یکی از نمایندههای مجلس روسیه که تو حوزه فناوری اطلاعات قانونگذاری میکنه، روز جمعه گفت که واتساپ باید خودش رو برای رفتن از بازار روسیه آماده کنه. اون هشدار داد که این پیامرسان که مال شرکت متا پلتفرمز هست، به احتمال زیاد تو فهرست نرمافزارهای محدود شده قرار میگیره.
ماه پیش، رئیسجمهور ولادیمیر پوتین قانونی رو امضا کرد که اجازه میده یه پیامرسان با حمایت دولت ساخته بشه که با خدمات دولتی هم یکپارچه است. این کار در راستای تلاش روسیه برای کم کردن وابستگیش به پلتفرمهایی مثل واتساپ و تلگرامه.
آنتون گورلکین، معاون کمیته فناوری اطلاعات مجلس سفلی، تو یه بیانیه تو تلگرام گفت که اگه واتساپ (که روزانه ۶۸ درصد روسها ازش استفاده میکنن) از روسیه بره، اپلیکیشن دولتی MAX میتونه سهم بازار رو بگیره.
گورلکین گفت: «وقتشه که واتساپ خودش رو برای رفتن از بازار روسیه آماده کنه.» اون اضافه کرد که متا تو روسیه به عنوان یه سازمان افراطی شناخته میشه.
شبکههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام این شرکت از سال ۲۰۲۲، یعنی از وقتی که مسکو دهها هزار نیرو به اوکراین فرستاد، تو روسیه ممنوع شدن.
شرکت متا فورا به درخواست برای اظهار نظر جواب نداد.
نمایندههای مجلس روسیه این هفته اصلاحیههای قانونی گستردهای رو تصویب کردن که جریمههایی تا ۵۰۰۰ روبل (۶۳ دلار) برای هر کسی که دنبال محتوای آنلاینی بگرده که دولت اون رو افراطی میدونه، پیشنهاد میکنه. این محتوا نه تنها شامل چیزهایی مثل اینستاگرام و فیسبوکه، بلکه خیلی از سیاستمدارها و فعالان مخالف دولت رو هم در بر میگیره.
این حرکت با انتقادهایی روبرو شد، حتی از طرف بعضی از حامیان کرملین مثل مارگاریتا سیمونیان، که یه مدیر رسانه دولتیه. اون گفت که با این قانون، روزنامهنگارها نمیتونن درباره فعالیتهای گروههای مخالف مثل «بنیاد مبارزه با فساد» الکسی ناوالنی، شخصیت فقید مخالف دولت، تحقیق کنن.
تهدید امنیت ملی
آنتون نمکین، یکی از اعضای کمیته فناوری اطلاعات مجلس، گفت که سرنوشت واتساپ تو روسیه از قبل مشخص شده. خبرگزاری تاس به نقل از نمکین نوشت: «حضور همچین سرویسی تو فضای دیجیتال روسیه، در واقع، یه نقض قانونی امنیت ملیه.»
سخنگوی کرملین، دیمیتری پسکوف، در جواب به این سوال که آیا ممکنه واتساپ روسیه رو ترک کنه، گفت که همه سرویسها باید از قوانین روسیه پیروی کنن. روسیه از خیلی وقت پیش دنبال این بوده که چیزی رو که «حاکمیت دیجیتال» مینامه با ترویج سرویسهای داخلی ایجاد کنه.
منتقدها ابراز نگرانی کردن که ممکنه پیامرسان جدید دولتی روسیه فعالیتهای کاربرهاش رو ردیابی کنه و پیشنهاد دادن که روسیه میتونه سرعت واتساپ رو کم کنه تا مردم رو به دانلود اپلیکیشن خودش تشویق کنه.
مخاطبهای یوتیوب آلفابت تو روسیه تو سال گذشته به شدت کم شدن و از بیش از ۴۰ میلیون کاربر روزانه تو اواسط سال ۲۰۲۴ به کمتر از ۱۰ میلیون نفر رسیدن، چون سرعت پایین دانلود، دسترسی مردم به اون رو سختتر کرده.
کرملین این هفته لیستی از دستورات پوتین رو منتشر کرد که شامل دستوری برای اعمال محدودیتهای بیشتر برای استفاده از نرمافزارها، از جمله سرویسهای ارتباطی، تو روسیه میشه که تو «کشورهای غیردوست» که علیه روسیه تحریم وضع کردن، تولید شدن.
پوتین برای این کار تا اول سپتامبر مهلت داده. گورلکین با اشاره به دستور پوتین گفت که واتساپ به احتمال زیاد جزو اون سرویسهای ارتباطی هست که محدود میشن.
سهام شرکت فناوری دولتی VK که داره سرویسهای دیجیتال داخلی مثل VK Video، رقیب یوتیوب، رو توسعه میده، روز جمعه ۱.۹ درصد بالا رفت.
منابع
دیدگاهتان را بنویسید