یه درگیری حقوقی بزرگ و پیچیده بین دو تا از غولهای تولید نمایشگر دنیا، یعنی شرکت چینی BOE و شرکت کرهای سامسونگ دیسپلی، در جریانه که میتونه روی آینده بعضی از مهمترین گوشیهای هوشمند دنیا، از جمله آیفون تاشوی احتمالی اپل، تاثیر بذاره. این دو شرکت که هر دو از تامینکنندههای اصلی قطعات برای کمپانیهای بزرگی مثل اپل هستن، حسابی در دادگاههای مختلف از هم شکایت کردن و هر کدوم اون یکی رو به دزدیدن فناوری و نقض حق اختراع متهم میکنه. داستان اینقدر بالا گرفته که پای کمیسیون تجارت بینالمللی آمریکا یا همون ITC هم به ماجرا باز شده و هر روز ابعاد جدیدی پیدا میکنه.
ماجرا از اونجایی شروع شد که BOE یه شکایت جدید برای نقض پتنت علیه سامسونگ دیسپلی ثبت کرد و از دادگاه خواست که جلوی ورود بعضی از گوشیهای هوشمند سامسونگ به خاک آمریکا رو بگیره. این درخواست به صورت تئوری میتونه شامل حال «آیفون فولد» یا همون آیفون تاشو هم بشه، محصولی که هنوز رسما معرفی نشده ولی شایعات زیادی در موردش وجود داره. این پرونده حقوقی در تاریخ ۱۵ جولای ۲۰۲۵ ثبت شده، یعنی فقط یک هفته قبل از اینکه کمیسیون تجارت بینالمللی آمریکا (ITC) در یک تصمیم اولیه، توصیه به ممنوعیت واردات پنلهای نمایشگر ساخت BOE به آمریکا کنه. این تصمیم اولیه ITC به خاطر اتهام سرقت اسرار تجاری گرفته شده بود.
این شکایت جدید BOE، که در دادگاه منطقهای شرق تگزاس در آمریکا ثبت شده، دومین شکایت این شرکت و زیرمجموعهاش یعنی «چنگدو بی او ای اپتوالکترونیکس تکنولوژی» در دو ماه گذشته به حساب میاد. مثل همه دعواهای حقوقی بین این دو شرکت، این پرونده هم مربوط به پنلهای نمایشگر OLED میشه. BOE ادعا کرده که سامسونگ دیسپلی چهار پتنت مربوط به ساخت نمایشگرهای OLED رو از این شرکت دزدیده که یکی از این پتنتها مربوط به فناوری دوربین زیر نمایشگره.
این دعواها چه ربطی به اپل داره؟
شاید بپرسید خب این دعوای بین سامسونگ و BOE چه تاثیری روی اپل داره؟ جواب اینه که BOE از دادگاه خواسته جلوی توزیع محصولاتی که به ادعای اونها با نقض پتنت ساخته شدن رو در آمریکا بگیره. این لیست شامل محصولاتی مثل سامسونگ گلکسی زد فولد ۵ و سامسونگ گلکسی اس ۲۵ اولترا و چند مدل دیگه میشه. خب، مشخصه که ممنوعیت فروش گوشیهای سامسونگ مستقیما روی اپل تاثیری نداره. اما نکته اینجاست که طبق گزارشهای جدید، اپل تصمیم گرفته برای ساخت آیفون تاشوی خودش از پنلهای نمایشگر ساخت سامسونگ دیسپلی استفاده کنه.
هنوز جزئیات کامل شکایت BOE مشخص نیست و بعیده که اسم آیفون تاشو که هنوز معرفی نشده، مستقیما در این پرونده اومده باشه. با این حال، اگه دستگاه آینده اپل واقعا از نمایشگر ساخت سامسونگ دیسپلی استفاده کنه، به نظر میرسه که اون نمایشگر هم شامل ادعای BOE میشه. پس این احتمال وجود داره که آیفون تاشو هم با خطر ممنوعیت فروش در آمریکا روبرو بشه، اما این موضوع کاملا به جزئیات پرونده و زمان اجرای هرگونه حکم ممنوعیت بستگی داره.
این پرونده با پروندهای که در ITC در جریانه فرق میکنه. پرونده BOE علیه سامسونگ مربوط به دستگاههای کامل و ساخته شده است، در حالی که ITC داره توصیه میکنه واردات خود قطعات نمایشگر ساخت BOE ممنوع بشه. در واکنش به تصمیم اولیه ITC، اپل به رسانهها گفته که شایعات مربوط به ممنوعیت واردات آیفون به آمریکا درست نیست. اپل در بیانیهای اعلام کرده: «اپل یکی از طرفین این پرونده نیست و این حکم هیچ تاثیری روی هیچکدام از محصولات اپل ندارد». این شرکت هنوز در مورد شکایت جدید BOE اظهار نظری نکرده.
ماجرای پیچیده در کمیسیون تجارت بینالمللی (ITC)
توصیه ITC فقط یکی از چندین نبرد حقوقی بین BOE و سامسونگ دیسپلیه که از سال ۲۰۲۳ شروع شده. دفتر تحقیقات واردات غیرمنصفانه در کمیسیون تجارت بینالمللی آمریکا (ITC) معتقده که گروه فناوری BOE اسرار تجاری سامسونگ دیسپلی رو بر خلاف بخش ۳۳۷ قانون تعرفه دزدیده. این نتیجهگیری در یک سند مورخ ۴ دسامبر ۲۰۲۴ اعلام و در ۴ آپریل ۲۰۲۵ به صورت عمومی منتشر شد. کارشناسهای این کمیسیون توصیه کردن که یک حکم ممنوعیت برای محصولات متخلف صادر بشه که شامل نمایشگرهای OLED ساخت BOE هم میشه.
ITC این قدرت رو داره که هم جلوی واردات محصولات به آمریکا رو بگیره و هم فروش اونها رو در این کشور ممنوع کنه، البته اگه مشخص بشه که این محصولات پتنت یا اسرار تجاری شرکت دیگهای رو نقض کردن. قبلا هم در یک مورد معروف، همین کمیسیون جلوی واردات و فروش اپل واچهایی که قابلیت سنجش اکسیژن خون رو داشتن گرفت، چون مشخص شد اپل پتنتهای شرکت تجهیزات پزشکی «ماسیمو» رو نقض کرده. اپل در نهایت مجبور شد این قابلیت رو در ساعتهایی که در آمریکا میفروخت غیرفعال کنه.
با توجه به اینکه اپل نمایشگرهای آیفون رو از سه شرکت سامسونگ، الجی و BOE تامین میکنه، خیلیها فکر میکردن که نمایشگرهای متخلف BOE در بعضی از آیفونها استفاده شدن و در نتیجه این گوشیها هم تحت تاثیر قرار میگیرن. اما اپل این موضوع رو رد کرده و گفته هیچ آیفونی تحت تاثیر این ممنوعیت نیست. دلیل این موضوع احتمالا اینه که ممنوعیت ITC فقط شامل انواع خاصی از نمایشگرهای OLED میشه که در آیفونها استفاده نمیشن.
آینده پرونده ITC چه میشود؟
حالا که ITC یک حکم اولیه صادر کرده، انتظار میره که BOE در نهایت این پرونده رو ببازه، چون این کمیسیون به ندرت تصمیمات اولیهاش رو تغییر میده. این پرونده تا ژانویه ۲۰۲۶ به نتیجه نهایی میرسه. کمیسیون گزارش نهایی خودش رو در ماه نوامبر ارائه میده و بعد از اون، رئیس جمهور وقت آمریکا دو ماه فرصت داره تا تصمیم بگیره که آیا با ممنوعیت واردات نمایشگرهای BOE موافقت میکنه یا نه. هنوز مشخص نیست که بقیه پروندههای حقوقی بین این دو شرکت کی به نتیجه میرسن و آیا این دو شرکت به ثبت شکایتهای جدید علیه هم ادامه میدن یا نه.
جنگ بر سر سفارشهای اپل
چیزی که کاملا مشخصه اینه که هر دو شرکت دارن تلاش میکنند تا سفارشهای بیشتری از اپل بگیرن. برای مثال، گفته میشه که سامسونگ دیسپلی ساخت یک کارخونه جدید رو شروع کرده که به طور اختصاصی برای تولید نمایشگرهای آیفون تاشو طراحی شده. از طرف دیگه، BOE هم ظرفیت تولید خودش رو افزایش داده. به نظر میرسه این کار رو قبل از گرفتن سفارشهای جدید از اپل انجام داده و هدفش اینه که جایگاه خودش رو به عنوان یکی از تامینکنندههای اصلی اپل محکمتر کنه.
البته BOE در گذشته با اپل به مشکل خورده بود. با اینکه گفته میشه این شرکت در حال حاضر نمایشگرهای مدل آیفون 16e رو تامین میکنه، اما قبلا به خاطر «ایجاد تغییرات غیرمجاز» برای سادهسازی فرآیند تولید، به طور کامل از زنجیره تامین اپل حذف شده بود.
BOE هم بیکار ننشسته: شکایتهای متقابل
همونطور که سامسونگ به دنبال محکوم کردن BOE بوده، شرکت چینی هم دست به کار شده و شکایتهایی رو علیه سامسونگ تنظیم کرده. کارشناسهای صنعت این اقدام رو یک جور حرکت متقابل در برابر شکایتهای سامسونگ و همچنین تلاشی برای تبلیغ تواناییهای این شرکت در بازار چین میدونن.
BOE در تاریخ ۲۷ می در دادگاه فدرال منطقه شرق تگزاس شکایتی رو علیه سامسونگ دیسپلی ثبت کرد. در این شکایت، BOE ادعا کرده که فناوری OLED استفاده شده در دوربین زیر پنل (UPC) گوشی تاشوی سامسونگ، یعنی سری گلکسی زد فولد، چهار پتنت این شرکت رو نقض کرده.
- فناوری UPC چیه؟ این فناوری به دوربین اجازه میده زیر پنل نمایشگر قرار بگیره. وقتی از دوربین استفاده نمیشه، اون قسمت هم مثل بقیه نمایشگر عمل میکنه. به خاطر اینکه این بخش باید کار دوربین رو هم انجام بده، تراکم پیکسلها در ناحیه UPC کمتر از بقیه قسمتهای نمایشگره و ساختار متفاوتی داره. در واقع، این بخش نور رو از طریق فضاهای خالی بین پیکسلها دریافت میکنه.
چهار پتنتی که BOE ادعا میکنه نقض شدن اینها هستن:
- پنل نمایشگر و روش ساخت آن (US11,037,994)
- زیرلایه نمایشگر و روش راهاندازی آن، و دستگاه نمایشگر (US12,266,309)
- زیرلایه نمایشگر و روش راهاندازی آن، و دستگاه نمایشگر (US12,307,976)
- زیرلایه آرایهای، پنل نمایشگر و دستگاه نمایشگر (US11,695,017)
در یک پرونده دیگه که توسط بلومبرگ گزارش شده، BOE ادعا کرده که فناوری OLED سامسونگ در گوشیهای گلکسی از روشهای مشابهی با پتنتهای زیر استفاده میکنه:
- US 8,704,211
- US 9,147,772
- US 12,073,037
- US 12,205,506
BOE استدلال کرده که سامسونگ داره از نوآوریهای توسعه داده شده توسط این شرکت سود میبره، در حالی که خودش رو به عنوان برترین تامینکننده نمایشگرهای گوشیهای هوشمند معرفی میکنه.
یک نمونه واقعی: استیم دک و نمایشگرهای دوگانه
این دعواها در حالی ادامه داره که در دنیای واقعی، استفاده از چند تامینکننده برای یک قطعه، یک کار کاملا عادیه. یک مثال خوب برای این موضوع، کنسول بازی دستی استیم دک اولد (Steam Deck OLED) ساخت شرکت Valve هست. این دستگاه از پنلهای نمایشگر OLED ساخت هر دو شرکت، یعنی هم سامسونگ و هم BOE، استفاده میکنه.
این موضوع باعث ایجاد پدیدهای به نام «لاتاری نمایشگر» بین کاربرها شده. بعضیها کنجکاو شدن که بدونن دستگاهشون پنل کدوم شرکت رو داره و آیا تفاوتی بین اونها وجود داره یا نه. حتی یک راهنما برای این کار در اینترنت منتشر شده.
برای اینکه بفهمید پنل استیم دک شما ساخت کدوم شرکته، باید این مراحل رو طی کنید:
- به حالت دسکتاپ (Desktop mode) برید.
- برنامه Konsole رو باز کنید.
- این دستور رو در ترمینال وارد کنید:
cat /sys/class/drm/card0-eDP-1/edid | hexdump -C
خروجی این دستور یک سری کد به شما نشون میده که یک شماره خاص در اون مشخص میکنه پنل شما چیه:
- ۰۳: پنل OLED ساخت سامسونگ (Samsung)
- ۰۴: پنل OLED ساخت BOE
این نشون میده که حتی در یک محصول واحد، شرکتها برای کاهش ریسک و مدیریت زنجیره تامین، از چند تامینکننده استفاده میکنند.
نظرات کاربران و پیچیدگیهای پنهان
در فرومها و شبکههای اجتماعی، کاربران نظرات جالبی در مورد این ماجرا دارن. یک کاربر به اسم AppleZulu در کامنتی نوشته: «خلاصه کنم، یه شکایت حقوقی شاید جلوی استفاده از نمایشگر تاشوی سامسونگ رو بگیره که اپل هیچوقت قرار نبود ازش استفاده کنه تا یه آیفون تاشو بسازه که اپل هیچوقت قرار نبود بسازدش». این کاربر معتقده که اپل عجلهای برای عرضه آیفون تاشو با همان فناوری سامسونگ نداره و منتظر میمونه تا فناوری بدون چروک خودش رو کامل کنه. او همچنین به این نکته اشاره کرده که گوشیهای تاشوی فعلی در بازار تقاضای فوقالعادهای ایجاد نکردن که اپل رو نگران کنه.
یک کاربر دیگه به اسم Blackwhitepanda که میگه در صنعت نمایشگر کار کرده، دیدگاه متفاوتی داره. اون میگه:
«اینکه بعضی اطلاعات محرمانه (مثل پارامترهای کلیدی فرآیند از طریق تجهیزات، مواد LC و PI) به نحوی به شرکتهای دیگه میرسه، چیز عجیبی نیست. این یک راز نیست که BOE، تیانما و بقیه تامینکنندههای چینی، تعداد زیادی از متخصصان کرهای (از الجی دیسپلی و سامسونگ) و ژاپنی (از JDI و شارپ) رو استخدام میکنن. ادعاهایی هم از طرف کره جنوبی وجود داره که اپل عمیقا در این ماجرا دخیله و اطلاعات زیادی در مورد پارامترهای کلیدی فرآیند تامینکنندههای کرهای رو با BOE به اشتراک گذاشته».
این نظر نشون میده که ممکنه پای شرکتهای بیشتری در این ماجرا در میان باشه و رقابتها لایههای پنهان زیادی داره.
یک جبهه دیگر: نمایشگرهای LCD و حق امتیاز تبلیغات
در حالی که جنگ بر سر فناوری OLED ادامه داره، به نظر میرسه سامسونگ و BOE در بخشهای دیگهای از کسبوکارشون در حال مذاکره هستن. طبق گزارشها، بخش تلویزیون سامسونگ قراره جلسهای با مدیران BOE داشته باشه. اونها امیدوارن که در مورد اختلافشون بر سر حق امتیاز تبلیغات به پیشرفتهایی برسن. اگه این مذاکرات موفقیتآمیز باشه، رئیس بخش تلویزیون سامسونگ، «یونگ سوک-وو»، به چین سفر خواهد کرد.
مدیران BOE قصد دارن به کره جنوبی سفر کنن تا با سامسونگ و الجی الکترونیکس که مشتریان نمایشگرهای LCD این شرکت هستن، دیدار کنن. این دیدار با سامسونگ از اهمیت بیشتری برخورداره. سامسونگ یک سیاست داخلی داره که بر اساس اون، هیچ شرکتی نباید بیش از ۳۰ درصد از کل نمایشگرهای LCD مورد نیاز این شرکت رو تامین کنه. با توجه به تحولات اخیر در بازار، ممکنه سامسونگ برای رعایت این سیاست، نیاز داشته باشه که LCD های بیشتری از BOE بخره. این نشون میده که با وجود درگیریهای حقوقی شدید در یک حوزه، این شرکتها همچنان در حوزههای دیگه به همکاری و مذاکره با هم نیاز دارن.
منابع
- BOE suing Samsung, iPhone fold ban
- BOE Technology Scores Complete ITC Victory Against Samsung Display
- BOE misappropriated Samsung OLED trade secrets, USITC staff says | MLex | Specialist news and analysis on legal risk and regulation
- Samsung Display filed a new lawsuit against China’s BOE Display alleging misappropriation of trade secrets related to OLED Technology – Patently Apple
- Steam Deck OLED will have two panel suppliers; Samsung Display and BOE : r/SteamDeck
- Apple supplier BOE Display has filed a Patent Infringement Lawsuit against Samsung regarding OLED displays using under-panel cameras – Patently Apple
- Apple says ITC ban on BOE displays has no effect on iPhones [U]
- BOE Files New Patent Suit in Samsung Dispute Over OLED Tech
- Let’s check if you have Samsung or BOE OLED panel inside your Deck : r/SteamDeck
- Samsung TV unit to meet China’s BOE next month – THE ELEC, Korea Electronics Industry Media
دیدگاهتان را بنویسید