یه یوتیوبر ایتالیایی به اسم «Once Were Nerd» بعد از اینکه مامورهای گارد مالی ایتالیا (Guardia di Finanza) برای توقیف کنسولهاش به در خونش اومدن، متوجه شد که بعضی از دارندگان حق کپیرایت چقدر موضوع کپی بازیها رو جدی میگیرن. اون میگه که این تحقیقات میتونه به اتهامات کیفری و بسته شدن کانالش منجر بشه. اتهام اصلی هم «ترویج مواد دارای کپیرایت دزدی» اعلام شده، چون بازیهایی که روی دستگاهها نشون داده شدن ممکنه کاملا قانونی نباشن.
کنسولهای بازی دستی مبتنی بر اندروید تعدادشون خیلی زیاده، اما این دستگاهها فقط به بازیهای معمول اندروید محدود نمیشن و از شبیهساز کنسولها هم پشتیبانی میکنن. مشکل اصلی، رامهای (ROM) بازی روی این دستگاههاست که کاملا قانونی به حساب نمیان.
کانال یوتیوب Once Were Nerd محتوای متنوعی در مورد موضوعات گیمینگ تولید میکنه، از جمله مطالبی در مورد کنسولهای بازی دستی مبتنی بر اندروید از شرکتهایی مثل Powkiddy و TrimUI. این دستگاهها معمولا با یه نسخه قدیمی اندروید کار میکنن که برای بازی کردن حسابی دستکاری شده و از شبیهساز داخلی برای کنسولهای قدیمی مثل SNES، نینتندو ۶۴، پلیاستیشن پرتابل، گیمکیوب و غیره پشتیبانی میکنه. با پایین اومدن هزینه سختافزار موبایل، این دستگاهها خیلی محبوب شدن و میشه با ۱۰۰ دلار یا کمتر، چیزی شبیه به یه نسخه بهروز شده PSP یا گیم بوی ادونس خرید.
به تازگی، کانال Once Were Nerd توجه وزارت اقتصاد و دارایی ایتالیا رو به خودش جلب کرده؛ نهادی که وظیفه نظارت بر کپیرایت در این کشور رو به عهده داره. این یوتیوبر در ویدیویی که اولین بار توسط «Android Authority» دیده شد، توضیح میده که مامورهای Guardia di Finanza در ماه آوریل با حکم بازرسی به در خونش اومدن.
مامورها این تولیدکننده محتوا رو به خاطر پوشش خبری کنسولهای بازی دستی Anbernic، به ترویج مواد دارای کپیرایت دزدی متهم کردن. در حالی که نرمافزار شبیهساز غیرقانونی نیست، تعداد زیادی از این دستگاهها با رامهای از پیش بارگذاری شده عرضه میشن. کانال مذکور هم چندین بازی از سونی و نینتندو رو در حال اجرا روی این دستگاهها نشون داده بود. البته Once Were Nerd تنها کانالی نیست که در مورد این دستگاهها محتوا منتشر میکنه.
مقامات بیش از ۳۰ کنسول دستی رو توقیف کردن و خواستار نسخههایی از مکاتبات این یوتیوبر با شرکتهای سازنده این دستگاهها شدن. Once Were Nerd میگه که کاملا با بازرسها همکاری کرده و معتقده که کار اشتباهی انجام نداده.
وضعیت حقوقی نامشخص
شرکتهایی که این کنسولهای دستی رو میسازن همگی در چین فعالیت میکنن، جایی که از دسترس قوانین کپیرایت غربی دوره. با این حال، اونها محصولاتشون رو به صورت بینالمللی میفروشن و در مورد وجود رامهای بازی از ادبیات مبهمی استفاده میکنن. برای مثال، شرکت Anbernic بستههایی با کارت حافظه میکرو اسدی عرضه میکنه که روی اونها عبارت «سازگار با بیش از ۷۰۰۰ بازی» نوشته شده. این رویکرد برای تجربه دوباره بازیهای قدیمی، حداقل از نظر قانونی در یک منطقه خاکستری قرار داره. مقامات معتقدن که فعالیتهای Once Were Nerd ممکنه با ماده ۱۷۱ قانون کپیرایت ایتالیا در تضاد باشه، قانونی که برای متخلفان تا سه سال زندان در نظر گرفته.
هنوز مشخص نیست که چه کسی شکایت اولیه رو علیه این کانال ثبت کرده. Once Were Nerd اسنادی رو دیده که به مطالب دارای کپیرایت از نینتندو و سونی اشاره دارن، اما Guardia di Finanza تا پایان تحقیقات مقدماتی مجبور به افشای این جزئیات نیست و پروندهها میتونن توسط خود این آژانس هم تشکیل بشن. برای مثال، نینتندو در دفاع از مالکیت معنوی خودش خیلی جدی و پیگیره. وقتی تحقیقات تموم بشه، دولت یا اتهامات رو رسما اعلام میکنه یا پرونده رو میبنده. قانون فعلی همچنین به مقامات این اختیار رو میده که تا زمان ادامه تحقیقات، کانال Once Were Nerd رو ببندن.
ایتالیا در زمینه اجرای شدید قوانین کپیرایت سابقه داره. برای مثال، رگولاتور اینترنت این کشور اخیرا از گوگل خواسته بود که با دستکاری DNS، پخش غیرقانونی مسابقات فوتبال رو مسدود کنه. بنابراین، سخت نیست باور کنیم که بازرسها بخوان پروندهای رو علیه کسی که ویدیوهایی با بازیهای کپی شده در یوتیوب منتشر میکنه، دنبال کنن.
دیدگاهتان را بنویسید