GeekAlerts

جایی برای گیک‌ها

·

راهنمای جامع اخذ مجوز کار و ویزاهای کاستاریکا

راهنمای جامع و خودمونی ویزای کاری کاستاریکا

  • زمان تقریبی مطالعه: ۵۰ دقیقه
  • این مقاله برای چه کسانی مفیده؟ برای هر کسی که به فکر کار کردن و زندگی در کاستاریکا افتاده و میخواد بدونه چه راهی پیش رو داره. چه کارمند باشی، چه فریلنسر، چه سرمایه‌گذار، اینجا اطلاعات به دردت میخوره.
  • خلاصه و چکیده مطالب:
    • قانون اصلی: تقریبا هر خارجی که بخواد در کاستاریکا کار کنه، به مجوز کار یا ویزای کاری نیاز داره. اولویت دولت با شهروندای خودشه.
    • چند نوع ویزای کاری وجود داره؟ انواع مختلفی مثل ویزای کار موقت، ویزای حرفه‌ای (برای متخصصان)، ویزای سرمایه‌گذاری، ویزای رنتیستا (برای کسانی که از خارج درآمد دارن) و ویزای دسته ویژه (برای هنرمندان، ورزشکاران و…) موجوده. یه ویزای جدید هم برای دیجیتال نومدها یا همون دورکارها هست.
    • مراحل گرفتن ویزا چطوره؟ فرایندش طولانیه و میتونه چند ماه (گاهی تا ۸ ماه یا بیشتر) طول بکشه. باید مدارک زیادی آماده کنی، ترجمه بشن، تایید بشن و به اداره مهاجرت کاستاریکا تحویل بدی. کارفرما هم باید ثابت کنه که هیچ کاستاریکایی مناسبی برای اون شغل پیدا نکرده.
    • چه مدارکی لازمه؟ لیست بلندبالایی از مدارک مثل پاسپورت معتبر، گواهی تولد، گواهی عدم سوء پیشینه، پیشنهاد شغلی، مدارک تحصیلی و حرفه‌ای، گواهی تمکن مالی و گواهی سلامت لازمه. همه اینا باید به اسپانیایی ترجمه و به صورت رسمی تایید بشن.
    • هزینه‌ها چقدره؟ هزینه‌های دولتی خود ویزا خیلی زیاد نیست (مثلا حدود ۵۰ دلار برای درخواست اولیه)، ولی هزینه‌های جانبی مثل ترجمه، تایید مدارک و هزینه‌های وکیل میتونه قابل توجه باشه.

چه کسانی برای کار در کاستاریکا به مجوز نیاز دارن؟

اگه بخوایم یه راست بریم سر اصل مطلب، قانون کاستاریکا خیلی واضحه: هر فرد خارجی که قصد داره توی این کشور کار کنه و حقوق بگیره، باید مجوز کار داشته باشه. فرقی نمیکنه تو چه بخشی بخوای کار کنی یا چه سمتی داشته باشی، این قانون برای همه یکسانه. دولت کاستاریکا با این کار میخواد مطمئن بشه که فرصت‌های شغلی اول به شهروندای خودش میرسه. پس کارفرماها هم موظف هستن قبل از اینکه یه کارمند خارجی رو استخدام کنن، حتما چک کنن که اون فرد مجوزهای لازم رو گرفته باشه. اگه این کار رو نکنن، هم خودشون با جریمه و مشکلات قانونی روبرو میشن و هم کارمند دچار مشکل میشه.

تنها کسایی که برای کار کردن به مجوز جداگانه‌ای نیاز ندارن، خود شهروندای کاستاریکا و افرادی هستن که اقامت دائم این کشور رو دارن. بقیه افراد، حتی اگه اقامت موقت داشته باشن، باید برای کار کردن یه مجوز مشخص بگیرن. پس اگه یه پیشنهاد شغلی از کاستاریکا داری، یادت باشه که داشتن اون پیشنهاد تازه اول مسیره و تا وقتی مجوز کارت صادر نشده، نمیتونی به صورت قانونی شروع به کار کنی.

کلا چند مدل راه برای کسب درآمد در کاستاریکا وجود داره؟

قبل از اینکه وارد جزئیات ویزاها بشیم، بهتره بدونی که برای کسب درآمد در کاستاریکا به عنوان یه فرد خارجی، چند تا سناریوی کلی وجود داره. بسته به شرایطت، میتونی یکی از این مسیرها رو انتخاب کنی:

  1. استخدام در یک شرکت کاستاریکایی (رایج‌ترین راه): این همون حالتیه که یه شرکت داخل کاستاریکا شما رو به عنوان کارمند تمام‌وقت استخدام میکنه. در این حالت، اون شرکت باید اسپانسر شما بشه و برای گرفتن ویزا و مجوز کار براتون اقدام کنه. این مسیر برای شغل‌های طولانی‌مدته که نیاز به حضور فیزیکی در دفتر یا به صورت ترکیبی (هیبریدی) دارن.
  2. کار به عنوان فریلنسر یا پیمانکار مستقل: اگه یه متخصص مستقل هستی، مثلا نویسنده، طراح وب یا مشاور، میتونی به صورت قانونی با مشتری‌های بین‌المللی کار کنی در حالی که در کاستاریکا زندگی میکنی. در این حالت نیازی به اسپانسرشیپ کارفرما نداری، ولی باید خودت رو در سیستم مالیاتی محلی ثبت کنی و مالیات درآمدت رو گزارش بدی. این گزینه برای فریلنسرها و کارهای پروژه‌ای عالیه، مخصوصا اگه از قبل در کاستاریکا زندگی میکنی.
  3. سرمایه‌گذاری در یک کسب‌وکار: میتونی با سرمایه‌گذاری یه مبلغ مشخص (مثلا ۲۰۰ هزار دلار) در یک کسب‌وکار یا ملک در کاستاریکا، اقامت موقت بگیری. با این نوع اقامت میتونی از کسب‌وکارت درآمد داشته باشی، ولی جالبه بدونی که خودت نمیتونی در اون کسب‌وکار «کار» کنی! یعنی باید به عنوان صاحب بیزینس، کارمندای کاستاریکایی استخدام کنی تا کارها رو انجام بدن.
  4. انتقال به عنوان کارمند یک شرکت بین‌المللی: اگه همین الان برای یه شرکتی کار میکنی که شعبه‌ای در کاستاریکا داره یا میخواد شما رو به اونجا منتقل کنه، باز هم به همون فرایند ویزا و مجوز کار نیاز داری. حتی اگه جای دیگه کارمند همون شرکت باشی، برای کار قانونی در کاستاریکا باید یه کارفرمای ثبت‌شده محلی (که میتونه شعبه شرکت خودتون یا یه شرکت کارفرمای جایگزین مثل EOR باشه) داشته باشی.
  5. کار دورکاری برای یک شرکت خارجی (دیجیتال نومد): میتونی برای یه شرکت خارج از کاستاریکا کار کنی و حقوقت رو از خارج از کشور بگیری. این حالت با ویزای دیجیتال نومد امکان‌پذیره که جلوتر کامل توضیحش میدیم. این ویزا بهت اجازه میده در کاستاریکا زندگی کنی ولی برای شرکت‌های محلی کار نکنی.

پس همونطور که میبینی، مسیرهای مختلفی هست. اما اگه هدفت استخدام شدن در یه شرکت کاستاریکاییه، باید وارد دنیای پیچیده ویزاها و مجوزهای کاری بشی.

انواع ویزاهای کاری کاستاریکا: کدوم به درد شما میخوره؟

کاستاریکا برای شرایط و تخصص‌های مختلف، چند نوع ویزای کاری در نظر گرفته. انتخاب نوع ویزای درست، اولین و مهم‌ترین قدم برای قانونی بودن کار شماست. در ادامه، انواع اصلی این ویزاها رو با هم بررسی میکنیم.

نوع ویزاتوضیحات خودمونی
ویزای کار موقت (Temporary Work Visa)این رایج‌ترین ویزا برای خارجی‌هاست که یه پیشنهاد شغلی برای یه مدت محدود (معمولا تا دو سال) در کاستاریکا دارن. بعد از تموم شدن مدت قرارداد، میشه این ویزا رو تمدید کرد.
ویزای حرفه‌ای (Professional Visa)این ویزا برای آدمای متخصصه. اگه تو زمینه‌هایی مثل علم، بهداشت، آموزش یا تکنولوژی مهارت‌های خاصی داری، این ویزا برای شما طراحی شده. البته یه شرط مهم داره: مدارک تحصیلی و حرفه‌ای شما باید در کاستاریکا به رسمیت شناخته بشه.
ویزای سرمایه‌گذاری (Investor Visa)اگه پول خوبی داری و میخوای تو کاستاریکا سرمایه‌گذاری کنی (معمولا حداقل ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار دلار)، میتونی این ویزا رو بگیری. این ویزا بهت اجازه میده که هم در کاستاریکا زندگی کنی و هم در فعالیت‌های تجاری و کاری مربوط به سرمایه‌گذاریت شرکت داشته باشی.
ویزای رنتیستا (Rentista Visa)این ویزا برای آدماییه که درآمد ثابتی از خارج از کاستاریکا دارن. مثلا فریلنسرهایی که درآمد دلاری دارن یا کسایی که از اجاره ملک یا سرمایه‌گذاری در خارج پول درمیارن. باید بتونی ثابت کنی که ماهانه یه درآمد مشخص (مثلا ۲۵۰۰ دلار) برای حداقل دو سال آینده داری. این ویزا بهت اجازه زندگی و کار (به صورت خوداشتغالی) رو میده.
ویزای دسته ویژه (Special Category Visa)این یه دسته کلی برای شغل‌ها و شرایط خاصه. مثلا هنرمندان، ورزشکاران حرفه‌ای، محققان، اساتید دانشگاه، کارآموزها یا افرادی که تحت قراردادهای بین‌المللی خاصی به کاستاریکا میان، از این نوع ویزا استفاده میکنن. در واقع، بیشتر مجوزهای کاری که برای خارجی‌ها صادر میشه، زیرمجموعه این دسته قرار میگیره.
ویزای دیجیتال نومد (Digital Nomad Visa)این یه ویزای نسبتا جدیده که برای دورکارها طراحی شده. اگه برای یه شرکت خارج از کاستاریکا کار میکنی، میتونی با این ویزا تا یک سال (با قابلیت تمدید برای یک سال دیگه) در کاستاریکا زندگی کنی. شرط اصلیش اینه که درآمدت از خارج از کاستاریکا باشه و برای شرکت‌های محلی کار نکنی.

نکته خیلی مهم: گرفتن بعضی از این ویزاها، مثل ویزای رنتیستا یا سرمایه‌گذاری، به خودی خود به شما اجازه نمیده که برای یه شرکت دیگه به عنوان کارمند کار کنید. این ویزاها بیشتر برای خوداشتغالی یا مدیریت کسب‌وکار خودتون مناسبن. اگه قراره کارمند یه شرکت کاستاریکایی بشید، مسیر شما به احتمال زیاد از طریق ویزای کار موقت یا ویزای دسته ویژه خواهد بود.

سناریوهای رایج برای استخدام نیروی خارجی در کاستاریکا

شرکت‌ها معمولا از سه راه اصلی برای آوردن نیروی کار خارجی به کاستاریکا استفاده میکنن. بیاید این سه سناریو رو با جزئیات بیشتری بررسی کنیم:

سناریوی اول: اسپانسر شدن برای یک کارمند خارجی از طریق ویزا یا مجوز کار

این مسیر، استانداردترین و متداول‌ترین راه برای شرکت‌هایی هست که میخوان یه نیروی خارجی رو به صورت تمام وقت در کاستاریکا استخدام کنن. برای اینکه یه شرکت بتونه اسپانسر شما بشه، باید چند تا شرط اساسی داشته باشه:

  • باید یک شخصیت حقوقی ثبت شده در کاستاریکا باشه. یعنی نمیتونه یه شرکت خارجی بدون شعبه ثبت شده در کاستاریکا باشه.
  • باید یه پیشنهاد شغلی مطابق با قوانین کار کاستاریکا به شما بده.

شرکت‌هایی مثل Playroll که به عنوان «کارفرمای رسمی» یا Employer of Record (EOR) فعالیت میکنن هم میتونن این نقش رو بر عهده بگیرن، یعنی شما رو از طرف شرکت اصلی استخدام کنن و اسپانسر ویزاتون بشن.

ملاحظات کلیدی برای کارفرما (و کارمند):

  • این ویزا فقط با اسپانسرشیپ یه کارفرما صادر میشه. پس اگه پیمانکار یا فریلنسر هستی، نمیتونی برای این نوع ویزا درخواست بدی.
  • کارمند باید در محل کار تایید شده باقی بمونه، مگر اینکه اجازه جابجایی یا تغییر کارفرما رو از اداره مهاجرت بگیره.
  • زمان پردازش درخواست‌ها متفاوته و به طور متوسط حدود ۱ تا ۲ ماه طول میکشه، البته این زمان میتونه بسته به سفارت یا کنسولگری و حجم کاری اونها کمتر یا خیلی بیشتر هم بشه. (در منابع دیگر زمان پردازش کلی بین ۳ تا ۸ ماه ذکر شده که واقع‌بینانه‌تره).

این گزینه برای چه کسانی بهترینه؟ برای شغل‌های طولانی مدت که نیاز به حضور فیزیکی در دفتر یا به صورت ترکیبی (هیبریدی) در کاستاریکا دارن.

سناریوی دوم: استخدام یک پیمانکار یا فریلنسر خارجی در کاستاریکا

متخصصان و فریلنسرهای مستقلی که در کاستاریکا زندگی میکنن، میتونن به صورت قانونی با مشتری‌های بین‌المللی کار کنن بدون اینکه نیازی به اسپانسرشیپ کارفرما داشته باشن. اما این به معنی این نیست که هیچ قانونی شامل حالشون نمیشه. اونها باید:

  • در سیستم مالیاتی محلی کاستاریکا ثبت نام کنن.
  • قوانین گزارش درآمد و پرداخت مالیات رو رعایت کنن.

شرکت‌هایی که با فریلنسرها کار میکنن، میتونن از راهکارهای مدیریتی مثل Contractor Management شرکت Playroll استفاده کنن تا:

  • قراردادهای پیمانکاری مطابق با قوانین محلی تنظیم کنن.
  • پرداخت فاکتورها و انتقال پول بین‌المللی رو به صورت خودکار انجام بدن (به کولون کاستاریکا (CRC) یا دلار آمریکا).
  • ریسک‌های مربوط به «ایجاد شعبه دائمی» (Permanent Establishment) و «طبقه‌بندی نادرست پیمانکار» (Contractor Misclassification) رو کاهش بدن. اینها اصطلاحات حقوقی هستن که میتونن برای شرکت‌ها مشکلات مالیاتی و قانونی ایجاد کنن.

این گزینه برای چه کسانی بهترینه؟ برای فریلنسرها، مشاوران یا نقش‌های پروژه‌ای، به خصوص اگه اون فرد از قبل در کاستاریکا زندگی میکنه.

سناریوی سوم: انتقال یک کارمند فعلی به کاستاریکا

فکر نکنید چون یه نفر همین الان کارمند شما در کشور دیگه‌ای هست، انتقالش به کاستاریکا ساده‌س. نه! شما همچنان باید همون فرایند ویزا و راه‌اندازی سیستم حقوق و دستمزد رو طی کنید. حتی اگه اون کارمند برای شما از راه دور کار کنه، برای اینکه کارش در کاستاریکا قانونی باشه، به یه «کارفرمای رسمی» محلی (Employer of Record) نیاز هست.

شرکت‌های EOR مثل Playroll میتونن تمام مراحل محلی رو برای شما انجام بدن، از جمله:

  • اسپانسرشیپ مجوز کار و انجام کارهای اداری مهاجرت.
  • ثبت نام کارمند در سازمان‌های محلی و سیستم‌های حقوق و دستمزد.
  • ثبت نام کارمند در بیمه‌ها و طرح‌های قانونی و اجباری.

این گزینه برای چه کسانی بهترینه؟ برای انتقال‌های داخلی بین شعبات شرکت، شرکت‌هایی که مدل کاریشون «اول دورکاری» (remote-first) هست و میخوان به آمریکای مرکزی گسترش پیدا کنن، یا به عنوان یه پیشنهاد جذاب برای حفظ استعدادها در قالب برنامه‌های جابجایی جهانی (Global Mobility).

شرایط و مدارک مورد نیاز برای مجوز کار کاستاریکا: لیست کامل

برای گرفتن مجوز کار در کاستاریکا، هم کارمند و هم کارفرما باید مجموعه‌ای از مدارک رو آماده و ارائه کنن تا نشون بدن که با قوانین مهاجرت و کار این کشور هماهنگ هستن. بیاید این مدارک رو به تفکیک بررسی کنیم.

مدارک مورد نیاز از طرف کارمند (شما):

  • پاسپورت معتبر: پاسپورت شما باید حداقل شش ماه بیشتر از مدت زمانی که قصد دارید در کاستاریکا بمونید، اعتبار داشته باشه. کپی از تمام صفحات پاسپورت (حتی صفحات خالی) هم معمولا لازمه.
  • پیشنهاد شغلی از یک کارفرمای کاستاریکایی: یه نامه پیشنهاد شغلی رسمی که نشون میده استخدام یه نیروی خارجی ضروریه. این نامه باید جزئیاتی مثل حقوق، شرح وظایف و مدت زمان استخدام رو شامل بشه.
  • اثبات صلاحیت‌های حرفه‌ای: مدارکی که نشون میده شما برای اون شغل صلاحیت دارید. مثل مدارک تحصیلی، گواهینامه‌های حرفه‌ای، سوابق کاری و… اگه برای ویزای حرفه‌ای اقدام میکنید، ممکنه لازم باشه مدارکتون در کاستاریکا اعتبارسنجی بشه.
  • گواهی عدم سوء پیشینه: یه گواهی از پلیس کشور خودتون (یا کشوری که اخیرا در اون زندگی کردید) که نشون میده سابقه کیفری ندارید. این گواهی باید جدید باشه (معمولا برای ۳ تا ۶ ماه اخیر).
  • گواهی پزشکی: مدرکی که نشون میده شما از سلامت خوبی برخوردارید. معمولا از طریق یه معاینه پزشکی به دست میاد.
  • اثبات تمکن مالی: باید نشون بدید که منابع مالی کافی برای حمایت از خودتون در طول اقامت در کاستاریکا رو دارید. این مورد برای ویزاهای خودحمایتی مثل رنتیستا خیلی مهم‌تره.
  • ثبت نام کنسولی: شما باید در کنسولگری کاستاریکا در کشور خودتون ثبت نام کنید. این کار قبل از سفر و به عنوان بخشی از فرایند درخواست ویزا انجام میشه.
  • گواهی تولد: اصل گواهی تولد شما هم لازمه.
  • گواهی ازدواج (اگه متاهل هستید): در صورتی که با خانواده اقدام میکنید، این مدرک هم ضروریه.
  • دو قطعه عکس پاسپورتی: عکس‌های جدید و مطابق با استانداردهای لازم.
  • نامه درخواست: یه نامه که در اون دلیل درخواستتون برای مجوز کار رو توضیح میدید و اطلاعات شخصی مثل نام کامل، ملیت، شماره پاسپورت و… رو ذکر میکنید.

یک نکته فوق‌العاده مهم: تمام مدارکی که از کشور خودتون صادر میشن (مثل گواهی تولد، عدم سوء پیشینه، مدارک تحصیلی) باید به زبان اسپانیایی ترجمه رسمی بشن و بعد توسط مراجع قانونی (مثل وزارت امور خارجه و قوه قضاییه) تایید بشن. این فرایند که بهش «آپوستیل» یا «لگالیزیشن» میگن، زمان‌بر و هزینه‌بره، پس از همون اول براش برنامه‌ریزی کنید.

تعهدات و مدارک مورد نیاز از طرف کارفرما:

  • انجام آزمون بازار کار (Labor Market Test): این یکی از سخت‌ترین بخش‌هاست. کارفرما باید ثابت کنه که این موقعیت شغلی نمیتونه توسط یه شهروند کاستاریکایی پر بشه. معمولا با ارائه شواهدی از تلاش برای استخدام نیروی محلی (مثل آگهی‌های شغلی) و توضیح اینکه چرا کاندیداهای محلی مناسب نبودن، این کار رو انجام میدن.
  • ارائه مدارک قانونی شرکت: کارفرما باید مدارکی مثل گواهی ثبت شرکت و اساسنامه رو ارائه بده تا نشون بده که به صورت قانونی در کاستاریکا فعالیت میکنه و وضعیت خوبی داره.
  • ثبت نام در وزارت کار و تامین اجتماعی: کارفرما باید در وزارت کار و تامین اجتماعی (Ministry of Labor and Social Security) ثبت نام کرده باشه و گواهی مربوط به اون رو ارائه بده.
  • پرداخت حق بیمه کارگران: باید مدرکی ارائه بشه که نشون بده حق بیمه کارگران پرداخت شده.

فرایند درخواست مجوز کار در کاستاریکا: قدم به قدم

حالا که با مدارک آشنا شدیم، بیاید ببینیم فرایند درخواست به صورت مرحله به مرحله چطوریه. این فرایند میتونه پیچیده باشه، پس دقت کنید.

  1. آزمون بازار کار توسط کارفرما: همونطور که گفتیم، اولین قدم با کارفرماست. اونها باید ثابت کنن که به تخصص شما نیاز دارن و نیروی مشابهی در داخل کشور پیدا نکردن.
  2. ارسال درخواست و مدارک: شما به عنوان متقاضی، فرم درخواست مجوز کار رو به همراه تمام مدارک مورد نیاز که در بخش قبل گفتیم، به اداره کل مهاجرت و اتباع خارجی کاستاریکا (Dirección General de Migración y Extranjería یا به اختصار DGME) ارسال میکنید.
  3. ثبت نام در سازمان‌های مربوطه: بعد از ورود به کاستاریکا، شما باید چند تا کار اداری دیگه هم انجام بدید:
    • ثبت اثر انگشت: باید به وزارت امنیت عمومی (Ministerio de Seguridad Pública) برید و اثر انگشتتون رو ثبت کنید. این یه مرحله امنیتیه.
    • ثبت نام در تامین اجتماعی: بعد از تایید ویزا، کارفرمای شما باید شما رو در سیستم تامین اجتماعی کاستاریکا (که بهش میگن Caja Costarricense de Seguro Social یا CCSS) ثبت نام کنه.
  4. انتظار برای پردازش: بعد از اینکه درخواستتون رو ثبت کردید، باید منتظر بمونید. اداره مهاجرت درخواست شما رو بررسی میکنه. این فرایند میتونه چندین ماه طول بکشه. در این مدت ممکنه از شما بخوان که اطلاعات یا مدارک بیشتری ارائه بدید.
  5. تایید و صدور مجوز: اگه همه چیز خوب پیش بره و درخواست شما تایید بشه، مجوز کار برای شما صادر میشه. بعد از اون میتونید به صورت قانونی کارتون رو شروع کنید و کارت شناسایی اقامت خودتون رو که بهش DIMEX میگن، دریافت کنید. این کارت، مدرک شناسایی رسمی شما به عنوان یه فرد مقیم در کاستاریکاست.

ویزای دیجیتال نومد کاستاریکا: راهی برای دورکارها

کاستاریکا متوجه روند رو به رشد دورکاری در دنیا شده و برای همین، یه ویزای مخصوص برای دیجیتال نومدها ایجاد کرده. این ویزا به افراد خارجی اجازه میده در کاستاریکا زندگی کنن در حالی که به صورت دورکاری برای کارفرماها یا مشتری‌هایی خارج از این کشور کار میکنن.

ویژگی‌های اصلی ویزای دیجیتال نومد کاستاریکا:

  • مدت اعتبار: این ویزا معمولا برای یک سال معتبره و میشه برای یک سال دیگه هم تمدیدش کرد.
  • شرط درآمد: متقاضی باید بتونه درآمد ماهانه ثابتی به مبلغ حداقل ۳۰۰۰ دلار آمریکا رو ثابت کنه. اگه با خانواده اقدام میکنید، این مبلغ به ۴۰۰۰ دلار افزایش پیدا میکنه.
  • بیمه درمانی: باید مدرکی ارائه بدید که نشون بده تحت پوشش بیمه درمانی معتبری در کاستاریکا برای تمام مدت اقامتتون هستید.
  • ممنوعیت کار محلی: شما با این ویزا اجازه ندارید برای شرکت‌های کاستاریکایی کار کنید یا از منابع داخلی کاستاریکا درآمد کسب کنید. تمام درآمد شما باید از خارج از کشور باشه.
  • معافیت مالیاتی: یکی از بزرگترین مزایای این ویزا اینه که دارندگان اون از پرداخت هرگونه مالیات بر درآمد در کاستاریکا معاف هستن.
  • الزام حضور: برای تمدید این ویزا، متقاضی باید در سال اول حداقل ۱۸۰ روز در کاستاریکا حضور داشته باشه.

فرایند درخواست ویزای دیجیتال نومد:

درخواست این ویزا کمی ساده‌تر از ویزای کاری معمولیه. میتونید به صورت آنلاین از طریق پلتفرم Tramite Ya یا به صورت حضوری در دفاتر منطقه‌ای اداره کل مهاجرت اقدام کنید. مدارک اصلی همون‌هاست: اثبات درآمد (صورتحساب‌های بانکی)، کپی پاسپورت، اثبات بیمه درمانی و پرداخت هزینه درخواست (حدود ۱۰۰ دلار).

هزینه‌ها و زمان پردازش ویزای کاری کاستاریکا

یکی از سوالات مهمی که حتما تو ذهنتون هست، مربوط به هزینه‌ها و مدت زمان این فراینده.

هزینه‌ها:

هزینه‌های دولتی برای درخواست ویزا در کاستاریکا به نسبت خیلی از کشورها، بالا نیست. بیایید نگاهی به جدول هزینه‌ها بندازیم:

نوع ویزاهزینه درخواست (Application Fee)
ویزای کار موقت۵۰ دلار
ویزای حرفه‌ای۵۰ دلار
ویزای سرمایه‌گذاری۵۰ دلار
ویزای رنتیستا۵۰ دلار
ویزای دسته ویژه۵۰ دلار

اما صبر کنید! این همه ماجرا نیست. این ۵۰ دلار فقط هزینه اولیه ثبت درخواسته. هزینه‌های دیگه‌ای هم وجود داره که باید در نظر بگیرید:

  • هزینه تغییر دسته مهاجرتی: حدود ۲۰۰ دلار (۱۰۲,۰۰۰ کولون)
  • هزینه تایید اقامت قانونی: حدود ۱۹۰ دلار (۹۸,۲۰۰ کولون)
  • هزینه صدور مدرک مهاجرتی (کارت DIMEX): حدود ۲۴۰ دلار (۱۲۳,۰۰۰ کولون)
  • هزینه‌های جانبی: هزینه‌های ترجمه و تایید رسمی مدارک، هزینه‌های وکیل مهاجرت (اگه استخدام کنید)، هزینه‌های پستی و هزینه‌های مربوط به ثبت اثر انگشت.

پس در مجموع، باید برای چند صد دلار هزینه دولتی و چندین برابر اون برای هزینه‌های جانبی آماده باشید.

زمان پردازش:

این بخش یکی از چالش‌برانگیزترین قسمت‌های مهاجرت به کاستاریکاست. زمان پردازش ویزاها و مجوزهای کاری در کاستاریکا میتونه خیلی متغیر باشه.

  • به طور معمول، این فرایند بین ۳ تا ۸ ماه طول میکشه.
  • گاهی اوقات حتی بیشتر از این هم زمان میبره.

عواملی مثل کامل بودن پرونده شما، حجم کاری اداره مهاجرت و نیاز به بررسی‌های بیشتر میتونه روی این زمان تاثیر بذاره. به همین دلیل، شدیدا توصیه میشه که فرایند درخواست رو خیلی زودتر از تاریخ شروع کار مورد نظرتون آغاز کنید.

تمدید مجوز کار در کاستاریکا

مجوزهای کار در کاستاریکا معمولا برای مدت یک سال صادر میشن. البته در موارد خاص ممکنه برای دو سال هم صادر بشن. این مجوزها قابل تمدید هستن، به شرطی که شرایط استخدامی شما ثابت مونده باشه و کارفرما همچنان به شرایط قانونی خودش پایبند باشه.

برای جلوگیری از هرگونه وقفه در وضعیت قانونی کارتون، خیلی مهمه که فرایند تمدید رو به موقع شروع کنید. توصیه میشه که حداقل ۳۰ روز قبل از تاریخ انقضای مجوز فعلی، برای تمدید اون اقدام کنید. تمدید به موقع، تداوم کار شما و رعایت قوانین مهاجرتی کاستاریکا رو تضمین میکنه.

چالش‌های رایج و نکاتی برای کارفرماها و کارمندان

استخدام نیروی خارجی در کاستاریکا چالش‌های خاص خودش رو داره که بهتره از قبل باهاشون آشنا باشید:

  • سختی آزمون بازار کار: همونطور که چند بار اشاره شد، ثابت کردن اینکه هیچ نیروی محلی مناسبی برای یه شغل وجود نداره، میتونه یه فرایند پیچیده و زمان‌بر باشه.
  • زمان طولانی پردازش: ماه‌ها انتظار برای دریافت ویزا میتونه برنامه‌های کاری و پروژه‌ها رو با تاخیر مواجه کنه.
  • رعایت قوانین محلی: آشنایی و رعایت کامل قوانین کار و مهاجرت کاستاریکا نیاز به دقت زیادی داره تا از جریمه‌های قانونی جلوگیری بشه.

نکاتی برای کاهش این چالش‌ها:

  • زود برنامه‌ریزی کنید: هر چقدر زودتر فرایند رو شروع کنید، بهتره.
  • از متخصصان کمک بگیرید: همکاری با وکیل‌های مهاجرت یا متخصصان حقوقی محلی میتونه خیلی از مشکلات رو حل کنه و از اشتباهات پرهزینه جلوگیری کنه. شرکت‌هایی مثل Fragomen در این زمینه تخصص دارن.
  • مدارک رو دقیق و کامل آماده کنید: مطمئن بشید که تمام مدارک به درستی آماده، ترجمه و تایید شدن. هر نقصی در پرونده میتونه ماه‌ها تاخیر ایجاد کنه.

نقش شرکت‌های کارفرمای رسمی (Employer of Record – EOR)

برای شرکت‌هایی که در کاستاریکا دفتر یا شعبه ثبت‌شده ندارن، استخدام نیروی کار میتونه خیلی سخت باشه. اینجا یه راهکار مدرن به اسم Employer of Record یا EOR وجود داره.

EOR چیست؟ یه شرکت EOR (مثل Velocity Global یا Playroll) یه سازمان ثالثه که به جای شما، کارمند مورد نظرتون رو در کاستاریکا استخدام میکنه. در واقع، اون شرکت به صورت قانونی کارفرمای کارمند شما میشه، در حالی که شما مدیریت کارهای روزمره و وظایف اون شخص رو به عهده دارید.

EOR چطور کمک میکنه؟

  • اسپانسرشیپ ویزا: چون EOR یه شرکت ثبت‌شده در کاستاریکاست، میتونه به راحتی اسپانسر ویزای کارمند شما بشه.
  • حقوق و دستمزد و مالیات: تمام کارهای مربوط به پرداخت حقوق (به واحد پول محلی)، کسر مالیات و پرداخت حق بیمه تامین اجتماعی رو انجام میده.
  • قراردادهای کاری مطابق با قانون: قراردادهای کاری مطابق با قوانین کار کاستاریکا تنظیم میکنه و تمام مسائل اداری و منابع انسانی رو مدیریت میکنه.

استفاده از EOR ریسک شما رو به شدت کاهش میده و بهتون اجازه میده بدون نیاز به ثبت شرکت در کاستاریکا، به سرعت نیروی مورد نظرتون رو استخدام کنید.

برنامه‌های ویژه مهاجرتی که کاستاریکا در آنها نقش دارد

در متونی که بررسی کردیم، به دو برنامه خاص هم اشاره شده که گرچه مستقیما برای شهروندان ایرانی نیستن، اما برای درک کامل فضای مهاجرتی کاستاریکا، خوبه که ازشون اطلاع داشته باشیم. این برنامه‌ها نشون‌دهنده همکاری‌های بین‌المللی کاستاریکا هستن.

برنامه ویزای H-2B آمریکا

وزارت امنیت داخلی و وزارت کار آمریکا گاهی اوقات تعداد ویزاهای غیرمهاجرتی H-2B رو به صورت موقت افزایش میدن. این ویزاها برای کارگران موقت غیرکشاورزی هستن. در سال مالی ۲۰۲۵، تعداد ۶۴,۷۱۶ ویزای اضافی در نظر گرفته شد.

نکته جالب اینه که از این تعداد، ۲۰,۰۰۰ ویزا به صورت اختصاصی برای شهروندان کشورهای خاصی از جمله السالوادور، گواتمالا، هندوراس، هائیتی، کلمبیا، اکوادور و کاستاریکا در نظر گرفته شده. این یعنی کارفرمایان آمریکایی که نیاز به نیروی کار موقت دارن، میتونن از این سهمیه برای استخدام شهروندان این کشورها استفاده کنن. این موضوع نشون‌دهنده روابط خوب کاری بین آمریکا و کاستاریکاست.

برنامه پویایی جوانان کانادا (Youth Mobility Program)

این یه برنامه دوجانبه بین کانادا و کاستاریکاست که به جوانان ۱۸ تا ۳۵ ساله کانادایی اجازه میده تا حداکثر ۱۲ ماه در کاستاریکا کار و زندگی کنن. این برنامه سه دسته داره:

  • متخصصان جوان (Young Professionals): برای فارغ‌التحصیلان کانادایی که میخوان تحت یه قرارداد کاری از پیش تعیین شده، در کاستاریکا تجربه کسب کنن.
  • کارآموزی (Internship): برای دانشجویان کانادایی که میخوان به عنوان بخشی از تحصیلاتشون، در کاستاریکا دوره کارآموزی بگذرونن.
  • تعطیلات کاری (Working Holiday): برای جوانان کانادایی که میخوان به کاستاریکا سفر کنن و برای تامین هزینه‌های سفرشون به صورت موقت کار کنن.

این برنامه هم نشون میده که کاستاریکا در زمینه تبادل نیروی کار جوان با کشورهای توسعه‌یافته فعاله.

منابع

  • [۱] Extraction Failed
  • [۲] Costa Rica Work Permits & Visas Process for Employers in 2025
  • [۳] How To Obtain A Work Visa In Costa Rica – Relocate.World
  • [۴] How to get Visas and Work Permits for Costa Rica | InterNations
  • [۵] Temporary Increase in H-2B Nonimmigrant Visas for FY 2025 | USCIS
  • [۶] Work Visas & Authorization in Costa Rica: A Guide | Velocity Global
  • [۷] Work and travel in Costa Rica: International Experience Canada – Canada.ca
  • [۸] Guide: Costa Rica Work Visa and Permits For Foreigners
  • [۹] Costa Rica Digital Nomad Visa: Everything You Need to Know – Justworks
  • [۱۰] Embassy of Canada to Costa Rica, in San José
  • [۱۱] Costa Rica: Streamlined Immigration Accreditation Processes Implemented | Fragomen, Del Rey, Bernsen & Loewy LLP
  • [۱۲] Working in Costa Rica – Costa Rica Work Visa Application
  • [۱۳] Complete Guide to Navigating Work Permits for Hiring in Costa Rica | Rippling
  • [۱۴] Work Visa Requirements Costa Rica & Work Permits | G-P
  • [۱۵] Technical Difficulties
  • [۱۶] Costa Rica Work Permits and Visas | Skuad 2025 Guide
  • [۱۷] The Guide to Costa Rica Work Visas & Permits 2024 – Pacific Prime Latin America Blog
  • [۱۸] Work Permits & Visas in Costa Rica
  • [۱۹] Just a moment…
  • [۲۰] Costa Rica work visa | VisaHQ US
  • [۲۱] Technical Difficulties
  • [۲۲] Eligible citizens from Costa Rica now qualify for visa-free travel to Canada

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *