GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

مهاجرت کاری به نروژ: راهنمای جامع ویزا و اقامت

این مقاله قراره راهنمای کامل و خودمونی تو برای مهاجرت کاری به نروژ باشه. خوندنش حدودا ۴۵ دقیقه طول میکشه، اما بعدش تقریبا همه چیز دستت میاد.

چیزهایی که تو این مقاله یاد میگیری:

  • چرا قوانین مهاجرت مهمه؟ میفهمی که اگه سرخود و بدون مجوز تو نروژ کار کنی چه اتفاقی میفته.
  • کیا اصلا ویزا لازم دارن؟ فرق بین شهروندهای اروپایی و غیر اروپایی (یعنی ما ایرانی‌ها) رو کامل متوجه میشی.
  • انواع ویزاهای کاری نروژ: با همه مدل ویزای کاری آشنا میشی، از ویزای کارگر ماهر گرفته تا ویزای کار فصلی و کارآفرینی.
  • مراحل درخواست قدم به قدم: کامل و دقیق بهت میگیم که برای گرفتن ویزا باید چی کار کنی، چه مدارکی آماده کنی و چقدر باید پول بدی.
  • چقدر طول میکشه جواب بیاد؟ زمان‌های تقریبی برای گرفتن جواب درخواست ویزا رو بهت میگیم.
  • میشه خانواده رو هم با خودمون ببریم؟ شرایط و قوانین بردن همسر و بچه‌ها به نروژ رو یاد میگیری.
  • چطور اقامت دائم و شهروندی بگیریم؟ مسیر آینده و اینکه چطور میتونی برای همیشه تو نروژ بمونی رو برات روشن میکنیم.
  • پرسش و پاسخ‌های مهم: به کلی سوال پرتکرار مثل «باید حتما نروژی بلد باشم؟» یا «بازار کار فلان رشته چطوره؟» جواب میدیم.

یه نکته خیلی خیلی مهم: این مقاله یه راهنمای جامع و کامله که اطلاعاتش از منابع معتبر جمع‌آوری شده. اما یادت باشه که این متن مشاوره حقوقی نیست. قوانین مهاجرت همیشه در حال تغییره و بهترین و دقیق‌ترین اطلاعات رو همیشه باید از سایت رسمی اداره مهاجرت نروژ (UDI) یا سفارت نروژ بگیری. این مقاله فقط برای اینه که یه دید کلی و درست حسابی پیدا کنی و مسیر برات روشن بشه.


چرا باید قوانین مهاجرت کاری به نروژ رو جدی بگیریم؟

شاید با خودت بگی خب میرم اونجا یه کاری پیدا میکنم دیگه! اما موضوع به این سادگی‌ها نیست. نروژ با اون طبیعت فوق‌العاده، فیوردهای باشکوه و فرهنگ و تاریخ غنی، مقصد خیلی محبوبی برای زندگی و کاره. خیلی‌ها دوست دارن برن اونجا و هم از طبیعت لذت ببرن و هم تو فرهنگ محلی غرق بشن. اقتصاد قوی، استانداردهای بالای زندگی و کیفیت زندگی مشهورش هم که دیگه جای خودشو داره.

هر کسی که شهروند اتحادیه اروپا نباشه، میتونه با یه ویزای توریستی ساده برای تفریح به نروژ سفر کنه. اما نکته کلیدی اینجاست: اگه کسی با ویزای توریستی تو این کشور کار کنه، کارش غیرقانونیه. این یعنی ممکنه با جریمه‌های سنگین، مجازات‌های قانونی دیگه و حتی اخراج از کشور و ممنوعیت ورود به کل منطقه شنگن تا چند سال روبرو بشه.

پس اگه میخوای به صورت قانونی تو نروژ کار کنی، حتما باید مجوز کار معتبر داشته باشی. اگه یه شرکتی بخواد شما رو استخدام کنه یا یه کارمندی رو به نروژ منتقل کنه، وظیفه اون شرکته که مطمئن بشه شما حق کار قانونی تو اون کشور رو دارید. این فرایند میتونه پیچیده و پر از کاغذبازی باشه. اگه شرکت‌ها به این قوانین عمل نکنن، ممکنه خودشون هم با جریمه یا مشکلات قانونی جدی مواجه بشن.

خلاصه که درسته نروژ جای فوق‌العاده‌ایه، اما برای اینکه بتونی با خیال راحت اونجا کار و زندگی کنی، باید از همون اول راه رو درست بری و تمام قوانین مهاجرتی رو رعایت کنی. اینجوری هم از دردسرهای قانونی دور میمونی و هم میتونی روی کار و آینده‌ات تمرکز کنی.

اول از همه، کیا اصلا به ویزا و مجوز کار احتیاج دارن؟

قبل از اینکه وارد جزئیات بشیم، باید ببینیم اصلا چه کسایی برای کار کردن تو نروژ به مجوز احتیاج دارن. قوانین اینجا برای شهروندهای کشورهای مختلف فرق میکنه.

شهروندهای اتحادیه اروپا/منطقه اقتصادی اروپا (EU/EEA) و کشورهای نوردیک

اگه کسی شهروند یکی از کشورهای اتحادیه اروپا (EU)، منطقه اقتصادی اروپا (EEA) یا سوئیس باشه، داستانش خیلی ساده‌تره. این افراد به لطف چیزی به اسم «حق جابجایی آزاد»، میتونن بدون نیاز به ویزا وارد نروژ بشن و کار کنن. حتی میتونن بلافاصله بعد از ورود دنبال کار بگردن و کارشون رو شروع کنن.

با این حال، یه قانون کوچیک وجود داره: اگه این افراد بخوان بیشتر از سه ماه تو نروژ بمونن، باید خودشون رو به پلیس محلی معرفی کنن و ثبت نام کنن. این کار هزینه‌ای نداره و فقط برای اینه که حضورشون ثبت بشه. برای این کار معمولا باید قرارداد کاری و گواهی استخدامشون رو همراه داشته باشن. شهروندهای کشورهای نوردیک (سوئد، دانمارک، فنلاند و ایسلند) حتی به این ثبت نام هم احتیاج ندارن و فقط کافیه جابجایی‌شون رو به اداره ثبت ملی اطلاع بدن.

اگه یه شهروند اروپایی بدون کار به نروژ بیاد، باید به عنوان جویای کار ثبت نام کنه و شش ماه فرصت داره تا کار پیدا کنه. اگه تو این مدت کاری پیدا نکنه، باید کشور رو ترک کنه.

شهروندهای غیر اروپایی (یعنی ما ایرانی‌ها)

اینجاست که موضوع برای ما جدی‌تر میشه. هر فردی که شهروند نروژ یا یکی از کشورهای EU/EEA نباشه، برای کار کردن تو نروژ حتما باید یه مجوز اقامت معتبر برای کار داشته باشه. این مجوز در گذشته به اسم «مجوز کار» شناخته میشد.

پس فرقی نمیکنه شما یه پیشنهاد شغلی از یه کارفرمای نروژی داشته باشی یا بخوای یه کارمند رو به اونجا منتقل کنی؛ در هر صورت باید قبل از شروع هر کاری، مجوز لازم رو بگیری. این یعنی حتی برای کارهای کوتاه‌مدت یا غیررسمی هم نمیشه از ویزای توریستی یا بیزینسی استفاده کرد.

قبل از شروع فرایند درخواست، خیلی مهمه که یه بررسی دقیق برای «مجوز کار» انجام بشه تا مطمئن بشیم اون کارمند مشخصا به این نوع ویزا نیاز داره. این بررسی‌ها و کل فرایند گرفتن ویزا، از جمع‌آوری مدارک گرفته تا ثبت درخواست، میتونه زمان‌بر و پیچیده باشه. به همین خاطره که خیلی از شرکت‌های بزرگ از پلتفرم‌های منابع انسانی جهانی مثل Remote، Playroll یا Skuad استفاده میکنن تا این کارها رو براشون انجام بدن. این شرکت‌ها تیم‌های متخصصی دارن که به کارمندها کمک میکنن تا ویزا و مجوز کار درست رو بگیرن و همه چیز قانونی پیش بره.

استثناهای کوتاه‌مدت برای افراد غیر اروپایی:

یه سری استثناهای خیلی محدود برای کارهای خیلی کوتاه (معمولا کمتر از سه ماه) وجود داره که نیازی به مجوز اقامت ندارن. این موارد شغل‌های معمولی رو پوشش نمیدن و خیلی خاص هستن. مثلن:

  • محقق‌ها و استادها
  • بعضی از کارمندهای شرکت‌های بین‌المللی
  • بعضی از کارشناس‌های فنی (که برای نصب نرم‌افزار، تعمیرات یا آموزش میان)
  • مسافرهای تجاری و کاری خاص
  • بعضی از پزشک‌ها
  • بعضی از مبلغ‌های مذهبی
  • ورزشکارهای حرفه‌ای و تیم پشتیبانی‌شون
  • بعضی از روزنامه‌نگارها، عکاس‌ها و کارمندهای رسانه‌های خارجی
  • پرسنل هواپیماها، قطارها، اتوبوس‌ها و کامیون‌های بین‌المللی
  • خدمه نگهداری و امنیت کشتی‌های خارجی
  • راهنماهای تور که با شرکت‌های مسافرتی خارجی میان

حتی برای این موارد هم گاهی لازمه قبل از ورود به نروژ، پلیس رو کتبا در جریان گذاشت. پس همیشه باید قبل از سفر، شرایط دقیق رو با سفارت نروژ چک کرد.

خلاصه کلام: اگه شما به عنوان یه ایرانی قصد داری بری نروژ کار کنی، حتما و حتما به مجوز اقامت برای کار نیاز داری.

انواع ویزاهای کاری نروژ: کدوم به درد من میخوره؟

خب، حالا که فهمیدیم به عنوان یه ایرانی حتما به ویزا نیاز داریم، باید ببینیم چه مدل ویزاهایی وجود داره. نروژ برای شرایط مختلف، ویزاهای کاری متفاوتی رو در نظر گرفته. انتخاب ویزای درست، اولین قدم برای یه درخواست موفقه. در ادامه مهم‌ترین‌هاشون رو با هم بررسی میکنیم.

۱. ویزای کارگر ماهر (Skilled Worker Permit)

این ویزا اصلی‌ترین و رایج‌ترین مسیر برای استخدام متخصص‌های خارجیه. اگه شما تحصیلات دانشگاهی، مدرک فنی و حرفه‌ای معتبر یا تجربه کاری خیلی طولانی و خاصی داری و یه پیشنهاد شغلی مشخص از یه شرکت نروژی گرفتی، این ویزا برای شماست.

شرایط اصلی برای ویزای کارگر ماهر چیه؟

  • تحصیلات و صلاحیت‌ها: شما باید حداقل یکی از این شرایط رو داشته باشی:
    • یه دوره آموزشی فنی و حرفه‌ای حداقل سه ساله در سطح دبیرستان رو تموم کرده باشی (که باید مشابهش تو نروژ هم وجود داشته باشه).
    • تحصیلات یا مدرک دانشگاهی (لیسانس، فوق لیسانس و…) داشته باشی.
    • صلاحیت‌های ویژه‌ای داشته باشی که از طریق تجربه کاری طولانی، همراه با دوره‌های آموزشی و… به دست آوردی. این مورد خیلی استثناییه و صلاحیت‌های شما باید معادل کسی باشه که تحصیلات فنی و حرفه‌ای داره.
  • پیشنهاد شغلی (Job Offer): باید یه پیشنهاد شغلی «مشخص و کتبی» از یه کارفرمای نروژی داشته باشی. این پیشنهاد باید روی فرم مخصوص اداره مهاجرت نروژ (UDI) پر شده باشه.
  • شغل تمام‌وقت: شغلی که به شما پیشنهاد شده باید معمولا تمام‌وقت باشه. البته اداره مهاجرت (UDI) در حال حاضر پیشنهادهای کاری با حداقل ۸۰ درصد ساعت کاری رو هم قبول میکنه.
  • تخصص مرتبط: شغلی که بهت پیشنهاد شده باید به تخصص و تحصیلات شما مرتبط باشه و شما باید شرایط لازم برای اون شغل رو داشته باشی.
  • حقوق و شرایط کاری استاندارد: حقوق و شرایط کاری شما نباید از چیزی که تو نروژ برای شغل‌های مشابه مرسومه، کمتر باشه. این یعنی باید مطابق با استانداردهای نروژ یا قراردادهای جمعی (Collective Agreements) اون صنعت به شما حقوق بدن.
  • مسکن: باید مدرکی نشون بدی که برای خودت تو نروژ محل اقامت مناسبی پیدا کردی.

این ویزا معمولا برای ۲ تا ۳ سال صادر میشه و قابل تمدیده. بعد از سه سال اقامت مداوم با این ویزا، میتونی برای اقامت دائم نروژ درخواست بدی. هزینه درخواست این ویزا در حال حاضر حدود ۵۴۰۰ کرون نروژ (تقریبا معادل ۵۸۹ دلار آمریکا) یا ۶۳۰۰ کرون نروژ (تقریبا معادل ۶۹۰ دلار آمریکا) هست (این مبلغ‌ها ممکنه تغییر کنن، پس همیشه سایت UDI رو چک کن).

یه نکته مهم: برخلاف خیلی از کشورهای اروپایی، نروژ تو طرح «کارت آبی اتحادیه اروپا» (EU Blue Card) شرکت نمیکنه. پس باید از طریق همین ویزاهای خود نروژ اقدام کنی.

۲. ویزای کارگر فصلی (Seasonal Worker Permit)

این ویزا برای کارهای کوتاه‌مدت و فصلی طراحی شده. شغل‌هایی مثل کشاورزی (مثلن میوه‌چینی)، گردشگری یا شیلات که فقط تو یه زمان خاصی از سال به نیروی کار احتیاج دارن، تو این دسته قرار میگیرن.

شرایط اصلی ویزای کارگر فصلی:

  • این ویزا برای کارهای موقتیه که حداکثر تا ۶ ماه تو یه دوره ۱۲ ماهه طول میکشه.
  • شما باید یه پیشنهاد شغلی مشخص برای یه کار فصلی داشته باشی.
  • کارفرما باید از اداره کار و رفاه نروژ (NAV) تاییدیه بگیره و ثابت کنه که نمیتونه این موقعیت شغلی رو با یه نیروی کار از نروژ یا اتحادیه اروپا پر کنه.
  • این ویزا به اقامت دائم ختم نمیشه و بعد از تموم شدن مدت قرارداد، باید به کشورت برگردی.

از سال ۲۰۲۵، قراره قوانین جدیدی برای این ویزا اجرا بشه که شامل داشتن محل اقامت، درآمد کافی و بیمه درمانی اجباری میشه.

۳. ویزای خوداشتغالی یا کارآفرینی (Self-Employed Person Visa)

اگه قصد داری کسب‌وکار خودت رو تو نروژ راه بندازی، میتونی برای این ویزا اقدام کنی. این ویزا هم زیرمجموعه ویزای کارگر ماهر قرار میگیره ولی شرایط خاص خودشو داره. دو مسیر اصلی براش وجود داره:

الف) خوداشتغالی با یه شرکت در نروژ:

  • باید قصد داشته باشی یه کسب‌وکار بلندمدت تو نروژ راه بندازی.
  • این کسب‌وکار باید به صورت «مالکیت انحصاری» (Sole Proprietorship) باشه، نه شرکت با مسئولیت محدود.
  • باید فقط تو کسب‌وکار خودت کار کنی و نمیتونی جای دیگه‌ای استخدام بشی.
  • کاری که انجام میدی باید به تخصص و صلاحیت‌های شما به عنوان یه کارگر ماهر نیاز داشته باشه.
  • کسب‌وکارت باید سودآور باشه و حداقل سالانه ۲۴۶,۲۴۶ کرون نروژ (حدود ۲۷,۰۲۵ دلار آمریکا) قبل از مالیات درآمد داشته باشه (این عدد در یک منبع دیگر ۳۲۵,۴۰۰ کرون ذکر شده، پس حتما باید عدد دقیق رو از UDI چک کرد).
  • این مجوز معمولا برای یک سال صادر میشه و بعد از سه سال میتونی برای اقامت دائم درخواست بدی.

ب) خوداشتغالی با یه شرکت در خارج از نروژ:

  • باید یه کسب‌وکار ثبت شده در خارج از نروژ (مثل ایران) داشته باشی و با یه شرکت نروژی قرارداد ببندی تا یه پروژه مشخص رو براشون انجام بدی.
  • دستمزدت نباید از استانداردهای نروژ کمتر باشه.
  • این مجوز میتونه تا دو سال صادر بشه و تا شش سال هم قابل تمدیده.

برای هر دو نوع ویزای خوداشتغالی، باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشی و هزینه درخواستش مثل ویزای کارگر ماهره، یعنی ۵۴۰۰ کرون نروژ.

۴. ویزای انتقال داخل شرکتی (ICT Permit)

اگه تو یه شرکت چندملیتی کار میکنی که یه شعبه یا شرکت وابسته هم تو نروژ داره، کارفرما میتونه شما رو به صورت موقت به نروژ منتقل کنه.

شرایط اصلی ویزای ICT:

  • شما باید از قبل (معمولا حداقل برای ۶ ماه) کارمند اون شرکت تو کشور خودت بوده باشی.
  • انتقال شما باید موقت باشه (مثلن برای سمت‌های مدیریتی، تخصصی یا کارآموزی).
  • این ویزا میتونه تا ۶ سال اعتبار داشته باشه.
  • معمولا کسی که با این ویزا به نروژ میاد، نمیتونه نوع ویزاش رو به مدل دیگه‌ای (مثل ویزای کارگر ماهر) تغییر بده، مگه اینکه از نروژ خارج بشه و دوباره درخواست بده.

۵. ویزای جستجوی کار (Job Seeker Permit)

این یه مسیر خیلی خاص و محدوده. به طور کلی، شما باید قبل از ورود به نروژ کار پیدا کرده باشی. اما تو شرایط استثنایی، یه فرد ماهر (معمولا فارغ‌التحصیل‌های بین‌المللی از دانشگاه‌های نروژ یا محقق‌هایی که قبلا تو نروژ بودن) میتونه یه مجوز کوتاه‌مدت برای جستجوی کار بگیره که تا یک سال اعتبار داره.

برای این ویزا، فرد باید نشون بده که پول کافی برای زندگی کردن در طول دوره جستجوی کار رو داره (حدود ۲۵,۸۳۹ کرون در ماه). اگه تو این مدت کار پیدا کنه، میتونه ویزاش رو به ویزای کارگر ماهر تغییر بده.

۶. ویزای مخصوص هنرمندان، نوازندگان و اجراکنندگان

اگه شما هنرمند، نوازنده یا اجراکننده هستی و میخوای برای یه مدت کوتاه (حداکثر دو هفته در طول یک سال) تو نروژ برنامه اجرا کنی، نیازی به مجوز اقامت نداری. اما ممکنه به ویزای بازدیدکننده نیاز داشته باشی و باید قبل از ورود، پلیس رو کتبا در جریان بذاری.

۷. ویزای مخصوص «دیجیتال نومدها» یا دورکارها (Digital Nomad Visa)

نروژ یه ویزای مخصوص برای دورکارها یا «دیجیتال نومدها» هم داره. این ویزا به پیمانکارهای مستقل اجازه میده تا دو سال تو نروژ زندگی و کار کنن. اما یه شرط خیلی مهم داره: پیمانکار باید حداقل یک مشتری نروژی داشته باشه تا بتونه این ویزا رو بگیره.

درخواست برای این ویزا معمولا به صورت آنلاین انجام میشه و خیلی سریع و راحته.

جدول خلاصه‌ای از انواع ویزاهای کاری

نوع ویزابرای چه کسانی مناسبه؟مدت اعتبار اولیهقابلیت تمدید و اقامت دائم
کارگر ماهر (Skilled Worker)افراد متخصص با تحصیلات دانشگاهی یا فنی و پیشنهاد شغلیتا ۳ سالبله، بعد از ۳ سال میشه برای اقامت دائم اقدام کرد
کارگر فصلی (Seasonal Worker)کارهای موقت در فصل‌های خاص مثل کشاورزی و گردشگریتا ۶ ماهنه، قابل تمدید نیست و به اقامت دائم ختم نمیشه
خوداشتغالی (Self-Employed)کارآفرینانی که میخوان کسب‌وکار خودشون رو راه بندازن۱ سالبله، بعد از ۳ سال میشه برای اقامت دائم اقدام کرد
انتقال داخل شرکتی (ICT)کارمندهای شرکت‌های بین‌المللی که به شعبه نروژ منتقل میشنتا ۶ سال (در کل)نه، معمولا نمیشه به ویزای دیگه‌ای تغییرش داد
جستجوی کار (Job Seeker)فارغ‌التحصیل‌های دانشگاه‌های نروژ یا محقق‌های مقیمتا ۱ سالنه، ولی اگه کار پیدا کنی میتونی به ویزای کارگر ماهر تغییرش بدی
دیجیتال نومد (Digital Nomad)فریلنسرها و پیمانکارهای مستقل با حداقل یک مشتری نروژیتا ۲ سالاطلاعات دقیقی در مورد تمدید بلندمدت آن موجود نیست

مراحل درخواست ویزای کاری: قدم به قدم چی کار باید بکنم؟

فرایند درخواست ویزا شاید در نگاه اول کمی ترسناک به نظر برسه، اما اگه قدم به قدم و با دقت پیش بری، کاملا قابل مدیریته. در ادامه، مراحل کلی درخواست ویزا رو برات توضیح میدیم.

قدم اول: پیدا کردن پیشنهاد شغلی (برای ویزاهای استخدامی)

همونطور که گفتیم، برای اکثر ویزاهای کاری (مخصوصا ویزای کارگر ماهر)، اولین و مهم‌ترین قدم اینه که یه پیشنهاد شغلی رسمی از یه کارفرمای نروژی داشته باشی. بدون این پیشنهاد شغلی، اصلا نمیتونی فرایند رو شروع کنی.

یه نکته مهم برای کارفرماها: اگه یه شرکتی بخواد یه نیروی کار خارجی (غیر اروپایی) رو استخدام کنه، باید اول اون موقعیت شغلی رو به طور گسترده تو نروژ و حتی گاهی تو کل اتحادیه اروپا آگهی کنه تا نشون بده که نتونسته نیروی واجد شرایطی از داخل پیدا کنه. به این میگن «آزمون بازار کار».

قدم دوم: جمع‌آوری مدارک لازم

این مرحله خیلی مهمه و باید با دقت تمام انجام بشه. نقص مدارک میتونه باعث تاخیرهای طولانی یا حتی رد شدن درخواستت بشه. اداره مهاجرت نروژ (UDI) برای هر نوع ویزا یه «چک لیست» دقیق از مدارک مورد نیاز روی وب‌سایتش داره. حتما اون چک لیست رو دانلود کن و طبق اون پیش برو.

مدارک کلی که معمولا برای همه ویزاها لازمه:

  • پاسپورت معتبر: پاسپورتت باید حداقل سه ماه بعد از تاریخی که قصد داری از نروژ برگردی، اعتبار داشته باشه و حداقل دو صفحه خالی هم داشته باشه.
  • کپی از تمام صفحات استفاده شده پاسپورت.
  • فرم درخواست تکمیل شده: این فرم رو باید آنلاین تو پورتال UDI پر کنی.
  • دو قطعه عکس پاسپورتی جدید: با پس‌زمینه سفید و مطابق با استانداردهای عکس ویزای شنگن.
  • نامه پوششی (Cover Letter): بعد از تکمیل فرم آنلاین، یه نامه پوششی برات ایمیل میشه که باید پرینت بگیری و امضا کنی.
  • رسید پرداخت هزینه ویزا.

مدارک اختصاصی برای ویزای کارگر ماهر:

  • فرم پیشنهاد شغلی UDI: این فرم باید توسط کارفرمای نروژی شما تکمیل و امضا شده باشه.
  • قرارداد کاری: که توش جزئیاتی مثل حقوق، ساعت کاری و شرایط استخدام ذکر شده.
  • مدارک تحصیلی: مثل دانشنامه، ریزنمرات و گواهی‌های فنی و حرفه‌ای.
  • رزومه یا CV: که سوابق کاری و تحصیلی شما رو نشون میده.
  • مدارک مربوط به سابقه کار: مثل گواهی اشتغال به کار از شرکت‌های قبلی.
  • مدرک برای اثبات محل اقامت در نروژ: مثلن یه قرارداد اجاره خانه.
  • مجوزهای لازم برای مشاغل خاص: اگه شغل شما جزو مشاغل «نظام‌مند» (Regulated Profession) مثل پزشکی یا مهندسی باشه، باید از مراجع نروژی مجوزهای لازم رو بگیری.

نکته ترجمه: تمام مدارک شما باید به زبان انگلیسی یا نروژی باشن. اگه مدرکی به زبان دیگه‌ای (مثل فارسی) هست، باید توسط یه مترجم رسمی ترجمه و تایید بشه.

قدم سوم: ثبت درخواست آنلاین و پرداخت هزینه

فرایند درخواست رسما از وب‌سایت اداره مهاجرت نروژ (UDI) شروع میشه.

  1. اول باید تو «پورتال درخواست» (Application Portal) یه حساب کاربری برای خودت بسازی.
  2. فرم درخواست مربوط به نوع ویزایی که میخوای رو با دقت پر میکنی.
  3. هزینه درخواست رو باید به صورت آنلاین با کارت اعتباری (مثل ویزا کارت یا مستر کارت) پرداخت کنی.

هزینه‌های درخواست ویزا چقدره؟

هزینه‌ها بسته به نوع ویزا متفاوته و ممکنه تغییر کنه. اینجا چند تا از مبلغ‌های ذکر شده تو منابع رو میاریم تا یه دید کلی داشته باشی:

نوع ویزاهزینه درخواست (تقریبی)
همه انواع ویزای کاری۶,۳۰۰ کرون نروژ (حدود ۶۹۰ دلار آمریکا)
ویزای کارگر ماهر و خوداشتغالی۵,۴۰۰ کرون نروژ (حدود ۵۸۹ دلار آمریکا)
ویزای همراهی خانواده (بار اول)۱۰,۵۰۰ کرون نروژ (حدود ۱,۱۵۲ دلار آمریکا)
تمدید ویزای خانواده (برای بزرگسالان)۲,۶۰۰ کرون نروژ (حدود ۲۸۵ دلار آمریکا)
ویزای خانواده برای کودکان زیر ۱۸ سالرایگان
ویزای تحصیلی (بالای ۱۸ سال)۵,۳۰۰ کرون نروژ (حدود ۵۸۰ دلار آمریکا)

قدم چهارم: مراجعه حضوری و تحویل مدارک

بعد از ثبت درخواست آنلاین و پرداخت هزینه، باید برای تحویل مدارک و انجام انگشت‌نگاری، از نزدیک‌ترین سفارت یا کنسولگری نروژ یا یکی از مراکز درخواست ویزا (VFS) وقت بگیری.

تو روز قرار ملاقات، باید همه مدارک اصلی که تو چک لیست بود، به همراه پاسپورتت، نامه پوششی امضا شده و رسید پرداخت، با خودت ببری.

آیا کارفرما میتونه از طرف من درخواست بده؟

بله. شما میتونی به کارفرمات وکالت‌نامه کتبی بدی تا اون از طرف شما درخواست ویزا رو ثبت کنه. در این صورت، کارفرما مدارک رو به پلیس محلی یا «مرکز خدمات برای کارگران خارجی» (SUA) تحویل میده.

قدم پنجم: منتظر جواب موندن

بعد از تحویل مدارک، باید منتظر بمونی تا درخواستت بررسی بشه. این مرحله میتونه زمان‌بر باشه.

چقدر طول میکشه تا جواب ویزا بیاد؟

زمان بررسی درخواست‌ها متغیره و به حجم کاری اداره مهاجرت، کامل بودن مدارک شما و نوع ویزا بستگی داره.

  • زمان استاندارد دولتی: قبلا حدود ۸ هفته بود، اما اخیرا به سه ماه افزایش پیدا کرده.
  • زمان‌های ذکر شده در منابع مختلف: بین ۴ تا ۱۶ هفته متغیر بوده. مثلن برای ویزای کارگر ماهر معمولا بین ۴ تا ۱۲ هفته و برای ویزاهای فرهنگی تا ۱۶ هفته هم ممکنه طول بکشه.

یه هشدار مهم: تا زمانی که جواب قطعی ویزات نیومده و مجوزت صادر نشده، حق نداری کارت رو تو نروژ شروع کنی. پس حتما برنامه‌ریزی کن و درخواستت رو خیلی زودتر از تاریخی که میخوای بری، ثبت کن.

قدم ششم: بعد از گرفتن جواب مثبت و ورود به نروژ

وقتی درخواستت تایید شد، یه نامه تاییدیه برات میاد. با اون نامه باید به سفارت مراجعه کنی تا یه ویزای ورود (Entry Visa) تو پاسپورتت بزنن. بعد از اون میتونی به نروژ سفر کنی.

کارهای مهم بعد از رسیدن به نروژ:

  1. مراجعه به پلیس: به محض رسیدن به نروژ (معمولا ظرف هفت روز اول)، باید از پلیس محلی وقت بگیری تا بری اونجا، انگشت‌نگاری بشی و کارت اقامتت (Residence Card) رو بگیری. این کارت، مدرک اصلی اقامت قانونی شما تو نروژه.
  2. ثبت نام در اداره مالیات: باید تو اداره مالیات نروژ (Skatteetaten) هم ثبت نام کنی تا شماره شناسایی نروژی (D-number یا Fødselsnummer) برات صادر بشه. این شماره برای پرداخت مالیات، باز کردن حساب بانکی و همه کارهای اداری لازمه.
  3. باز کردن حساب بانکی.

کارفرمای شما تو این مراحل بهت کمک میکنه تا کارهات سریع‌تر پیش بره.

مسئولیت‌های کارفرما چیه؟ نقش شرکت‌ها در فرایند مهاجرت

وقتی یه شرکت نروژی تصمیم میگیره یه نیروی کار خارجی استخدام کنه، یه سری مسئولیت‌های قانونی مهم داره. این مسئولیت‌ها فقط برای رعایت قانونه، بلکه به موفقیت‌آمیز بودن کل فرایند مهاجرت هم کمک میکنه.

۱. تایید حق کار (Verify the Right to Work)

اولین و مهم‌ترین وظیفه کارفرما اینه که قبل از شروع کار شما، مطمئن بشه که شما مجوز کار قانونی دارید. اونها باید کارت اقامت نروژی شما رو ببینن و یه کپی ازش رو تو پرونده‌تون نگه دارن. استخدام کسی که مجوز کار نداره، برای شرکت جریمه‌های سنگین و مشکلات قانونی به همراه داره.

۲. ارائه پیشنهاد شغلی مطابق با استانداردها

کارفرما باید یه قرارداد کاری کتبی و رسمی به شما بده که تمام جزئیات مهم توش ذکر شده باشه. طبق قانون محیط کار نروژ، این قرارداد باید شامل موارد زیر باشه:

  • هویت کارفرما و کارمند
  • محل کار
  • عنوان شغلی و شرح وظایف
  • تاریخ شروع کار
  • مدت زمان قرارداد (اگه موقتیه)
  • جزئیات دوره آزمایشی (اگه وجود داره)
  • حقوق مربوط به مرخصی سالانه (Holiday Pay)
  • شرایط و مهلت‌های فسخ قرارداد
  • حقوق، دستمزد و سایر پرداخت‌ها
  • ساعت کاری و زمان استراحت
  • اشاره به هرگونه قرارداد جمعی (Collective Agreement) که شامل حال شما میشه
  • مزایای شغلی شما

۳. حقوق و شرایط کاری منصفانه

یه قانون خیلی مهم تو نروژ اینه که کارفرمایان باید به کارگرهای خارجی دقیقا همون حقوق و شرایطی رو پیشنهاد بدن که به یه کارگر نروژی برای همون شغل میدن. این یعنی حقوق شما نباید از سطح استاندارد اون صنعت تو نروژ کمتر باشه. این موضوع توسط اداره مهاجرت به شدت کنترل میشه.

۴. مالیات و بیمه‌های اجتماعی

کارفرما وظیفه داره شما رو تو اداره مالیات و سازمان تامین اجتماعی نروژ (NAV) ثبت نام کنه. بعد از اون، هر ماه مالیات بر درآمد رو از حقوق شما کسر میکنه و به دولت پرداخت میکنه.

علاوه بر این، کارفرما باید سهم خودش رو هم برای بیمه‌های اجتماعی شما بپردازه. این سهم که بهش Arbeidsgiveravgift میگن، معمولا حدود ۱۴.۱ درصد از حقوق ناخالص شماست و هزینه‌هایی مثل بیمه درمانی، حقوق بازنشستگی، بیمه بیکاری و… رو پوشش میده.

۵. بیمه بازنشستگی شغلی (Occupational Pension)

اکثر کارفرماها تو نروژ موظفن که کارمندهاشون رو تو یه طرح بازنشستگی شغلی ثبت نام کنن و حداقل ۲ درصد از حقوق ناخالص کارمند رو به این صندوق واریز کنن.

۶. نگهداری سوابق و گزارش‌دهی

کارفرما باید تمام سوابق مربوط به مهاجرت شما (مثل کپی مجوز کار و پاسپورت) و سوابق استخدامی‌تون رو نگه داره. اگه تغییر مهمی تو شرایط کاری شما (مثل تغییر حقوق یا سمت شغلی) ایجاد بشه، ممکنه لازم باشه به UDI اطلاع بده.

۷. حمایت در فرایند درخواست ویزا

همونطور که قبلا گفتیم، کارفرما میتونه با گرفتن وکالت‌نامه کتبی از شما، کل فرایند درخواست ویزا رو از طرف شما انجام بده. این کار میتونه فرایند رو خیلی ساده‌تر و سریع‌تر کنه، چون اونها با قوانین و روال اداری آشناتر هستن.

به طور کلی، سیستم نروژ بر اساس همکاری سه جانبه بین کارفرما، اتحادیه‌های کارگری و دولت بنا شده. این مدل که بهش «مدل نوردیک» میگن، باعث شده که نیروی کار در نروژ یکی از راضی‌ترین و بهره‌ورترین نیروهای کار در جهان باشه.

مهاجرت با خانواده: میشه خانواده رو هم با خودمون ببریم؟

یکی از بزرگترین دغدغه‌های کسایی که مهاجرت میکنن اینه که آیا میتونن خانواده‌شون رو هم با خودشون ببرن یا نه. خبر خوب اینه که اگه شما با یه ویزای کارگر ماهر به نروژ برید، معمولا میتونید برای اعضای نزدیک خانواده‌تون هم درخواست ویزای همراه (Family Immigration Visa) بدید.

چه کسانی عضو خانواده محسوب میشن؟

  • همسر یا شریک زندگی (Cohabitant)
  • فرزندان زیر ۱۸ سال (شامل فرزندخوانده‌ها)
  • نامزد (Fiancé)
  • در شرایط خاص، والدین یا خواهر و برادر کامل

شرط اصلی برای بردن خانواده: تمکن مالی

مهم‌ترین شرط برای اینکه بتونید خانواده‌تون رو ببرید اینه که ثابت کنید از پس هزینه‌های زندگی اونها تو نروژ برمیاید. برای این کار، شما (به عنوان فرد اصلی یا اسپانسر) باید یه حداقل درآمد سالانه داشته باشید.

این حداقل درآمد چقدره؟

این عددها مدام تغییر میکنن و باید از سایت UDI چک بشن، اما طبق اطلاعات موجود:

  • برای آوردن همسر: باید سالانه حداقل ۳۰۶,۷۰۰ کرون نروژ (حدود ۳۳,۶۵۰ دلار آمریکا) درآمد ناخالص (قبل از مالیات) داشته باشید.
  • برای آوردن فرزندان: باید سالانه حداقل ۲۶۴,۲۶۴ کرون نروژ (حدود ۲۸,۹۳۹ دلار آمریکا) درآمد ناخالص داشته باشید.
  • برای آوردن نامزد: باید سالانه حداقل ۲۶۴,۲۶۴ کرون نروژ (حدود ۲۸,۹۳۹ دلار آمریکا) درآمد ناخالص داشته باشید.

نکات مهم در مورد شرط درآمد:

  • این درآمد باید مال شما (شخصی که ویزای اصلی رو داره) باشه. درآمد یا پس‌انداز همسرتون تو این مرحله حساب نمیشه.
  • شما باید نشون بدید که سال قبل از درخواست، این مقدار درآمد رو داشتید و به احتمال زیاد سال آینده هم خواهید داشت.
  • در ۱۲ ماه گذشته نباید هیچ کمک مالی از سازمان تامین اجتماعی نروژ (NAV) دریافت کرده باشید.

شرایط دیگه برای ویزای همراه:

  • برای همسر: ازدواج شما باید قانونی و واقعی باشه (نه صوری). هر دو باید بالای ۲۴ سال سن داشته باشید و قصد داشته باشید با هم تو نروژ زندگی کنید.
  • برای شریک زندگی (Cohabitant): باید ثابت کنید که حداقل دو سال با هم زندگی کردید (و با کس دیگه‌ای ازدواج نکردید) یا اینکه با هم بچه دارید یا در انتظار بچه هستید.
  • برای نامزد: هر دو باید بالای ۲۴ سال سن داشته باشید و قصد داشته باشید ظرف ۶ ماه بعد از ورود به نروژ، با هم ازدواج کنید.

چطور برای ویزای خانواده اقدام کنیم؟

بهترین و ساده‌ترین راه اینه که همزمان با درخواست ویزای خودتون، برای خانواده‌تون هم درخواست بدید. اینجوری همه درخواست‌ها با هم بررسی میشن و جوابشون هم با هم میاد. کارفرما هم میتونه با داشتن وکالت‌نامه از اعضای خانواده، این کار رو برای شما انجام بده.

حق کار برای اعضای خانواده:

یه نکته خیلی مثبت اینه که وقتی اعضای خانواده شما (مثل همسرتون) با ویزای همراه به نروژ میان، معمولا اجازه کار تمام‌وقت و بدون محدودیت دارن. این یعنی همسر شما میتونه به راحتی دنبال کار بگرده و در هر شغلی که دوست داشت مشغول بشه.

مسیر اقامت دائم و شهروندی نروژ

گرفتن ویزای کاری اولین قدم برای ورود به نروژه. اما اگه قصد دارید برای مدت طولانی یا حتی برای همیشه تو این کشور بمونید، باید با مفاهیم «اقامت دائم» و «شهروندی» هم آشنا بشید.

۱. اقامت موقت (Temporary Residence Permit)

همون ویزای کاری که اول میگیرید، در واقع یه نوع اقامت موقته. این مجوزها به یه دلیلی (مثل کار یا تحصیل) صادر میشن و معمولا باید هر یکی دو سال یکبار تمدید بشن. تا زمانی که شرایط اولیه‌تون (مثل شاغل بودن) رو حفظ کنید، میتونید این مجوز رو تمدید کنید.

۲. اقامت دائم (Permanent Residence Permit)

بعد از اینکه برای یه مدت مشخص به صورت قانونی و مداوم تو نروژ زندگی کردید، میتونید برای اقامت دائم درخواست بدید. اقامت دائم به شما این اجازه رو میده که برای همیشه تو نروژ زندگی و کار کنید، بدون اینکه نیاز به تمدید سالانه ویزا داشته باشید (فقط باید هر چند سال یکبار کارت اقامتتون رو تمدید کنید). همچنین با داشتن اقامت دائم، در برابر اخراج از کشور محافظت بیشتری دارید.

شرایط گرفتن اقامت دائم برای غیراروپایی‌ها:

  • مدت زمان اقامت: باید حداقل سه سال به طور مداوم با یه مجوز اقامت معتبر (که مبنای اقامت دائم باشه، مثل ویزای کارگر ماهر) تو نروژ زندگی کرده باشید.
  • حفظ شرایط ویزای فعلی: موقع درخواست، باید هنوز شرایط ویزای موقتتون رو داشته باشید (مثلن هنوز شاغل باشید).
  • تمکن مالی: باید نشون بدید که میتونید هزینه‌های زندگی خودتون رو تامین کنید. این شرط درآمد بر اساس درآمد خود شما (شخص درخواست‌دهنده) سنجیده میشه، نه اسپانسرتون.
  • عدم سوء پیشینه: نباید محکومیت کیفری جدی داشته باشید.
  • زبان نروژی و آزمون اجتماعی: باید در کلاس‌های زبان نروژی و مطالعات اجتماعی شرکت کرده و در آزمون‌هاشون قبول شده باشید. سطح زبان مورد نیاز معمولا A2 هست.

هزینه درخواست اقامت دائم: برای بزرگسالان حدود ۳,۱۰۰ کرون نروژ (حدود ۳۴۰ دلار آمریکا) و برای کودکان زیر ۱۸ سال رایگانه.

۳. شهروندی (Citizenship)

شهروندی مرحله آخره و یه انتخاب شخصیه. شما مجبور نیستید شهروند نروژ بشید و میتونید با همون اقامت دائم به زندگی‌تون ادامه بدید. اما اگه بخواید شهروند بشید و پاسپورت نروژی بگیرید، باید شرایط سخت‌تری رو داشته باشید.

شرایط گرفتن شهروندی نروژ:

  • مدت زمان اقامت: معمولا باید حداقل ۷ سال تو نروژ زندگی کرده باشید.
  • داشتن اقامت دائم: موقع درخواست شهروندی، باید شرایط اقامت دائم رو هم داشته باشید (مخصوصا شرط درآمد).
  • زبان نروژی: باید به سطح بالاتری از زبان نروژی (معمولا B1) مسلط باشید.
  • قبولی در آزمون شهروندی.

نکته تابعیت دوگانه: نروژ از چند سال پیش تابعیت دوگانه رو قبول کرده. این یعنی وقتی شهروند نروژ میشید، میتونید تابعیت ایرانی خودتون رو هم حفظ کنید (البته باید قوانین ایران در این مورد رو هم در نظر بگیرید).

نکته مهم در مورد شهروندی از طریق اصل و نسب (Heritage): نروژ بر اساس اصل و نسب پدربزرگ و مادربزرگ شهروندی نمیده. برای اینکه از طریق تولد شهروند نروژ محسوب بشید، باید حداقل یکی از والدین شما در زمان تولدتون شهروند نروژ بوده باشه. پس اگه فکر میکنید چون جد نروژی داشتید میتونید پاسپورت بگیرید، این تصور درستی نیست.

نکته مهم در مورد شهروندی از طریق سرمایه‌گذاری: نروژ چیزی به اسم «شهروندی در ازای سرمایه‌گذاری» نداره. یعنی نمیتونید با پول زیاد، اقامت یا شهروندی بخرید.

چالش‌های رایج و راه حل‌ها

مهاجرت به یه کشور جدید همیشه با چالش‌هایی همراهه. دونستن این چالش‌ها از قبل به شما کمک میکنه تا آماده‌تر باشید و بهتر بتونید باهاشون کنار بیاید.

۱. پیچیدگی قوانین و کاغذبازی

  • چالش: قوانین مهاجرت نروژ میتونه پیچیده باشه و راحت میشه یه مدرک رو فراموش کرد یا یه قانون رو اشتباه فهمید.
  • راه حل: خیلی زودتر از موعد فرایند رو شروع کنید و حتما از چک‌لیست‌های دقیق سایت UDI استفاده کنید. اگه جایی گیر کردید، از یه متخصص مهاجرت یا شرکت‌های EOR کمک بگیرید. این کار از اشتباهات پرهزینه و تاخیرهای طولانی جلوگیری میکنه.

۲. تاخیر در بررسی پرونده‌ها

  • چالش: همونطور که گفتیم، زمان بررسی پرونده‌ها میتونه طولانی بشه، مخصوصا تو فصل‌های شلوغ مثل تابستون.
  • راه حل: درخواستتون رو خیلی زودتر از تاریخی که میخواید سفر کنید، ثبت کنید. برای زمان انتظار برنامه‌ریزی داشته باشید (مثلن میتونید از راه دور کارتون رو با شرکت جدید شروع کنید). به درخواست‌های UDI برای اطلاعات بیشتر، سریع جواب بدید تا پرونده‌تون معطل نمونه.

۳. تطبیق با فرهنگ کاری نروژ

  • چالش: فرهنگ کاری نروژ با ایران تفاوت‌هایی داره. اونجا تاکید زیادی روی «تعادل بین کار و زندگی» (Work-Life Balance) میشه، ساختارهای سازمانی معمولا سلسله‌مراتبی نیستن (Flat Hierarchies) و تصمیم‌گیری‌ها بیشتر گروهی و بر اساس اجماع هست.
  • راه حل: سعی کنید قبل از رفتن در این مورد مطالعه کنید. از شرکتتون بخواید که یه دوره آشنایی با فرهنگ کاری براتون بذاره. داشتن یه «دوست راهنما» (Buddy) تو محل کار میتونه خیلی کمک‌کننده باشه.

۴. پیدا کردن مسکن و هزینه‌های بالا

  • چالش: نروژ کشور گرونیه و پیدا کردن مسکن، مخصوصا تو شهرهای بزرگ مثل اسلو و برگن، میتونه سخت و پرهزینه باشه.
  • راه حل: از کارفرماتون بخواید که برای پیدا کردن مسکن بهتون کمک کنه. بعضی شرکت‌ها برای چند هفته اول محل اقامت موقت در اختیارتون میذارن یا کمک‌هزینه جابجایی میدن. قبل از قبول پیشنهاد شغلی، در مورد هزینه‌های زندگی تو اون شهر تحقیق کنید تا ببینید حقوق پیشنهادی کافی هست یا نه.

۵. مشکلات مربوط به خانواده

  • چالش: هماهنگ کردن درخواست ویزای همسر و بچه‌ها و کمک به اونها برای تطبیق پیدا کردن با محیط جدید (پیدا کردن مدرسه، مهدکودک و…) میتونه چالش‌برانگیز باشه.
  • راه حل: از همون اول با بخش منابع انسانی شرکتتون در این مورد صحبت کنید. اطلاعات لازم در مورد مدارس و سیستم درمانی رو ازشون بگیرید. یادتون باشه که درخواست ویزای همه اعضای خانواده رو همزمان ثبت کنید.

۶. رعایت مداوم قوانین

  • چالش: بعد از ورود هم باید حواستون به رعایت قوانین باشه؛ مثل تمدید به موقع مجوزها، ثبت مالیات و… .
  • راه حل: تاریخ‌های مهم (مثل تاریخ انقضای ویزا) رو تو تقویمتون علامت بزنید. استفاده از خدمات شرکت‌های EOR میتونه شما رو از درگیر شدن با این مسائل خلاص کنه، چون اونها همه این کارها رو به صورت خودکار براتون انجام میدن.

پرسش و پاسخ‌های متداول (FAQ)

اینجا به چند تا از سوال‌های خیلی پرتکرار که معمولا برای مهاجران پیش میاد، جواب میدیم.

۱. آیا واقعا باید زبان نروژی یاد بگیرم تا بتونم اونجا زندگی کنم؟

بعضی‌ها میتونن فقط با زبان انگلیسی تو نروژ زندگی کنن، چون اکثر نروژی‌ها انگلیسی رو خوب صحبت میکنن. اما اگه میخوای برای مدت طولانی بمونی، حتما باید زبان نروژی رو یاد بگیری. فرصت‌های شغلی، روابط اجتماعی و حتی شانس موفقیت تو فرایندهای مهاجرتی (مثل گرفتن اقامت دائم و شهروندی) بدون دونستن زبان نروژی خیلی محدود میشه. این بخش مهمی از جا افتادن تو جامعه نروژه. برای اقامت دائم به سطح A2 و برای شهروندی به سطح B1 زبان نروژی احتیاج داری.

۲. چطوری زبان نروژی یاد بگیرم؟

تقریبا هر شهری یه مرکز آموزش بزرگسالان داره که دوره‌های زبان نروژی برگزار میکنه. برای بعضی از گروه‌های مهاجران این کلاس‌ها تا یه تعداد ساعت مشخص رایگانه. علاوه بر این، موسسات خصوصی آنلاین و حضوری و کلی اپلیکیشن و ابزار دیگه هم برای یادگیری زبان وجود داره.

۳. آیا نروژ به کارگرهای XYZ (مثل مهندس نرم‌افزار یا پرستار) نیاز داره؟

بهترین راه برای فهمیدن این موضوع اینه که خودت تحقیق کنی. به سایت‌های کاریابی معروف نروژ مثل finn.no یا nav.no سر بزن و ببین برای رشته و تخصص تو چقدر آگهی استخدام وجود داره.

۴. چطوری میتونم مدرک تحصیلی‌ام رو تو نروژ معادل‌سازی کنم؟

این کار توسط «اداره آموزش عالی» نروژ انجام میشه. برای رشته‌های علوم پزشکی، باید به «Helse Norge» مراجعه کنی. بهتره قبل از رفتن به نروژ این کار رو انجام بدی. یادت باشه که ممکنه مدرک شما دقیقا یک به یک معادل‌سازی نشه و شاید لازم باشه چند واحد درسی رو دوباره بگذرونی.

۵. من سابقه کار زیادی دارم ولی تحصیلات رسمی ندارم، میتونم ویزای کارگر ماهر بگیرم؟

معمولا نه. این ویزا تاکید زیادی روی تحصیلات رسمی داره. فقط تو شرایط خیلی استثنایی برای متخصص‌های خیلی حرفه‌ای تو شغل‌هایی که به شدت مورد نیازن، ممکنه بشه با سابقه کار اقدام کرد.

۶. چه مدارکی رو از ایران با خودم بیارم؟

علاوه بر مدارک اصلی، بهتره یه نسخه ترجمه شده و تایید شده (با مهر دادگستری و وزارت خارجه) از مدارک مهمی مثل شناسنامه، سند ازدواج، گواهی طلاق و… همراهت داشته باشی. گرفتن این مدارک از خارج از کشور خیلی سخت‌تره.

۷. آیا نروژ ویزای دیجیتال نومد (Digital Nomad) داره؟

بله، یه نوع ویزا برای این افراد وجود داره که قبلا توضیح دادیم. اما شرط اصلیش اینه که باید حداقل یک مشتری نروژی داشته باشی. نمیتونی با ویزای توریستی وارد نروژ بشی و از اونجا برای یه شرکت خارجی دورکاری کنی. این کار غیرقانونیه و میتونه باعث ممنوعیت ورودت به کل منطقه شنگن بشه.

۸. من بازنشسته هستم، میتونم برای بازنشستگی به نروژ مهاجرت کنم؟

اگه شهروند غیر اروپایی هستی، نه. نروژ ویزایی برای بازنشستگی افراد غیر اروپایی نداره. شما نمیتونی صرفا با داشتن تمکن مالی به نروژ مهاجرت کنی، مگه اینکه از قبل از طریق مسیرهای دیگه مثل کار یا خانواده، اقامت قانونی اونجا رو داشته باشی.

۹. چطوری خونه یا آپارتمان پیدا کنم؟

سایت finn.no منبع اصلی برای پیدا کردن هر چیزی تو نروژه، مخصوصا مسکن. سایت hybel.no هم منبع خوبیه.

۱۰. یه کارفرما پیدا کردم که بهم علاقه داره، ولی میگه اول باید مجوز کار داشته باشی. چطور بدون داشتن کار، مجوز کار بگیرم؟

این یه مشکل کلاسیک «مرغ و تخم‌مرغ» هست. متاسفانه شما نمیتونی بدون داشتن پیشنهاد شغلی، مجوز کار بگیری. باید اول کارفرما رو متقاعد کنی که برای شما درخواست ویزا بده. میتونی بهشون اطمینان بدی که تمام شرایط لازم رو داری و فرایند رو با کمک هم پیش میبرید.

۱۱. نمیتونم حساب بانکی باز کنم چون شماره شناسایی (D-number) ندارم. شماره شناسایی هم نمیتونم بگیرم چون آدرس ندارم. بدون حساب بانکی هم نمیتونم خونه اجاره کنم! چی کار کنم؟

بله، این یه مشکل رایج و کلافه‌کننده برای تازه‌واردهاست. راه‌حل قطعی نداره، اما راه‌هایی برای دور زدنش هست. بعضی از صاحب‌خونه‌ها انعطاف‌پذیرن و ممکنه قبول کنن ودیعه رو تو حساب خودشون نگه دارن (که البته ریسک داره). همچنین میتونی از سایت finn.no درخواست کنی تا هویتت رو تایید کنه (Verified)، این کار شانس پاسخ گرفتن از صاحب‌خونه‌ها رو بیشتر میکنه.

۱۲. من و پارتنرم چند ساله با هم هستیم ولی مدرکی برای اثبات زندگی مشترک نداریم، چطور با هم مهاجرت کنیم؟

تنها گزینه‌های شما اینه که یا مدت بیشتری با هم زندگی کنید تا بتونید مدارک لازم برای اثبات «شریک زندگی» (Cohabitant) رو جمع کنید، یا اینکه با هم ازدواج کنید.

منابع

  • [۱] Work permits and visas in Norway: an employer’s guide
  • [۲] Norway Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
  • [۳] How to get a Work Permit and Visa for Norway | InterNations
  • [۴] Work Permits & Visas in Norway
  • [۵] Norway: Work Permit Processing Delays | Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy LLP
  • [۶] Norway work visa | VisaHQ US
  • [۷] Reddit – The heart of the internet
  • [۸] Norway Work Permits & Visas – Leap29
  • [۹] Experience hassle-free visa application and work permit administration with Visa & Work Permit Administration Services from Adecco. | Adecco
  • [۱۰] Norway Work Visa: Your Complete Guide to Application
  • [۱۱] Hire and Pay Employees in Norway Quickly and Compliantly | Rippling
  • [۱۲] Want to apply: Work immigration – UDI
  • [۱۳] Residence permit – Norway in the United States
  • [۱۴] Norway Visa – Applying for a Norwegian Schengen Visa
  • [۱۵] Norway Work Visa Requirements for Employers | G-P
  • [۱۶] How To Get A Work Visa In Norway – Worldwide Recruitment Solutions
  • [۱۷] Reddit – The heart of the internet
  • [۱۸] Work in Norway: Getting a Norwegian work visa – Wise
  • [۱۹] Travel to Norway for work – GOV.UK
  • [۲۰] UK visa sponsorship for employers: Overview – GOV.UK
  • [۲۱] Norway: Delay in work permits for foreign nationals should be expected | B A L | Berry Appleman & Leiden LLP
  • [۲۲] Employer of Record (EOR) Norway | Updated for 2025 | Skuad

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *