، رشته تحصیلیت، سابقه کارت و شرایط بازار کار تایوان بستگی داره. ممکنه خیلی زود کار پیدا کنی یا ممکنه چند ماه طول بکشه. نمیشه زمان دقیقی براش تعیین کرد.
مرحله دوم: درخواست و صدور مجوز کار (Work Permit)
بعد از اینکه قرارداد رو امضا کردی و برای کارفرمات فرستادی، اونها برای مجوز کارت اقدام میکنن.
این زمان مربوط به بررسی پرونده تو توسط «آژانس توسعه نیروی کار» (WDA) در تایوانه. اگه مدارکت کامل باشه و مشکلی وجود نداشته باشه، معمولا در همین بازه زمانی مجوز صادر میشه. بعضی منابع هم این زمان رو تا ۲۰ روز کاری تخمین زدن.
مرحله سوم: درخواست و صدور ویزای کار (Work Visa)
وقتی مجوز کار به دستت رسید، نوبت درخواست ویزا از سفارت یا دفتر نمایندگی تایوانه.
این زمان میتونه بسته به سفارتی که ازش اقدام میکنی، کمی متفاوت باشه. اگه نیاز به مصاحبه یا بررسیهای بیشتر باشه، ممکنه این زمان طولانیتر هم بشه.
مرحله چهارم: اقدامات بعد از ورود به تایوان
بعد از اینکه با ویزات وارد تایوان شدی، کارهای اداری نهایی باقی میمونه.
زمانبندی کلی از ابتدا تا انتها
اگه بخوایم یه جمعبندی کلی از کل فرایند داشته باشیم، از لحظهای که کارفرمات برای مجوز کار اقدام میکنه تا روزی که بتونی رسما کارت رو شروع کنی، میتونیم یه همچین تصویری داشته باشیم:
پس به طور کلی، از زمان شروع فرایند اداری، باید روی یه بازه زمانی حدودا ۲ تا ۳ ماهه حساب کنی. البته این به شرطیه که همه چیز روان و بدون مشکل پیش بره.
توصیه مهم:
همیشه سعی کن کارها رو خیلی زودتر از موعدهای نهایی انجام بدی. مثلا برای تمدید کارت ARC، باید ۳۰ روز قبل از تاریخ انقضاش اقدام کنی. این کار بهت حاشیه امنیت میده تا اگه مشکلی پیش اومد، وقت کافی برای حل کردنش داشته باشی.
یکی از منابع اشاره کرده که کل فرایند از پیشنهاد شغلی تا مجوز کار قانونی میتونه حدود سه تا چهار هفته طول بکشه، که این تخمین خیلی خوشبینانهای به نظر میرسه و احتمالا برای پروندههای خیلی ساده و سریع در نظر گرفته شده. واقعبینانهتر اینه که خودت رو برای چند ماه انتظار آماده کنی.
فصل هشتم: من فریلنسر یا دیجیتال نومَد هستم، تکلیفم چیه؟
دنیای کار در حال تغییره و دیگه همه مثل گذشته کارمند یه شرکت خاص نیستن. شاید تو هم جزو اون دسته از افرادی باشی که به صورت پروژهای (فریلنسر) کار میکنن یا کارت کاملا آنلاینه و میتونی از هر جای دنیا انجامش بدی (دیجیتال نومَد). اگه اینطوریه، حتما برات سواله که آیا تایوان برای تو هم فکری کرده یا نه.
خبر خوب اینه که بله! تایوان یکی از کشورهایی هست که به فکر جذب این دسته از متخصصان هم بوده و یه گزینه خیلی جذاب براشون طراحی کرده.
کارت طلایی اشتغال تایوان (Taiwan Employment Gold Card)
همونطور که در فصلهای قبل اشاره کوتاهی کردیم، این کارت بهترین و مناسبترین گزینه برای فریلنسرها، دیجیتال نومدها و متخصصان سطح بالاست. بیا با جزییات بیشتری این کارت رو بشناسیم.
این کارت دقیقا چیه؟
فکر کن به جای اینکه مجبور باشی جدا جدا برای مجوز کار، ویزای اقامت و کارت اقامت اقدام کنی، دولت تایوان همه اینها رو در قالب یه کارت شیک و طلایی بهت بده. کارت طلایی اشتغال یه کارت ۴ در ۱ هست که شامل این موارد میشه:
چه کسایی میتونن برای کارت طلایی اقدام کنن؟
این کارت برای همه نیست. دولت تایوان این گزینه رو برای جذب «استعدادهای برتر جهانی» طراحی کرده. به طور کلی باید در یکی از این دستهها قرار بگیری:
شرایط اصلی برای گرفتن کارت طلایی چیه؟
مهمترین شرط، اثبات تخصص و درآمد بالاست.
فرایند درخواست کارت طلایی چطوریه؟
فرایند درخواست این کارت نسبتا سرراسته و کاملا آنلاینه.
مدت اعتبار کارت طلایی چقدره؟
این کارت برای مدت یک تا سه سال صادر میشه و قابل تمدیده. بعد از پنج سال زندگی در تایوان با این کارت (به شرطی که هر سال حداقل ۱۸۳ روز در تایوان بوده باشی)، میتونی برای اقامت دایم (APRC) هم اقدام کنی.
پس اگه یه فریلنسر یا متخصص با درآمد خوب هستی، کارت طلایی اشتغال تایوان میتونه یه گزینه فوقالعاده برای تو باشه که هم آزادی عمل زیادی بهت میده و هم دردسرهای اداری کمتری داره.
فصل نهم: «کارفرمای ثبت شده» یا EOR چیست و به چه دردی میخوره؟
وقتی داری در مورد استخدام بینالمللی تحقیق میکنی، ممکنه به یه عبارت عجیب بر بخوری: «کارفرمای ثبت شده» یا به انگلیسی Employer of Record (EOR). چندین منبع معتبر که در مورد ویزای تایوان صحبت کردن، به این مفهوم اشاره کردن و گفتن که میتونه فرایند رو سادهتر کنه. اما EOR دقیقا چیه و چطوری کار میکنه؟
بیا خیلی ساده توضیحش بدیم.
EOR چیست؟
فرض کن یه شرکت بزرگ مثلا در آمریکا میخواد تو رو که در ایران هستی، برای کار در تایوان استخدام کنه. اما اون شرکت آمریکایی هیچ دفتر یا شعبهای در تایوان نداره. اینجا یه مشکل بزرگ پیش میاد: اون شرکت نمیتونه به صورت قانونی کارفرمای تو در تایوان باشه، چون در اون کشور ثبت نشده و وجود خارجی نداره. در نتیجه نمیتونه برات درخواست مجوز کار بده، حقوقت رو طبق قوانین تایوان پرداخت کنه یا تو رو بیمه کنه.
اینجاست که EOR وارد ماجرا میشه. EOR یک شرکت ثالثه که در کشور مقصد (در اینجا تایوان) به صورت قانونی ثبت شده و به جای شرکت اصلی تو، نقش کارفرمای قانونی تو رو روی کاغذ بازی میکنه.
به عبارت دیگه:
EOR چه کارهایی انجام میده؟
شرکتهای EOR مثل Remote، Velocity Global، Playroll و NES Fircroft که در منابع بهشون اشاره شده، یه سری خدمات جامع ارائه میدن:
این گزینه برای چه کسایی خوبه؟
استفاده از EOR در سه حالت خیلی رایجه:
به طور خلاصه، EOR یه راه حل مدرن برای دنیای کار امروزه که مرزهای جغرافیایی رو کمرنگتر کرده. این شرکتها مثل یه پل عمل میکنن که شرکتهای بینالمللی رو به استعدادهای محلی (یا بینالمللی که میخوان در یه کشور جدید کار کنن) وصل میکنن و تمام پیچیدگیهای قانونی و اداری این وسط رو مدیریت میکنن.
دیدگاهتان را بنویسید